Connect with us

Beharangozó

Édes bosszú – Arizona Cardinals @ Seattle Seahawks

Hatalmas mérkőzést játszott egymással a két csapat pár héttel ezelőtt, ahol a Cardinals őrült meccsen, fordulatos végjátékban verte meg a nagy riválist. Most a 10. héten a csoport állása kiélezettebb, mint valaha, a vendégek kiváló formában vannak, a hazaiak ellenben két vereség után érkeznek. Mikor is lehetne édesebb a bosszú a Seahawks számára, mint most?

Az elmúlt forduló vereségei mellett a sérülésekkel sem áll jól a Seahawks, hiszen nem játszik Quinton Dunbar, Shaquill Griffin, Ethan Pocic és várhatóan Chris Carson sem, ezzel szemben a Cardinalsnak kulcssérültje nincs, de azért Corey Peters és Jordan Phillips hiányozni fog a védőfalból.

Vissza kell térnie az MVP Wilsonnak

Az első hét fordulóban Russell Wilson kiválóan játszott és nem véletlenül volt az MVP verseny fő esélyese. Ezen időszak alatt a Seahawks 6-1-es mérleget tudott magáénak és csak pont az említett Cardinals elleni meccsen bukott el. Wilson közel 70%-os pontossággal passzolt, a passer ratingje 120 felett tanyázott és kiosztott 26 TD passzt. Az ezt követő két meccsen a pontossága 62%-ra esett vissza, 70-es passer rating mellett csupán 2 TD-t osztott ki 4 pick mellett. A szurkolók esetleg abban bízhatnak, hogy Wilson teljesítménye otthon sokkal jobb idén, mint idegenben, csaknem minden mutatóban egészséges százalékpontokkal erősebb ,mikor élvezheti a hazai pálya melegét, így mikor térjen vissza az űrforma, ha nem most.

Amennyiben Wilson nem tudja a szezon eleji formáját hozni, nem lesz egyszerű estéje a csapatnak, mert a Cardinals védelem fokozatosan javul. Még így sem tartozik a top10-be az egység, de folyamatosan jönnek fel és legalább labdaszerzésekkel észrevétetik magukat. A Football Outsiders DVOA mutatója szerint például a 11. legjobb passz ellen a vendég gárda és ezen a meccsen is szükség lesz a jó teljesítményre.

A legfájdalmasabb a Cardinals részéről a corner sor botrányos teljesítménye, akik coverage-ben nagyon el vannak veszve. Sem a veterán Patrick Peterson, sem a vándormadár Dre Kirkpatrick, sem pedig a fiatal Byron Murphy nem képes konzisztensen jól játszani, összesen már 7 TD-t engedtek coverage-ben, de ami sokkal rosszabb, hogy fejenként 400 benyelt yardnál tartanak, ami egészen elképesztő kezdő corner sorokat vizsgálva.

Pedig a Seahawks elkapósor az elmúlt heti mérkőzéstől eltekintve hasít, D.K. Metcalf és Tyler Lockett holtversenyben vezeti a ligát elkapott TD-kben és yardokban is a top5-ben van ez a duó. A recept a vendégek számára, hogy ugyanúgy le kell venni Metcalfot a pályáról, mint a Rams tette múlt héten, Lockettet pedig duplázni safety segítséggel. Nos utóbbi még talán össze is jöhetne, mert a Cardinals safety sora kimondottan jól muzsikál idén, de a cornerek gyengélkedése miatt Metcalf aligha egyemberes feladat lesz.

Folytatódik-e a Kyler Murray MVP kampány?

Az elmúlt hetek Murray csodajátékairól szóltak és olyannyira felkapta a média fiatal irányítót, hogy egyesek már az MVP egyik várományosaként beszélnek róla. Az elmúlt hetek teljesítménye alapján félig-meddig jogosan teszik mindezt, és ezt az állítást most a Seahawks újbóli legyőzésével szilárdíthatja meg.

A Seahawks passzvédelme történelmi mélységekben van, így minden adott ahhoz, hogy a fiatal irányító kiélhesse magát. A hazaiaknak a játék minden elemében fejlődniük kell, de ha leginkább meg akarják fogni Murray-t, akkor valahogy nyomást kellene gyakorolni rá. A tavalyi 1/1-es ugyanis nyomás alatt jóval többet hibázik, a passzainak mindössze 47%-a ér célba, összesen 1 TD-t szerzett 3 interception társaságában, így kulcs lehet, hogy mennyiszer érnek oda a nyakába.

A gond csak az, hogy ezt a nyomást honnan szerzi a Seahawks? A védőfal rettentően gyengén játszik, alig tudják siettetni az ellenfél irányítóit, zsákolni meg még annyira sem. Ez abból is látszik, hogy a safety Jamal Adams rendelkezik a legtöbb sackkel a csapatban, a második legtöbbel pedig holtversenyben a linebacker Bobby Wagner. Ezen úgy tudnak segíteni, hogy extra sokat blitzel a gárda, mert ellenben a D-line-nal, Bobby Wagner és Jamal Adams elsőrangúak pass rushban, így innen jöhet a hideg nyomás Murray arcába. A Rams ellen már egyszer bejött ez a csapatnak, ellenben Murray ezerszer mobilisabb mint Goff, így nem egyértelmű a siker.

A futás csak kiegészítő?

Mindkét csapatot a passzjáték remeklése jellemzi, de a Cardinals múlt héten is bizonyította, hogy nem csak szükséges rossz Drake és Edmonds jelenléte. Mindkét futó 4.5 yardos átlag felett termel és kontakt utáni yardokban is előkelő helyen szerepelnek a ligában. A jó statisztikához a többiek is hozzájárulnak, mert szépen blokkol a fal és az elkapók is Arizonában. Külön ki lehet emelni D.J. Humphriest, aki a liga egyik legjobb futásblokkolója a posztján. Nem véletlen, hogy a csapat futó DVOA mutatója a negyedik legjobb a ligában.

A Seahawks futásvédelem nem rossz, de sebezhető, főleg az első front, így sok könnyű yardra számíthat a két Cards futó, hogy aztán a liga legjobb linebacker sorával harcoljanak. Itt már egyértelmű a védők fölénye, mert a vendég támadófal tagok nem mozognak annyira jól a második szinten, így Wagnerék kiegészülve a remekül érkező safetykkel megállíthatják őket.

Melyik edző lesz a merészebb?

A küzdelem szerintem elég kiegyenlített lesz, így azon dőlhet el a mérkőzés, hogy melyik edző áll tökösebben a párbajhoz. Kliff Kingsburyről már sok szót ejtettünk és noha elégedetlenek sem vagyunk vele, azért bevallottam még lehetne ezzel a támadósorral merészebben főzni. A tavalyi Red Zone problémákat idén sikerült orvosolni, de az ellenfél térfelére érve azért sokszor megakad a tudomány. Pete Carrollék pedig elkezdtek valamit az év elején, de most hogy Wilson játéka kicsit visszaesett, nem látom, hogy tudnának megújulni, márpedig magában ez kevés egy bajnoki címhez. Én mindenképpen azt szeretném látni az edzőktől, hogy mernek kockáztatni, mernek új játékokat híni és megpróbálják meglepni az ellenfelet.

Összeségében egy hasonlóan jó mérkőzésre számítok, mint a két csapat első találkozója, de azt nyilván nagyon nehéz lenne überelni. Alapvetően minden adott a két irányítónak, hogy igazi légibombázást tartson és az döntheti el a találkozót, hogy melyik védelem képes megvillanni egy-két labdaszerzéssel.

Minden jog fenntartva. © 2020 Fűzővel kifelé!