Connect with us

Prémium cikkek

Watson jobb szerződést kapott, mint Mahomes, de minden a következőn múlik

Deshaun Watson egy 4 éves, 156 millió dolláros hosszabbítást kötött a Houston Texansszal, amivel a valaha volt második legjobban kereső NFL-játékos lett. A 39 millió dolláros átlagánál csak a Super Bowl- és alapszakasz MVP Patrick Mahomes keres jobban, de a 45 milliós átlaga csalóka: Watson egyáltalán nem keres rosszabbul nála, de igazából minden a következő kontraktuson múlik.

Ahogy az várható volt, Mahomes kortársa, a 2017-es drafton szintén első körös Watson is csúcsgázsit kapott. Kollégájához hasonlóan neki is két év volt még hátra a szerződéséből, amivel két év alatt 18,7 millió dollárt keresett volna (1,17+17,54 millió dollár). Az új szerződésével egy év alatt ennek a dupláját viheti haza, hat év alatt pedig összesen 174 milliót, ami nagyjából annyi, amennyivel az említett Mahomes lesz gazdagabb. Mivel rekordgyorsasággal szivárogtak ki a részletek, így össze is tudjuk hasonlítani a szerződéseket.

[ppp_patron_only level=”3″ silent=”no”]

Így néz ki Watson új szerződése. Kapott 27 millió dollárnyi aláírási bónuszt, amit 5 évre leoszt a csapat. Az idei cap hitje ezzel 5,4 millió dollárral nőtt (sárgával jelölt 2 millió dollár az újonc szerződésének aláírási bónusza, ez nem új pénz), míg jövőre a 17,54 milliós cap hitje 1,5 millióval csökken. A következő két szezonban tehát nagyon baráti összeget foglal el a sapkából.

Az idei, a 2021-es és a 2022-es alapfizetése teljesen garantált, ami kiegészítve az aláírási bónusszal összesen 73,717 millió dollárnyi teljesen garantált tartalmat jelent. Emellett a naranccsal jelölt 2023-as alapfizetése és roster bónusza sérülés esetére garantált, de mivel ez 2022 áprilisában teljesen garantált lesz, így de facto ez is teljesen garantált.

Bár amennyiben Watson teljesen bezuhanna, akkor a Texans mindössze +10 milliós cap hit ellenében el tudja küldeni 2022 áprilisa előtt, ami ha nem is ideális, de hosszú távon 37 millió dollárt lehetne megspórolni. Sőt, összességében a csapat két évre 73 milliót fizetne így az irányítónak, ami 36,5 millió dollár átlagban – végül is teljesen vállalható dolog. Spórolva pedig először a 2024-es szezonban lehet elküldeni, tehát ez egy 4+1+1 éves szerződés.

Továbbá Watson szerződésében vannak különböző ösztönzők. 2022 és 2025 között 1 millió dollárral lehet gazdagabb, ha a csapat Super Bowlt nyer és ő legalább a playek felén a pályán van, illetve a játékos minden évben elveszíthet 500 ezret, ha nem vesz részt az offseason program legalább 84,375 százalékán.

Mahomes vagy Watson?

Ami a két sztárirányító szerződését illeti, nem túlzás azt mondani, hogy az első kört Watson nyerte meg. Magasabb aláírási bónuszt kapott, nagyobb a teljesen garantált tartalma, többet keres az első-, az első két-, az első három-, négy- és öt évben is, illetve a fizetése az első három szezonban majdnem évi 4 millió dollárral magasabb, mint Mahomesé.

Ez valamilyen szinten érhető, hisz míg neki egy mindent összevetve 6 éves szerződése van, addig Mahomesnak 12 éves. Ezért van az, hogy míg őt négy év után lehet csak elküldeni (ami egyébként kifejezetten jó játékosszempontból), addig a Chiefs irányítóját öt év után, illetve ezért van Mahomesnak több teljesen garantáltja és ezért keres többet az első hat évben.

És itt is a lényeg. Mahomes úgy kapott 45 millió dolláros szerződést, hogy az igazodjon a potenciális cap növekedéshez, tehát ő igazán sokat pont az 5-6. éve után fog keresni. Míg a szerződése első felében ösztönzők nélkül 181 milliót (évi ~30 millió dollár) kereshet, addig a második felében 291 milliót (évi 48,5 millió).

Watson a következő hat évben éves átlagban 29 milliót fog hazavinni, tehát a következő szerződésének minimum 49 millió dolláros átlagot kell termelnie, ha annyit akar keresni, mint Mahomes. Erre 5-6 év múlva lehet is esélye, de az sem kizárt, hogy Mahomes és a pandémia évekre befagyasztotta a QB-piacot. Persze Watson akkor is nagyon jól fog járni, ha 5-6 év múlva évi 45 millió dollárért ír alá, csak ezzel bebizonyosodik, hogy a Chiefs irányítójának volt igaza, amikor a nagyon hosszú táv mellett döntött (vagy jogosan mondhatjuk azt is, hogy ennyivel jobb is Mahomes Watsonnál).

[/ppp_patron_only]

4 Comments
0 0 votes
Article Rating
Subscribe
Notify of
4 Comments
Oldest
Newest Most Voted
Inline Feedbacks
View all comments
Fetyke
Fetyke
2020-09-06 11:57

A tegnapi gyors véleményemet annyiban módosítanám, hogy így, hogy gyakorlatilag csak 4 milliót osztott el a Texans Watson hátralévő 2 újonc évére az új szerződésből, már nem kicsit fizette túl az irányítóját BOB, hanem meglehetősen. Végül is a főedző állása így már lassan betonbiztos… Hozzátéve, hogy ha csak ennyit “hibázott” volna az elmúlt években, akkor a csapat szurkolói bőven boldogok lennének.
Ami az irányító piac évekre történő befagyasztását illeti, az azért nem ilyen egyértelmű szerintem. Egyrészt nagyon sok függ attól, hogy milyen gyorsan lábal ki az NFL a mostani válságból. Rövid, 2-3 éves távon egyébként még lehet előnyt is tudnak kovácsolni a mostani helyzetből. Másrészt az is erősen befolyásolja ezt, hogy a közeljövőben lesz e még ilyen szintű irányító, aki hasonló vagy akár nagyobb szerződést is el tud érni magának? Ebből a szempontból nem áll egyébként túl jól szerintem az NFL, de azért néhány játékos akad akire érdemes figyelni. Először is mindjárt a szezon után Prescottra, aki ha Mahomes évi 45 milliós fizetését nem is, de Watson 39 milliós fizuját mindenképpen szeretné elérni, sőt talán megdönteni is. A 2021-es szezon után pedig Stafford és Cousins (már megint) hosszabbítása várható, míg 3 év múlva még egy utolsó dobásra készül Wilson. Ők azért még megrángathatják a “befagyasztott” QB fizetéseket.

renningan
renningan
Reply to  Fetyke
2020-09-06 14:34

Mahomes 10 milliót vert a rekordra, egy MVP és egy SB MVP cím után. Gyakorlatilag mindenki szerint ő a legjobb QB a ligában (szerintem Wilson, de mindegy), és ilyen nagy ugrást nem hiszem, hogy át tudnak 3 év alatt hidalni. Nem gondolom, hogy bárki kérhetne 45 milliónál többet, hacsak nem nyer egy Super Bowlt előtte. De talán még akkor sem.

Egyébként szerinted Watson nem ér ennyit?

Fetyke
Fetyke
Reply to  renningan
2020-09-06 15:53

Azért ez sok mindentől függ. Fél év sem telt el és a 10 millióból 4-et már le is dolgozott Watson. Nyilván Prescott és az ügynöke már dörzsöli is a tenyerét, hiszen nekik már amúgy is 37 millió lett volna a tárgyalási alap jövőre a tag miatt. Ha Dak és a cowboys lehoz egy jó szezont, akkor Jones papa meg lesz lőve és vagy elengedi Prescottot (ami szinte kizárt) vagy nagyon mélyen a zsebébe nyúl és ad egy 40 milliós vagy annál nagyobb szerződést neki. Azaz egy szezon alatt eltűnhet az ugrás fele. Persze az is igaz, hogy az általam felsorolt további játékosoknak már nem lesz ez olyan könnyű a nagy pénzt kicsikarni.
Viszont az új tévés szerződések esetleges hatásaival még nem is kezdtünk el kalkulálni. Vagy 1-1 hülyével, aki arra teljesen érdemtelen játékosoknak képes hatalmas összegeket adni. Nehéz megmondani mire lehet számítani akár csak a közeljövőben.

Fetyke
Fetyke
Reply to  renningan
2020-09-06 16:02

A második még nehezebb kérdés. :)
Szerintem Watson csak a teljesítményét nézve nem éri meg ezt az összeget. Watson nem jobb irányító Kirk kapitánynál (akivel ugye teljesen elfogulatlan vagyok), aki idén hosszabbított 33 millióért, ami szerintem reális. Jó, értem, hogy az egy kicsit más fajta szerződés (rövidebb futamidejű, stb), ezért azt mondom, hogy Watson a játéka alapján megéri a 35 milliót. Viszont ennél bő 10%-al többet kapott, ami nálam már a mérsékelt túlfizetés kategóriája.
Viszont ha nem csupán a teljesítményt, hanem minden körülményt figyelembe veszek, akkor igazából megérhet ennyit a Texansnak.

4
0
Would love your thoughts, please comment.x
()
x