Connect with us

A 7 játékai

A 7 játékai – Tyreek Hill nagy napja, és amikor 5 ember figyel Davante Adamsre

Tyreek Hill nagyot robbantott a hétvégén, egy negyed alatt felpakolt 200+ yardot és 2 TD-t a táblára, így nem mehettem el mellette szó nélkül, ki kellett elemeznem, hogyan történhetett meg mindez. A Chiefs szupersztárján kívül egy másik elit WR-rel kapcsolatos játékot is hoztam, ami megmutatja, mennyire félnek az ellenfelek Davante Adamstől. 

Tyreek Hill nagy napja, avagy ne használj single high safetyt a Chiefs ellen

Tyreek Hill a Buccaneers elleni meccset 15 targetből 13 elkapással, 269 yarddal és 3 TD-vel zárta. Ám még különlegesebb, hogy már az első negyedben átlépte a 200 elkapott yardot, erre a történelem során egyetlen egy elkapó volt csak képes, ha minden igaz.

A legtöbb csapat ugyebár 2-high safetyvel védekezik a Chiefs ellen, félve a mély passzoktól (jogosan), így idén kevesebb olyan találkozót láttunk, ahol ennyire be tudott volna indulni a Kansas City támadósora. Persze gondot ez sem okozott, ha a mélyet elvette a védelem, akkor rövid és középtávoli játékokkal oldották meg a helyzeteket. A Buccaneers viszont agresszíven kezdte a találkozót, sok single high safety felállást választott és sokat emberezett. Erre pedig alaposan ráfázott.

Most három játékot hoztam az első negyedből, az első konkrétan a meccs első playe.

[ppp_patron_only level=”3″ silent=”no”]

A Chiefs egy RPO játékot futtat (erről itt írtam hosszabban), tehát a támadófal futáshoz blokkol, az elkapók útvonalat futnak, az irányító pedig a védelem alapján eldönti a snap után, hogy passzol, vagy átadja a futónak. Tyreek Hill elindul egy jet motionnel és abból egy wheel útvonalra vált, ami azért nagyon jó, mert lendületből érkezik. Robinsonnak van egy sit útvonala, ami szerintem a legvalószínűbben megjátszható célpont ennél az RPO-nál (nyilván védelmi felállástól függően), illetve Kelce még kimozog a flatbe.

Indul a játék, a fal elkezd futáshoz blokkolni, a handoff pillanatában pedig döntenie kell Mahomesnak. Ez látszik az alábbi képen. Mivel a linebackerek felléptek (itt elsősorban a Robinson útvonalának helyén lévő LB a fontos, őt olvassa Mahomes), így az irányító megtartja és passzolni fog.

Már itt látja Mahomes, hogy Robinson mindenképp tök üresen lesz, de mivel Hill lendületből érkezik, könnyedén lefutja Murphy-Buntingot, így neki passzolva még több yardot lehet szerezni. És pontosan ez is történik, Mahomes már elég hamar elindítja a labdát, ami pontosan Hill kezébe érkezik az oldalvonalnál.

Folytassuk Hill első negyedét az első TD-jével:

A snap előtt Kelce a támadók szerinti jobb szélről átmozog a bal oldalra, ezzel pedig a single high safetyt is egy kicsit átmozgatja abba az irányba, ezáltal Hillnek több helye lesz a jobb oldalon.

Hill egy out-and-go double-move-ot fut. A Buccaneers pedig Cover3-at védekezik, tehát három mélységi védő van, alul pedig zónázás. Viszont ha a szélen egy vertikális útvonal van, akkor természetesen a szélső CB-nek fel kell vennie az elkapót és egy az egyben kell levédekeznie a mély route-ot. Így jár Carlton Davis is, mennie kellene Hillel, de hát az nem olyan egyszerű feladat.

Emeljük még ki Mahomest, hogy nagyon sokáig az ellentétes oldalra figyel, ezzel minimum a helyén tartja a középső safetyt, de inkább el is mozgatja egy kicsit Hill irányából. Ezáltal nyilván nem tud kiérni a szélre, ami persze nem is a feladata feltétlen, de így nem is tud besegíteni arra.

Aztán Mahomes elindítja a bombát. Az alábbi képen láthatjuk, hogy a mozdulat megkezdésekor Hill még egyáltalán nem hagyta le Davist, de Mahomes tudja a két játékos közti sebességbeli különbséget, így tudja, hogy az elkapója meg fogja verni a cornert.

Így is lesz, Hill megszerzi első TD-jét.

Most pedig nézzük meg az elkapó második TD-jét, még mindig az első negyedből:

A Buccaneers 2 high safetyt mutat a snap előtt és a cornerek felállásából következtethető, hogy emberezés van, tehát látszólag 2-man a hívás.

Ám a snap után az egyik safety lemegy a boxba és felveszi a futót, míg a másik safety belép középre, így valójában Cover1 a hívás egy blitz-cel megspékelve.

A Chiefs egy verticals játékot hívott, ami nagyon nehéz helyzetbe hozta a safetyt. Ha a támadók szempontjából balra tolódik, akkor a keresztbe futó Hill kaphatja a labdát, azonban ha a safety jobbra tolódik, akkor Robinson lesz üresen. Az már itt, a passz pillanatában is látszik, hogy mindkét elkapó megverte emberét sebességből, így már itt valószínűsíthető a TD.

A safety közelebb volt Robinsonhoz, ráadásul Hill keresztbe futva még el is mozgott az ő irányából, így egyértelmű volt, hogy őt kell célba vennie Mahomesnak. Megtette, Hill elkapta, TD-t csinált.

Ezekből a játékokból leginkább azt lehet levonni következtetésképp, hogy ne játssz single high safetyvel a Chiefs ellen!

Amikor 5 védő figyel Davante Adamsre, avagy így használd ki a legjobb elkapód “gravitációját”

Davante Adams a Packers messze legveszélyesebb elkapója, így általában extra figyelmet is kap. A Bears kicsit túlzásba vitte ezt ennél a játéknál, ahol Robert Tonyan TD-t szerzett.

A Packersnél igazából két downfield útvonal van csak ennél a playnél, plusz két checkdown opció. Adams egy over útvonalat fut, Tonyan pedig egy corner-postot, azaz elhiteti a cornert egy pillanatra, de aztán bevág középre egy postra.

A Bears védelme zónázik, és a két útvonalra vannak hatan, mégsem sikerül megoldani a helyzetet. Igazából a 2-3-4-5-ös játékosok jól végzik a dolgukat, hiszen jó pozícióban vannak a feladatuknak megfelelően (a 3-as követi a zónájából épp kilépő Adamst, a 2-es felveszi, az 5-ös pedig várja, ha tovább érne). Azt nem tudom, hogy az 1-es számmal jelölt Kyle Fuller mit csinál, miért lép be és fel ennyire, így ugyanis Tonyan simán belép a két safety közé és mögé, aztán meg könnyű TD-t szerez.

Tonyan egyébként sokat edzett Kittle-lel a holtszezonban, és a 49ers tight endje mesterien futja ezt az útvonalat, így könnyen lehet, hogy tőle tanulta el. Hibátlanul futotta ezt meg, Eddie Jacksont kiforgatta a szél felé és utána vágott be középre, így a safetynek esélye sem volt.

[/ppp_patron_only]

Minden jog fenntartva. © 2020 Fűzővel kifelé!