Connect with us

Játékos Portré

Álmában lőtte agyon a féltékeny szeretője – Steve McNair tragédiája

A maga idéjében a legmagasabban draftolt fekete irányító volt. Segített ledönteni a sztereotípiákat, Super Bowl részvételig és MVP címig jutott, mégis szerény és közvetlen maradt, aki rengeteget segített a rászorulókon. Példás családapaként, remek barátként és csapattársként emlékeznek rá, akinek talán csak egyetlen komoly hibája volt élete során, de az az életébe került. Bemutatjuk Steve McNairt.

McNair 1973 februárjában született és Mississippiben nőtt fel négy fiútestvérével. Gimnáziumi éveit is itt töltötte, a Mount Olive középiskolában. Hamar megszerette a sportokat, kosárlabdázott, baseballozott, illetve defensive backként és irányítóként focizott is. Rendkívül gyors és atletikus volt, szinte megállíthatatlan volt a pályán, több egyetem is megkereste ösztöndíjjal.

A Florida State volt az egyik legaktívabb kérő, azonban védőnek vagy futónak akarták volna elhozni McNairt. Neki ezzel gondjai voltak, ugyanis mindenáron irányító akart maradni a továbbiakban is. Mindössze egy iskola ajánlotta fel neki, hogy ösztöndíjjal maradhat a poszton, mégpedig az Alcorn State. Ez az egyetem egyike azoknak, amelyek a történelmi fekete intézmények közé tartoznak, vagyis az 1964-ben történt polgárjogi mozgalmak előtt épültek direkt azzal a céllal, hogy az afroamerikaiak is részesülhessenek a magasabb szintű oktatásban.

McNair remekelt az egyetemi évei alatt. Az atletikussága párját ritkította, a kezei helyén ágyuk voltak, valamint a keménységére sem lehetett panasz, a komolyabb sérülések sem tudták partvonalra szorítani. Ráadásul a formaidőzítéshez is nagyon értett, egyetemi karrierje legjobb idényét pont utolsó szezonjában teljesítette: 6281 total yardot (5377 passzolt- és 904 futott yard) és 56 total TD-t (47+9) szerzett.

Harmadik helyen végzett a Heismanért folyó küzdelemben, ennek ellenére sokan úgy gondolták még az NFL szakértők közül is, hogy túl van értékelve. Véleményük szerint egy fekete iskolából jövő játékost nem lehet egy lapon említeni egy elit iskolából érkezővel, pláne ha egy fekete irányítóról van szó (bár korábban is voltak sikeres fekete irányítók az NFL-ben, ekkoriban mégis elterjedt volt az a nézet, hogy a jó irányító színe fehér).

A cikk folytatódik! Mindössze havi 3$ (+ÁFA) és több tucat extra cikket olvashatsz el, illetve korlátlan hozzáférést kapsz minden korábbi anyagunkhoz. Vagy légy a támogatónk további előnyökért! Ha már előfizető vagy, ne felejts el bejelentkezni (fent a menüben)!

Legfrissebb cikkeink

Legutóbbi hozzászólások

Közelgő cikkek, podcastek

Minden jog fenntartva. © 2020 Fűzővel kifelé!