Connect with us

Minden ami NFL

Ideje váltani: kik lehetnek a favoritok a Texans, a Jets, a Falcons és a Lions HC-posztjára?

Lement a 2020-as NFL-szezon első negyede, lassan körvonalazódik azon csapatok listája, amelyek már kezdhetnek készülni a 2021-es idényre, ami természetesen egy új főedző kinevezésével indulhat. Négy gödörben lévő csapat, mindegyiknél öt potenciális megmentő.

A Houston Texans volt az első, amely meglépte az edzőcserét, miután kisebb meglepetésre a hét elején elküldte Bill O’Brient. Ezek után nyugodtan készülhet a fővesztésre Adam Gase, akinek az irányítása alatt a New York Jets 7-13-as mérleget tud felmutatni, idén 1/1 esélyes a gárda, ráadásul támadóguruként a 31. leghatékonyabb offense-t rakta össze. Őt szorosan követi a két védőzseni, Matt Patricia és Dan Quinn, akik nemcsak, hogy nem tudtak még csak közepes védelmet sem összerakni az elmúlt 2-3 évben, de irányításuk alatt a Detroit Lions és az Atlanta Falcons liga legnagyobb chokereivé nőtte ki magát. Gyakorlatilag csak az a kérdés, hogy mikor történik meg a váltás – ezúttal talán sikerül jól választani.

Houston Texans

A Texans kisebb meglepetésre még szezon közben elküldte a GM- és HC-posztot is betöltő Bill O’Brient. Összességében túlzás lenne azt mondani, hogy BOB pocsék edző lett volna, hisz Case Keenumokkal, TJ Yatesekkel és Brock Osweilerekkel hozott össze egymás után három 9-7-es szezont, majd behúzta Deshaun Watsont, aki ha nem sérül meg, akkor 2017-ben is összejöhetett volna a pozitív szezon. Ezt két csoportgyőzelem követte, vagyis hat év alatt öt pozitív szezon és három csoportelsőség jött össze, ami annyira nem rossz.

Nem is ezzel volt elsősorban a baj. Persze az nem nézett ki jól, hogy például 20+ pontos előnyből sikerült kikapni a Chiefstől a rájátszásban, de nála bőven rosszabb edzők is dolgoznak jelenleg főedzőként. Az sokkal inkább megbocsáthatatlan, hogy teljesen leépítette a csapatot: elszórta az első körös pickjeit, elcserélte DeAndre Hopkinst, túlfizette Laremy Tunsilt, és ez csak az elmúlt másfél év termése. A keret nem jó, az irányítót leszámítva egyetlen poszt sem maradéktalanul megoldott, így nem lesz egyszerű az új főedzőnek rendet tennie. Igaz, nem is lehetetlen.

Úgy gondolom, hogy hiába tartják sokan top 5-ös irányítónak Watsont, még nem érte el a plafont (és emiatt nem is top 5-ös). Persze ebben egy nagyon jó támadókoordinátor sokat segíthet, de az esetek többségében egy védőfelfogású főedző nem tud megfelelő offensive személyzetet összehozni, így én a Texans helyében nem is gondolkodnék Robert Salehben (49ers DC) vagy Matt Eberflusban (Colts DC). Pláne, hogy nagyon jónak tűnő támadóguruk elérhetőek – és Watson miatt akár meg is győzhetőek.

  • Brian Daboll, Buffalo Bills OC

Daboll nagyon közel van ahhoz, amit zseninek nevezhetünk. 2018 óta irányítja a Bills támadósorát és a lehetőségekhez képest mindig kihozott mindent az egységből – sőt, még annál többet is. A futójáték mindig stabilan működött, Josh Allen drasztikus fejlődéséből is kivette a részét, és amint kapott jó fegyvereket, a passzjátékot is top szintre fejlesztette. Mindez különösen dicséretre méltó annak fényében, hogy a védőguru Sean McDermott mellett szabadkezet kapott, tehát nem kell amiatt aggódni, hogy Andy Reidek vagy Kyle Shanahanek vízhordója volt csak igazából.

A Texans offense sokban hasonlít a Billsére: adott egy erős karú, mobilis irányító, egy nem teljesen reménytelen támadófal, illetve a skill pozíció is eléggé változatos ahhoz, hogy kreatív playbookot tehessen Watson elé. Dabollnak van rutinja (volt a Browns, Dolphins, Chiefs támadókoordinátora is, illetve az Alabamánál is dolgozz Nick Saban kezei alatt), a Billsnél saját felelősségre tevékenykedett, jó fit lenne Houstonba is.

[ppp_patron_only level=”3″ silent=”no”]

  • Greg Roman, Baltimore Ravens OC

Hasonlóan jó jelöltnek tűnik Greg Roman is, akinek nagyon hosszú offensive coordinátori pályafutása volt, a Ravensnél pedig még helyettes főedző is volt, mielőtt átvette a Lamar Jackson féle támadósor irányítását. A tavalyi szezonig kevésbé volt felkapott a neve, LJ MVP-szezonja tette fel a térképre.

Az vitán felül áll, hogy remek munkát végez, de ő eddig inkább futkározós irányítókkal volt sikeres, így Dabollhoz képest kissé lutrinak tűnik – Watsont nem lehet úgy futtatni, mint Lamart, illetve a Ravens kerete sem túl kompatibilis a Texanséval. A potenciál ettől függetlenül adott, izgalmas lenne látni, mire menne Watsonnal.

  • Eric Bieniemy, Kansas Chiefs OC

Ha van olyan korszakos edzőzseni, akinek a tanítványainak érdemes lehetőséget adni, akkor az Andy Reid. John Harbaugh és Doug Pederson Super Bowlt nyert, Ron Riverát többször is az év edzőjének választották és Super Bowlig jutott a Panthersszel, Sean McDermott és Matt Nagy is sikeres a Bears és a Bills élén, csak hogy a legjobbakat említsük.

Természetesen van benne kockázat: mindössze harmadik éve OC a profik között, Dabollhoz vagy Romanhoz képest kevesebb volt eddig a felelőssége, illetve a Texans offense minősége sem összehasonlítható a Chiefsével, Hillek és Kelce-k nélkül pedig nehezebb csodát tenni. Ugyanakkor nincs okunk feltételezni, hogy pont Bieniemy nem tanult Andy Reidtől semmit – ha a padló alacsonyabban is van, a határ a csillagos ég lehet.

  • Josh McDaniels, New England Patriots OC

McDaniels csak top csapatért hagyná ott a Patriotsot, és ha a Texans nem is egyike a legjobbaknak, Watson miatt bárki számára kecsegtető lehet. Houstonban úgy is szeretik a Bill Belichick-tanítványokat, és bár én nem tartom jó főedző-metériának JMD-t, de Watson jól járhatna vele, az offense-zel aligha lenne probléma. Minden más már kérdéses, bár a Colts edzői gárdáját jól összerakta, még mielőtt fityiszt mutatott Indianapolisnak – akár még jól is elsülhetne.

  • Dabo Swinney, Clemson HC

Nehezen elképzelhető, hogy Swinney ott hagyná a Clemsont, ahol legutóbb 2010-ben nem szerzett legalább 10 győzelmet a csapatával, 133–31-es mérleget tud felmutatni, 2018-ban pedig veretlenül lett bajnok minden idők talán legjobb egyetemi csapatát összerakva. Jelenleg az 1/1-favorit Trevor Lawrence-t edzheti, gyakorlatilag bármikor bárkit megkaphat, tehát sok oka nincs váltani.

De ha mégis szeretne, akkor a Texans jó opciónak tűnik, hisz 2016-ban Watsonnal nyert egyetemi bajnoki címet, ráadásul a csapat jelenlegi GM-ével, Jack Easterbyvel is jóban van. Persze attól, hogy valaki sikeres az egyetemen, a nagyok között már közel sem biztos, hogy az lesz, de ezzel együtt Swinney egy kiváló szakember, akit ha van csapat, ami el tudna csábítani, az a Texans (esetleg a jövő évi 1/1-es, aki elviszi Lawrence-t).

Atlanta Falcons

Dan Quinn nagyon ígéretesen indult. 2015-ben 8-8-cal mutatkozott be, majd Super Bowlba jutott a csapattal, majd jött egy újabb rájátszás részvétel. Az elmúlt két és fél évben azonban nem jönnek a sikerek, egyszer sem jött össze 7-9-nél jobb mérleg, idén pedig úgy 0-3-as a Falcons, hogy kétszer is 15+ pontos hátrányt adott le a negyedik negyedben. Ráadásul pont a védelem, azaz Quinn specialitása a csapat leggyengébb pontja, így extrán kínos a jelenléte.

A három csapat közül a Falcons helyzete a legbonyolultabb, ugyanis hiába Quinn mélyrepülése, nem lehet azt mondani, hogy el kell felejteni a védőfelfogású főedzőket. Az offense nagyjából készen van, a skill playerek, a támadófal és az irányító is bőven átlagon felüli, ami Dirk Koetterrel képes hatékony lenni. Nem mintha utóbbihoz annyira ragaszkodni kellene, de ez a támadósor nem feltétlenül igényli egy támadófelfogású edző kinevezését, ezt koordinátori szinten könnyen meg lehet oldani.

A védelem rendbe tétele ellenben már komolyabb feladat, nem lenne baj, ha a főedző és a kinevezett koordinátora is erre az egységre tudna fókuszálni, miközben az OC saját jogán futtatja az offense-t. Az pedig csak külön bónusz, ha az új HC karakteres és képes tartást adni a folyamatosan leolvadó Falconsnak. Nézzük, kik a legígéretesebb jelöltek:

  • Robert Saleh, DC, San Francisco 49ers

Saleh tavaly robbant be a köztudatba, amikor összerakott egy elit D-t San Franciscóban. Persze annyi tehetséggel ez valahol elvárható volt, így igazán az idei év lesz a mérvadó – ha tudja kezelni a rengeteg sérülést, akkor tényleg komolyan lehet venni. (Egyelőre top 5-ös az egység, tehát lehet bizakodni, bár ezen sokat dob a Giants és Jets elleni mérkőzés.)

Vele kapcsolatban az lehet extra hozzáadott érték, hogy állítólag egy igazi motivátor (khm… sztereotípia), a Falconsból pedig épp egy olyan valaki hiányzik, aki képes lenne tartást adni a csapatnak, javítani tudná az öltözői morált. Emellett az sem ártana, ha a védelmet rendbe tenné, miközben az offense-ben hozna valakit Shanahan kezei alól.

  • Eric Bieniemy, Kansas Chiefs OC

Támadóoldalról természetesen nem lehet elmenni Bieniemy mellett. Őt Atlantába jobb fitnek gondolom, mint Houstonba, a Hurst-Jones-Ridley hármassal és Matt Ryannel csodára lenne képes. A védelemhez ugyanakkor sokat nem tudna hozzátenni, és mivel Atlantában első sorban a D-vel van gond, így overall talán inkább ebbe az irányba kellene elmozdulni.

  • Brian Daboll, Buffalo Bills OC

Ugyan Ryan nem egy villámléptű irányító, de Daboll épp idén bizonyítja, hogy ez számára nem jelent különösebb problémát. Nehéz közte és Bieniemy között dönteni, de ha figyelembe vesszük, ki tudna a védelem irányítására jobb pozíciós edzőket hozni az ex-csapatából, akkor Daboll jobb opciónak tűnik.

  • Matt Eberflus, Indianapolis Colts DC

Elég volt a támadókból, térjünk vissza a védelemhez. Eberflus nagyon jó védelmet rakott össze Indianapolisban, ráadásul folyamatosan fejlődve és finomítva, nemcsak beleült a tutiba. A szakértelem szempontjából biztosabb döntésnek tűnik, mint Saleh, a kérdés a kettőjük közötti összevetésben az, hogy a szakmai felkészültség üti-e ezt az egész öltözőre kiható mentális pluszt, amit a 49ers trénere hozhat (bár állítólag ez Eberflusban is megvan).

  • Todd Bowles, Tampa Bay Buccaneers DC

Todd Bowles parádésan teljesít Tampában, amit ki lehet hozni abból a védelemből, azt ki is hozza. De ez nem meglepő, már a Cardinalsban is jól teljesített, a védelemmel tehát aligha lenne gond, ha ő irányítaná a csapatot. Az offense persze más kérdés, de Bowlesnak van szeme a jó edzői stábhoz, végtére is ő volt az első, akinek sikerült egy egész szezonon keresztül vállalható játékot kisajtolni Ryan Fitzpatrickből, és a Jetsszel elért 10-6-os mérlege sem tűnik egyhamar megismételhetőnek (igaz, a folytatás neki sem alakult jól). Megérdemelne még egy esélyt főedzőként, pláne egy olyan csapatban, ahol az offense nem egy Fitzmagic-szintű irányítótól függ.

Detroit Lions

Matt Patricia megváltóként érkezett – a legtöbb szakértő nagyon sokra tartotta, a Belichick-way igaz örökösének, de nagyon hamar kiderült, hogy messze nem az. Bármilyen hihetetlen is kimondani, de vele egy alapvetően jobb kerettel meg sem tudta közelíteni azt a szintet a Lions, mint amit Jim Caldwellel képviselt. Utóbbi négy év alatt három pozitív szezont produkált, kétszer vitte rájátszásba a csapatot és a legrosszabb szezonjában is 7-9-es volt a gárda. Patriciával az élen egyelőre 10-25-1-es a mérleg, és háromból egyszer sem lesz meg a PO. Azt sem érdemli meg, hogy a szezon végéig a csapat élén maradjon.

  • Eric Bieniemy, Kansas Chiefs OC

Ha én dönthetnék, akkor egyértelműen Bieniemy lenne a választottam. Egy jó TE és egy WR1 már adott, ahogy az ágyúkarú irányító is, még egy passzjátékba bevonható futó is akad – benne látom azt, hogy Staffordból kihozza az 5000 yardos gunsligert. Hogy a védelemmel mi lesz, az más kérdés, de sokkal rosszabb nem lehet, bárkit is nevez ki. Viszont, ha már az offense rendesen működik, akkor a Lions legalább a Wild Cardra esélyes lehet – aztán ki tudja, hátha ő is a Super Bowlig jutó ágról fakadt, mint Pederson vagy Harbaugh.

  • Brian Daboll, Buffalo Bills OC

Ugyanazt lehet elmondani, mint a Falcons esetében. Sőt, talán még jobban is passzolna hozzá a Lions, Stafford mostanság jobb híján elég sokat rohangál, még direkt rá hívott futójátékai is vannak – nem egy Josh Allen, de legalább passzolni nem kell megtanítani. A Lions egy offenzív főedzővel volt a legsikeresebb az elmúlt 10 évben, érdemes lenne ezen az úton elindulni.

  • Lincoln Riley, Oklahoma HC

Az egyik legfelkapottabb egyetemi edző lesz, ami nem meglepő. Egy igazi támadózseni (legalábbis egyetemi szinten), Heisman-győztest csinált Baker Mayfieldből és Kyler Murray-ből, neki köszönhetően lettek 1/1-esek. A 32 éves Matt Staffordhoz talán nem igazán illik, őt egy újonc irányítóval felálló csapathoz könnyebben el lehet képzelni, de a Lions mellett szól, hogy hagyományosan türelmesebb a főedzőkkel, mint például New Yorkban és rövid távon hamarabb érhet el sikereket egy bizonyított irányítóval és egy korrekt kerettel, mint a Jets felforgatott offense-ével bármilyen 1/1-essel. Meglepő lenne a Lionstól és Riley-től is a házasság, de izgalmas kísérlet lenne.

  • Jim Harbaugh, Michigan HC

Byron Leftwich (Bucs OC), Pete Carmichael (Saints OC) és még sok más jó teljesítményt nyújtó OC lehetne itt, de Harbaugh mindegyiküknél nagyobb fogás lenne. Egyrészt van főedzői tapasztalata, a 49ers élén 13-3, 11-4-1, 12-4 és 8-8-as szezonokat hozott, egyszer a Super Bowlba is elvitte a csapatot. A michigani kaland nem megy zökkenőmentesen, és ha nem akar messzire menni, akkor államon belül a Lions nagyon adja magát. Nem ő fogja egyedül ráncba szedni a csapatot, de adhat egy gerincet a csapatnak, illetve összerakhat egy olyan top személyzetet, amivel versenyképes lenne a gárda. A szakértelme, a rutinja és a mentalitása mind óriási értéket képvisel, az ő padlója lenne a legmagasabban az összes jelölt közül.

  • Robert Saleh, DC, San Francisco 49ers

Nem akartam védőfelfogású edzőt írni, de végül is miért ne? Saleh tősgyökeres michigani, gyakorlatilag hazatérne, mentálisan garantáltan rendbe tudná rakni a csapatot. A védelem biztos, hogy javulna vele, egyedül az offense miatt lehet aggódni, de ha sikerülne elcsalni 1-2 pozíciós edzőt a 49erstől, akár még ez is jól elsülhet. Mint szurkoló, neki örülnék a legkevésbé, de ha már védőfelfogású HC kell, akkor csak ő jöhet szóba.

New York Jets

Adam Gase kinevezése teljesen indokolatlan volt a Dolphinsban mutatott teljesítménye után – olyannyira rosszul sült el a projekt, hogy még azt sem sikerült kideríteni, hogy Sam Darnoldból lehet-e franchise irányító (tekintve, hogy minden önbizalmát elveszítette és mindenhol szellemeket lát, ha volt is benne potenciál, most már nem nagyon van). Gase-t teljesen értelmetlen a helyén tartani, a helyzeten csak rontani tud, bár ha az 1/1 a cél, akkor tökéletes választás – és pont ez a lényeg.

A Jets két úton indulhat el: vagy olyan HC-t keres, aki megpróbálja kihozni a legtöbbet Darnoldból, vagy ha tényleg meg lesz az 1/1, akkor egy olyan szakember kell, aki mellett biztosított Trevor Lawrence (vagy akit a legjobbnak gondolnak/elérhető) fejlődése. A védelmi felfogású főedzőt emiatt ki is zárnám, csak a támadóguruk jöhetnek szóba.

  • Eric Bieniemy, Kansas Chiefs OC

Nem leszek túl kreatív, a Lions első három jelöltje a Jetsnél is áll, már amennyiben feladja a csapat a Darnold projektet és a top 3-ban választ. Egy újonc HC-nek vonzó lehet New York, pláne ha teljesen szabad kezet kapna a rookie irányítóval és az ő szájíze szerint épülne újjá a csapat. A Jets minden bizonnyal megkörnyékezi majd Bieniemyt, nem is járna rosszul vele, de szerintem a Chiefs koordinátora inkább a Texans-Lions vonalon fog mozogni.

  • Brian Daboll, Buffalo Bills OC

Ugyanaz a helyzet vele, mint Bieniemyvel. Annyi különbséggel, hogy ő edzett már egy nagyon rossz Josh Allent, és nem kizárt, hogy akár Darnolddal is megpróbálkozna.

  • Lincoln Riley, Oklahoma HC

Egy újonc QB-hoz kiválóan passzolna Riley – ha Darnold Josh Rosen sorsára jut, akkor Riley-Lawrence (vagy aki marad) lehetne az új Kingsbury-Murray. New York amúgy is vonzó, pénz is lenne igazolni, mindent megkaphatna, amit csak akar.

  • Byron Leftwich, Tampa Bay Buccaners OC

Korábbi irányító, Bruce Arians egyik kedvenc asszisztense, tehát érti a szakmát. A Bucs offense már tavaly is tudott haladni, pedig Jameis Winston messze nem játszott jól, idén pedig Tom Bradyre is sikerült szabni egy egészen jól működő rendszert. Ő inkább Darnold mellé lehetne jó, van már tapasztalata az ilyen QB-tesztekkel, kifejezetten jó fitnek tűnik.

  • Mike McDaniel, San Francisco 49ers OC

Kyle Shanahan zsenialitása vitán felül áll, de természetesen ő sem tud egyedül csodát tenni (legalábbis nem ekkorát), a hivatalosan a futójátékért felelős McDaniel szintén kiváló munkát végez. 2015 óta dolgozik Shanahannel, sikerült Garoppolo hiányát is kompenzálni, az általuk kitalált futórendszer pedig párját ritkítja. A Jets ráadásul még ismerős terep is lenne neki, ugyanis minőségi elkapó New Yorkban sincs sok (igaz, eddig legalább tight endje volt), így aztán maradéktalanul kiélheti a kreativitását.

Nem a legfelkapottabb név, eddig nem is nagyon jöttek be a Shanahan- vagy-McVay klónok, de érdemes figyelemmel követni, potenciál van benne bőven.

[/ppp_patron_only]

Minden jog fenntartva. © 2020 Fűzővel kifelé!