Connect with us

Játékos Portré

Ryan Shazier – Az igazi harcos

A védő, aki mindenkinek megmutatta, hogy kellő munkával és elszántsággal bármit el lehet érni az életben. Sztárként csillogott az egyetemen, első körben elvitte egy profi klub, és a kisgyerek, akit mindig csúfoltak kopaszsága miatt, mindenkire rácáfolt. Még az orvosokra is, akik azt hitték, soha többet nem lesz képes lábra állni gerincsérülése után. Bemutatjuk Ryan Shaziert.

Shazier Floridában született 1992-ben és egész gyermekkorát ott töltötte. Kiskorában nagyon sokat szenvedett az iskolai beszólások és piszkálódások miatt, ugyanis egy alopecia areata nevű betegség miatt foltokban kihullott a haja –billiárdgolyónak vagy éppen foltosnak csúfolták. Később kopaszra nyírta a haját, de ez sem segített rajta: emiatt is piszkálták, gyakran még az ebédpénzét is elvették.

A dolgok azután kezdetek javulni, hogy bekerült a gimnáziumi futballcsapatba. Egyrészt nagyon jól ment neki a játék, így kisebb sztárrá vált, másrészt előtérbe kerültek a természet adta adottságai, és egy 180+ centis, 100 kilós sportolót senki nem piszkál, akiben van legalább egy kevés életösztön. Egy ekkora darab, ráadásul ügyes srácra pedig az egyetemek is felfigyeltek – Shazier a középiskola után (2011-ben) ösztöndíjat kapott az Ohio State-től, amit nagy örömmel el is fogadott.

Az egyetemen már az első évében minden meccsen a pályára lépett (bár csak három alkalommal volt kezdő), a következő két évben pedig az ország egyik legjobb linebackerévé nőtte ki magát. Harmadik, és egyben utolsó szezonjában 144 tackle-t hozott a konyhára, volt olyan mérkőzés, amikor 21 szerelést mutatott be, emellett volt hét sackje, 23,5 negatív yardos szerelése és négy leütött labdája is. A szakértők is odáig voltak tőle, a 2014-es draft előtt szinte bérelt helye volt az első körben, végül pedig a Steelers ki is választotta az 1/15-ös cetlivel.

Kicsit sérülékeny, de nem kell aggódni…

[ppp_patron_only level=”3″ silent=”no”]

Shaziernek az egyetemen nem nagyon volt problémája a sérülésekkel, a profik között viszont nem volt ekkora szerencséje. Az újonc szezonja első felénél térdsérülést szenvedett, ami három hét kihagyást jelentett a számára, majd a visszatérése után a bokájával akadtak gondok – újoncként mindössze kilenc mérkőzésen lépett pályára.

A 2015-ös szezonban sem úszta meg, vállproblémái miatt négy meccset hagyott ki, illetve volt egy kisebb agyrázkódása is.  A következő évben a térde miatt volt három mérkőzésen is maródi, de összességében így is elégedettek lehettek vele a Steelers szurkolói. Három csonka idénye alatt 210 tackle-t, hét sacket, 14 leütött passzt és öt kierőszakolt fumble-t jegyzett, 2016-ban még a Pro Bowlba is beválasztották.

2017-ben is ment úgy minden, ahogy a kiemelkedő védőtől várták. Sorra szedte ellenfeleit a pályán, nem hagyott szinte senkit a labdához jutni. Remekelt, az első 12 meccsen 82 tackle, három INT és két fumble is összejött neki, azonban eljött a december és vele együtt a sérülés, amit soha, senkinek sem kívánna senki.

A nagy bumm 

2017 december negyedikén a Cincinnati Bengals elleni meccs teljesen hétköznapinak indult. Shazier úgy játszott, mint bármelyik másik mérkőzésen: a Bengals támadott, Shazier jól olvasta a játékot és többedmagával megakadályozott egy first downt. Úgy tűnt, nem történt semmi rendhagyó, hisz a védő több tucat hasonló szerelést mutatott már be – most azonban valami nagyon félre sikerült. A szerelés után Shazier elterült a földön, a hátához kapott és nem tudta mozgatni a lábait sem.

Shaziert először hátsérülés gyanúja miatt vitték be a helyi kórházba, de később kiderült, sokkal nagyobb a baj, mint eleinte gondolták: súlyos gerincsérülést szenvedett. Az orvosok eleinte azt gondolták, a védő nem csak a pályára nem léphet majd, de soha többé nem lesz képes lábra állni.

Shazier pár hónapig nem nyilatkozott, próbált a gyógyulásra koncentrálni, mindössze annyit közölt a médiával, hogy napról napra jobban érzi magát. 2018 márciusában törte meg a jeget egy CBS-es televíziós műsorban adott interjúval:

“A kórházban minden nap foglalkozunk a rehabilitációval, az egyensúlyommal és egyre jobban érzem magam. Tudom, hogy Istennek még van dolga velem és csak remélni tudom, hogy egy napon újra a Heinz Fielden lehetek és újra játszhatok. Nagyon nehéz, de igyekszem pozitív maradni, és ezt azoknak köszönhetem, akik ebben támogatnak és velem együtt örülnek minden kis előrehaladásnak.”

A sokkhatás és a nehézségek ellenére is a csapat közelében maradt. Nem csak neki volt szüksége erre, de a csapattársainak is – sokat jelentett mindannyiuknak, hogy láthatták Shaziert, aki a szörnyű helyzete ellenére is erős maradt, semmit nem vesztett sem a humorából, sem az optimizmusából és a harci szelleméből.

Mindent megtett, ami csak lehetséges

2018 januárjában Shazier még csak kerekesszékben tudott közlekedni, emiatt nyilvánvalóvá vált, hogy a pályára lépése még sokat várat magára. Egy hónappal később fordult a kocka, mivel a játékos egy képet posztolt az Instagramjára – mégpedig két lábon állva, irányítója, Ben Roethlisberger társaságában. Mindenkinek hatalmas megkönnyebbülés volt ezt látni, sokan nem hittek a szemüknek. Az orvosok előrejelzése ellenére úgy tűnt, minden rendben lehet.

Shazier ekkor már érezte lábait, de még segítség nélkül nem ment neki a mozgás. Természetesen ez egy lassú és nehézkes folyamat, de a játékos mindent megtett és beleadott azért, hogy újra élhesse a megszokott életét. Még mindig nagy erő és hit lakozott benne, vissza akart térni a pályára, hogy a lehető legmagasabb szinten játszhasson újra.

A Steelersre sem lehetett panasz, hihetetlenül jól és nagyvonalúan kezelte a helyzetet. 2018-ban Shazier az 5. éves opcióval játszott volna, ami sérülés esetén garantált alapfizetést jelent. Nem ritka, hogy hasonló helyzetben a csapatok kiskapukat keresnek, késlekednek a fizetéssel vagy megpróbálják rávenni a játékosokat a fizetéscsökkentésre – a Steelers viszont szinte a teljes összeget, 8,26 millió dollárt átalakított aláírási bónusszá. Ezzel egy centet sem spórolt a csapat, viszont Shazier azonnal kézhez kapta az összeget, ami bizonyára nagy segítség volt a súlyos sérülésből lábadozó védőnek.

Ez év decemberében, egy évvel a sérülését követően nyilatkozott, hogy már képes teljesen egyedül járni és újra lassan, de biztosan elkezdett edzeni. Képek láttak róla napvilágot súlyemelés közben, persze csak mértékkel. Még mindig benne volt az erő és a kitartás ahhoz, hogy a foci pályán lehessen és küzdhessen a társaival a győzelemért, hogy meghálálja a belé fektetett bizalmat.

A Pittsburgh ezt ismét egy dicséretre méltó gesztussal honorálta. Nem engedte ki a szabadügynökké váló játékost a piacra, akit nyilván senki nem igazolt volna le, hanem egy évvel kitolta a szerződését, majd a fizikailag játékra alkalmatlan listára tette. Ezzel Shazier további 800 ezer dollárt keresett, illetve NFL-biztosítást is kapott.

Ezek után természetesen folyamatosan a csapattal maradt, elment a mérkőzésekre, segített a bemelegítésnél és hozta magával a jókedvet és a pozitív energiát, amire egy stresszes szezon alatt mindenkinek nagy szüksége van. A várt visszatérés azonban elmaradt.

2020 szeptember kilencedikén hivatalosan is bejelentette visszavonulását a profi futballtól. Könnyeivel küszködve búcsúzott el a sporttól, amit imádott. Megköszönte a csapatának, edzőinek és a rajongóknak a sok támogatást, de a sérüléséből már nem volt visszaút.

Így ért véget Ryan Shazier szerencsétlenül rövid karrierje. Igazi harcosként viselkedett a pályán és az életben is. Nem csak kiemelkedő játékáról lett híres, hanem a benne lakozó hatalmas erő miatt is, amivel nemcsak igazi példakép lehet sokak szemében, de ami újra visszaadta neki az életét.

[/ppp_patron_only]

Minden jog fenntartva. © 2020 Fűzővel kifelé!