Connect with us

Minden ami NFL

Ideje váltani: kik lehetnek a favoritok a Texans, a Jets, a Falcons és a Lions HC-posztjára?

Lement a 2020-as NFL-szezon első negyede, lassan körvonalazódik azon csapatok listája, amelyek már kezdhetnek készülni a 2021-es idényre, ami természetesen egy új főedző kinevezésével indulhat. Négy gödörben lévő csapat, mindegyiknél öt potenciális megmentő.

A Houston Texans volt az első, amely meglépte az edzőcserét, miután kisebb meglepetésre a hét elején elküldte Bill O’Brient. Ezek után nyugodtan készülhet a fővesztésre Adam Gase, akinek az irányítása alatt a New York Jets 7-13-as mérleget tud felmutatni, idén 1/1 esélyes a gárda, ráadásul támadóguruként a 31. leghatékonyabb offense-t rakta össze. Őt szorosan követi a két védőzseni, Matt Patricia és Dan Quinn, akik nemcsak, hogy nem tudtak még csak közepes védelmet sem összerakni az elmúlt 2-3 évben, de irányításuk alatt a Detroit Lions és az Atlanta Falcons liga legnagyobb chokereivé nőtte ki magát. Gyakorlatilag csak az a kérdés, hogy mikor történik meg a váltás – ezúttal talán sikerül jól választani.

Houston Texans

A Texans kisebb meglepetésre még szezon közben elküldte a GM- és HC-posztot is betöltő Bill O’Brient. Összességében túlzás lenne azt mondani, hogy BOB pocsék edző lett volna, hisz Case Keenumokkal, TJ Yatesekkel és Brock Osweilerekkel hozott össze egymás után három 9-7-es szezont, majd behúzta Deshaun Watsont, aki ha nem sérül meg, akkor 2017-ben is összejöhetett volna a pozitív szezon. Ezt két csoportgyőzelem követte, vagyis hat év alatt öt pozitív szezon és három csoportelsőség jött össze, ami annyira nem rossz.

Nem is ezzel volt elsősorban a baj. Persze az nem nézett ki jól, hogy például 20+ pontos előnyből sikerült kikapni a Chiefstől a rájátszásban, de nála bőven rosszabb edzők is dolgoznak jelenleg főedzőként. Az sokkal inkább megbocsáthatatlan, hogy teljesen leépítette a csapatot: elszórta az első körös pickjeit, elcserélte DeAndre Hopkinst, túlfizette Laremy Tunsilt, és ez csak az elmúlt másfél év termése. A keret nem jó, az irányítót leszámítva egyetlen poszt sem maradéktalanul megoldott, így nem lesz egyszerű az új főedzőnek rendet tennie. Igaz, nem is lehetetlen.

Úgy gondolom, hogy hiába tartják sokan top 5-ös irányítónak Watsont, még nem érte el a plafont (és emiatt nem is top 5-ös). Persze ebben egy nagyon jó támadókoordinátor sokat segíthet, de az esetek többségében egy védőfelfogású főedző nem tud megfelelő offensive személyzetet összehozni, így én a Texans helyében nem is gondolkodnék Robert Salehben (49ers DC) vagy Matt Eberflusban (Colts DC). Pláne, hogy nagyon jónak tűnő támadóguruk elérhetőek – és Watson miatt akár meg is győzhetőek.

  • Brian Daboll, Buffalo Bills OC

Daboll nagyon közel van ahhoz, amit zseninek nevezhetünk. 2018 óta irányítja a Bills támadósorát és a lehetőségekhez képest mindig kihozott mindent az egységből – sőt, még annál többet is. A futójáték mindig stabilan működött, Josh Allen drasztikus fejlődéséből is kivette a részét, és amint kapott jó fegyvereket, a passzjátékot is top szintre fejlesztette. Mindez különösen dicséretre méltó annak fényében, hogy a védőguru Sean McDermott mellett szabadkezet kapott, tehát nem kell amiatt aggódni, hogy Andy Reidek vagy Kyle Shanahanek vízhordója volt csak igazából.

A Texans offense sokban hasonlít a Billsére: adott egy erős karú, mobilis irányító, egy nem teljesen reménytelen támadófal, illetve a skill pozíció is eléggé változatos ahhoz, hogy kreatív playbookot tehessen Watson elé. Dabollnak van rutinja (volt a Browns, Dolphins, Chiefs támadókoordinátora is, illetve az Alabamánál is dolgozz Nick Saban kezei alatt), a Billsnél saját felelősségre tevékenykedett, jó fit lenne Houstonba is.

A cikk folytatódik! Mindössze havi 3$ (+ÁFA) és több tucat extra cikket olvashatsz el, illetve korlátlan hozzáférést kapsz minden korábbi anyagunkhoz. Vagy légy a támogatónk további előnyökért! Ha már előfizető vagy, ne felejts el bejelentkezni (fent a menüben)!

Legfrissebb cikkeink

Facebook

Legutóbbi hozzászólások

Közelgő cikkek, podcastek

Minden jog fenntartva. © 2020 Fűzővel kifelé!