Connect with us

A 7 játékai

A 7 játékai – Split zone többféle fűszerezéssel, Mayfield-hiba és egy különleges védőfelállás

Ismét jelentkezünk a hét legérdekesebb játékaiból néhánnyal, amiket alaposan kielemzünk! Megmutatjuk, hogyan fűszerez meg egy split zone játékot az Eagles és a Titans, jön egy érdekes védőfelállás a Cardinalstól, ránézünk Mayfield szenvedésére és nem maradhat el egy jó kis design Kyle Shanahantől sem. 

Split zone egy kis fűszerrel

Az Eagles nagyon nehezen akart beindulni a Ravens ellen, bőven negatív yardot szereztek addig, amíg be nem dobták a Hurts-csomagot és két irányító felállásokkal próbálkoztak. Az első TD is ilyenből született, ahol egy sokat használt játékot fűszereztek meg kicsit. (Most külön vettem a két látószöges videót, mert hosszabb a play lefutása.)

Egy split zone játékról van szó, ami annyit tesz, hogy a támadófal zónablokkolást alkalmaz az egyik, jelen esetben bal oldalra, és a bal oldalon felálló tight end az ellentétes oldalra megy át blokkolni a fal mögött, így kiveszi a játékból a defensive endet. Az Eagles azzal fűszerezi meg ezt a playt, hogy a második körben draftolt irányítót, Jalen Hurtsöt orbit motionben elküldi balról a jobb oldalra figyelemelterelésként.

[ppp_patron_only level=”3″ silent=”no”]

Ez rendkívül hatásos is, ugyanis két védő figyelmét is eltereli, ami létfontosságúnak bizonyul a play sikerességét illetően. A két pirossal bekarikázott védő, Patrick Queen és DeShon Elliott hezitál, Hurtsre is figyel, így lemarad a futóról. Queennek az alábbi pillanatfelvételkor bent kellene lennie a lyukban Ertz és a támadófal jobb széle között, és le kellene vinnie Sanderst a földre. Az orbit motion miatt viszont nem ér oda időben, ahogy Elliott sem a megfelelő helyre indul.

Sanders aztán látja a három fehér mezes védőt maga előtt, azonban mivel Queen elkésett a lyukból, Elliott pedig túlkompenzált Hurts miatt a támadók szerinti jobb oldalra, így a futó vissza tud vágni balra.

Főleg hogy ott van még az elit center, Jason Kelce, aki ki tudja ütni Chuck Clarkot a játékból, így óriási terület nyílik meg Sanders előtt.

Ki kell emelni még a játék végén a túloldalról érkező JJ Arcega-Whiteside-ot, aki kiváló blokkot osztott ki a cornerbacknek, hogy Sanders beérhessen a célterületre (ez nem sikerült, fumble lett, de JJAW felvette, így összejött a TD, de nem is ez a fontos ez elemzésünk szempontjából).

Split zone egy másik fűszerrel

Ha már split zone játék egy kis fűszerrel, akkor mutatok egy másik kreatív változatot a Titanstől. A Tennessee egyébként is elég sok split zone játékot futtat, a támadókoordinátor Arthur Smith-től pedig az alábbi kis fűszerezés nagyon kreatív és hatásos is (erre is találunk több példát a Texans elleni meccsből).

Az alap ugyanaz, mint az Eaglesnél: támadófal zónablokkol jobbra, a jobb oldali tight end (Anthony Firkser) átmegy blokkolni balra az endet. A korábban mutatott játékkal ellentétben itt viszont két tight end van a támadófal két szélén, a másik (Geoff Swaim) pedig kimozog a szélre a flat zónába.

Ez azért jó, mert elvonja a védők figyelmét. Láthatjuk itt is, hogy a linebacker Zach Cunningham (#41) és a safety Eric Murray (#23) is elmegy a tight enddel és teljesen kivonják magukat a játékból.

Cunningham olyannyira, hogy képernyőn sincs, mikor McNichols berobban a lyukba középen, de Murray-nek sincs esélye megállítani a futót.

Nagyon szép play design Arthur Smith-től, akit csak dicsérni lehet a Titansszel végzett munkájáért.

Mayfield érthetetlen, milyen rosszul játszik

Baker Mayfield legjobb esetben is semmilyen játékot nyújt idén, de rossz napjain vagy erős védelmek ellen kifejezetten gyenge – összességében gyengébb, mint tavaly. A nyertes meccseken is legfeljebb lemenedzselte a dolgokat, ami alapvetően nem baj, elég jól néz ki az offense körülötte. A Steelers ellen viszont egyszerűen mindent rosszul csinált, kifejezetten pocsék volt a játéka és érthetetlen döntéseket hozott. Ilyen volt az alábbi is, amiből pick-6 született.

Egy flat-slant koncepciót látunk a Brownstól. A falhoz közelebb álló tight end, Austin Hooper megy ki a flat zónába, a slotban felálló tight end, Harrison Bryant és a szélső elkapó, Odell Beckham egymást követő slant útvonalakat futnak. A védelemnél emberezés van, először MOFO (Middle Of the Field Open) lookot lát Mayfield, azonban ez a snap után átalakul egy cover 1 robber játékká, ahol emberezés van és Minkah Fitzpatrick fellép a pirossal karikázott zónába, hogy lezárja a pálya közepét.

Egy flat-slant kombinációnál Mayfieldnek a legbelső védőt kell figyelnie, jelen esetben Mike Hiltont (#28). Mivel ő Hooperrel tart a szélre, így Mayfieldnek alapesetben az első slantet kell megdobnia. A probléma csak az, hogy abba a sávba belépett Fitzpatrick, ezt pedig egész egyszerűen észre kell vennie Mayfieldnek.

Nem veszi észre, és pontosan odadobja a kezei közé. Pedig a fenti és a lenti képen is látszik, hogy Beckham elég jól elszakadt őrzőjétől és tök üresen kaphatta volna a labdát, ha Baker észreveszi Fitzpatrickot és inkább a második slantet dobja meg. Főleg, hogy Bryanten egyébként is jól védekezett a cornerback.

Mayfielddel valami nagyon nem stimmel, közel sem mutatja egyetemi vagy újonc formáját. Tavaly sem mutatta, és akkor megpróbáltuk a támadófalra és az edzői stábra fogni, ami egyébként jogos is volt, azonban idén egyikre sem lehet fogni az irányító gyenge játékát. Nagy bajok vannak Bakerrel és nehéz látni, hogyan fogják ezt megoldani.

Snag concept dupla motionnel

Kyle Shanahantől minden héten több játékot is lehetne hozni, most Brandon Aiyuk profi karrierjének első elkapott TD-je kerül terítékre.

Shanahan előbb a bal oldalról átmozgatja Kendrick Bourne-t jobbra. Őt követi a cornerback, ebből Garoppolo tudja, hogy emberezés van, a védelemnek pedig gyorsan kommunikálnia kell, mit kezdjen az egymás mellől induló két elkapóval, ha esetleg kersztezik egymás útját. Aztán jön a jobb szélről Deebo Samuel is, így egy hármas bunch formation alakul ki a három elkapóval, amit újra kommunikálnia kellene a védőknek, de azonnal indul is a snap.

Egy snag conceptet láthatunk a 49erstől, ahol a bunch formation bal oldalán álló Bourne egy flat útvonalat fut, a középen álló Aiyuk egy spot útvonalat (vagy más néven slant-settle-t vagy mini-curlt), míg a jobb szélen lévő Samuel egy cornert / fade-et. A snag concept több mindenre is jó. Zónázásnál alapvetően horizontálisan és vertikálisan is nehéz helyzetbe hozza az adott oldali védőket. Itt viszont nem ez a helyzet, emberezés esetén azt látjuk az alábbi képen, hogy Aiyuk keresztezi a Bourne-ért felelős cornerback útját.

A védelem első gondolata ilyenkor az, hogy egyfajta rub koncepció van és a flatbe igyekvő Bourne a célpont. Ezért nem csak az érte felelős CB, hanem az Aiyukért felelős corner is a szél felé veszi az irányt.

Ez pedig azt jelenti, hogy ketten vannak Bourne-on, és senki sincs Aiyukon, így egyszerű a TD.

A Cardinas 0-6-5-ös védekezése

Az alábbi játékban igazából nem történik olyan különleges dolog, magát a playt nem is nagyon lenne érdemes kielemezni. Egy dolog miatt viszont mégis érdekes ez a játék, méghozzá a Cardinals védőpersonnelje miatt. Ugyanis egyetlen egy védőfalember sincs a pályán, ellenben 6 linebacker és 5 defensive back igen.

A rend kedvéért azért berajzoltam, hogy cover1-et futtat a Cardinals, de az érdekes a kis sárga számokban van: 6, azaz hat linebacker volt fenn a pályán, és mindeközben egyetlen védőfalember sem.

  1. #43 Haason Reddick
  2. #42 Devon Kennard
  3. #58 Jordan Hicks
  4. #45 Dennis Gardeck
  5. #59 De’Vondre Campbell
  6. #48 Isaiah Simmons

Nem használja sokszor ezt a felállást a Cardinals, nyilván ritka az olyan eset, amikor érdemes védőfalember nélkül felállni. De harmadik és hosszúnál, amikor a futásmegállításra nem kell figyelni, akkor elő lehet szedni ezt és meg lehet lepni az ellenfelet.

Ilyenkor négy linebacker veszi át a védőfalemberek munkáját és siettetik az irányítót. Ez azért lehet jó, mert ők jóval atletikusabbak a védőfalembereknél, így sebességből, lendületből lehet esélyük a támadófalemberek ellen. A stuntokat / twisteket is gyorsabban végre tudják hajtani, ezzel is megzavarva az ellenfelet. Itt is láthatunk ilyet, hiszen Hicks egészen a bal szélre megy át, hogy onnan próbáljon odaérni Daltonhoz.

A fenti esetben emberezést láthatunk a Cardinalstól, és mivel Zeke maradt bent blokkolni, így az ötödik linebacker, Campbell is mehetett blitzelni (egyébként az ő feladata lett volna Elliott levédekezése). A hatodik linebacker pedig Isaiah Simmons, aki a tight enddel meccsel ebben az esetben és őt védekezi le.

Volt példa ilyen personnelből a Cowboys ellen zónázásra is, ott Simmons például tampa2 szerűen hátralépett a safetyk közé, hogy a mély zónákat jobban le lehessen védekezni. Ez is jó példa arra, hogyan lehet használni az első körös linebacker / safety hibridet.

[/ppp_patron_only]

Legfrissebb cikkeink

Legutóbbi hozzászólások

Közelgő cikkek, podcastek

Minden jog fenntartva. © 2020 Fűzővel kifelé!