Connect with us

Játékos Portré

Plaxico Burress – Aki előbb kicsinálta a veretlen Patriotsot, majd lábon lőtte saját magát

Idióta módon lábon lőtte saját magát, amiért börtönbe került. Rengeteget veszekedett a fizetése miatt, pofon vágott egy bírót és az adózás fogalmával sem volt tisztában. Ugyanakkor óriási szerepe volt abban, hogy a New England Patriots ne legyen veretlenül bajnok, ami sokak szemében már önmagában egy kisebb hőssé teszi. Bemutatjuk Plaxico Burresst!

Burress 1977-ben született és Virginiában nőtt fel édesanyjával és két testvérével, apja még kisgyermekkorában elhunyt. A Green Run középiskolába járt, ahol hamar kitűnt kiváló adottságaival: egyetemista korára már 198 centiméter magas és 100 kilós lett, nem véletlen, hogy kapkodtak utána az intézmények.

Végül a Michigan State-et választotta, ahol azonnal lenyűgözött mindenkit. Első évében rögtön konferenciarekordot jelentő 65 elkapott labdával zárt, ami mellé 1013 yard és nyolc TD társult. A második idénye is kiemelkedően alakult, 66 elkapással, 1042 yarddal és 12 TD-vel zárt, ráadásul a nagy meccseken is villogott, a Florida State elleni mérkőzésen például három touchdownt és 185 yardot hozott egyeteme konyhájára a Citrus Bowlon.

Óriási tehetség volt, így nem volt értelme az egyetemen maradnia, mindössze két egyetemi szezon után jelentkezett a 2000-es draftra. Sokat nem kellett várni arra, hogy elvigyék, ugyanis az első kör nyolcadik helyén megszerezte Burresst a Pittsburgh Steelers.

“Idegesen vártam arra, hogy felhívjon az ügynököm, hogyan állnak a dolgok. Az emeleten voltam és vele beszéltem, a családom pedig a földszinten várt rám. Felhívott a Pittsburgh egyik edzője, hogy szeretnének velem dolgozni, nem is tudtam, mit mondjak. Lerohantam a tévéhez, meg sem vártam, hogy kimondják a nevemet, csak elkezdtem rohanni az utcán. El sem akartam hinni, visszamentem és összeborultam a barátaimmal és a családommal, hihetetlen érzés volt”

emlékezett vissza Burress a draft napjára.

Hogyan csinálj hülyét magadból

Burress első évében csak 12 meccsen játszott sérülés miatt, kilencszer kezdő is volt, de nem volt a játékából sok haszon. 65 felé szálló labdából csak 22-t kapott el 273 yardért és nulla TD-ért. Ezzel még azonban nem lett volna olyan nagy baj, újoncként előfordul, hogy kell idő az akklimatizálódáshoz, de minden idők egyik legnagyobb baromságát már nem lehet ezzel magyarázni.

[ppp_patron_only level=”3″ silent=”no”]

A Jaguars elleni alapszakaszmeccsen a földre került egy elkapás után. Valamiért azt hitte, hogy még az egyetemi szabályok érvényesek, azaz ha földet ér, vége a játéknál. Így tehát örömében ledobta a labdát a földre, ami egy fumble-lel volt egyenlő. A Jaguars védője, Danny Clark szerezte meg a játékszert és pár játékkal később hatpontost szerzett belőle a Jacksonville. Hát, Burress megtanulta, hogy nem szabad túl korán inni a medve bőrére, és addig nem szabad elengedni a labdát, amíg a bíró le nem fújja a playt.

“Elképesztően mérges voltam magamra, mert ha felálltam volna és vittem volna a labdát tovább, talán utol sem érnek. De elkaptam és egyből ledobtam a földre, annyira örültem neki. Egyetemről maradt meg a reflex, hogyha elkapod a labdát és lent vagy, akkor vége, de hát itt már nem így működnek a dolgok. Hát, nem dicsértek meg ezek után”

– mesélte Burress egy vele készült interjúban. 

A 2001-es szezon már lényegesen jobban alakult számára. Átlépte az 1000 yardot csapattársával, Hines Warddal egyetemben, így ők lettek az elsők a Steelers történelmében, akik mindketten elérték ezt a mérföldkövet az adott szezonban. A következő szezonban még jobban játszott, 78 elkapásból 1,325 yardot szerzett és hét touchdownt is hozott a csapat konyhájára – megállíthatatlannak tűnt, az irányító egyik kedvenc célpontja volt.

A sikerszéria azonban rövid életűnek bizonyult, a következő két évben nem jöttek a jó számok és kezdtek gondok lenni a viselkedésével. Rendszeresen elkésett a megbeszélésekről és az edzésekről. Senkinek sem mondta, hogy éppen hol van, vagy mi lehet az oka az állandó késésének. A dolog odáig fajult, hogy 2005 januárjában, a Patriots ellen elvesztett rájátszásmeccs után a csapat kivágta.

A hős… egy kis ideig

A New York Giantsnél talált új otthonra, egy hat évre szóló, $25 milliós szerződést kötött a klubbal. Ekkor sokan kételkedtek abban, hogy jó döntést hozott a csapat a meglehetősen inkonzisztens és problémás elkapóval, de hihetetlenül bevált: első három szezonjában 3 227 yardot és 29 TD-t szerzett, ő lett Eli Manning egyik kedvence.

Egy sztár volt, és ahogy annak idején az egyetemen, most is a legfontosabb meccsen villantott. Ugyan a veretlen Patriots elleni 2007-es döntőben nem az övé volt a legikonikusabb játék, de David Tyree Helmet Catche után ő szerezte meg a mindent eldöntő TD-t.

Hőssé vált, egy hősnek pedig nagy gázsi jár. Nem ment el a tavaszi mini táborba, nem jelent meg az edzőtáborban és nem érdekelte semmi, amíg nem volt a kezében több pénz, hiába volt még három év a szerződéséből. A Giants pénzbüntetéseket rótt ki rá, de Burress egytől egyig figyelmen kívül hagyta őket. Ha részt is vett az edzéseken, csak minimálisan, az egészet a némileg rakoncátlankodó bokájára tudta fogni.

Végül megkapta amit akart: egy 2 éves hosszabbítást, ami a szerződése hátralévő éveivel együtt 5 évre 35 millió dollárt ért, amiből 11 milliót az első évében kapott meg. Persze a Giantsnél nem voltak naivak, a szerződésnek csak az első éve volt garantált – és milyen jó döntés volt ez!

A szezon elkezdődött, de az elkapó továbbra sem volt hajlandó sportemberhez méltóan viselkedni. A csapat jobb híján eltiltotta egy mérkőzésről, majd később a ligától is kapott egy 60 ezer dolláros csekket, mert többek között előbb beszólt, majd felpofozott egy bírót. A szezont végül 454 yarddal fejezte be, csak a világ volt több vele New Yorkban, ráadásul sikerült magából ismét hülyét csinálnia.

Hogyan ásd még mélyebbre magad? Lődd magad lábon!

Sokaknak az az egy dolog maradt meg az elkapó NFL-karrierjéből, hogy egy szórakozóhelyen sikerült lábon lőnie saját magát. De hogy pontosan mi is történt, annak kiderülésére majdnem három évet kellett várni.

Az egész történet azzal kezdődött, hogy Burress pár csapattársával elment iszogatni és enni. Sokaknak ezzel véget ért az este és hazamentek, hiszem készültek a másnapi edzésre. Azonban Burress elment egy szórakozóhelyre, hogy kitombolja magát. Úgysem játszott volna a mérkőzésen, hiszen sérült volt. A nagy kajálás után hazament és érthetetlen okokból magához vette fegyverét, úgy indult tovább a New York-i éjszakába csapattársával, Ahmad Bradshaw-val.

Mikor a latin szórakozóhelyre értek, a biztonsági őrök kiszúrták Burressnél a fegyvert, de ennek ellenére is engedték bemenni a klubba. Ott aztán egy zs-kategóriás vígjátékba illően sikeresen lábon lőtte magát:

“A bár teljesen tele volt, így az egyik biztonsági őr felajánlotta, hogy felkísér minket az emeletre, ahol sokkal kevesebben vannak. Sorban követtük őt a barátaimmal. Egy szűk, sötét lépcső vezetett fel az emeletre, de az orrunkig sem láttunk. Megcsúsztam a lépcsőn, ekkor pedig a nadrágom tetejéről lecsúszott a fegyver a nadrágom szárába, én pedig ösztönösen utána nyúltam. A fegyver azonban ki volt biztosítva, és amikor oda kaptam érte, a ravaszt kaphattam el, és megtörtént a baj. Először senki sem vette észre, mivel a klub zajától hallani sem lehetett a lövés hangját. Azonnal körbe néztem, hogy mit találhattam el, de szerencsére senkinek sem esett baja, így csak mentem tovább.”

Hihetetlen, hogy Burress észre sem vette, hogy saját magát sebesítette meg egészen addig, amíg nem látta, hogy csurom vér a nadrágja. Vagy annyira részeg volt, hogy nem érezte a fájdalmat, vagy annyira kemény, hogy nem érezte a fájdalmat. Mindenki eldöntheti magának a dolgokat.

A barátja, Antonio Pierce azonnal kocsiba ültette és a kórházba indultak. Ezek után kiderült, hogy az elkapónak nem volt engedélye fegyvert tartani vagy birtokolni. New York államban ugyanis csak szigorú ellenőrzés után van erre joga bárkinek is. A polgármester, Michael Bloomberg nem kegyelmezett a profi játékosnak, ugyanolyan büntetést szabatott ki rá, mint bárki másra ebben az esetben: két év börtönbüntetést.

Nem pazarolta addig sem az idejét, ugyanis abban a pár hétben, míg az ítéletére várt, órákat vett dühkezelési tanfolyamon és még “Hogyan éljük túl a börtönt” beszélgetésekre is eljárt, hogy mentálisan is felkészülhessen. Mindez azonban már nem a Giants problémája volt, a csapat ugyanis nem akarta kivárni, mi lesz a dologból, inkább minél hamarabb rövidre zárta a dolgot és kivágta a játékost.

Az újrakezdés ígérete

Burress büntetése letöltése után visszatért, megpróbálta újraindítani a karrierjét. Messzire nem kellett mennie, ugyanis lehetőséget kapott a New York Jetstől az újrakezdésre. Egy éves, körülbelül $3 milliós szerződést kötött a csapattal 2011-ben és mindent beleadott: 612 yardot és nyolc TD-t szerzett, ami két év börtön után nem rossz – meg is kapta az Év Visszatérő Játékosa címet.

Sokáig sajnos ez sem tartott. A Jets nem tartott igényt a szolgálataira, így visszatért a Steelershöz, de egy sérülés miatt csak négy meccsen lépett pályára, később pedig már soha nem kapott lehetőséget. Mondjuk három évvel később így is sikerült bekerülnie a hírekbe, miután az 1 milliós fizetése után elfelejtette befizetni az adót – ezt némi bírói ráhatásra pótolta, de nem sokon múlott, hogy ismét visszakerüljön a börtönbe.

Hiába, nem ő volt a legélesebb kés a fiókban, nem is lesz soha Hall of Famer, de nemcsak, hogy milliomos lett, de kulcsszerepet játszott abban, hogy a Patriots ne legyen veretlenül bajnok. Karriernek azért ez sem rossz.

[/ppp_patron_only]

Minden jog fenntartva. © 2020 Fűzővel kifelé!