Connect with us

Beharangozó

FK! Preview #14

A szezon egyik, ha nem a legjobb fordulója vár ránk, tele leszünk szupernek ígérkező playoff-csatákkal! Ráadásul a meccsnézési élmény is kiválónak ígérkezik ugyanis hét meccs lesz 19 órától, majd hat találkozó a 22 órás sávban. 

Vérbeli playoff-csaták

ahol rájátszáshelyen álló, vagy épp azért küzdő csapatok találkoznak

Kansas City Chiefs @ Miami Dolphins 19.00 (Arena4)

Brian Flores ott volt Belichick stábjában, amikor a Patriots megmutatta, hogy le lehet lassítani és rendszeresen zavarba lehet hozni Patrick Mahomest. A Dolphins védelme nagyon jó idén, és érdekes lesz figyelni, mit talál ki a mester a liga valaha volt legtehetségesebb, legjobb irányítója ellen. Marad annál, amit szokott játszatni, vagy változtat valamit?

A Dolphins ugyanis a legtöbbet használ cover0-t idén és a negyedik legtöbbet cover1-et, tehát nagyon sokat embereznek és a harmadik legtöbbet blitzelik a ligában. A probléma csak az, hogy Mahomesé a legjobb PFF értékelés cover0, cover1 és a blitz ellen is. Idén a blitz ellen 12 TD, 0 INT és egy 138,8-as passer rating a mérlege. Nem biztos, hogy ez a legkifizetődőbb taktika, és a Buccaneers ellen is láthattuk, hogy Tyreek Hill milyen napot fogott ki Carlton Davis ellen hasonló helyzetben.

Persze az is lehet, hogy majdnem mindegy mit talál ki Flores Mahomes ellen, mert hát mennyire tudunk megbízni a Dolphins támadósorában, amely az utóbbi három meccsén nem szerzett 20 pontnál többet? Vajon Tua képes felnőni a feladathoz? Mi egyelőre szkeptikusak vagyunk.

Minnesota Vikings @ Tampa Bay Buccaneers 19.00

A Vikings egyértelmű felfelé ívelő pályán volt az utóbbi időben, hiszen 1-5-ös kezdésről értek oda a 7. kiemelésre, azonban azt is látni kell, hogy a Jaguars és a Panthers ellen összesen sikerült 4 ponttal diadalmaskodniuk. A Buccaneers ellenben bye weekről jön, ami akár jelentheti azt is, hogy sikerült valamit javítani a támadósoron – nem feltétlen jelenti persze ezt, szóval kíváncsian várjuk, jót tett-e az offense-nek a pihenés, amíg rendbe tehették a dolgokat.

Szerintem a Tampának áll itt a zászló, ugyanis a Vikingeknek igazán akkor megy a játék, ha sikeresen tudnak futni, azonban erre most nem lesz lehetőségük és leginkább a falba fog csak futni Cook. Cousins pedig nem igazán szereti a blitzet, ilyenkor túl sokszor túl sokáig tartja a labdát és az ötödik legmagasabb arányban sackelik. Bowles pedig bőven küldeni fogja az extra embereket.

A túloldalon Bradyt leginkább akkor lehet zavarba hozni, ha nyomást tudnak helyezni rá, azonban a PFF szerint idén a Vikingsé a harmadik legrosszabb pass rush egység. És persze Mike Zimmer nagy mágus tud lenni harmadik kísérleteknél, de tiszta zsebben Rodgers mögött Bradynek van a legtöbb passzolt TD-je idén (25). Ezt most tovább növelheti.

Arizona Cardinals @ New York Giants 19.00

A Giants négyet nyert zsinórban, a Cardinalst viszont csak egy Hail Mary mentette meg attól, hogy az utóbbi öt meccsét mind elbukja – mégis a Cardinalst érezzük jobb csapatnak, amiben közrejátszhat, hogy a Seahawks ellenin kívül csak kifejezetten gyenge csapatok ellen érkeztek a Giants győzelmei. Azt persze nem lehet elvenni az Óriásoktól, hogy a védelem nagyon jól játszik, a 9. hét óta a negyedik legjobb EPA/play alapon (ebben persze benne van a könnyebb sorsolás is, de akkor is).

Érdekes, hogy a Giants defense a futásmegállító nagydarab falembereiről híresült el, mégis passzvédekezésben jók, futásmegállításban pedig elég gyengék: a 10. hét óta tökutolsók futásonkénti átlagot és engedett hosszú futásokat is figyelembe véve, így Kenyan Drake számára jók az előjelek. A futás megállítása a túloldalnak sem az erőssége, ugyanis a Cardinalsé a PFF értékelései alapján a 3. legrosszabb run defense, negyedik legrosszabbak például kontakt előtt engedett yardokban, szóval Wayne Gallman ismét jókat rohangálhat.

Érdekes matchup lesz a Bradberry vs Hopkins csata, ahol két top játékos méri össze tudását, illetve megint arra érdemes figyelni, hogy Murray tudja-e kamatoztatni tehetségét a földön, vagy ismét vissza lesz fogva. A túloldalon Daniel Jones visszatér, így kicsit feljebb léphet a passzjáték a New York-iaknál.

Indianapolis Colts @ Las Vegas Raiders 22.05 (Arena4)

Naaaagyon fontos találkozó ez mindkét csapatnak, ugyanis a rájátszás is múlhat rajta. A Colts playoff-esélyei jelenleg 70 százalékon állnak, a mérkőzés kimenetelétől függően ez változhat 89 és 48 százalékra is, a Raiders esetében ez a három szám 46, 71 és 25 százalék a fivetthirtyeight.com kalkulációi alapján. Kis túlzással tehát eldőlhet, ki játszik januárban is, és ki nem.

A Raiders nincs valami jó formában, csúnyán kikaptak a Falconstól és egy utolsó másodperces kvázi hail mary (és Gregg Williams) kellett a győzelemhez az 1/1-es Jets ellen. Nagy segítség viszont, hogy Trent Brown és Josh Jacobs is visszatér a csapatba, ami sokat lökhet a támadósor teljesítményén. Wallernek viszont nehéz napja lesz, ugyanis a Colts nem engedett még 65 yardnál többet egy tight endnek sem idén és összesen egy touchdownt tudtak szerezni a TE-k ellenük.

A szezon hullámzása és a visszatérők miatt egyáltalán nem lepne meg a Raiders győzelme, de segíti a Colts esélyeit, hogy a Raiders mindössze 24. nyomásgyakorlásokban és 25. coverage-ben a PFF értékelései alapján, Rivers pedig még mindig nagyon jó játékra képes, ha nyugodtan tud passzolni. Most nem fogja sok minden zavarni, és nála idén csak két fokozat van: a kifejezetten jó és a kifejezetten rossz játék, középút egyszerűen nincs.

Washington Football Team @ San Francisco 49ers 22.25

Alex Smith volt csapata ellen vezeti harcba a Football Teamet, a túloldalon pedig Trent Williamsnek és Kyle Shanahannek van törlesztenivalója. A meccs legnagyobb párharca a Washington védőfalánál keresendő, a kérdés pedig az, hogy sikerül-e megállítani a 49ers futójátékát. Legtöbb esetben elég lenne, ha a DL erősebb lenne az OL-nél (és az is), Shanahanék esetében azonban inkább a séma kell, mintsem az emberek, azt pedig már nehezebb kiiktatni. Az is biztos, hogy a pass coverage is kevésbé számít a 49ers ellen, hiszen rövid játékokkal operálnak és sok elkapás utáni yardot szereznek, így akár ki is vehetik a Washington méregfogát, és a linebackereket támadva haladhatnak. Persze ezt ellensúlyozhatja az, ha belekényszerítik pár hibába Nick Mullenst, ami egyáltalán nem elképzelhetetlen.

Pittsburgh Steelers @ Buffalo Bills, 02.20 (Arena4)

Óriási vasárnap esti rangadót láthatunk az AFC második és harmadik legjobb csapata közt (ki-ki döntse el, melyik helyezés melyik csapatra vonatkozik). A Steelersnek már nagyon kijárt a múlt heti vereség, hiszen nem játszottak annyira jól, hogy veretlenül zárják a szezont, viszont lehet, hogy pont jókor jött a pofon és fel tudják szívni magukat a nagyobb meccsekre, mint például a mostani.

A Steelers EPA alapon csak a 16. offense szinten a ligában, és ennyi dropot nem engedhet meg az elkapósor, mint amennyit például múlt héten felmutattak (de egész évet nézve is a Steelersnél van a legtöbb elejtett labda). Nem segíti a támadósort, hogy Big Ben nem szereti a play actionöket és az RPO-kat, illetve a QB sneakeket sem, így pedig “ingyen” előnyöktől esnek el. Ha csak erre a meccsre fókuszálunk, akkor viszont ez a rövidpasszos játék jól működhet a Bills ellen, viszont ebben nagyon kicsi a hibahatár, mert egy-egy rossz play az egész drive-ot megtorpedózhatja.

A Bills passzjátéka kifejezetten jól működik idén, nem véletlenül van a 3 legesélyesebb MVP-várományos közt Josh Allen és nem véletlenül az egyik legfelkapottabb főedző-jelölt Brian Daboll. Most azonban fel kell kötni a gatyát, mert a liga legjobb védelme jön szembe, attól pedig kifejezetten félhetnek Buffalóban, hogy a legfeljebb közepes támadófalat erősen zavarba fogja tudni hozni TJ Watt és társasága. Nehezíti a Pittsburgh dolgát, hogy sok a sérült védőoldalon.

Minden bizonnyal rengeteg passzjáték lesz a meccsen, ugyanis bár a Bills általában hívogatja az ellenfeleket futni, a Steelersnek ez nagyon nem megy idén, a túloldalon ellenben a liga egyik legjobb run defense-e van, Daboll pedig ilyenkor inkább azt mondja, hogy meg sem próbálkozik a futással.

Egyértelműnek kell lennie

ahol a playoff csapatoknak könnyedén meg kell verniük a szezonjukról már lemondó gárdákat

Tennessee Titans @ Jacksonville Jaguars 19.00

A Jaguars nagyon nem akar Derrick Henry ellen védekezni a szezonbeli második egymás elleni meccsen, az utóbbi két ilyen esetben Henry összesen 36 futásból 397 yardot és 6 TD-t futott ellenük. A Titansnek ezt természetesen magabiztosan be kell húznia – habár a Jags az utóbbi hetekben szoros meccsekre készteti az ellenfeleket -, viszont a rájátszásban nagy bajban lehetnek, mivel a védelmük a 27. helyen tanyázik EPA/snap alapon. Ha Glennon beindul, lehet ebből egy szórakoztató sokpontos meccs.

New York Jets @ Seattle Seahawks 22.05

Gregg Williams kirúgásával kevésbé lesz édes a bosszú Jamal Adams számára, aki korábbi csapata ellen léphet pályára. A Seahawks támadósorával vannak problémák jelenleg, hiszen az utóbbi négy hétben csak 21.-ek voltak EPA/play alapon, Wilson sokáig tartja a labdát (3,2 másodperc a 10. hét óta, legtöbb a ligában), ezáltal több sacket is nyel be (16-ot a 10. hét óta, csak Wentz nyelt be többet), és több turnovert érő dobást mutat be (az ötödik legtöbbet az utóbbi négy fordulóban). Most viszont itt az alkalom, hogy beinduljon kicsit a támadósor, mivel a Jets a PFF értékelése alapján a negyedik legrosszabb védelem a ligában és a második legrosszabb coverage-ben. A Jets offense egész jól nézett ki a Raiders ellen, így akár ebből is kijöhet egy szórakozató sokpontos meccs, bár a Jets konzisztenciájára nem nagyon lehet alapozni.

Green Bay Packers @ Detroit Lions 22.25

Patricia kirúgásával a Lions offense jobban nézett ki, mint előtte, mintha levették volna a láncokat, amik korábban az első és második kísérletes futásokban mutatkoztak meg. Persze a Packersszel nehéz lesz tartani a lépést, ugyanis a Lions defense tökutolsó EPA/play alapon – és nem nézett ki jobban az egység Patricia távozásával sem. Rodgers így tovább erősítheti MVP-kampányát, Davante Adams pedig roboghat a legtöbb elkapott yard cím felé. Ha fenn tudja tartani a 3,14 yardos route-onkénti elkapott yardok átlagát – amiben vezeti a ligát -, akkor ez össze is jöhet, ráadásul akkor az utóbbi három év legjobb WR-szezonját produkálná ebben a tekintetben.

New Orleans Saints @ Philadelphia Eagles 22.25

Egy jó kis Taysom Hill vs Jalen Hurts csata. A két irányító miatt érdekes lehet a találkozó, hiszen van még mit tanulnunk róluk. Hurts első kezdő meccsére készül, rögtön meg is kapta a Saints defense-t, amellyel mintha vért itattak volna az utóbbi időben, és a liga egyik legjobb egységévé nőtték ki magukat. Nem irigyeljük a második körös újoncot egy ilyen ellenfél ellen, főleg hogy a saját csapata sem segíti ki, hiszen a támadófal gyenge a sok sérülés miatt, az elkapók nem szakadnak el, a séma meg nem játszik üresre senkit. Halálra van ítélve igazából ezen a meccsen. Hill oldaláról pedig érdekes lesz megfigyelni, hogy mire képes egy nem-Falcons védelem ellen (a Broncos meccset nem számolhatjuk igazából a körülmények miatt). Az Eagles egyébként híresen rosszul védekezik QB-futások ellen, szóval elképzelhetők Hill megiramodások, de sima futások ellen viszont jól működnek, így a Saints jól működő run offense-ét akár limitálhatják is valamilyen szinten, ezáltal több passzra késztethetik Hillt.

Csak a becsület számít (vagy a draft)

ahol legfeljebb a becsületükért vagy a jobb draftpozíció megszerzéséért küzdenek a csapatok

Houston Texans @ Chicago Bears 19.00

Ez az a meccs, ahol a Bears szurkolók sírva fakadnak annak láttán, hogy játszhatna náluk is az elit irányító a túloldalról, ha ők nem a béna prospectet választották volna pár évvel ezelőtt. Persze amiatt is sírva fakadhatnak minden héten, hogy a pass rushuk, amibe sok draft picket és rengeteg dollármilliót öltek, mindössze a 29. helyen áll az ESPN pass rush mutatójában. Egy dolog viszont működhet a Chicagónál, az pedig a futás: a múlt heti Lions defense után megkapják a másik legrosszabb egységet, ha futás megállításáról van szó.

Denver Broncos @ Carolina Panthers 19.00

2015-ös Super Bowl visszavágó! Közel sincsenek a csapatok már az öt évvel ezelőtti formájukhoz, 4-8-as mérleggel a 7. és a 10. helyen állnak jelenleg a draftsorrendben. Erősség erősséggel (Panthers O vs Broncos D) és gyengeség gyengeséggel (Broncos O vs Panthers D) találkozik a meccsen, és egyelőre van pár kérdőjel a Panthersnél a koronavírus miatt. Az viszont biztos, hogy Christian McCaffrey újra megsérült és nem tud visszatérni, így Mike Davisnek lehet jó napja, ugyanis a Broncos a legtöbb futott yardot engedte a 9. játékhét óta.

Dallas Cowboys @ Cincinnati Bengals 19.00

Egy jó kis Andy Dalton bosszú meccs, ami az eléggé fontos 1/3 sorsáról is dönt, hiszen egymás alatt-felett tanyáznak a csapatok a draftsorrendben, és ha a Bengals nyerne, akkor megelőzné a Cowboyst. Nem segíti az esélyeiket, hogy egyetlen jó támadófalemberük, Jonah Williams megsérült, és mivel a Cowboys pass rush a negyedik legjobb nyomásgyakorlási rátát tudja felmutatni, így nehéz helyzetben lesz Brandon Allen. Érdemes lenne végig Gio Bernard kezébe adni a labdát, mert a dallasi futás elleni védelem viszont katasztrófa.

Atlanta Falcons @ Los Angeles Chargers 22.25

Rossz edzői döntések, rossz óra menedzselés, special team hibák, leolvadások… Két igazi choker csapat méri össze erejét, vagy épp szerencsétlenkedését. Vajon melyik csapat tudja alullicitálni a másikat? A Chargersnél érdekesség, hogy Anthony Lynn átvette a speciális egység irányítását a múlt heti borzalom után – biztos az a legokosabb lépés, ha még több dologgal foglalják el a főedzőt, akiről már eddig is úgy tűnt, nem birkózik meg a rá szabott feladatokkal?

Szerkesztőségi tippverseny állása 13 forduló után

  1. renningan 129-63
  2. katonadani 128-64
  3. g495sr 126-66
  4. löfli 126-66
  5. balentin 125-67
  6. jarred 124-68
  7. kronikk 123-69
  8. Höri 121-71
  9. leonidasz 120-72
  10. alatriste 109-83

Minden jog fenntartva. © 2020 Fűzővel kifelé!