Connect with us

NCAA

College football helyzetjelentés: a konferenciadöntők előtt

Megannyi meccstörlés és baj közepette az NCAA idei futballszezonja csak elevickélt valahogy a téli végjátékig, és már csupán a konfdöntők választanak el minket a rájátszástól illetve az egyéb bowloktól!

Nyilvánvaló, hogy nem a 2020-as lesz a valaha volt legemlékezetesebb idény az egyetemi amerikai futball történetében; hacsak nem az egész év banalitása okán. Sokak szerint a koronavírus járvány alatt le se szabadott volna játszani a mérkőzéseket, de aki vasárnap hajnalban pl. az Arena4-re kapcsolt és végigizgulta a szezon legőrültebb találkozóját, biztos nem bánja, hogy végül összességében olyan-amilyen színvonalon, számos helyen üres lelátók előtt, csak kaptunk több hónapnyi fociélményt, ami a tavaszi-nyári hónapokban felbecsülhetetlen értéknek tűnt és fog tűnni. Az ominózus Florida – LSU derbiről meg mindig eszünkbe juthatnak Austin Powers bérgyilkosának mondott örökbecsű szavai: “Ki dob el egy cipőt? Őszintén!” (Marco Wilson szabálytalansága miatt nem kellett két perccel a vége előtt az LSU-nak puntolnia a bajnokaspiráns Gators otthonában döntetlen állásnál, hogy a drive-ot Cade York egy iskolarekordot jelentő 57 yardos mezőnygóllal zárja le a hatalmas ködben).

A Florida a vereségtől függetlenül bejutott az SEC fináléjába, ám esélyeik, hogy a college football committee 13 tagja a top4-re érdemesnek tartsa őket, jelentősen megcsappantak. Szombat este a no. 1. Alabamát szükségeltetne magabiztosan verniük, és az eddigiek alapján erre nagyjából senki nem képes, nemhogy az az alakulat, mely képes volt a fél keretével Gainesville-be utazó, szinte összes valamirevaló rutinosabb emberét elvesztő címvédőtől kikapni. Az Atlantában megrendezésre kerülő meccs tehát az egyike annak a 5+5 konfdöntőnek, amiből kettőt az Arena4 online felületén követhetünk majd szombaton 18 órától (ezekről – Iowa State vs Oklahoma és Notre Dame vs Clemson – külön beharangozóval jelentkezünk). Időrendi sorrendben az alábbiak, kiemelve az öt Power 5 konferenciát:

PÉNTEK (magyar idő szerint szombat hajnal)

01:00 UAB @ Marshall – Conference USA

01:30 Buffalo vs Ball State [Ford Field, Detroit] – MAC

02:00 USC vs Oregon – Pac-12

SZOMBAT

18:00 Ohio State vs Northwestern [Lucas Oil Stadium, Indianapolis] – Big Ten

18:00 Iowa State vs Oklahoma [AT&T Stadium, Arlington] – Big XII

21:30 Louisiana @ Coastal Carolina – Sun Belt

22:00 Notre Dame vs Clemson [Bank of America Stadium, Charlotte] – ACC

22:15 San José State vs Boise State [Sam Boyd Stadium, Las Vegas] – Mountain West

02:00 Alabama vs Florida [Mercedes-Benz Stadium, Atlanta] – SEC

02:00 Tulsa @ Cincinnati – American

Pár érdekesség a pénteki párosításokról:

  • A C-USA országos szinten nem számottevő konferencia, sőt a képzeletbeli erősorrendben lassan az utolsó pozíció az övék. 2020 kifejezetten mostohán bánt a reputációjukkal, egyetlen nagyobb csoporton kívüli skalpot se szereztek, a 7-1-es Marshall hét győzelem után veretlenségét hihetetlen módon hazai pályán, a rémgyenge Rice ellen vesztette el 0-20-as végeredménnyel. Nem mellesleg négy mérkőzésük maradt el, csakúgy, mint a kihívó UAB-nak, a birminghamiek így nem tudtak méltó módon búcsút inteni a málladozó, megannyi Iron Bowlnak is színhelyéül szolgáló Legion Fieldnek.
  • A szintén lesajnált MAC novemberig várt a starttal, amit leginkább a Buffalo futója, Jaret Patterson fájlalhat: a remek RB öt meccs alatt futott 1025 yardot úgy, hogy cseréje, Kevin Marks Jr. is elérte az 500 yardos határt. A Bulls meg is váltotta jegyét Detroitba, ellenfelük, a Ball State – ahogy a fenti videón is látszik – mindössze egy szabálytalan előrepassznak köszönheti félelmetes szerencséjét…
  • A Pac-12 ugyan papíron kiemelt csoport, a gyakorlatban távolabb nem is állhatnának az elittől: hiába a USC makulátlan mérlege, senkiben meg sem fordul, hogy hasonló bánásmódban részesülnének, mint más hibátlanok. Alapvetően persze azért, mert a Trojans mutatója nem 10 vagy 11-0, hanem 5-0, ráadásul három alkalommal is a negyedik negyedben fordítottak. A déli divíziót legalább egyértelműen behúzták, míg északon a Washington 3-1-gyel (!) lett első, jóllehet koronavírusos esetek miatt sem a múlt héten, sem ezen a héten nem szerepelhetnek, muszáj hát a 3-2-es Oregonnak beugrania. És hogy a blődségből ne legyen hiány, a déli második Coloradónak is el kell utaznia Los Angelesbe, ha esetleg valamelyik fél még kiesne…

Szombaton kikristályosodik a “playoff picture”, ergo az eredmények ismeretében szinte biztosra vehetjük majd, kik kvalifikálják magukat a két elődöntőre (hivatalosan december 20-án lesz kihirdetve). A négy helyből egy kb. 100%, hogy az említett Alabamáé, egy másik pedig az ACC győzteséé. Harmadiknak az Ohio State sétálhat be, tulajdonképp megerőltetés nélkül. Tény, hogy a Buckeyes első blikkre rászolgált erre a distinkcióra, kissé komolyabban a dolgok mögé nézve borzalmas üzenete van az OSU ilyen magas helyezésének; a Big Ten fináléjában idénybeli hatodik sikerüket arathatják, ebből a Northwestern lehet a második pozitív mérlegű ellenfél (az első a 6-1-es Indiana). Pusztán a potenciálnak és a közelmúltnak szól a megkülönböztetett figyelem, rezüméjük senkiével össze sem vethető. Miközben ott van például az év legnagyszerűbb története, a Coastal Carolina Chanticleers. A 2003-ban alakult futballprogram 2017-ben ment fel az FBS-be, hogy harmadik teljes első osztályú szezonjában már vereség nélkül érje el a konfdöntőt, a BYU elleni óriási diadallal meg végleg felkerüljön a futballtérképre. Sun Beltesként azonban mindez talán még a New York 6 bowlhoz is kevés. Egy fokkal optimálisabb a helyzete a Cincinnatinek, amennyiben a Bearcats le tudja küzdeni a liga talán legjobb védőjátékosát, Zaven Collinst felvonultató Tulsát, az NY6 nekik garantált, a rájátszás ellenben hiú ábránd csupán.

A negyedik meghívóra reális sansza az ötödik Texas A&M-nek és a meglepetésre hatodik Iowa State-nek van, ám nekik is csak akkor, ha a Notre Dame megveri a Clemsont vagy a Clemson nagyon simán a Notre Dame-et, minden más esetben mindkét ACC-s mehet a PO-ba. Hogy ez mennyire fair dolog, az más kérdés, de a kedd este kihirdetett utolsó előtti committee top25 alapján ez a szó nincs is a fejesek szótárában. Sajnos 2020-ban elértünk oda, hogy szubjektivitás übereli még a pályán történteket is, erre kiváló példa a Florida, mely az aktuális rangsorban az előzőhöz képest EGYETLEN helyet csúszott vissza az LSU elleni vereséget követően (hatodikról a hetedikre).

Heisman-figyelő:

1., DeVonta Smith, WR (Alabama): Desmond Howard 1992-es győzelme óta nem vihette haza irányítón és futón kívül más a trófeát, viszont most itt az ideje, hogy újra egy elkapóé/visszahordóé legyen. A félelmetesen gyors és egyben fizikális Smith első az FBS-ben elkapott yardok terén és második a TD-knél, az Arkansas ellen pedig egyetemi karrierje első punt return TD-jét is megszerezte.

2., Mac Jones, QB (Alabama): a Tide irányítója QB ratingben az éllovas, nem mellesleg a liga legjobb támadósorának a karmestere, csak mikor valakinek olyan halálos fegyverek állnak rendelkezésére, mint DeVonta Smith vagy a futó Najee Harris egy fantasztikus fal által megvédve, akkor az az ember érzése, hogy ebben nincs igazán semmi különös.

3., Kyle Trask, QB (Florida): statisztikai értelemben Trask az LSU ellen sem játszott rosszul, és számai továbbra is jobbak a 2019-es Joe Burrow-énál, a hazai zakó mégis szöget ütött kampánya koporsójába. Ez kizárólag akkor változhat, ha képes a Gatorsszel a csodára és két vállra fektetik az Alabamát.

4., Breece Hall, RB (Iowa State): a meglehetősen alulértékelt Hall az összes fontosabb statisztikában viszi a prímet a Big XII-ben, futott össz- és kontakt utáni yardokban a komplett NCAA listavezetője.

5., Trevor Lawrence, QB (Clemson): ugyanúgy járt, mint az Ohio State-es Justin Fields, nem tudtak annyi alkalommal beöltözni ebben az esztendőben a riválisokhoz képest, hogy a fő statgyárosokkal összevethető legyen a produkciójuk. Lawrence-nél minimális esély még kínálkozik arra, hogy egy Notre Dame elleni gála esetén – pláne ha a Florida és a Bama QB is szenvedni fog – sokak szavazólapjára első helyezettként kerüljön fel a neve.

Témából természetesen akad még bőven, örömmel várjuk hát észrevételeiteket, kérdéseteket bármiről, ami a college footballal kapcsolatos, és ajánljuk követésre jelen sorok írójának twitter-csatornáját és az Arena4 zárt facebook csoportját!

Minden jog fenntartva. © 2020 Fűzővel kifelé!