Connect with us

NCAA

Szent Háború és Harbaugh hattyúdala – Arena4 NCAA-beharangozó

Vajon a Notre Dame folytatja menetelését a rájátszás felé, esetleg épp a számos ír leszármazott által lakott Massachusettsben szakad meg a jó szériájuk? Michiganben viszont már jelenleg is ég a ház, a szebb napokat is átélt Jim Harbaugh talán utolsó esélye jön, hogy visszaférkőzzön a szurkolók kegyeibe. Mindezekre a szombaton az Arena4 képernyőjén derülhet fény, magyar kommentárral, kapcsolódj be hát Te is!

21:30 Notre Dame Fighting Irish @ Boston College Eagles

A helyszín: Alumni Stadium – a 44.500 férőhelyes pálya nem tartozik a college football rettegett katlanjai közé, pláne hogy idén egyetlen nézőt sem engednek be a lelátókra. Érdekesebb, hogy Chestnut Hill a térség egyik legfelkapottabb része, többek közt itt lakik a Patriots tulajdonos Robert Kraft és a Boston Red Soxt/Liverpoolt birtokló John W. Henry is. Na meg Tom Brady, aki 34 millió dollárért még nem tudott megszabadulni kastélyától.

Kommentátorok: Kerek István és Gecser Máté

BOSTON COLLEGE (5-3, ACC)

A programról: A BC is azon egyetemek közé tartozik, mely bár kacérkodik az elit egyetemi futballal, reális célkitűzése sosem lesz az igazán nagyok körébe való bekerülés. Eleve a tanulmányi követelmények aláásnák ezt, ám ez csak-csak kiküszöbölhető lenne (látva az ND vagy mondjuk a Stanford példáját), azonban az USA északkeleti régiójában az NFL mellett még a college kosár is népszerűbb, így komolyabb támogatás híján marad a középszer. Ebből olyan korszakos egyéniségek tudják az Eaglest néha kimozdítani, mint Doug Flutie vagy Matt Ryan, előbbi 1984-ben Heismant is nyert, utóbbival két konferenciadöntő jött össze.

Az idényükről: Jeff Hafley-vel láthatóan jó lóra tettek a Boston College-nál, az Ohio State-től elcsábított co-DC karrierje bizalomgerjesztően indul 2020-ban. A nagyszerű toborzónak titulált szakember a nyolcból háromszor ugyan vereséget szenvedett, egyikért sem kell szégyenkeznie, a Virginia Tech és a North Carolina előrébb jár náluk az építkezésben, a Clemsonra meg jócskán ráijesztettek, még ha a végén a Tigers fordítani is tudott. Az a mérkőzés megmutatta, hogy van bőven potenciál a gárdában.

Kiemelt játékosok: Az irányító Phil Jurkovec extra motivált lehet, ugyanis ő a Notre Dame-től transzferelt a BC-hez, miután nem tudta kiszorítani Ian Bookot az Irish kezdőjéből. Fő célpontja a profi megfigyelők kedvelt TE-je, Hunter Long. A támadófal vezére a 2019-ben első körben draftolt Chris Lindstrom testvére, a center Alec Lindstrom, oldalán az OG Zion Johnson emelkedik még ki. A védelemben Max Richardson az egység alfája és omegája, mások közel sem képesek olyan konzisztens teljesítményre, mint az ILB, a bravúrhoz pedig elengedhetetlen lenne valami plusz akár a DE Marcus Valdeztől, akár a CB Brandon Sebastiantól.

NOTRE DAME (7-0, ACC)

A programról: Az abc-nek hála (?) négy hét alatt harmadszor kerül az Arena4 látómezejébe az Irish, szerencsére már az első fellépést megelőzően született róluk egy hosszabb bemutató cikk FK!-n.

Az idényükről: A Irish történelme első nem független idényében máig nem talált legyőzőre, két idegenbeli alázást (@ Pitt és @ Georgia Tech) követően hatalmas csatában, kétszeri hosszabbítás során otthon verték az addig no 1. Clemsont. Innentől az ND tényleg saját sikere kovácsa, 4+1 akadály áll még előttük a makulátlan menetrendig és a biztos playoffig.

Kiemelt játékosok: Az offense hatékonysága elsődlegesen a futó Kyren Williamsen áll vagy bukik, a QB Ian Booktól alapvetően a sallangmentes game manager szerepkör az elvárt. Brian Kelly főedző korábban nem sűrűn nyúlt az újoncokhoz, de mikor olyan freshmanek vannak az arzenálban, mint pl. “Baby Gronk”, azaz Michael Meyer, vétek lenne az újonc TE-t az oldalvonalon hagyni. Nem mellesleg blokkolásban is jeleskedik, mikor ő és leendő első körös OT, Liam Eichenberg vállt vállnak vetve töri az utat Williams előtt, szinte megállíthatatlanok az írek. A Pittsburgh elleni beharagozóban csupán Jeremiah Owusu-Koramoah neve lett kiemelve a védelemből, nagy hiányosságot pótolva most a szenzációs Kyle Hamilton is érdemel minimum néhány szót, mivel a free safety immár egyértelműen posztja krémjébe tartozik FBS szinten.

Esélylatolgatás: Az első számú kiemelten a Notre Dame utoljára 1993-ban kerekedett felül, hogy egy hétre rá a Boston College a Holy War rangadó keretében törje szét a south bendiek álmait. 2020-ban újra itt vagyunk, összecsap egymással az első osztály két katolikus egyeteme egy hetedhét országra szóló diadal utózöngéjeként, és ha mindez nem lenne eléggé rossz ómen az Irish szimpatizánsainak, az Eaglesnél a 9/11-es hős, Welles Crowther “vörös fejkendős” speciális uniformisait is hadrendbe állítják (ha nincs meg ki volt Crowther, tessék megnézni a linkelt videót, szem nem fog szárazon maradni). 2014-ben a USC látta ennek kárát, és noha a hazaiak ezúttal nem számíthatnak közönségük támogatására, így is minden létező energiát mozgósítanak szombat este, az bizonyos.

01:30 Wisconsin Badgers @ Michigan Wolverines

A helyszín: Michigan Stadium – a “Big House” a világ harmadik, az USA legnagyobb sportlétesítménye, egy szép őszi hétvégén 107,601 ember befogadására alkalmas. Nem úgy ebben a pandémia sújtotta esztendőben, mikor mindössze pár százan, a közeli családtagok mehetnek ki a stadionba.

Kommentátorok: Parrag Zsombor és Alföldi-Horváth Róbert

MICHIGAN (1-2, Big Ten)

A programról: A Minnesota elleni nyitófordulós meccsük alkalmával már érintettük ezt a rovatot, az akkor leírtak, miszerint a múlt fényesebb a jelennél, egyre bántóbban igazak. Ami amúgy érthetetlen, mert végtelen erőforrás áll rendelkezésre, és pont az aktuális ellenfél az eklatáns példa, hogy északon sem lehetetlen domináns csapatot verbuválni.

Az idényükről: A Golden Gophers sima legyőzésével, a Little Brown Jug hazaszállításával olybá tűnt, legalább az OSU elleni rangadóig elhalkulnak a kritikák, aztán jött az állami rivális Michigan State, és minden UM fan legrosszabb álma vált valóra; a totális összeroskadás. Az új HC-val abszolút nulláról induló Spartans semmilyen problémát nem szabadott volna, hogy jelentsen, erre Don Brown védelme terített betlit produkált, különösen a passzvédekezés terén. A koordinátortól szeptemberben ment a fogadkozás, hogy már javában készül a Buckeyesra, csak közben a menetrenden levő többi csapatról feledkezett el… A hibákat az Indianánál vendégeskedve sem tudták orvosolni, miközben egyre nyilvánvalóbb, hogy Joe Milton sem a megoldás QB poszton.

Kiemelt játékosok: A liga egyik legjobb falembere, a right tackle Jalen Mayfield bokasérülés miatt múlt héten nem játszhatott, de ezen a hétvégén újra bevethető. Egész szezonra kidőlt viszont a remek Edge, Aidan Hutchinson, így még nagyobb teher hárult gyenge oldali nyomásgyakorló társára, Kwity Paye-re (aki szintén maródi, státusza kérdéses). Hiányukban a német Julius Welschofon lehet a világ szeme. Papíron a tight end Nick Eubanks is pro prospect, gyakorlatban az előző két mérkőzés alapján igen távol van ettől. A TE-sor összességében óriási csalódás, a védelemben ez főként a CB-kről mondható el. Muszáj besegítenie Daxton Hill söprögetőnek, míg az offense-t az elkapó Ronnie Bell villanásai rángathatják ki a bajból.

 

WISCONSIN (1-0, Big Ten)

A programról: A University of Wisconsin a 19. század végétől, megalakulása első napjától tagja a Big Ten konferenciának, és három jól elkülöníthető sikerszériával büszkélkedhet, egy az 1900-as évek elején, egy az ötvenes-hatvanas években, egy pedig Barry Alvarez 1990-es kinevezésétől napjainkig is tart. Alvarez 2005-től már AD-ként dolgozik, de visszavonulása után a Badgers már a meglévő receptből főz, bárki is legyen a főedző; hegyomlás helyi támadófal-emberek és kőkemény futójáték.

Az idényükről: A wisconsiniak október 23-án az Illinois ellen elsőként indították útjára a Big Tenben a labdát, és mikor a 45-7-es győzelem után elégedetten sétáltak az öltözőbe, senki fejében nem fordulhatott meg, hogy november 14-e szombatjáig nem focizhatnak újra. De a koronavírus másképp döntött, a fél keret covidos lett és a teljes szezon veszélybe sodródott. A kései B1G-start okán utólagos pótlásra nincs lehetőség, annyi az örömteli fejlemény, hogy csak a Nebraska és a Purdue elleni ütközetek törlődtek, a Badgerst még láthatjuk idén, optimális esetben 9 helyett 7 csoportmeccsen.

Kiemelt játékosok:  A redshirt freshman QB, Graham Mertz a program fennállásának legmagasabbra taksált középiskolai toborzott irányítója, és az Illinois ellen ezen elvárásoknak tökéletes megfelelve szenzációsan játszott. Vele a közeljövőben a határ a csillagos ég. Nem Mertz az egyetlen kiválóság, akinek a neve z-re végződik, a DE/OLB C.J. Goetz-ről sem szabad megfeledkezni. Ahogy lenni szokott, a rutintalan irányító számára fontos támasz egy biztos TE, a UW-nél ez a szerep a 3 TD-elkapásnál járó Jake Fergusoné, és nincs draft briliáns wisconsini OL nélkül se, 2021-ben a vakoldali tackle Cole Van Lanené a rivaldafény. A linebackereik is igen kelendőek, az elmúlt öt profi játékosbörzén hét ex-Badgerst választottak ki, a sorban a következő Jack Sanborn lesz.

Esélylatolgatás: Jóllehet a Wisconsin már túl van a nehezén, ami a koronavírust illeti, számos játékosuk bevethetősége kérdéses, és az elmúlt napok se kizárólag a Michiganről való felkészülésről szóltak. Ezt a helyzetet Jim Harbaugh-nak muszáj kihasználnia, amennyiben nem szeretné, hogy a meleg fogadtatásból vasvillával elüldöztetés legyen a sorsa. A fogadóirodák bizodalmát ettől függetlenül nem élvezi, a Badgers 4.5 pontos favorit.

Legfrissebb cikkeink

Legutóbbi hozzászólások

Közelgő cikkek, podcastek

Minden jog fenntartva. © 2020 Fűzővel kifelé!