Connect with us

Beharangozó

Forduló záró triple header – Hétfő és kedd esti rangadók

Különleges módon a koronavírus miatti halasztások miatt ebben a fordulóban hétfő éjjel kettő, kedd éjjel pedig egy mérkőzést rendeznek az NFL-ben. Lesz köztük igazi csemege is. 

Washington Football Team @ Pittsburgh Steelers (Hétfő 23.00)

A hétfő esti double header egy igazi védelmi csatával veszi kezdetét. A kétmeccses győzelmi szériával rendelkező fővárosiak látogatnak a liga egyetlen veretlen csapatához. Mindkét gárda hálaadás csütörtökén szerepelt volna, de a Ravensnél lévő covid problémák miatt a Steelers majd egy egész héttel később tudta csak lejátszani a mérkőzését. Talán ennek is köszönhetően kissé nehézkesen, de hozta a kötelezőt a Baltimore ellen szerdán a csapat, míg a Washington az AT&T Stadiumban tudta a szezonbéli legjobb produkciójával legyűrni a Dallast. A pihenőidőt tekintve tehát nagy az eltérés a Football Team javára.

A meccs igazi védelmi csemegének ígérkezik. A Football Outsider DVOA mutatója alapján a liga legjobb egysége a Steelersé, míg a 4. legjobbal rendelkezik a Washington. Közös többek között, hogy mindkét egységben nagyon erősek a védőfalak. A PFF értékelései alapján mind a Steelersnél, mind a Football Teamnél legalább 4-4 DL játékos a top20-ban van a posztján. Ezen listán azonban nem az egész szezonra kiesett Bad Dupree szerepel a hazaiak oldaláról, hanem az idei 3. körös újonc Alex Highsmith. Dupree hiányában az eddig leginkább csak rotációban a pályára kerülő első éves játékos esetében kiderülhet, mire lehet képes komolyabb snapszámban, mert amit eddig mutatott, az mindenképp ígéretes. A Ravens elleni meccshez képest már Stephon Tuitt is visszatért a COVID-IR listáról, amivel csak még erősebb lesz a hazaiak frontja.

Hiába azonban a hasonlóan jó erőkből álló védelem, a támadó oldalon már nem ennyire kiegyenlítettek az erőviszonyok. A hazaiak védelme igazából elég, ha két játékosra próbál figyelni. Terry McLaurin egészen elképesztő szezont fut. Annak ellenére lépheti át a meccsen az 1000 elkapott yardos határt, hogy Alex Smith már a 3. irányító, aki idén dobálja neki a labdát. A másodéves elkapó nagyságát dicséri azonban, hogy mind a három quarterback előszeretettel kereste őt. McLaurin, bár egyértelműen külső elkapó, előszeretettel futtatnak vele a pálya közepét támadó route-okat. Slantet futva már 6 db 15+ yardos játéka is összejött idén – senkinek másnak nincs 3-nál több. Különösen izgalmas matchup lehet, ha ilyenkor Fitzpatrick veszi esetleg fel majd a pálya közepén. A másik fegyvere a vendégeknek Antonio Gibson. Az újonc RB-nek rendívül forró a keze az utóbbi időben. Az elmúlt 5 héten 402 yardot és 8 TD-t ért el a földön, amihez 86 elkapott yard is párosult.

Természetesen a Steelers fala ellen a szezonbéli legnehezebb párharcára készülhet majd az újonc futó. Szintén komoly feladata lesz a meccsen Morgan Mosesnek. A vendégek talán legjobb támadófalembere (Scherff mellett) az elmúlt 2 mérkőzésen át kellett mozogjon a vak oldalra, de Cornelius Lucas várható visszatérésével újra a jobb oldalon játszhat, ahol a liga egyik legjobb pass rusherét, TJ Wattot kellene feltartóztatnia. Egyik párharc sem ígérkezik könnyűnek a Football Team csapatánál.

A túloldalon már jóval több emberre kellene figyelnie Ron Rivera csapatának. James Conner továbbra is covid listán van, a helyére beugró Benny Snell Jr. pedig nem zárt nagy meccset a Ravens ellen. A futás most is nehézkes lehet ez ellen a védőfal ellen, de a Claypool, Johnson, Smith-Schuster, Ebron, Washington elkapó arzenálnak lehet keresni valója. Sok fog múlni a Sweat – Young – Kerrigan fémjelezte pass rushon. Ha meg tudják zavarni Big Bent, lehet esélye a hátsó alakzatnak. Az idei 25 TD átadásából csupán hármat adott a veterán irányító akkor, amikor nyomás volt rajta. A szélső siettetők mellett pedig középről is megérkezhetnek a backfieldre. Payne, Allen és Settle mind parádés szezont futnak, így a vendégeknek 4 posztra van 6 kiemelkedő játékosa, ami egészen ritka a ligában.

Amiben bízhat talán a vendég csapat, hogy a Steelers támadógépezet, bár jól néz ki, igazán lehengerlően nem tud teljesíteni. A szezonban egyszer sem szereztek még 40 pontnál többet. Ha a Washington támadósora képes lenne 20 pont körüli pontot szerezni – ami nem kis feladat, az elmúlt 4 héten senkinek sem sikerült a Steelers ellen -, akkor elképzelhető, hogy a védelmük képes lehet hasonló keretek között tartani az ellenfelet. Vegas 7 pontos favoritnak tartja a hazaiakat, akik természetesen óriási esélyesei a meccsnek. Azt azonban figyelembe kell venni, hogy a Steelers mindössze 5 napot pihenhetett, míg a vendég csapat ennek kétszeresét.

Buffalo Bills @ San Francisco 49ers (Kedd 02.15)

A meccs, amikor két vendég csapat találkozik egymással, miután szigorú intézkedéseket vezettek be Santa Clarában a 49ers kénytelen volt átköltözni egy másik csapat stadionjába. Így ezt a mérkőzést a Cardinals pályáján, a State Farm Stadiumban fogják megrendezni.

Ha van csapat, amely nem szívesen utazik vissza Glendale-be, az a Buffalo. Ki ne emlékezne a 3 fordulóval ezelőtti vendégjátékára a Billsnek, amikor DeAndre Hopkins utolsó másodperces sokkoló hail maryjével kaptak ki? Azóta túl vannak egy bye weeken és a múlt héten hazai pályán múlták felül a Chargerst. Ahogy azon a meccsen is, úgy most is hiányozni fog John Brown a csapatból, nélküle pedig nem működött úgy a Bills passzjátéka, ahogy az elvárható volna. Josh Allen mindössze 157 yardot szerzett a levegőben és annak is a felét Gabriel Davis szerezte. A Diggs – Beasley duót meglepően jól tudta limitálni a Los Angeles secondaryje, amire akár most is megvan az esély. Richard Sherman ugyanis visszatért a pályára és nagy meglepetésre még Jason Verrett is egészséges idén. Egyedül Emmanuel Moseley játéka kérdéses. A pass rush továbbra sem a csapat erőssége a 49ersnél a sok hiányzó miatt, de Shermannel a fedélzeten egy remek secondary állhat össze újra a szezon hajrájára.

A 49ers meglepő Rams elleni győzelmének kulcsa Deebo Samuel volt. 13-szor kereste őt Nick Mullens, amiből 133 yardot ért el. Ami azonban egészen elképesztő, hogy ebből 136 yard jött elkapás után. Ismert, hogy Kyle Shanahan rendszere a gyors passzokra és elkapás utáni yardokra épít, aminek talán a legfontosabb szereplője lett az elmúlt másfél évben Deebo. Vele a pályán a 49ers 15-5-ös mérleget tud felmutatni, ráadásul az 5 vereségből kettő is akkor érkezett idén, amikor a csapat a 5. és 6. számú cornerével volt kénytelen kiállni. Samuelen kívül a múlt héten visszatért már Raheem Mostert is a pályára, most pedig Brandon Aiyuk is csatlakozhat hozzájuk. Az offense-ben Garoppolo és Kittle nem egészséges még, de rajtuk kívül szépen lassan minden fontos láncszem visszatér a csapatba.

A gond azonban továbbra is, hogy az irányító poszton nem kap sok extrát a csapat. Nick Mullens múlt héten nem játszott igazán jól a győzelem ellenére. Azt azonban el kell ismerni, hogy a meccs végén, a döntő szituációkban kétszer is elvitte a csapatot field goal távolságba. A gameplan továbbra is sok rövid passz és futás lehet majd. Már csak azért is érdemes erőltetni a futójátékot, mert a Bills védelme sebezhető a földön, a 8. legtöbb yardot engedték idén meccsenként, 4.7-es yard per carry mutatóval. A field pozíciót, downt és távolságot is kalkuláló EPA szerint a 27. a Buffalo védelme futás ellen. Bár azt tegyük hozzá, hogy elsősorban a fizikális csapatokkal szemben szenvedtek. A 49ers viszont outside zone futásokkal szokott operálni, amik ellen 3.8 yardot átlagolnak, tehát majdnem egy teljes yarddal jobbat, mint összességében.

A Buffalónál MVP Josh Allen visszatértét hiába várjuk. A szezon eleji formája úgy néz ki, csak egy kiugró időszak volt. Azt azonban így is el kell ismerni, hogy az azóta eltelt meccseken is jobban játszik a harmadéves iránytó, mint az első két szezonjában. Ez ha MVP címet nem is, top 10 körüli irányító teljesítményt érhet. Ez pedig sok mindenre elég lehet egy jól összerakott csapatt mellett. Az idei évben rengeteg snap előtti mozgást használ a Buffalo, hogy könnyebbé tegye Allen számára az olvasásokat, aki talán ennek is köszönhetően kevesebb buta dobást hajt végre. A védelem mögötte nem nyújtja a tavalyi szintet, de a szezon előrehaladtával talán némi javulás az esetükben is felfedezhető.

A három mérkőzéses vereségszériájuk után hajlamosak voltunk már leírni ezt a 49erst, de hozzátartozik az igazsághoz, hogy az NFC 3 legjobb csapatától szenvedtek vereséget (Seattle, Packers, Saints). A múlt heti győzelemmel újra látótávon belülre került a playoff, de ennek fenntartásához szinte kötelező lenne a győzelem a Bills felett. A Buffalónál a cél a csoportelsőség és a minél magasabb kiemelés. A Miami remek szereplése miatt azonban csupán egy fél meccsel vezetnek a Dolphins előtt. A támadósor pedig jobb, ha felkészül mert a hátralévő menetrendjükben folyamatosan jó védelmekkel fognak találkozni, elsőként a 49ersszel.

A meccsen elvileg hazai pályán játszó 49ers a találkozó esélyese a fogadóirodák szerint, de csupán 1 ponttal.

Dallas Cowboys @ Baltimore Ravens (Szerda 02.05)

A Pittsburgh – Washington győztesek csatája után itt a vesztesek párosítása is. Az eredetileg TNF-re tervezett találkozó a már ismert Baltimore-t érintő fertőzéshullám miatt csúszott át kedd estére. A vártaknak talán megfelelően mindkét csapat vereségből érkezik erre a találkozóra, de még egyiküknek sem kell lemondani a rájátszásról. A Dallas esetében ez természetesen azért igaz, mert 2 győzelemre vannak a csoport első helytől és játszanak még a Bengalsszal és a záró két fordulóban két csoportmeccsük lesz. A hazaiaknál a reménykedéshez szintén elég a maradék menetrendre pillantani. Bár a Ravens borzasztó szériában van, utolsó 5 meccsükből csupán egyet tudtak megnyerni, az utolsó 5 fordulóban az egyik legkönnyebb a sorsolásuk. A mostani Dallas elleni meccsen kívül játszanak még a Brownssal ami talán a legnehezebbnek ígérkezik, a szezont pedig a Jaguars, Giants, Bengals sorral zárják. A 6-5-tel álló csapat tehát könnyedén zárhatja az évet akár 10 győzelemmel, de a 11 sem elképzelhetetlen.

A Ravens háza táján minden a covid körül forog. A hírek alapján jó eséllyel Lamar Jackson is visszatérhet holnap. Egyelőre Mark Ingram, Calais Campbell, Jihad Ward, JK Dobbins és mások már aktiválva lettek. Azonban ha játszhat is Jackson, kérdés mennyire viselte meg a vírus. Emlékezhetünk a szezon elején Cam Newton nem tudta a visszatérése után az az előtti formáját hozni – és azóta is adós ezzel. Jackson visszatérése már csak azért is lenne jó ómen, mert a QB eddig még veretlen NFC csapatokkal szemben. Hiányában a Ravens támadósoránál sírt a labda a Steelers ellen. Robert Griffin futásaira is alapozó támadóstratégia hamar bedőlt az irányító sérülésével, aki mára már IR listára is került. Jelenleg tehát a szerdán egyébként TD-t is passzoló Trace McSorley a csapat egyetlen aktív irányítója.

Bár Lamar visszatérését illetően elég pozitív hangokat lehet hallani, a csapat legveszélyesebb támadójátékosa Mark Andrews biztos, hogy nem játszhat még. Ettől függetlenül nélküle is illene haladniuk a Cowboys ellen. A Dallas védelme 32.6 ponttal a legtöbbet átlagolja a ligában, továbbá utolsók engedett futott yardokat tekintve is 1720-szal. A futásonkénti majd 5 yardos átlag holtversenyben a Texanssal szintén ligautolsó. Mivel Mark Ingram és JK Dobbins is újra bevethető, a liga egyik legjobb futógépezete kerülhet szembe velük.

A támadóoldalon szintén nem túl rózsás a helyzet. Prescott kiesése óta 6 meccsen mindössze 6 passzolt TD-je van a Dallasnak, bár ebbe Dalton kiesése is közre játszott. Vele a fedélzeten újra voltak szép pillanatai a csapatnak, ahol Amari Cooper két hónap után tudott újra 100 yard fölé jutni a Washington ellen. A gyengébb periódus azonban ismét folytatódhat. A Ravens védelme még a sok hiányzó ellenére is meccsben tudta tartani a csapatot a Steelers ellen. A secondary továbbra is jó nevekből áll, míg a védőfalba folyamatosan térnek vissza a meghatározó játékosok. A Dallasnál ismertek a támadófal problémái, ami egy teljes Ravens fal ellen kemény meccset okozhat Daltonnak. Az egyik támadható pont a hazaiaknál is a futás elleni védelem, ugyanis a Ravens egysége sem tartozik a liga élmezőnyébe. A linebacker soruk előtt hiába van egy jónak kinéző védőfal, sok elrontott tackle és eltolódás következtében képesek nyelni a yardokat. Zeke Elliott ha jó napot fogna ki, és a támadófal tudna előtte lyukakat nyitni, még érdekessé is tehetnék a mérkőzést.

Bár továbbra sem rúgta be az ajtót, mindenesetre furcsa lesz Dez Bryant-et volt csapata ellen látni. Az idén mindössze 28 elkapott yarddal álló veteránnak most kis szerencsével jó estéje is lehet. Az extra motiváltsággal biztosan nem lesz probléma, az ellenfél védelme pedig képes lehet újra a térképre helyezni Bryantet, aki kihasználhatja, hogy Andrews még nem lesz bevethető, ezáltal ő több célbavételt kaphat, rajta kívül ugyanis csak Hollywood Brown és az újonc Duvernay lesznek használható célpontok.

A meccsen 7.5 pontos favoritnak számít a Ravens, ami szintén arra enged következtetni, hogy mindneki Jackson visszatérésével számol.

Legfrissebb cikkeink

Legutóbbi hozzászólások

Közelgő cikkek, podcastek

Minden jog fenntartva. © 2020 Fűzővel kifelé!