Connect with us

Összefoglaló

A Buccaneers ismét a jó arcát mutatta, még mindig lehet valaki csoportelső 3 győzelemmel

Ismét a jó arcát mutatta a Buccaneers és simán tudott nyerni egy csoportrangadón. Nem a támadókról szólt a Texans@Browns mérkőzés, az ezer sebből vérző 49ers nem tudta megállítani a Szenteket, az NFC Eastben pedig 10 forduló után is olyan csapat vezet, amelyiknek csak 3 győzelme van a szezonban. 

Tampa Bay Buccaneers @ Carolina Panthers 46-23

A Carolina Panthers egy félidőig bírta tartani a lépést a Tom Brady vezette Buccaneers ellen, amely a múlt heti súlyos vereséget egy könnyed győzelemmel tudta javítani. A Panthers védelem egyszerűen nem tudott mit kezdeni a második játékrészben a futással és a passzjátékkal sem, így esélye sem volt a győzelemre.

A Carolina igazán jól kezdte a mérkőzést és az első félidőben vezetett öt drive-ból háromból pontot is tudott szerezni. Ezt pedig úgy sikerült elérnie, hogy sem a földön, sem a levegőben nem alkotott maradandót. Teddy Bridgewater a negyedik negyedben sajnos sérülést szenvedett, ami egyelőre kérdéses, mennyire súlyos. Amíg játszott 136 yardot, két TD-t és egy interceptiont passzolt. Mellette a futás sem működött, Mike Davis megint a kezdő futó pozícióban találta magát McCaffrey sérülése után, de most nem tudta olyan szinten helyettesíteni a kiváló futót. Hét próbálkozásból mindössze 32 yard jött össze neki.

Hogy az első félidő végén még döntetlen állt az eredményjelzőn, az nagyban a védőknek köszönhető. Rögtön a Bucs első drive-jában egy fumble-t harcoltak ki, amikor Ronald Jones veszítette el a labdát, így jó pozícióból jöhettek vissza rögtön a támadók. Ezek után azonban a következő kilenc drive mindegyikéből pontot kaptak, amivel a támadók már nem tudták tartani a lépést. Ha valakit meg lehet említeni az egységből, az az újonc Yetur Gross-Matos, aki a red zone-ban vezetett játékoknál többször is megmutatta, hogy érdemes volt rá áldozni egy második körös választást. Több alkalommal is jól fogta meg ilyen esetben a futójátékot.

Nem érkezett az újabb csoportmérkőzésbe jó szájízzel a Buccaneers, hiszen a múlt heti Saints elleni rangadón nagyon nem jött össze semmi nekik, így súlyos vereséget szenvedtek. Ezen a mérkőzés sem indult túl jól, hiszen Ronald Jones elvesztette az első drive-ban a labdát. Ezek után azonban nem omlottak össze és Jones valamint Brady vezetésével nem kegyelemeztek a Panthersnek. A veterán irányító végül igazán impozáns statisztikával zárta a meccset. 341 passzolt yard mellett három TD-t is kiosztott eladott labda nélkül. Labdáit szépen szétosztotta, hiszen a Godwin, Evans, Brown, Gronkowski négyes mindegyik tagja 50 yard fölött zárt és mellettük még Brate is fontos elkapásokkal és TD-vel tudott a játékhoz hozzátenni.

Nem mehetünk el szó mellett Ronald Jones teljesítménye mellett sem. A futó 23 alkalommal kapta meg a labdát és ebből 192 yard valamint egy TD is összejött. Sokat dobott a yardjain, hogy a franchise történetének leghosszabb futását mutatta be egy 98 yardos rohanással az ellenfél célterületére.

A védelemnek fontos volt, hogy a futás megállításával rákényszerítsék arra a Pantherst, hogy Bridgewaternek kelljen megnyernie a mérkőzést. Ez sikerült is, hiszen mindössze 65 yardot engedtek a földön, mondjuk csak 16 futójátékot hívtak a folyamatos hátrányban való játék miatt. Miután nem engedték a futást, a passzolást is elfojtották, hiszen fentebb már említettük, hogy mindössze 136 yardig jutottak a levegőben.

Győzelmével a Buccaneers tartja a lépést a csoport élén álló New Orleansszal szemben. A Panthers pedig több szoros vereség után most nem tudta tartani a lépést, így súlyos vereséget szenvedett.

(kronikk)

Houston Texans @ Cleveland Browns 7-10

A közelben lévő villámlás miatt bő 30 perc késéssel indult el a mérkőzés Clevelandben, ahol nem éppen a 2020-as szezon legjobb összecsapását láthattuk. A védelmek dominálták a mérkőzést, ennek köszönhetően láthattunk mindössze 17 pontot a nem túl színvonalas mérkőzésen.

A Browns offense stratégiája elég egyoldalúra sikerült, úgy látszik már nem Mayfieldre akarják bízni a mérkőzések megnyerését (mondjuk közre játszhat az is, hogy a pihenőhét alatt szinte végig COVID IR-en volt az irányító). A 61 támadójátékból 41 alkalommal futást hívtak, ami működött is, hiszen 5,6 yardos átlaggal 231 yardot szereztek. A visszatérő Nick Chubb és Kareem Hunt is 100 yard fölött termelt, ebben Chubbnak sokat segített a mérkőzés végi 59 yardos futása, ahol a TD helyett fontosabbnak érezte, hogy kiszalodjon a pályáról az egy yardoson, ezzel bebiztosítva a győzelmet csapatának. Mayfieldre sem érkezhet panasz, hiszen az idén tőle már megszokott eladott labdák most nem érkeztek. 12 sikeres passzából 132 yardot szereztek elkapói.

A védelemre áttérve sokat elmond, hogy a Texans egyetlen pontot érő drive-ja az utolsó volt a csapattól a mérkőzés végén. A Browns védelme szépen előrelépett és a futás valamint a passz ellen is jól védekezett. David Johnson hiányában a Duke Johnson vezette futó egység 100 yard alatt maradt és még Watson sem érte el a 200 passzolt yardot. Ezzel a Barnák megalapozták saját támadóiknak az esélyt a győzelemre, amivel élni is tudtak. A mérkőzés elején fontos pillanatban a gólvonal közelében állították meg negyedik játéknál a Houston támadóit, aminek köszönhetően sokáig 0 ponton tartották ellenfelüket.

Jó sokan vagyunk azzal, hogy a 2020-as évet jó lenne elfelejteni, ezzel a Houston Texans és szurkolói is így lehetnek. Hiszen amikor már azt hinnék, hogy nincsen lejjebb, akkor ők bebizonyítják, hogy mégis van. A szezon elején még csoportgyőzelemről és rájátszásról szőtt álmok szertefoszlottak és most már biztossá vált, hogy az 1/1-hez lesznek közelebb. A támadó egység egyszerűen kapitulált ezen az estén, összesen szereztek 243 yardot a 60 perc alatt és a pontjaikat is a mérkőzés végén az utolsó támadásuk során szerezték. Deshaun Watson 20 sikeres passzából 163 yardot ért el, valamint Duke Johnsonnal együtt futottak 90 yardot. Ezzel az offense teljesítménnyel nem sok mindenki ellen lenne esélyük.

A védelemre áttérve a futójátékra kellett figyelniük, hiszen jelenleg az engedett futott yardok tekintetében az utolsó helyen kullognak 159,5 yarddal meccsenként. A Browns érezte, hogy hol a védelem gyenge pontja és letolta a labdát az ellenfele torkán, hiszen támadójátékaik 2/3-a futás volt. A Texans védelme nem is tudta fogni a Kareem Hunt, Nick Chubb duót, akik így 231 yardig jutottak. Ezen a következő hetekben, de inkább következő évben mindenképpen javítani kell, hiszen ilyen futás elleni védelemmel nehéz mérkőzést nyerni az NFL-ben.

Győzelmével a Browns tovább bízhat az egyik playoff helyben, még a Texans már az offseasonre készülhet, hiszen új stábot kell kialakítani tavasszal és nyáron.

(kronikk)

Philadelphia Eagles @ New York Giants 17 – 27

Az NFC East a leggyengébb csoport, de az egymás elleni meccsek néha tudnak meglepetést okozni. Wentz és Jones vezette a ligát az eladott labdát tekintetében, ezen a meccsen viszont egyetlen turnover sem volt. Szintén ők vezették a ligát a benyelt sackekben is, e tekintetben tovább folytatódott a tendencia, mindketten háromszor kerültek a földre. Sőt, a Giantsnél a legelső play sack volt. Itt még azt hihette az Eagles, hogy ráijesztettek Jonesra, de az irányító meglepő módon nem remegett meg, és végigment a pályán. Szó szerint, ugyanis a drive az ő 34 yardos TD futásával ért véget (ezúttal nem esett el a saját lábában).

Jones parádéja a következő drive-ban is folytatódott, ismét hibátlan játékot mutatott, a Giants pedig újra TD-t szerzett (ezúttal Gallman futott be 2 yardról). Az Eagles ezzel szemben csak egy mezőnygólt tudott rúgni, és a félidő végéig nem is sikerült több pontot felrakni a táblára. A nagyszünetben azonban eszébe jutott Pedersonnak, hogy van egy játékosa, aki alapvetően használhatatlan, de a Giants ellen mindig élete meccsét játssza. Ez a játékos Boston Scott. Pederson be is küldte, a futó pedig azonnal szerzett egy 56 yardos TD-t. A részéről azonban ezzel véget is ért a meccs, többet szinte nem használták.

A Giantset nem rettentette meg ez a nagy TD, Jones újra levezetett egy 75 yardos TD drive-ot, ami ismét Gallman futásával ért véget. Erre még az Eagles tudott válaszolni egy TD-vel, de utána már áthatolhatatlan volt a Giants védelem. Míg a hazaiak a későbbiekben még két mezőnygólt lőttek, addig a vendégeknek 2 punt és 2 turnover on downs jött csak össze.

Az Eagles egész meccsen dekoncentráltan játszott. A csapat 9 alkalommal kényszerült harmadik downra, és egyszer sem tudta megcsinálni. A meccs során legalább 6 rossz snapet lehetett látni, amik teljesen megöltek egy-egy drive-ot. Igaz, azok enélkül is meghaltak volna, a sok érthetetlen playhívás miatt (pl 3&18-ra középső futás). És fejben is elfáradtak a játékosok. A végén a védelem megállította a Giantset, és punt jött volna, de egy játék utána szükségtelen durvaság miatt mégis first down lett a vége (túl sok tétje nem volt ennek, de ilyet akkor sem csinál egy koncentrált játékos).

A Giants ezzel szemben összeszedetten játszott. Nem volt teljesen hibátlan a játékuk, de látványos hibát egyszer sem csináltak. Még Daniel Jones sem! Az irányító ugyan nem dobott TD-t, de nem is adta el a labdát, és mindent, amit tőle kértek, azt hibátlanul végrehajtotta. Lábon még TD-t is szerzett.

A Giants megérdemelten nyert, és ezzel ugyanannyi győzelemmel áll, mint az Eagles. Újra nyílt lett a csoport.

(jarred)

San Francisco 49ers @ New Orleans Saints 13-27

Mit lehet mondani egy olyan mérkőzésről, ahol az egyik csapat szinte a lehető legerősebb kezdőjével állt ki, a másikból pedig 100-110 millió dollárnyi fizetés fekszik a kórházban? Minden tiszteletem Kyle Shanahené, aki legalább a mérkőzés elejét izgalmassá tudta tenni.

Kezdjük ott, hogy a 49ers védelme a sérült Richard Sherman, Nick Bosa, Dee Ford, Jaquiski Tartt és Solomon Thomas nélkül nagyjából minden téren lábon van lőve. Pass rush nincs, passz elleni védekezés nincs, futás elleni védekezés nincs. Vannak felvillanások, de előbb-utóbb mindig kiütközik a tehetség hiánya, és ha még jobb napot is fogott ki az egység, egyszerűen képtelen kompenzálni egy Nick Mullens vezette támadósort.

Merthogy Mullens nem kezdő szint. 247 yardja volt egy TD és két INT mellett, de akkor sem panaszkodhatott volna, ha négy pickkel fejezi be a meccset. Shanahan rendszere lenyűgöző, szinte nettó emberhátrányban is képes meglepni bárkit, de a végtelenségig nem lehet 10 játékossal, kvázi irányító nélkül haladni. Pláne nem egy olyan védelem ellen, ami pont futás ellen igazán jó és már emberemlékezet óta nem engedett egyetlen futónak sem 100 yardot. Irányító és a legjobb skillplayerek nélkül, illetve egy megtizedelt védelemmel ennél többre egyetlen csapat sem lenne képes.

A Saints oldaláról a védelem jól működött, Jerick McKinnon 18 futásból csak 33 yardot szerzett, volt nyomás Mullensen, jöttek a turnoverek, tehát hozta a kötelezőt az egység. A támadóoldal már nem volt ennyire olajozott, pedig már Michael Thomas is visszatért. A klasszis elkapónak hét targetből két elkapása volt, nem játszott jól, az egész offense annyira volt jó, amennyire jó napot Alvin Kamara kifogott – ő pedig hasított. A liga jelenlegi talán legjobb formában lévő futója (Dalvin Cook mellett) ugyan csak 15 yardot futott, de volt két futott TD-je, illetve hét elkapásból 83 yardot és egy TD-t tett be a közösbe.

Breesnek csendes napja volt, míg meg nem sérült, és a helyére beálló Jameis Winston sem erőltette meg magát. Itt azonban jegyezzük meg, hogy bár Taysom Hillnek volt nyolc futásból 45 yardja, ő a világért sem irányító és soha nem is lesz az. Ha nem azonnal futnia kell a snap után, akkor teljesen el van veszve, ráadásul már megint volt két fumble-je, amiből egyet el is vesztett. Szó se róla, a liga egyik üde színfoltja, de idén több belőle a kár, mint a haszon.

A Saints ezzel 7-2-es és továbbra is vezeti a csoportját, bár Brees esetleges súlyosabb sérülése még bekavarhat. A 49ers szezonjának vége, az NFC Westben van három 6-3-as csapat és mindegyik jobb a regnáló csoportgyőztesnél. Ez egy ilyen év, majd jövőre.

(renningan)

Minden jog fenntartva. © 2020 Fűzővel kifelé!