Connect with us

A 7 játékai

A 7 játékai – Így intézte el a Dolphins Jared Goffot és így szerencsétlenkedik az NFC East

Brian Flores két éve ott volt, amikor a Patriots elverte a Ramset a Super Bowlban, tökéletes védelmi gameplant összerakva a nagydöntőre. Most hétvégén lekapta ezt a polcról, leporolta és felhasználta a Rams ellen, hogy teljesen összezavarja Jared Goffot. Meg is lett az eredménye, több turnoverben manifesztálódott ez a terv. A Dolphins védelmén kívül ma megnézzük, hogyan szerencsétlenkedik az NFC East, mi is az a Dagger concept, és megmutatjuk a hét passzát is. 

Így intézte el a Dolphins Jared Goffot

Brian Flores fogta a Patriots két évvel ezelőtti Super Bowl gameplanjét, levette a poldcról, szépen leporolta, és szinte egy az egyben felhasználta a Rams elleni vasárnapi meccsre. A Dolphins pontosan azt csinálta, amit Goff ellen kell, nem dőlt be a McVay féle hókusz-pókusznak és folyamatosan nyomás alá helyezte, illetve hibára késztette az irányítót. Nyolcszor ütötték meg Goffot, két sacket (egyik strip-six), két interceptiont és 13 leütött labdát szereztek. Ebből a dominálásból hoztam most három játékot, megmutatva, mit is csinált ennyire jól a Dolphins.

Az első a másodéves védőfalember, Christian Wilkins interceptionje:

A Dolphins zero blitzet mutat, azaz emberezés az elkapókon, de azon kívül mindenki megy az irányítóra.

Ez hat védőt jelent öt támadófalember ellen, tehát az OL-nek döntenie kell, kit hagy szabadon. Ilyenkor a prioritást középre helyezik, tehát középen senki nem jöhet át (ez a legrövidebb út az irányító felé), és az egyik szélső pass rusher lesz szabadon, jelen esetben a támadók szemszögéből a bal oldali (Ogbah).

Igen ám, de mégsem jön hat védő, csak négy, ugyanis a támadók szerinti jobb oldalról ketten is hátralépnek zónába, így az ő blokkolóik üresen maradnak. És mivel jobbra tolódott a fal, így váltani sem tudnak, hogy megoldják a négy pass rushert, Ogbah így is szabadon érkezhet Goffra.

[ppp_patron_only level=”3″ silent=”no”]

Goff a play előtt tudta, hogy lesz egy szabad rusher, így tudta, hogy gyorsan kell szabadulnia a labdától. Az ilyen esetekre találták ki a hot route-ot, ami nem egy megfutott útvonalnak a neve, hanem hogy az irányító ennek az elkapónak dobja egyből a labdát, ha baj van.

Tankönyv szerint jól csinálta a dolgát Goff, hiszen jött a szabad pass rusher, az ő helyére dobta be a labdát az elkapójának. Csakhogy a Dolphins is tudta, hogy ez fog következni, és a passzsávba mozgatta Wilkinst, aki így le tudta fülelni a labdát.

Egyébként ha a másik irányba tolódik a támadófal és a jobb oldalon lett volna szabad pass rusher, akkor a túloldalon is le tudta volna fülelni a labdát a Dolphins, ezért léptek hátra ketten is, hogy mindkét oldalt megoldják. A Dolphins nagyon jól használta ki, hogy Goffot meg lehet zavarni azzal, ha snap után mást lát az irányító, mint snap előtt.

A következő játékunk a strip-six:

Nagyon kikockázni ezt talán nem érdemes. A Rams empty formationben most is, a Dolphins pedig most is 6 emberes pass rusht mutat, tehát ismét többségben vannak a védők a támadófalemberekkel szemben, azaz várható egy üresen érkező pass rusher. A Rams jet motiont használ, hátha sikerül elterelni a defense figyelmét, azonban a frontból senki nem reagál rá semmit. A szabadon érkező Ogbah teljesen figyelmen kívül hagyja ezt és teljes gőzzel megy Goffra.

Goffnak ismét nincs sok ideje, de ezt tudnia kellene és gyorsabban kellene szabadulnia a labdától. Nem igazán tudom, mire várt, volt ugyanis üres elkapója középen és nem a szélre kellett volna figyelnie, ha már tudja, hogy hamar bajban lesz. A jet motiont futó Henderson is üresen van, de shallow crosst is könnyedén meg lehetett volna dobni.

A harmadik példánk egy majdnem interception:

Itt sem kockázok, mert nincs sok értelme. Hasonló a helyzet, a Rams empty formationben, a Dolphins zero blitzet mutat, van egy szabad rusher. Goffnak gyorsan kell szabadulnia a labdától, ezt meg is teszi, azonban nem elég jól, ugyanis Eric Rowe odaér a szélre dobott labdára és lefüleli. Interception nem lett belőle, mert a CB elejtette, de volt egy teljesen ugyanilyen játék a meccsen, ahol Rowe nem ejtette el a labdát, hanem meglett neki a pick.

A Rams idén összesen 3-szor találkozott zero blitz-cel a szezonban, ezekből egy interception, egy sack és egy incomplete passz lett. A Dolphins most vasárnap hozott legalább ugyanennyi zero blitzet és ezzel több hibába is belekényszerítette Goffot. Azt mára már mindenkinek tudnia kell, hogy Goff borzasztóan teljesít nyomás alatt, az viszont furcsa, hogy ezt kevés csapat használja ki. Persze ehhez kell egy olyan játékosállomány is, ami képes rá, jól emberező secondaryvel és fegyelmezett játékosokkal. Brian Flores pedig ilyen defense-t alakít Miamiban.

Így szerencsétlenkedik az NFC East

Elég szánalmas, amit az NFC East idén művel… Erre pedig tökéletes példa az alábbi játék az Eagles-Cowboys meccsről, ahol mindkét csapatnál óriási baklövést láthattunk.

A magaslati kamerából a coverage-et nézzük meg, aztán a hátsó kamerából a falak munkáját is. A Cowboysnál egy Cover1 blitz védekezést látunk, Leighton Vander Esch megy pluszban az irányítóra, egyébként emberezés és egy mély safety. A pálya jobb oldalát kell figyelni, ahol 4 Eagles játékos van 4 Cowboys védő ellen.

A Cowboys érthetetlen módon úgy jön ki ebből a bunch formationből, hogy két támadót dupláz, kettőt pedig tök üresen hagy. Ahelyett, hogy mindenkire jutna 1-1 védő. Ez tökéletesen mutatja, hogy mekkora problémák is vannak fejben a dallasi védelemben – ez pedig elsősorban edzői felelősség.

Carson Wentznek pedig a fenti pillanatkép készítésekor már dobnia kellene a labdát bármelyik sárgával bekarikázott elkapójának. Ő viszont szintén érthetetlen okból ezt nem teszi meg.

Na és akkor nézzük meg hátulról a játékot.

A Cowboysnák egy stuntot látunk a fal közepén és Vander Esch megy blitzelni. Alapvetően ennek nem kellene óriási gondot okoznia, hiszen három támadófalember van három védőre.

A Cowboys a belső támadófal jobb oldalát (lent pirossal) tölti “túl”, oda visz két embert és balra egyet. Alapesetben a két guardé a két belső védőfalember, és a center, Jason Kelce segít be az egyiküknek. Jól is kezdi a játékot, hiszen a közelebbi DT-re segít be, azonban nagyon későn reagál a blitzre, és mikor észreveszi, hogy mi történik, már késő, Vander Esch elment az RG mellett (akire két ember jutott, nyilván nem tudja mindkettőt blokkolni). Valószínűleg a stunt zavarta meg és amiatt nem látta a blitzelő linebackert, de egy ilyen elit centernek, mint Kelce, ezt hamarabb észre kell vennie.

Ez a játék tökéletesen tükrözte, mennyire béna az NFC East idén. A Cowboys totálisan elrontotta a coverage-et, két üres elkapót hagyva a pálya közepén, Wentz mégsem találta meg egyiket sem, túl sokáig tartotta a labdát, a támadófala teljesen elnézte a blitzet, a play vége pedig strip-sack lett.

A Dagger concept

A Chargers óriási előnyt adott le a Broncos ellen, és nagyrészt az ő számlájukra írható a fordítás, hiszen több hibát is elkövettek a negyedik negyedben. Nagy játékokat engedtek, közülük az alábbi volt az egyik, itt viszont inkább a támadókat lehet dicsérni, nagy védelmi hiba itt épp nem volt (nem úgy, mint mondjuk Hamilton TD-jénél).

Egy Dagger conceptet látunk, amit akartam már korábban is mutatni, de most került rá sor, és épp ezért választottam ezt a playt. Ennek a lényege, hogy a szélről második elkapó egy fly útvonalat fut, a szélső WR pedig egy in route-ot. Jelen esetben van egy harmadik WR, aki egy befelé ívelő vertikális útvonalat fut (deep crosser / bender). Ez a route kombináció alapvetően arra jó, hogy a fly útvonalat futó WR elviszi az adott oldali safetyt mélyre és a szélről induló, befelé törő elkapó így üresen kaphatja a labdát előtte.

Ez is történik ebben az esetben. A Chargers zónázik, a két vertikális útvonal pedig elviszi a két safetyt az útból. Így lesz egy üres tér a zónázó linebackerek és cornerek közt, pont oda érkezik Jerry Jeudy és tökéletesen dobja oda neki Drew Lock a labdát.

Iskolapélda a Dagger concept működésére.

Joe Burrow, Hölgyeim és Uraim!

Ez az utolsó játék lehet, hogy nem teljesen ebbe a rovatba való abból a szempontból, hogy egy szó sem fog esni sémáról vagy playhívásokról. Nem is húzom sokáig, de a szememben ez volt a hét játéka, a hét passza. Joe Burrow, Hölgyeim és Uraim.

El sem akartam hinni, mikor láttam ezt a játékot. Elég hamar megérkezik a nyomás Burrow-ra, de nagyon szépen lép fel és jobbra a zsebben, hogy egy kis időt nyerjen magának. Ezután pedig elindítja a passzt. Ebben persze még semmi különös, de nézzétek csak az alábbi képet, hogy mikor már elindult a labda a levegőben, Tyler Boyd még csak vissza sem néz, sőt, konkrétan majdnem elesik, úgy küzd a védővel, csak a hátát látja Burrow, aki így oszt ki neki egy tökéletes labdát. Elképesztő.

[/ppp_patron_only]

Minden jog fenntartva. © 2020 Fűzővel kifelé!