Connect with us

Beharangozó

Kiegyenlített matchupok – Hétfő Esti Rangadó

Az elmúlt hetek gyengébb találkozói után igazi rangadót tartogat a 11. forduló zárómérkőzése. Két NFC élcsapat találkozik egymással, ahol mind a Bucs, mind a Rams komoly harcban van még a csoportgyőzelemért.

Kevés a rájátszás esélyes csapat idén a nemzeti konferenciában. A hét, jelenleg is utószezont érő helyen lévő csapat után senki sincs pozitív mérleggel (nem úgy, mint az AFC-ben), sőt csupán az erős lejtmenetben lévő Bears tud 50%-os arányt felmutatni. Ez azonban nem jelenti azt, hogy minden eldőlt volna, sőt! Mind a Buccaneers, mind a Rams 1-1 mérkőzésre van a csoportja első helyezett csapatától és mivel idén nincs egyelőre kiemelkedő franchise a konferenciában, az első számú kiemelés is elérhető egy erős hajrával. Ebben a tekintetben komoly tétje van a találkozónak. Aki alulmarad két meccs hátrányba kerül a csoporton belül és realtív messze kerül a pihenő hetet jelentő első kiemeléstől is. De ha nem is ilyen erős távlatokban gondolkodunk a végelszámolásnál, fontos kiemelési helyekről dönthet, hogy ki nyer ma.

  • Domináns falmunkák: Rams O vs Bucs D

Visszatért a jó csapatok táborába idén a Rams, ám ez inkább Goff ellenére, mintsem miatta történt meg. Már nem újdonság, hogy a vendégek irányítója nem olyan kiemelkedő játékos. A csapat sikeressége sokkal jobban függ a McVay által futatott rendszertől, a futójáték hatékonyságától, és főleg a fal blokkolási képességétől.

A futáson pedig nagyon erős hangsúly lesz. A Rams a liga legjobb futó DVOA mutatójával rendelkezik 13.2-vel. Összehasonlításképpen a második helyezett csapat mutatója 6.8. A támadófal a tavalyi rettenetes szezon után elő tudott lépni és utat nyitni a rendszer alapját jelentő futójátéknak. Andrew Whitworth kiválását viszont biztosan meg fogják érezni. Amellett, hogy a 38 éves vak oldali tackle továbbra is az egyik legjobb passzblokkoló játékos a posztján, a zónafutásokhoz is nagy segítséget jelentett a csapatának. Ez ellen a Tampa Bay védelem ellen pedig különsen fontos lenne a jó falmunka. A Bucs védelme az egyik legdominánsabb a ligában, a futójáték ellen kifejezetten. A csapat a legjobb védelmi DVOA-val rendelkezik, futás ellen a 2. legjobb, így ez igazi erősség az erősség elleni összecsapás lesz. A futás megállítás mellett pedig a pass rush egysége is kiemelkedő a vendégeknek. A Pierre-Paul, Barrett vezette egység a második legtöbb sack mellett szintén a második legtöbb összsietettést generálta idén a ligában. Todd Bowles védelmi koordinátor ráadásul remekül használja nemcsak a védőfalat, de a linebacker sort is a blitz sémákban. Devin White a legtöbb sackkel és siettetéssel rendlekező off-ball linebacker az egész ligában.

Az irányító megvédése pedig kritikus. Jarred Goffnál kevés irányító érzékenyebb a nyomásra. Átlagosan majd’ 9 yardot haladnak kísérletenként, mikor nincs nyomás a Rams irányítóján. Ez a szám 3,7, ha megzavarják. A passer ratingje pedig 113-ról 36-ra esik vissza. Sok fog tehát eldőlni a falaknál a meccsen. Ha a hazaiak védőelme tudja tartani a szezonbeli statisztikáit, és a meggyengült Rams falra rá tudják kényszeríteni az akaratukat, Bowles egzotikus blitz sémái ülni fognak, akkor nehéz estéje lesz a Los Angeles-i támadóknak.

  • Fókusz a pálya mélyén: Bucs O vs Rams D

A liga talán legtehetségesebb elkapó szekciója a legjobb coverage egység ellen. Nincs még egy olyan erős négyes a ligában, ami versenyre kelhetne a Godwin – Evans – Brown – Gronkowski sorral. A produktivitásuk eddig is kiemelkedő volt és Antonio Brown még csak bele se melegedett. A csapat úgy áltagol közel 30 pontot meccsenként, hogy két héttel ezelőtt volt egy óriási blamájuk a Saints ellen, amikor csupán 3 pontot tudtak szerezni. Brady első számú elkapója, Chris Godwin sokat volt sérült idén és 4 meccset ki is kellett már hagynia. Mike Evans bár mindig bevethető volt, szintén több sérüléssel is bajlódott. Az látszódik azonban, hogy míg a nyílt pályán előbbiben bízik inkább Brady, a red zone-ba érve Evans a legveszélyesebb célpontja a csapatnak, aki már 8 TD-t is szerzett. Ehhez az duóhoz csatlakozik Brown, aki az egy éves kényszerkihagyás után egyelőre motiváltnak tűnik. Ha a játékba integrálása nem okoz belső viszályt, akkor kevés csapat képes matchelni ezt az elkapó triót. (A másodéves Scotty Miller véleményét még lehet, hogy nem kérik ki, akinek a kárára került a pályára Brown annak ellenére, hogy remek szezont futott).

A kevés védelmek egyike lehet azonban a Rams, amely talán fel tudja venni a versenyt ezzel a Bucsszal. A Rams védelme top 5-ben van mind meccsenkénti engedett pontokban (18.7) , mind meccsenkénti engedett futott- (96.8) és elkapott (199.7) yardokban is.

A Jalen Ramsey, Darious Williams duó talán a legjobb a ligában jelenleg. Ramsey múlt héten Metcalfot tudta teljesen levenni a pályáról és ha az emberek nem csak a labdát néznék ebben a sportban, mindenképp szóba kerülne a neve az év védő játékosa szavazáson, ugyanis nem nagyon dobnak az irányába az ellenfelek. Kérdés ráállítják-e egyértelműen egy elkapóra, vagy szituációtól függően fogja felvenni majd az embereit. A Rams védelme persze nem csak a secondary miatt jó. A Donald vezette egység csak eggyel szerzett kevesebb sacket, mint a Bucs. Donald persze kiemelkedik a sorból, neki újfent nagy napja lehet, főleg, ha a Bucs legjobb guardja, Ali Marpet továbbra sem tudja vállalni a játékot. A kiemelkedő pass rush és coverage mellett ráadásul a labdaszerzéseket is szállítja a védelem. Az elmúlt 3 meccsen 7 turnovert is kiharcoltak és bár a Miami ellen ezt felül tudta licitálni a támadósor, alapvetően vigyáznak Goffék a labdára.

A Saints elleni teljes leolvadás után a Panthers ellen a legjobb támadójátékát produkálta múlt héten a Tampa. Több mint 500 yardot szereztek és ki ne emlékezne Ronald Jones 98 yardos TD futására. Azonban még mindig van kiaknázatlan potenciál ebben a támadósorban. Brady az elmúlt 3 héten 1 db 20 yardnál hosszabb passzjátékot hozott csupán össze 13 kísérletből. Ha a nagy játékokat is sikerülne stabilizálnia Ariansnek, akkor valóban nehéz elképzelni, hol lehet megfogni ezt az offense-t. A Rams a rengeteg fegyver és potenciál miatt talán pont Brady az akiben bízhat, hogy hibázni fog. Mint minden irányító, ő is természetesen rosszabb statisztikákat tud felmutatni, ha nyomás alatt van. Az idei 23 TD-jéből 20-at szerzett, amikor nem volt rajta nyomás. Ami igazán érdekes azonban, hogy 7 interceptionből 5-öt is tiszta körülmények között dobott. Lehet tehát bízni abban, hogy zavar nélkül is hibázni fog, főleg akkor, ha már előre látja, hogy Donald akár a duplázást is épp készül lerázni magáról.

Ahol megnyerheti talán ezt a matchupt a Bucs, az a Rams linebacker sora. Míg a hazaiaknál a védelem egyik erőssége ez az egység, addig a Ramsnél egyértelműen a leggyengébb láncszem. A Micah Kiser – Kenny Young duó könnyen zavarba hozható a játék minden elemében. Ha a védőfal nem tudja megállítani Ronald Jonest, vagy túl sokszor hagyják Gronkowskit üresen, akkor hiába a többi egység jó teljesítménye, elmehet rajtuk a meccs.

A Tampa egyértelműen a figyelem középpontjába került azzal, hogy odacsábították Tom Bradyt. Azonban talán még szokniuk kell ezt a fajta rivaldafényt. Ez már a 4. primetime meccse lesz a csapatnak a szezonban, ezeken eddig viszont 1-2-es a mutatójuk. A fogadóirodáknál mindenesetre ők az esélyesei a találkozónak 4,5 ponttal.

További érdekesség, hogy ezen a hétfő esti rangadón lesz először az NFL történetében “all-black” bírói gárda, vagyis a pályán minden játékvezető színes bőrű lesz.

Legfrissebb cikkeink

Legutóbbi hozzászólások

Közelgő cikkek, podcastek

Minden jog fenntartva. © 2020 Fűzővel kifelé!