Connect with us

Prémium cikkek

Watson jobb szerződést kapott, mint Mahomes, de minden a következőn múlik

Deshaun Watson egy 4 éves, 156 millió dolláros hosszabbítást kötött a Houston Texansszal, amivel a valaha volt második legjobban kereső NFL-játékos lett. A 39 millió dolláros átlagánál csak a Super Bowl- és alapszakasz MVP Patrick Mahomes keres jobban, de a 45 milliós átlaga csalóka: Watson egyáltalán nem keres rosszabbul nála, de igazából minden a következő kontraktuson múlik.

Ahogy az várható volt, Mahomes kortársa, a 2017-es drafton szintén első körös Watson is csúcsgázsit kapott. Kollégájához hasonlóan neki is két év volt még hátra a szerződéséből, amivel két év alatt 18,7 millió dollárt keresett volna (1,17+17,54 millió dollár). Az új szerződésével egy év alatt ennek a dupláját viheti haza, hat év alatt pedig összesen 174 milliót, ami nagyjából annyi, amennyivel az említett Mahomes lesz gazdagabb. Mivel rekordgyorsasággal szivárogtak ki a részletek, így össze is tudjuk hasonlítani a szerződéseket.

[ppp_patron_only level=”3″ silent=”no”]

Így néz ki Watson új szerződése. Kapott 27 millió dollárnyi aláírási bónuszt, amit 5 évre leoszt a csapat. Az idei cap hitje ezzel 5,4 millió dollárral nőtt (sárgával jelölt 2 millió dollár az újonc szerződésének aláírási bónusza, ez nem új pénz), míg jövőre a 17,54 milliós cap hitje 1,5 millióval csökken. A következő két szezonban tehát nagyon baráti összeget foglal el a sapkából.

Az idei, a 2021-es és a 2022-es alapfizetése teljesen garantált, ami kiegészítve az aláírási bónusszal összesen 73,717 millió dollárnyi teljesen garantált tartalmat jelent. Emellett a naranccsal jelölt 2023-as alapfizetése és roster bónusza sérülés esetére garantált, de mivel ez 2022 áprilisában teljesen garantált lesz, így de facto ez is teljesen garantált.

Bár amennyiben Watson teljesen bezuhanna, akkor a Texans mindössze +10 milliós cap hit ellenében el tudja küldeni 2022 áprilisa előtt, ami ha nem is ideális, de hosszú távon 37 millió dollárt lehetne megspórolni. Sőt, összességében a csapat két évre 73 milliót fizetne így az irányítónak, ami 36,5 millió dollár átlagban – végül is teljesen vállalható dolog. Spórolva pedig először a 2024-es szezonban lehet elküldeni, tehát ez egy 4+1+1 éves szerződés.

Továbbá Watson szerződésében vannak különböző ösztönzők. 2022 és 2025 között 1 millió dollárral lehet gazdagabb, ha a csapat Super Bowlt nyer és ő legalább a playek felén a pályán van, illetve a játékos minden évben elveszíthet 500 ezret, ha nem vesz részt az offseason program legalább 84,375 százalékán.

Mahomes vagy Watson?

Ami a két sztárirányító szerződését illeti, nem túlzás azt mondani, hogy az első kört Watson nyerte meg. Magasabb aláírási bónuszt kapott, nagyobb a teljesen garantált tartalma, többet keres az első-, az első két-, az első három-, négy- és öt évben is, illetve a fizetése az első három szezonban majdnem évi 4 millió dollárral magasabb, mint Mahomesé.

Ez valamilyen szinten érhető, hisz míg neki egy mindent összevetve 6 éves szerződése van, addig Mahomesnak 12 éves. Ezért van az, hogy míg őt négy év után lehet csak elküldeni (ami egyébként kifejezetten jó játékosszempontból), addig a Chiefs irányítóját öt év után, illetve ezért van Mahomesnak több teljesen garantáltja és ezért keres többet az első hat évben.

És itt is a lényeg. Mahomes úgy kapott 45 millió dolláros szerződést, hogy az igazodjon a potenciális cap növekedéshez, tehát ő igazán sokat pont az 5-6. éve után fog keresni. Míg a szerződése első felében ösztönzők nélkül 181 milliót (évi ~30 millió dollár) kereshet, addig a második felében 291 milliót (évi 48,5 millió).

Watson a következő hat évben éves átlagban 29 milliót fog hazavinni, tehát a következő szerződésének minimum 49 millió dolláros átlagot kell termelnie, ha annyit akar keresni, mint Mahomes. Erre 5-6 év múlva lehet is esélye, de az sem kizárt, hogy Mahomes és a pandémia évekre befagyasztotta a QB-piacot. Persze Watson akkor is nagyon jól fog járni, ha 5-6 év múlva évi 45 millió dollárért ír alá, csak ezzel bebizonyosodik, hogy a Chiefs irányítójának volt igaza, amikor a nagyon hosszú táv mellett döntött (vagy jogosan mondhatjuk azt is, hogy ennyivel jobb is Mahomes Watsonnál).

[/ppp_patron_only]

Minden jog fenntartva. © 2020 Fűzővel kifelé!