Connect with us

Draft

Legjobb 2020-as draft classok kilenc hét után

A legjobb újoncokról pár hete írtunk és még túl kevés mérkőzés zajlott le azóta, hogy nagy változások lennének a listában. Most nézzünk egy kicsit bővebb képet az újoncokról és azon csapatokról, akik a legjobban halásztak az idei börzén. Sok jó játékos került a profik közé, de kevés olyan csapat van, amelyek igazán nagyot szakítottak volna. A rangsorolásnál igyekeztem figyelembe venni az újoncok pályán töltött idejét és a kiinduló drafttőkét is, így fordulhat elő például olyan, hogy két korrekt kezdő újoncot húzó csapat előrébb van, mint egy 4-5 elfogadható rotációs játékost mazsolázó.

8. Kansas City Chiefs

A Chiefs esete a legfurább. A top pickjük az első kör végén a futó Clyde Edwards-Helaire volt, aki ugyan nagyon jól játszik rookie-hoz képest, de nem váltotta meg a világot és abszolút annak a luxus választásnak tűnik a Chiefs részéről, ami a draft napján is volt. Willie Gay és L’Jarius Sneed a védelemben szintén jól szálltak be, de az már más kérdés, hogy elég keveset voltak pályán. Sneed a sérüléséig kiválóan játszott, abszolút indokolható, hogy kezdő corner lehet majd belőle, de elég kicsi a minta a fájdalmas kiválás miatt. Gay ellenben az elején kapott kevés időt és egyre jobban szokik be a csapatba, de full time kezdőként még nem fér be. Rajtuk kívül Nianggal ahogy sejteni lehetett nem lehet számolni a sérülés miatt, a többiek pedig abszolút rostertölteléknek érkeztek. Ebből a szegényes draft capitalból nem rossz, de nem is váltják meg a világot.

7. Los Angeles Rams

Alapvetően kevés kimondott kezdő újonc van a Rams keretében, ellenben kiegészitő játékosként több rookie is be tudott épülni. Többek között Henderson sérülésének is hála Cam Akers egész sok lehetőséget kap a futójátékok alkalmával és nem mondhatni, hogy a két előtte lévő futóhoz képest visszaesne a csapat teljesítménye, ha ő van pályán. Sőt, az első kontakt utáni átlagos yardokban ő vezeti a csapatát, simán megnyerheti jövőre magának a kezdő posztot. Van Jefferson még nála is jobban alul van használva, egyelőre inkább 4-5. számú célpont a csapatban, de mindössze egy dropja van és a targetek nagy részre célba talál, ha őt keresi Goff.

A védelembe kerülő újoncoknál kicsit már más a helyzet. Itt Jordan Fuller van benn az igazi rotációban, de ő kimondottan jól is teljesít. Különösen a coverage teljesítményére lehet büszke, nincs még TD elkapás róla és van három leütött labdája is. Vele szemben Terrell Lewis és Terrell Burgess jóval kevesebb szerepet kap és felemás sikereik vannak. Lewis korrekt volt azon az 55 snapen amit pályán töltött, ellenben Burgess ingadozó. Összességében a Rams rookie classa nem váltotta meg a világot, de a rotációba már beépültek az emberek és van remény, hogy többen is kezdőként jönnek ki ebből a helyzetből. Első körös pick nélkül egész szép class.

6. New York Jets

Kevés dolognak örülhet a Jets idén, de a rookie classuk nem rossz. Legalábbis ami az elejét illeti. Szerencsétlenségükére sérülés miatt mind Mekhi Becton, mind Denzel Mims kevesebbet volt pályán, mint remélték, de amikor tudnak rájuk számítani, akkor egyértelműen a csapatuk színfoltjai. A támadófalember például mindössze 12 nyomást engedett, ami a legjobb ebben a lyukas gépezetben és futáshoz is elfogadhatóan blokkol. Mims pedig úgy rendelkezik a negyedik legtöbb elkapott yarddal a csapatban, hogy feleannyi meccset játszott, mint a roster többi tagja.

A többiekről viszont már ennyi szép nem mondható el. Ashtyn Davis stabil rotációs ember, de felemás a teljesítménye. Coverage-ben szenved, ellenben stabilan szerel és pass rushban is bevethető. A többiek még nála is kevesebb szerepet kapnak, Perine egy ideig kezdő futónak is gondolhatta volna magát, de nem tette le a névjegyét, Zuniga keveset és rosszul játszott, így elmondható, hogy a két magas pick menti meg a Jets classát, de ők valóban full time megbízható kezdők már első szezonjukban is.

5. Pittsburgh Steelers

A Steelers esete azért megtévesztő, mert első körük nem volt, így a top pickjük a másodikban érkezett, és micsoda választás volt! Chase Claypoolt úgy gondolom nem kell senkinek bemutatni, szerepelt a top10 rookie cikkünkben is. Abszolút a jövő akár elsőszámú WR-e is lehet a csapatnak. Mögötte szintén jöttek ígéretes játékosok, de egyelőre jobb, ha kivárunk a teljesítményükkel kapcsolatban. Dotson nagyon jól kezdett, de azóta nem tudja konzisztensen szállítani a jó teljesítményeket, Alex Highsmith pedig az elején volt mellőzve, azóta viszont egyre észrevehetőbb a jelenléte. A többiek egyelőre nem kapnak lényegi szerepet a csapatnál, így azt kell itt értékelni, hogy kevés draft tőkéből megint talált egy klasszis elkapót a csapat, illetve Highsmith és Dotson is mutatott biztató dolgokat.

4. Washington Football Team

Chase Young kiválasztása no brainer volt, de ettől még érdemes beszélni róla, hogy abszolút hozza a várakozásokat a fiatal pass rusher. Young már 17 nyomásgyakorlásnál jár, pedig sérülés miatt nem tudott minden időt pályán tölteni és emellett a futás ellen is hatékony. Az ellenfelek úgy félnek tőle, hogy rookie létére nem ritka, hogy kettőzik passzblokolásnál és ami a legfontosabb, az egész egységre jó hatással van a jelenléte.

Második köre nem volt a csapatnak, a harmadikat pedig meglepetésre Antonio Gibsonra költötték és bár a Memphis üdvöskéje nem volt a legjobb RB tehetségek közt említve, abszolút jól játszik. Sőt, jelenleg ő a csapat elsőszámú RB-je és meg is hálálja. Közel 400 yard, 4.3 yardos átlag, 8 darab 10+ yardos futás egy nem túl meggyőző támadósorban azt hiszem magáért beszél.

Eddig nagyon szép a Washington draftja, de a gond, hogy itt véget is ér. A többiek ugyanis szinte alig fogtak pályát, még esetleg Antonio Gandy-Goldent lehet megemlíteni, de ő sem tartozik egyelőre a fénylő csillagok közé.

3. Cincinnati Bengals

Újabb kérdés nélküli választás volt ugye a Bengals 1/1-es húzása, de ha Burrow tényleg az az iránytó lesz, aki végre hosszú időre felteszi a Bengalst a footballtérképre, akkor semmit sem kell magyarázni. Ugyan a győzelmek egyelőre nem jönnek, de a 2272 yard, a 67%-os pontosság és a magabiztos fellépés magáért beszél.

A második pickkel Tee Higgins érkezett és kicsit szkeptikusan álltunk hozzá, de a Clemson csillaga szorosan ott liheg Justin Jefferson mögött a legjobb rookie elkapók listáján. 488 yard, 3 touchdown, mindezt úgy, hogy A.J. Greennel és Tyler Boyddal kell megküzdenie a targetekért.

A baj itt is az, hogy mögöttük nagy a szakadék. Itt ugyan a linebacker közösség még játékidőt is kap, csak hát azt elég pocsék teljesítménnyel abszolválja. A védődraftjukat ha nem is menti meg, de kozmetikázza Khalid Kareem, aki mutat szép dolgokat passzsiettetésben.

2. Tampa Bay Buccaneers

Már a draft hetében láttuk, hogy szép börzét produkált a csapat, de kilenc hét után ezt meg is lehet erősíteni. Wirfs nagy fogás volt, nagyon megérte a plusz felmozgást a csapat részéről, a fiatal tackle szinte kifogástalanul védi Brady jobb oldalát az idény folyamán. Nyomást is alig enged, de a mindössze egy engedett sack kívánkozik említésre mindenképpen. Futásblokkolásban lehetne kicsit erősebb, de így is a jövő egyik legjobb tackle-jeként kell gondolnunk rá.

A második körben aztán egy sokkal rizikósabb vállalás, Antoine Winfield érkezett és alighanem a draft egyik legnagyobb fogása is. A kis Winfield egyelőre a defensive rookie of the year cím legnagyobb várományosa. Legyen szó coverage-ről, futásmegállításról vagy akár pass rushról, ő élen jár mindenben.

Hogy ne legyen kimondottan szuper ez a class a Buccaneers részéről, arról az gondoskodik, hogy a két szupertehetség után inkább szürke játékosok érkeztek. Tyler Johnson és Ke’Shawn Vaughn is keveset van pályán, valamint amikor odakerül sem igazán meghatározó. Ellenben előttük jóval nagyobb a roster mélysége és még van idejük kiharcolni a pályán töltött idő. A Buccaneerst számomra előrébb helyezi az előző két csapatnál, hogy a két magas pickjük nagyon telibe talált és első naptól meghatározó részei a csapatnak.

1. Jacksonville Jaguars

A Jaguars úgy tud nyerni nálam, hogy a két magas pickjük még be sem vált igazán. C.J. Henderson ugyan elég jó kis cornernek tűnik, de inkonzisztens a játéka, így csak minden harmadik meccsen ellenállhatatlan. Chaisson ellenben csalódás, egyelőre kevés az, amit tőle kapunk, pedig már a draft idején sem feltétlen számítottunk többre tőle.

Ellenben a Jaguars behúzott egy csomó kezdő szintű játékost a többi körben is. Laviska Shenault üde szinfoltja a WR állománynak, tőle egy az egyben azt kapjuk, amit vártunk, Davon Hamilton ugyanez csak a túloldalon. És akkor nem beszéltünk még arról, hogy az első meccse alatt a hatodik körös irányító Jake Luton is jól mozgott.

Végül de nem utolsó sorban pedig hoztak egy draftolatlan futót, aki kezdő játékos lett és hétről hétre jól teljesít. James Robinson már 18 darab 10+ yardos futásnál jár és közel 400 kontakt utáni yardnál. Egészen váratlan a berobbanása.

Legfrissebb cikkeink

Legutóbbi hozzászólások

Közelgő cikkek, podcastek

Minden jog fenntartva. © 2020 Fűzővel kifelé!