Connect with us

Beharangozó

Sorsfordító – Hétfő Esti Rangadó

Az alapszakasz végének közeledtével egyre fontosabb lesz minden mérkőzés a ligában. Kiemelten igaz ez az eheti MNF-re, ahol a még pozitív mérlegű, de rettenetes formában lévő Bears fogadja a negatív mérlegű, de az utóbbi hetekben jól játszó Vikingst.

Teljesen ellentétesek az előjelek. A Bears sokakat meglepve 5-1-es mérleggel kezdte az idényt, de az elmúlt három héten egyaránt vereséget szenvedett. Ellenben a Vikingst 1-5-ös szezonkezdet után már mindenki temette. A bye weekről visszatérve azonban két fontos csoportmeccset is meg tudtak nyerni és ha a mérlegük nem is túl impresszív, a csapat egyéretelműen felfelé ívelő pályán van.

  • Chicago offense, baj van!

A Bearsnél bizakodásra adhat okot, hogy a vezetőség észlelte a problémát és reagált is az elmúlt hetek rossz eredményeire. Matt Nagy bár elmondása szerint imádja a játékhívási feladatkört, látva a támadósor szenvedését, átadta ezt a jogot a támadókoordinátornak, Bill Lazornek. A Bears bár a meccsek végére mindig tudta kozmetikázni az eredményt, az elmúlt három hét első három negyedében mindössze 16 pontot szerzett. Nem, nem átlag 16 pontot, hanem összesen.

A Bears támadósor dolgát tovább nehezíti, hogy a csapat egyik legveszélyesebb játékosa, David Montgomery (RB) ki fogja hagyni ezt a mérkőzést. Montgomery rendelkezett a legtöbb kierőszakolt elhibázott szereléssel (18) az elmúlt 4 forduló alkalmával és a kevés jobbnak kinéző támadójátékos egyike volt. Mivel mögötte a depth charton csak két UDFA játékos van, a csapat Lamar Millert tervezi aktiválni a gyakorlócsapatból, aki utoljára 2018-ban lépett pályára.

A csapat támadójátéka a korai fellendülés ellenére nem lett jobb Nick Foles irányítása alatt. A várt “up and down” féle hullámzás helyett Foles kiegyensúlyozottan gyenge, de nem tragikus játékot produkál. A csapat más területei azonban egyertelműen megérzik a váltást. A támadófal messze áll a jótól. Azonban míg Trubisky atletikusságával és kimozgásával meg tudta nyújtani a playeket, addig a fal hiányossága jobban kiütközik a szoborként a zsebben álló Foles alatt. Foles vonzza a nyomást, de ha van mérkőzés, ahol talán ez nem kellene látványosan kiütközzön, az a Vikings ellen van. A Griffen, Hunter, Barr, Joseph fémjelezte elit védelem már a múlté. A Vikings idei legtöbb sacket szerző játékosa továbbra is a már Baltimore-ba cserélt Ngakoue (4). Szintén ő rendelkezik a második legtöbb siettetéssel is Ifeadi Odenigbo mögött. A harmadéves defensive end 22 nyomásgyakorlásnál tart, ez pedig a 46. legjobb mutató a ligában – elég vérszegény.

Fényként csillog a chicagói éjszakában Allen Robinson, a csapat legjobb támadója. A mindenkori Bears irányítók előszeretettel passzolnak az ő irányába, aminek köszönhetően a 2. legtöbb célbavétele van ligaszerte és elkapott yardokban is a top 5-ben van. Azonban a védelmek is jól tudják, kire kell igazán figyelni és már 4 alkalommal is interceptiont szereztek, amikor Robinson felé szállt a labda, ami holtversenyben a legtöbb a liga elkapói körében. Azt viszont mindenki jól tudja, hogy nemcsak a Minnesota front, de a secondary sem a régi már. A teljes nagytakaritás után az újoncok közül Jeff Gladney múlt héten már mutatott életjeleket, de továbbra sincs olyan Vikings corner, aki 2020-ban interceptiont tudott volna szerezni. Ellenben a két újoncra már 9 TD-t is dobtak, ráadásul Dantzler játéka kérdéses. Ilyen előjelek mellett nagy napja lehet Robinsonnak és talán ezúttal nem kell annyira a labdaeladástól sem tartani, ha őt veszi célba Foles.

Ha van meccs, ahol fel kell élednie a Bears támadósornak, akkor az most van. A Vikings védelem 419 engedett yardot átlagol mérkőzésenként, ami a 4. legrosszabb az egész ligában.

Kulcsmérkőzés előtt áll a Bears. A PFF számítási módszere szerint ha a Bears kikapna hazai pályán, 27%-ra esne vissza az esélye a rájátszásra, míg egy esetleges győzelem esetén 62-re ugorna fel. Ez a legnagyobb különbség a 10. fordulóban. A számokat alátámasztja, hogy az 5-5-tel kezdő csapatok csupán 32%-a jutott PO-ba, míg a 6-4-gyel indítók 52%-a.

  • Minnesota, jövünk fel, mint a talajvíz!

A katasztrófális szezonkezdés után egy idegenbeli Packers és hazai Lions győzelmet követően a Vikings újra felkerült a térképre. 3-5-ös mutatójuk természetesen még nem alkalmas mély playoff álmok dédelgetésére, de arra mindenképpen jó, hogy a szurkolók még ne a jövő évi drafttal foglalkozzanak.

A csapat sikereinek kulcsa elsősorban Dalvin Cookban keresendő. A back to back NFC Offensive Player of the Week futó egészen elképesztően kezdte a hónapot. 478 scrimmage yardnál és 6 TD-nél jár 2 meccs alatt. A hazai futás elleni védelem személyében azonban most mindenképpen keményebb ellenfelet kap, mint az elmúlt hetekben. A Bears run defense 4.1 yardot enged futásonként, amivel 11. a ligában. Az elmúlt hetekben ráadásul igencsak kijutott a jó futókból ennek a védelemnek. Azonban míg Derrick Henryt 68 yardon limitálták, addig Alvin Kamara 164 total yardot szerzett ellenük, bár ebből majd 100 elkapás útján érkezett. A baj az, hogy Cook inkább utóbbira hasonlít játékstílusát tekintve.

Kulcs lesz a play action sikeressége. A vendégek irányítója bír a liga legjobb yard per attempt mutatójával play actiont használva. A harmadik legtöbb TD-t szerezte és a 8. legjobb passer ratingje van. Ha megy a futójáték, akkor pedig még könnyebb lesz ezt a mutatót fenntartani. Cousinstól nem kellett túl sok az elmúlt hetekben, de nagyon jól áll neki ez a szerepkör. 380 yardot és 4 TD-t szerezett az elmúlt 2 hétben, viszont nem dobott interceptiont. Ha a Cook féle futójáték és rövid passzjáték működni fog, továbbra is operálhat a Kubiak féle támadósor sok play actionnel.

A Bears védelem továbbra is erős. A három vereségük alkalmával egyszer sem engedték az ellenfél támadósorát 30 pont fölé, de ha van gyenge pontjuk, az a TE elleni védekezés. Rossz hír azonban a vendégek szurkolóinak, hogy a múlt héten két TD-t is jegyző Irv Smith Jr. nem lesz bevethető, így Kyle Rudolphon a sor, hogy a szokásos szezonbeli egy elit meccsét letegye az asztalra.

A Vikings futójáték azóta indult be igazán, hogy a csapat kezdőbe tette az idei 2. körös Ezra Clevelandet. Az újonc jó játékának köszönhetően a héten a Vikings elküldte Pat Elfleint és immár hosszú távra a rookie-val terveznek a center mellett.

Ha Vikings támadójáték, akkor nem lehet elmenni a WR duó mellett. Justin Jefferson talán a legjobbnak kinéző újonc, míg Adam Thielen továbbra is remek. Persze kérdés, mennyire kell nekik megnyerni a meccset, hiszen az elmúlt két hétben úgy jöttek az eredmények, hogy a WR duónak csendesebb estéi voltak. A célterület közelében azonban érdemes lesz majd figyelni Thielenre, hiszen a 2. legtöbb red zone TD-je van idén már 6-tal.

A Bears söpörte a párharcot az elmúlt két évben. Utoljára 2017 decemberében nyert a Vikings ebben a párharcban, további rossz előjel, hogy Cousins 0-3 eddig a Bears ellen Vikings QB-ként. Az aduászt azonban még nem játszottam ki: Kirk Cousins és a Monday Night Football. A vendégek QB-ja egészen elképesztő 0-9-es mutatóval bír hétfő esténként.

A mérkőzés kulcsfontosságú mindkét gárda számára. Aki nyer indulhat a lassan meglépő Green Bay után. A vereség azonban mindkét csapatnak tragikus lenne. A Bears 4 vereséggel menne bye weekre, hogy utána elutazzon a Lambeau Fieldre, míg a Vikings reménykedései kapnának egy ordas nagy pofont és talán végképp elúszna a playoff.

Legfrissebb cikkeink

Legutóbbi hozzászólások

Közelgő cikkek, podcastek

Minden jog fenntartva. © 2020 Fűzővel kifelé!