Connect with us

Beharangozó

Félszemű a vak ellen – Hétfő Esti Rangadó

Sajnálatos módon kevés érdekességgel kecsegtet a forduló zárótalálkozója, ahol a címben is szereplő minőségű csapatok mérkőzhetnek meg egymással. Mind a Patriots (félszemű), mind a Jets (vak) alulmúlja a szezon előtti elvárásokat, de egy csoportmeccset sosem szabad lefutottnak tekinteni, így megkűzdenek a felek azért az egy látó szemért.

New York Jets

Komoly csalódást okoz mindkét csapat az idei szezonban a szurkolótáborának. A Jets drukkereknek bár mély rájátszás részvételi álmaik idén sem lehettek, 0-8-as szezonkezdetet azért ők sem vizionáltak. A csapat tökéletes úton halad az NFL következő 0-16-os szezonja és egy teljes újjáépítés felé. A szezon előtt, Jamal Adams elcserélésekor már sejteni lehetett, hogy nem 2020-ban fog megtörni az 5 éves negatív mérlegű széria. Adam Gase reputációja bár sosem volt túlságosan magasan, valahogy 5-6-7 győzelmeket minden évben ki tudott préselni az aktuális csapatából. Sokan csak most lepődnek meg igazán, hogy ez a Jets tavaly egy 7-9-es gárda volt. Az idei évben azonban már a védelemtől sem jönnek azok az extrák, mint tavaly, a támadósor pedig terített betlit tesz le az asztalra. A Jets összesen 94 pontot szerzett az első nyolc fordulóban, ami 39-cel kevesebb, mint a második csapat (Washington), amely ráadásul egy meccsel kevesebbet is játszott. A New York-i alakulat ráadásul 8 meccs alatt csak egyszer jutott 17 szerzett pont vagy 300 támadó yard fölé. További lehangoló statisztika, hogy az elmúlt 4 mérkőzés alatt mindössze 2 TD-t szereztek. Az esélyeiket pedig tovább rontja, hogy vélhetően ismét Joe Flacco fog irányítani a zöldeknél, miután Darnold vállsérülése még nem jött helyre és kevés esély van a játékára.

Miben lehet reménykedni?

Nem véletlen, hogy kevés csapat végzett 0-16-tal – az elmúlt 28 évben mindössze két csapatnak sikerült (2008 – Lions, 2017 – Browns). Bár sok rossz csapatot láthatott ez idő alatt is a liga, 1-1 meglepetés eredmény legtöbbször megakadályozza ezt a csúfságot. A lejtmenetben lévő Patriotsnál pedig kevés jobb matchupot találhatnánk erre az eredményre.

Bár Flaccóval a center mögött kevésbé jön lázba az ember, először játszhat együtt a Jets két legjobb skill játékosa, Jamison Crowder és Denzel Mims. A veterán Crowder pont váltotta a sérült szobán Mimst, és az elmúlt heteket ágyék sérülés miatt hagyta ki. Bár játéka most is kérdéses, van esély a páyára lépésére. Ha a térdük nem is kezd el remegni a Patriots secondary tagjainak ezen duó neve hallatán, izgalmas lesz nézni, sikerül-e némiképp beindítani a haldokló passzjátékot a két jobb nevű elkapónak.

Furcsa lesz ezt leírni, de Adam Gase személye is bizakodásra adhat okot. Igen, sokan nem értik mit keres még egyáltalán az állásában a hazaiak vezetőedzője (vélhetően biztosabban összejön vele az 1/1, mintha bárki más venné át a helyét ideiglenesen), mindazonáltal Gase korábban is tudott már meglepetést okozni Belichicknek. A Miami edzőjeként hazai pályán 3-ből 2-szer is le tudta győzni a Patriotsot, köztük a 2018-as “Miami Miracle”-ként elhíresült meccsen. Az örökmérlege is 2-2 pályaválasztóként.

Az elmúlt hetekben a vendégek oldalán sem volt hiány gyenge teljesítményekben. A korántsem olajozottan működő New England támadójátékot pedig Greg Williams védőkoordinátor is képes lehet limitálni. Fegyverek híján a gyenge secondaryt kevésbé tudja tesztelni Newton, míg a Jets futás elleni védelme legalább az átlagos szintet megüti a ligában. Bár Steve McLendon után Avery Williamsont is elvesztette a csapat, ami kérdés mennyire fog kihatni a teljesítményre.

A csapat utolsó mérkőzését játssza a bye week előtt, ha van hajlandóság Joe Douglasben, hogy szezon közben köszönjön el vezetőedzőjétől, az lehet, hogy most következne be. Ezt talán el lehetne odázni a szezon végéig, ha egy váratlan győzelmet be tudna húzni a Jets.

New England Patriots

A biztató 2-1-es szezonkezdet és a csapat körüli covid para után az elmúlt négy találkozóját zsinórban elvesztette a Patriots, amire 2002-óta nem volt példa. 2-5-ös mérleggel a rájátszás helyek már nagyon távolinak tűnnek, és lassan azon kell elkezdeni gondolkozni, hogy a hosszú távú jövő érdekében mi is lehet a csapat érdeke a hátralévő szezonban. Noha Bill Belichikből nehezen nézi ki az ember, hogy ennyi sikeres szezon után ne a győzelmet hajszolná, a Patriots jelenleg a 9. helyen draftolna és az idei classban több tehetséges irányító is megtalálható. Ez már egyfajta összeesküvés elmélet, nem biztos, hogy teljesen elégedetlennek kellene lenni egy valóban katasztrófális szezonnal a vendégek oldalán, ami után a csapat ki tudná választani a következő évek irányítóját.

Miben lehet reménykedni?

A Patriots uralja ezt a párharcot az elmúlt években. 12-2-es mérleget tudnak felmutatni 2013 óta a Jets ellen. Érdekes ugyanakkor, hogy ezeken a meccseken csupán 5-ször tudták a spreadet is hozni. Így, bár nagy favorit a mérkőzésen a Patriots, nem feltételen magától értetődő, hogy a kiütéses győzelem is meglesz. Tovább erősíti ezt a hipotézist, hogy a Jets ez elmúlt 18 mérkőzésen, amikor több mint egy touchdownos underdog volt, csupán 4-szer nem maradt spreaden belül.

A szezon elején működött a támadósor, ami a múlt héten a Bills ellen már újra éledezni látszott. A passzjáték továbbra is szenvedés, és ugyan a héten a Miamiből trade-elt Isaiah Ford még nem lesz bevethető, a Jets secondary ellen még ennek a gyenge állománynak is lehet keresnivalója. A pálya közepén Brian Poole és Marcus Maye még aránylag jó munkát végeznek, de a szélekre ha el tudja jutattni a labdát Newton, lehet sikere a támadósornak.

Newtonnak viszont ehhez fel kell javulnia. Passzjátékban egy alkalmat leszámítva a 180 yardot sem lépte még túl az egykori MVP. Továbbá neki van az idei szezonban a 4. legnagyobb százalékban rossz dobása, ami vagy a védők felé megy vagy elkaphatatlan az elkapói számára. TD-t is mindössze kettőt osztott ki, miközben már 7 interceptiont dobott és van egy elvesztett fumble-je is. A statisztikáját a futott TD-k felhúzzák, amiből már 6-ot is elért és a 3. legtöbb 10+ yardos futást tudhat magáénak az irányítók között (11 db). A futójátékban így továbbra is lehet bízni. Newtont bár az elmúlt hetekben nem használták már annyira aktívan direkt futásoknál, a szezon elején működött mind ez, mind az improvizációs playek.

A támadófalat bár sújtják sérülések, továbbra is jól játszanak. Futásblokkolásban a liga egyik legjobbjai többek között az újonc Michael Onwenunak is köszönhetően. A 6. körös ex-michigani lassan a támadófal összes pozíciójában feltűnt már a sérülések miatt, de mindenhol egészen kiemelkedő teljeítményre volt képes.

A védelemnek eddig sem volt igazán nagy leolvadása a szezonban és aránylag meccsben tudják tartani a támadókat. Sérülés miatt nem bevethető továbbra sem a legnagyobb sztár Gilmore, valamint a linebacker Bentley és a védőfal egyik oszlopos tagja Guy sem, a maradék játékosállomány még mindig elegendő lehet a liga legrosszabb támadósora ellen, akiket vélhetően csere QB fog irányítani. A JC Jackson vs Mims és a Jonathan Jones vs Crowder összecsapások különösen érdekesek lesznek.

Aki a kimunkált támadójátékokat szereti, annak nem feltétlen ezt a találkozót ajánlanám. Ugyanakkor két rossz gárda sokszor szokott egymással kiélezett és szoros mérkőzést játszani. Talán valami hasonlóra van kilátás most is. A Jets játékosok biztos nem szeretnének egy 0-16-os csapat tagjai lenni, így az ő szempontjukból lesz tétje a találkozónak, még ha a franchise-nak végső soron talán most pont egy óriási földbe állás tenné a legjobbat, ami után sok draft cetlivel, az 1/1-gyel (Lawrence) és egy új vezetőedzővel vághatnának neki az újjáépítésnek.

A találkozón a vendég Patriots még rossz formája ellenére is 10 pontos favoritnak számít, ami ha Flacco fog játszani a Jetsnél, nem is tekinthető irreálisnak. Ugyanakkor a kevés olyan meccs egyike lesz ez a találkozó, ahol legalább a minimális esélye megvan a New York-iaknak a nyeretlen szezon elkerülésére.

Minden jog fenntartva. © 2020 Fűzővel kifelé!