Connect with us

Prémium cikkek

Tényleg átalakult a TE-piac?

Travis Kelce és George Kittle is 14+ millió dolláros szerződést kapott nemrég, ezzel új polcra helyezve a tight endeket a piacon, legalábbis azt gondolhatnánk. A valóság ezzel szemben az, hogy effektíve nem sikerült feljebb tornászni az árakat: a Kittle-Kelce duó alig keres többet a piacot tesztelő Austin Hoopernél, sőt Kelce olyan csapatbarát szerződést kötött, hogy az már egyenesen túlzás. 

Amikor új szerződésről beszélünk, rengeteget számít a kontextus. Például a futóknál hiába kapott Christian McCaffrey 16 millió dolláros hosszabbítást, sok tekintetben még mindig a 13 millió dollárt a piacon megkapó Le’Veon Bell számít a liga legjobban kereső futójának.

Még mindig Le’Veon Bell a legjobban kereső futó – A Christian McCaffrey-szerződés

A dolgot természetesen árnyalja, hogy CMC hamarabb kapta meg a nagy pénzt, mint Bell, akinek ehhez még egy szezont is ki kellett ülnie, tehát ha azt nézzük, hogy karrierje első x évében ki kereste vagy fogja keresni a többet, akkor biztos, hogy McCaffrey fog győzni. Ugyanakkor fontos megjegyezni, hogy hosszabbítani is lehet úgy, hogy az tényleg rekordszerződés legyen: többek között Laremy Tunsil, Bobby Wagner vagy Julio Jones is úgy kapott hosszabbítást, hogy a szerződésük hátralévő éveivel is számolva kenterbe verik a ligát. Kelce és Kittle ezt már nem mondhatja el magáról.

George Kittle

[ppp_patron_only level=”3″ silent=”no”]

Kezdjük a rekorderrel. A 49ers klasszisa egy 5 éves, 75 millió dolláros hosszabbítást kapott a 49erstől, ami éves szinten 15 millió dollárt jelent. Ehhez jön hozzá még az újoncszerződésének utolsó éve a maga 2,133 millió dollárjával, így jön ki egy 6 éves, 77,133 milliós szerződés (a táblázatban szereplő cap szám azért mutat mást, mert az újonc szerződéséből maradt még 74 574 dollárnyi aláírási bónusz, amit már korábban megkapott).

Az összegből 18 millió dollár aláírási bónusz, amit öt évre szépen el is osztott a csapat. Ezen kívül az idei és a jövő évi fizetése teljesen garantált, valamint van egy opciós bónusza is 2021-re 2,25 millió dollár értékben, ami szintén teljesen garantált (ha lehívják, akkor aláírási bónuszként fog funkcionálni). Összesen tehát 23,633 millió dollár teljesen garantált összeget kapott a TE.

Emellett a 2022-es alapfizetése és a 2023-as alapfizetéséből 4,9 millió dollár sérülés esetére garantált – előbbi ráadásul 2021. április 1-jén, utóbbi pedig 2022. április 1-jén válik teljesen garantálttá. Tehát effektíve ezek is teljesen garantált tartalmak, hisz Kittle-től legkorábban 2023-ban lehet vállalható keretek között elköszönni. Ezekkel jön ki a 40,333 millió dolláros garantált rész a szerződésében.

Ezek mellett még van minden évben némi workout és meccsenkénti bónusz, de ezek nem túlságosan nagy tételetek. Ezzel együtt is ez egy nagyon játékosbarát szerződés, hisz a hatból négy év szinte teljesen garantált és minden valószínűség szerint 48 millió dollárt biztosan megkeres a jelenleg 27 éves játékos. És minő véletlen, hogy ezek után pont olyan helyzetben lesz, mint Travis Kelce, aki 31 évesen, két évvel az előző szerződése lejárta előtt kapott új szerződést.

Travis Kelce

Persze Kittle aligha akar olyan szerződést kötni, mint Kelce – bár ez is relatív. A Chiefs jelenleg úgy működik, mint a dinasztiát építő Patriots: mindenki kedvezményes, csapatbarát szerződéseket köt (Chris Jones, Patrick Mahomes), vagy belemegy a fizetéscsökkentésbe (Sammy Watkins), csak hogy maradhasson. Előbbiek közé tartozik immáron Kelce is, aki hiába kötött egy 4 éves, 54,25 milliós hosszabbítást (14,3 millió/év), igazából semmit nem kapott.

Kelce eredeti szerződése még két évig volt érvényes, ez idő alatt 21,25 millió dollárt kereshetett volna, igaz ebből semmi nem volt garantált. Az új szerződésének köszönhetően gyakorlatilag ezt a pénzt megkapta teljesen garantált alapfizetésként a következő két évben (20,75 millió dollár) és ennyi. Nem kapott emelést, de még csak aláírási bónuszt sem, amit befektethetne: mindössze biztosították arról, hogy az eredeti szerződése minden centjét hazaviheti.

Ugyan van egy 6,5 millió dolláros sérülés esetén garantáltja 2022-re, ami ha már 2021-ben teljesen garantálttá válik, akkor némileg kozmetikáz a helyzeten, de valószínűbb, hogy nem ez a helyzet. Ez egyébként egy külön tanulmányt érdemelne, ugyanis 2022-ben a liga egyik top TE-je csak 7,5 milliót fog elfoglalni a fizetési sapkából. Persze 34 éves lesz már ekkor, de hát ennyit szinte minden kicsit nagyobb nevű TE megkap már, aki még tud járni (lásd a 33 éves Jimmy Grahamet, a 34 éves Jarred Cookot vagy a 35 éves Greg Olsent). Egész egyszerűen ez rablás.

Kelce-nek ebből a szerződésből szinte semmi haszna nincs, hisz az igazán nagy pénzt akkor kezdené el keresni, amikor már 35 éves lesz, és valószínűtlen, hogy a Chiefs pont ekkor szánna rá 13-15 milliókat. A tight end all int mondott a dinasztiaépítésre és most reménykedik benne, hogy a következő 2-3 évben még csurran-cseppen egy gyűrű.

És akkor ki a legjobban fizetett játékos a poszton?

Nem véletlenül hoztam fel Bellt fentebb. A piacon csúcsgázsit kapó futó szerepét a tight endek között Austin Hooper tölti be, aki 4 évre 42 millió dollárért írt alá a Brownshoz. Az ő 10,5 milliós éves fizetése eltörpül az új pénz mellett, amit Kelce vagy Kittle vihet papíron haza, a valóság ezzel szemben az, hogy Kelce-nél simán jobb szerződést kapott, Kittle-től pedig alig marad el valamivel.

Kittle minden téren vezet, nem kérdés, hogy játékosszempontból az ő szerződése a legjobb, de Hooper sem panaszkodhat. Magasabb aláírási bónusza van, mint Kelce-nek, az első három évében többet keres nála, ráadásul még Kittle-től is csak minimálisan marad el. Emellett míg a Chiefs játékosát jó eséllyel 2 év után el lehet küldeni, őt legkorábban a harmadik idénye után.

Persze ebben közrejátszik, hogy Hooper is fiatal még, de Kelce – legyen bármennyire is öreg –, ennyire előnytelen szerződést egyszerűen nem érdemelt. Ugyan a teljes szerződés átlagát nézve jobb, mint Hooper, illetve csak 300 ezerrel marad el Kittle-től, de abból a 72 millióból az utolsó 3 évért járó 45,5 milliót jó eséllyel nem fogja megkapni, és ha három évvel számolunk, akkor még Hoopertől is elmarad. Mindezt úgy, hogy nem egy, de inkább 2-3 polcnyi különbség van a játékukban.

Összegzés

Az biztos, hogy Kittle lett mostantól a mérvadó, ezt sikerült elérni, de tekintve, hogy mekkora klasszis, érdemelt volna akkora emelést a többiekhez képest, mint Jones, Wagner vagy Tunsil (pláne, hogy utóbbi nem is akkora klasszis). Az ő esetében mindent figyelembe véve az új pénz átlagának évi 18 millió dollárnak kellett volna lennie, és akkor tényleg új sztenderdet állított volna fel a tight endeknek. Így azonban csak annyit ért el, hogy épphogy lenyomta a nála sokkal rosszabb Hoopert – nem a Browns TE-je van túlfizetve, hanem Kittle alul.

Kelce szerződése ügynökbuktató, de ha a Patriotsnak megadtuk évekig, hogy zseniálisan csinálja, mert pofátlanul kihasználja, hogy ott megéri olcsón bajnoki címért küzdeni, akkor most a Chiefs esetében is tekinthetjük ezt pozitívumnak (vagy unfair előnynek, ki hogyan nézi). Kelce nem lesz olyan gazdag, mint lehetne, de a szerződésén biztos nem fog múlni a Chiefs sikeressége.

[/ppp_patron_only]

Legfrissebb cikkeink

Legutóbbi hozzászólások

Közelgő cikkek, podcastek

Minden jog fenntartva. © 2020 Fűzővel kifelé!