Connect with us

Kupaktanács

Kupaktanács #7 – Miért csak ennyi volt?

Tegnap estig lehetett cserélni az NFL-ben, és bár úgy tűnt, hogy lesznek komolyabb trade-ek, végül csak két peremember váltott csapatott. Értékeljük az elmúlt pár nap cseréit, illetve megpróbáljuk megmagyarázni, miért voltak ennyire inaktívak a csapatok.

A Saints gyakorlatilag elcserélte Kiko Alonsót (és egy ötödik körös picket) Kwon Alexanderre a 49ersszel. A két linebacker nagyjából ugyanolyan alacsony szintet képvisel, így nehéz megmondani, ki nyerte a cserét. Még csak komoly spórolásról sem beszélhetünk, mi értelme volt ennek így?

Renningan: Ha a fizetést nézzük, akkor a Saints szerzett egy top linebackert egy sérülésből visszatérő közepes LB-ért cserébe. A valóság ezzel szemben az, hogy Alexander semmivel nem igazán képvisel magasabb szintet, a szezon után valószínűleg ki is vágja a Saints, ráadásul még 2 millió dollárral drágább is Alonsónál. Egyedül az szól Alexander mellett, hogy ő legalább már játékban van, de ennyi – nehéz pozitívan értékelni valakit, aki sem futás ellen, sem passz ellen (121-es passer ratinggel dobálnak felé) nem jó. Ebből adódóan a 49ers jól járt, mert ahhoz képest, hogy a keret nem gyengült, 2 millió dollárral és egy 5. körös pickkel gazdagabb lett.

Leonidasz007: Szerintem a két linebacker azért nem képviselt hasonló szintet, mert Alexander mégiscsak jobb, mint Alonso, még ha nem is sokkal. Azt aláírom, hogy nem feltétlenül lépett ezzel hatalmasat előre a Saints, valamint egész biztos nem fog szerződést adni jövőre az érkező LB-nek, így lényegében fél szezonra szól ez a dolog, amiért egy ötödik körös pick is soknak tűnik. Alexander egy tipikusan hit or miss linebacker aki vagy csinál egy nagy látványos játékot vagy egy elképesztő missed tackle-t. Talán hoz 1-2 mérkőzést a Saintsnek és ebben reménykednek.

katonadani: Azért nem mondanám egy szintnek a két játékost, de nem is adtam volna ötödik kört Alexanderért a szerződésével együtt. Megváltani a világot nem fogja, az fix, a védelem nem fog miatta jelentősen előrelépni, így nagy értelmét nem láttam. Bár ha hoz két-három nagy játékot a playoffban (ami azért benne van a játékában), akkor mindenképp megérte a Saintsnek. Ez meg benne jóval inkább benne van, mint Kikóban.

[ppp_patron_only level=”3″ silent=”no”]

A Lions Everson Griffennel, a Titans Desmond Kinggel, a Steelers Avery Williamsonnal erősített egy hátsó körös pickért cserébe, mind a hárman átlagon felüli játékosok, jó értéket képviselnek. Mire lehetnek jók az új csapatukban?

Renningan: Ha a Lions nem szúrta volna el a Colts elleni meccset, és nem dőlt volna ki Kenny Golladay és Trey Flowers, akkor a Griffen-trade jól nézne ki és akár helyes irányba terelhette volna a védelmet, és ezzel együtt a csapatot – utolsó esély, meg kell ragadni. Golladay hiányában jó eséllyel még több értelmetlen futójáték várható, Griffen pedig upgrade helyett csak pótlás lesz – ő maga jó lehet egyénileg, de csapatszinten ez nem fog látszani. A Titans és a Steelers ellenben jól járt, olcsón sikerült minőségi játékost szerezni. King és Williamson is azonnal kezdő lesz, ami a Titansnél javulást eredményezhet, a Steelers védelem pedig közel tökéletes lehet (Williamson főleg futás ellen jó, és a Ravens elleni 260 engedett futott yard jól mutatta, hol sebezhető az egység).

Leonidasz007: Avery Williamson megszerzése nem is volt kérdés. A Steelersnek linebacker kellett Bush sérülése után, a Jets volt LB-je pedig legalább egy átlagos szintet tud hozni. Nagy dogokat nem várok tőle, de a bivalyerős D-line mögött jó számokat produkálhat. Desmond King szintén jó vétel volt, a Titans védelmet erősíteni kell, ennyiért pedig King szinte ajándék volt. Everson Griffen csapatváltása már kevésbé magyarázható, mármint a Lions részéről. Nem gondolom, hogy igazi kontender lenne a gárda bármire is, így pedig bármilyen pick feleslegesnek bizonyul.

katonadani: King igazi rablás volt a Titans részéről, nem igazán értem, hogy miért került ki a pixisből a Chargersnél és miért akartak ennyire továbbadni rajta. A Titans meg köszönte szépen és megerősítette az egyébként elég gyengén muzsikáló védelmét. Persze egy fecske nem csinál nyarat, de ennyiért tényleg ajándék volt. A másik két delikvensnél is egyetértek Patrikkal.

Meglehetősen inaktívak voltak a csapatok, pedig lett volna pár jónak tűnő forgatókönyv. Miért nem volt komolyabb játékosmozgás, melyik csapatnak kellett volna aktívabbnak lenni. Milyen cserét láttatok volna a legszívesebben és ki okozta a legnagyobb csalódást?

Renningan: Talán a Covid-para miatt voltak inaktívak a csapatok, vagy azért, mert én ügyeltem, ilyenkor pedig hagyományosan nem történik soha semmi… Egyértelmű csalódás, volt pár jó nevű és hasznos játékos (Will Fuller, Brandin Cooks, Kevin Zeitler, Anthony Harris, Golden Tate, Ryan Kerrigan, Geno Atkins), akikért érdemes lett volna próbálkozni. A Packers helyébe akár egy 2. kört is beáldoztam volna Will Fullerért vagy Brandin Cooksért, de egy 3-4. kört akár Golden Tate is megérdemelt volna, mindhárman sokat dobhattak volna a támadósoron. A Dallas helyében sem engedtem volna el ennyire a szezont, egy jobb csereirányítóra érdemes lett volna áldozni, a csoportgyőzelem mégiscsak csoportgyőzelem, ezt az Eaglest pedig egy pályát már korábban látott irányítóval bőven meg lehet verni.

Leonidasz007: Covidnak mindenképpen lehet szerepe a dolgokban, mert nehezebb a játékosok állapotát felmérni. Ellenben olyan nagyon sok kihagyhatatlan lehetőséget sem láttam. Az elérhető játékosok közül (akik itt fel vannak sorolva) reálisan senkiért nem adtam volna sokat, márpedig hátsó körös pickért meg nem érte volna meg a jelenlegi csapataiknak eladni az eszközeiket. A Steelers szerzett LB-t, a Seahawks pedig pass rushert, körülbelül ezeket emlegettük a deadline előtt is.

katonadani: Szerintem nem a covidnak volt köze ehhez elsősorban, sőt, csak minimálisan. Inkább a fizetési sapkának (bár ez is visszavezethető végsősoron a covidra). Nagyon kevés csapat engedhette meg magának, hogy mondjuk egy nagyobb, vagy akár közepes szerződést átvegyen a jövő évi cap-helyzetet figyelembe véve, és amelyik megengedhette volna, az sem volt contender (egy-egy kivételtől eltekintve). A Packers és Fuller közel voltak egymáshoz, ez szerintem egy okos lépés lett volna a Sajtfejektők, de ők sem tudtak az anyagiakon (és ebből fakadóan az ellenértéken) megegyezni a Texansszal.

Értékelés

by renningan

  • Miami Dolphins <-> Kansas City Chiefs: 2021-es 6. kör <-> DeAndre Washington, RB + 2021-es 7. kör

A csere szóra sem érdemes, Washington Breida és Howard mellé teljesen fölösleges, még akkor is, ha Myles Gaskin pár hétre ki is dőlt. Dolphins: D. Chiefs: B.

  • Miami Dolphins <-> New England Patriots: Isaiah Ford, WR <-> 2022-es 6. kör

Alapvetően Ford sem robbantott bankot, de belőle ki tudom nézni, hogy hasznos lehet: egyrészt a Patriots mennyiségileg sincs meg a poszton, másrészt Newton mindig is szerette a magas, nagyobb darab elkapókat. Nem fog 100 yardos meccseket hozni, de optimális esetben érhet 1-2 győzelmet a játéka. Dolphins: B. Patriots: B+.

  • Detroit Lions <-> Dallas Cowboys: 2021-es 6. kör <-> Everson Griffen, Edge

A Lions szerzett egy jó és olcsó védőt hiányposztra, ami érthető, hisz a jelenlegi rezsimnek ez az utolsó dobása. Ezzel együtt a csapat nem tűnik contendernek, így minden felhasznált pick felesleges “pénzkidobásnak” tűnik. A Cowboys pedig bűnbakot csinált a kevésből az egyik korrekt játékot nyújtó védőjéből, így még azt sem lehet mondani, hogy mentette a menthetőt. Lions: B-. Cowboys: C-.

  • Tennessee Titans <-> Los Angeles Chargers: 2021-es 6. kör <-> Desmond King, CB

Óriási fogás a Titanstől, egy top játékossal erősítette meg a szenvedő secondaryjét, aki azonnal javulást hozhat a védelem játékába. A Chargers részéről érthetetlen a lépés, ennél jó eséllyel még akkor is nagyobb ellenértéket kapnak, ha hagyják Kingnek jövőre tesztelni a piacot. Titans: A+. Chargers: D.

  • New Orleans Saints <-> San Francisco 49ers: Kiko Alonso, LB + 2021-es 5. kör <-> Kwon Alexander, LB

A 49ers spórolt egy keveset és nem gyengült számottevően, illetve értéken felül passzolta el a létszámfölöttivé váló védőjét, míg a Saints viszonylag drágán (+$2M cap hit) szerzett egy playmakert, aki szerencsés esetben mérkőzéseket is eldönthet. Nem jó, nem tragikus. Saints: B-. 49ers: A.

  • Pittsburgh Steelers <-> New York Jets: 2022-es 5. kör <-> Avery Williamson, LB + 2022-es 7. kör

A Steelers egy jó játékost szerzett az amúgy is erős védelmének leggyengébb posztjára, ráadásul nem jövő évi, hanem 2022-es pickért cserébe. Williamson futás ellen remek, coverage-ben vállalható, hiányposztra érkezett, korrekt ellenértékért. A Jets is jól járt, az 5. körös pick jó érték egy olyan játékosért, akit jövőre úgy is kivágnak és nem számíthat jó piacra, ráadásul még némi pénzt is felszabadítottak a lépéssel. Steelers: A-. Jets: A.

  • Seattle Seahawks <-> Cincinnati Bengals: B.J. Finney, OL + 2021-es 7. kör <-> Carlos Dunlap, Edge

Nem tudni, miért került ki Dunlap a kezdőből, mikor tavaly még a csapat egyik legjobb védője volt, és most sem dúskál jó pass rusherekben a Bengals. Az ellenérték még akkor is alacsonynak tűnik, ha csak a padot koptatta, a Seahawks a semmiért szerzett egy még mindig relatíve fiatal, Pro Bowler kaliberű, kipihent védőt. Seahawks: A+. Bengals: C.

[/ppp_patron_only]

Legfrissebb cikkeink

Legutóbbi hozzászólások

Közelgő cikkek, podcastek

Minden jog fenntartva. © 2020 Fűzővel kifelé!