Connect with us

Prémium cikkek

Mitől lesz jó egy játékos szerződése?

Az NFL óriási biznisz, a sztárjátékosok pedig több tíz-, vagy akár száz millió dollárokat keresnek karrierjük során. Idén különösen nagy volt az aktivitás, volt fél milliárd dolláros szerződés is, de pusztán a nagy összegtől nem feltétlenül lesz jó egy kontraktus, legalábbis a játékos szempontjából. A következőkben bemutatom, hogy mit kell nézni egy szerződésnél, mi alapján jó az a játékosnak, és mikor köt jó üzletet a csapat. Nem minden az, aminek látszik.

Az NFL-játékosok szerződése teljesen más, mint például a gurulós fociban kötött szerződések. A legtöbb kontraktusba foglalt összeg itt nem teljesen garantált, a játékosok nem ugyanannyit kapnak minden évben, illetve bármikor el lehet küldeni őket. Tehát egy 5 éves, 100 millió dolláros szerződéssel az adott játékos jó eséllyel nem fog 100 milliót keresni, mert általában 3-4 év után elküldik. Mielőtt azonban rátérünk arra, mit kell nézni egy ilyen hosszú távú megállapodásnál, érdemes tisztázni, hogy egyáltalán mit is értenek az amerikaiak szerződés alatt – ez ugyanis távolról sem evidens.

Új pénz vagy teljes szerződés

Az amerikaiak végtelenül színpadiasok és imádják a nagy számokat. Ezért a legtöbb szerződésekkel foglalkozó oldalon mindig az új pénzt tüntetik fel, mert az mindig nagyobb. Egy példa: az Arizona Cardinals adott DeAndre Hopkinsnak egy két éves, 54,5 millió dolláros szerződést, amivel minden idők legjobban kereső nem-irányítója lett – sőt nem egy franchise QB-nál is többet keres. Igenám, csakhogy az elkapónak volt még három év a szerződéséből, amivel 40 milliót keresett volna. Hiába hangzik jól ez az évi 27,25 millió dolláros fizetés, Hopkins valójában éves szinten csak 19 milliót fog hazavinni – a különbség óriási.

Az új pénz jelen esetben az évi 27,25 millió dollár. Az amerikai sajtóban és a közvetítések során végig ezt fogják szajkózni, mert brutálisan hangzik, jól mutat a címlapokon stb. A gyakorlatban, vagyis a teljes szerződést figyelembe véve viszont évi 19 millió dollárról van szó és Hopkins bankszámlája is ennyivel lesz vastagabb. Amennyiben a játékosok fizetéséről akarunk beszélni, akkor értelemszerűen nem az új pénznek kellene a mérvadónak lennie – effektíve ez egy teljesen irreleváns adat.

A szerződések szentháromsága

Egy szerződés esetében tehát az új pénz összességében nem fontos, hisz lufi-évekkel gyakorlatilag bármekkora pénzt lehet adni egy játékosnak, mivel a valóságban úgysem kapja meg. Erre jó példa Alvin Kamara, aki a Saintstől ugyan kapott egy 5 éves, 75 milliós szerződést, de ebből a 75 millióból 25 milliót az utolsó szezonjában kereshetne meg. A Saints nyilván nem fog neki 25 milliót fizetni, hanem egyszerűen majd kivágja – ilyen alapon bármennyi nullát írhattak volna még az utolsó évéhez, egyáltalán nem számít, a futó egy centet sem fog belőle látni. Emiatt egy szerződés esetében három dolgot kell elsősorban figyelni: az aláírási bónuszt, a teljesen garantált tartalmat és az első három évben megkeresett pénz mennyiségét.

A cikk folytatódik!Mindössze havi 3$ (+ÁFA) és több tucat extra cikket olvashatsz el, illetve korlátlan hozzáférést kapsz minden korábbi anyagunkhoz.Vagy légy a támogatónk további előnyökért! Ha már előfizető vagy, ne felejts el bejelentkezni (fent a menüben)!

Minden jog fenntartva. © 2020 Fűzővel kifelé!