Connect with us

Beharangozó

Ragadozó madarak (és egy bizonyos Jalen Hurts esetleges felszabadulása)

A szezon előtt azt lehetett várni ettől a Seahawks@Eagles párosítástól, hogy két, a playoffért versenyben levő csapat találkozója lesz majd. És bár nem pont úgy, mint vártuk, végülis beigazolódott a várakozás. 

Bár nem magától értetődő, de a két csapat ugyanolyan mérleggel bír az elmúlt 5 mérkőzést nézve. Ami talán meglepő, hogy ez a mérleg 2-3. Az NFC Eastben ez a 2 győzelem még nem is mondható olyan rossz eredménynek, de az NFC Westben ez a Hawks csoportbeli első helyébe került, bár a Rams meglepő vereségének hála jelenleg vezetik a csoportot. Aki megnyeri ezt a meccset, mindenképp lépéselőnybe kerül a saját csoportjában.

Különös pikantéria

A szezon talán leggyengébb irányító teljesítménye az, amit Carson Wentz idén nyújt, ő rendelkezik a ligában a legtöbb labdaeládást érő játékkal. Ez a rengeteg hiba pedig nem feltétlenül a támadófalat sújtó sérüléshullám miatt alakult ki. Brooksot és Dillardot már az év eleje előtt elvesztették és azóta is csak úgy záporoznak a sérülésjelentések a támadófalról. Az egység legjobb játékosa, Lane Johnson biztosan nem játszik, ezen felül a gyengén teljesítő veteránt, Jason Peterst bemozgatta a csapat guardba, a szélen így Jordan Mailata fog kezdeni.

Hiába azonban a sok kieső, Wentz statisztikái nyomás nélkül is rettenetesek: idei 14 interceptionjéből 9-et is tiszta zsebből dobott. Természetesen egy ilyen szerződéssel a Philly keze meg van kötve, de a friss hírek szerint az idei 2. körös újonc Jalen Hurts a szezonbeli legnagyobb snapszámát fogja a pályán tölteni. Hurtsöt eddig leginkább dual-threat fegyverként használták option játékoknál, vagyis a futóképességét vették elő. Ennek eredménye, hogy 2 passzkísérlete mellett 11 futójátéka van a szezonban. Egyáltalán nem ördögtől való gondolat azonban, hogy kipróbálják ennél kissé összetettebb feladatkörben is az újonc irányítót, és állítólag ez is várható. Egy kis versenyhelyzet pedig Carsonnak is jót tehet – sokkal rosszabb úgy sem lesz.

Mit várjunk tehát Wentztől és Hurtstől? Hogy büntessék a Seattle defensive back sort. A Hawks engedte a szezonban a legtöbb mély passz utáni yardot, nagyjából 500 yarddal (!) többet, mint a második helyezett. Egészen botrányos idén, amit Pete Carroll egysége csinál. A történelmi mélységekből talán pont az elmúlt 1-2 hétben lépett ki a csapat, és Adams visszatérésével és Dunlap idecserélésével kissé feljavultak, de a liga középmezőnye még így is látótávon kívül esik. A pass rush legalább éledezni látszik. Bár még mindig a csupán 6 meccsen játszó Adamsnek van a legtöbb siettetése és sackje is, Dunlap érkezésével Ken Norton már nincs annyira rákényszerítve, hogy folyamatosan blitzeltesse a safetyt, így pedig javulni látszik a defensive back sor is, ahová visszatérhet Shaquill Griffin. Dunlap 3 meccs alatt már több sacket szerzett (5), mint a Hawks összes többi edge rushere (3). A már megénekelt szedett-vedett támadófal ellen ismét jó napja lehet az egykori Bengals endnek.

Passzolni kéne, de kinek?

Alshon Jeffery visszatért a pályára az elmúlt két meccsen, de 3 felé menő labdából még nincs elkapása 2020-ban. Travis Fulghamnek remek periódusa volt az év elején-közepén, de a legutóbbi 11 targetből 2 elkapást tudott csak összehozni. A csapaton belül a 4. legtöbb célbavételt kapó Miles Sanders futóként vezeti a ligát dropokban. 35 passzból már 7-et is elejtett (több WR-el áll holtversenyben a liga élén).

Az egyetlen kapaszkodó, hogy a TE-ket továbbra is jól meg tudja játszani Wentz. Mind Goedert, mind a beugró Richard Rodgers használható játékosok. Az első körös Jalen Reagor az elmúlt 2 hétben kis híján több elkapással és yarddal áll, mint az azt megelőző teljes szezonban. Ez még mindig nem félelmetes névsor, de talán a többi játékos is életre tud kelni a Seattle ellen.

Ez tehát kissé gyengeség a gyengeség elleni összecsapás lesz. Mindkét egység alapvetően rossz csapatrésszel rendelkezik, ahol találni 1-1 biztató jelet, de gyakorlatilag nem lepné meg az embert az sem, ha az Eagles tudna haladni ez ellen a secondary ellen és az sem, hogy a Hawks képes lenne elvenni a hazaiak passzjátékát.

Wilson zseni

Wilsonon múlik minden. Ott tart jelenleg ez a seattle-i csapat, hogy ha az irányítónak az átlagosnál rosszabb meccse van, már nem tudják ezt kompenzálni. A Buffalo és a Rams ellen láthattuk Russell idei két legrosszabb meccsét és jöttek is a vereségek. A rossz formából azonban talán már kifelé tart, hiszen a Cardinals ellen újra az MVP kaliber teljesítményt tudta nyújtani.
Miután az idei évben engedték az irányítót főzni, Wilson számai egészen elképesztőek. A hagyományos statisztikákon kívül is, hiszen a PFF adatai szerint neki van a legtöbb Big Time Throw-ja 27-tel, és a legtöbb 30 yardnál hosszabb passzjátéka is 19-cel.
Ezek a statisztikák három részből tevődnek össze:

  • Az első és legegyértelműbb, hogy végre lekerültek a láncok a liga egyik legjobb játékosa kezéről és hagyják, hogy azt csináljon, amihez ért.
  • A másik szintén elég szembetűnő, hogy Lockett után lett még egy igazán minőségi elkapója. Metcalf igazi matchup nightmare. 572-vel ő rendelkezik a legtöbb yarddal, amikor single coverage-ben állnak vele szemben. Egyszerűen nem hagyható 1 az 1-ben senkivel. Bár Jalon Ramsey le tudta venni a pályáról pár hete, be kell látni, hogy hozzá hasonló corner nem szaladgál minden csapatban – így az Eaglesnél sem. Darius Slay bár nem rossz játékos, már nincs azon a szinten, hogy le tudja venni a pályáról bármelyik elit Seattle elkapót is, a többiekről meg ne is beszéljünk.
  • Wilson remek statisztikáihoz a harmadik fontos tényező pedig az, amit kevesen hittek volna, hogy a támadófalat sikerült NFL szintűvé varázsolni. Továbbra sem csupán önerőből, de Wilson remek zseben belüli mozgásainak is hála a 7. legtöbb időt tudják nyújtani a QB-nak. A visszatérő Ethan Pocic ráadásul tovább növelheti az egység erejét. A matchup ugyanakkor érdekes lesz, mert az Eagles tudja a második legjobb százalékban nyomás alá helyezni az ellenfél irányítóját (41%). De mint már megtanultuk, Wilson ellen a nyomás magában kevés. Ha nem tudod földre vinni, ő büntetni fogja a védelmet.

A hazai front seven részével továbbra sincs nagy probléma. Bár Chris Carson visszatérhet majd a Seahawkshoz, nem gondolom hogy a földön fog eldőlni ez a párharc. Nem könnyű elmozgatni a Philly védőfalát és talán fölösleges is lenne ilyen kecsegtető passzjáték matchup mellett túlságosan erőltetni Carsont.

A meccsen 6 pontos favoritnak számít a vendég csapat és nehéz belelátni, hogy hol nyerhetné meg ezt a meccset az Eagles. Wentz feljavuló játékát már lassan hiába várják a szurkolók, de Jalen Hurts és az általa nyújtott lehetőségek talán adnak némi kapaszkodót. Persze ehhez be kel váltania Pedersonnak az ígéretét, és több feladatot bízni az újoncára.

Minden jog fenntartva. © 2020 Fűzővel kifelé!