Connect with us

Beharangozó

Ki a Steelers igazi üldözője? – Hétfő esti rangadó

A 14. forduló hétfő esti rangadója egy igazán érdekes csoportmeccset tartogat. A szezonbeli második összecsapására készül a két csapat, de az elsőn született kiütéses Baltimore siker után meglepetésre a Browns most két meccses előnyből fogadja a csoportrivális Ravenst. 

Nem gondoltuk volna a szezon előtt, hogy megeshet, hogy a Cleveland a szezon bármely pontján is két győzelemmel többel álljon, mint a tavalyi szezonban taroló Baltimore. A két csapat szezonnyitó találkozója is ennek fényében ment végbe, ahol a Ravens hazai pályán 38-6-os verést mért a Brownsra. Azóta azonban sok idő telt el, és megfordult a csapatok szériája. A mostani hazaiak 4 meccses győzelmi szériában vannak és utolsó 6 meccsükből is csak egyszer kaptak ki. Eközben a Ravens mérlege az elmúlt 6 héten 2-4, de a Dallas elleni felhozó mérkőzésen már legalább pislákolt valami a tavalyi támadójátékból.

A csoportmeccsek mindig fontosak és a Ravens szempontjából különösen az lesz most is. A vasárnapi eredmények figyelembe vételével nagyjából 24 százalékkal ugrana meg a rájátszás részvételi esélyük, ha sikerülne másodszor is felül kerekedni a Clevelanden.

A Browns viszont meglepően jó formában van. Baker Mayfield szezonbeli talán legjobb teljesítményét nyújtotta a Titans ellen az első félidőben. 4 TD-t is passzolt és bár a 2. játékrészben leállt a csapat támadójátéka, végső soron eladott labda nélkül, remek játékkal vezette győzelemre a csapatát egy fontos mérkőzésen.

Mindkét csapat esetében a hangsúly a play actionön lesz.

Lamar Jackson EPA/dropback statisztikája, ha play actiont használnak +0.28. Nélküle -0.09. Ez a különbség a harmadik legnagyobb a ligában. A túloldalon Mayfield játékában is kulcsszerepe van a play actionnek. A 3. legtöbb TD-t passzolta a ligában így, emlékezzünk csak a múlt hét egyik legnagyobb játékára, amikor Donovan Peoples-Jonesnak adott 75 yardos TD átadást. A statisztikát egyébként Stefanski volt irányítója, Kirk Cousins vezeti.

A play action hatékonysága a kimutatások szerint nem a futójáték sikerességén múlik. Azonban mindkét csapat a játéka legveszélyesebb elemét vesztené el, ha nem tudná futtatni a labdát. A Chubb – Hunt kettős a liga egyik legjobb running back duója. Mindketten top10-ben vannak a futott yardokat figyelembe véve az RB-k között, és 15 total TD-t szereztek már. A Browns támadófala az egyik legjobb a ligában, különösen a futásblokkolásban, a PFF adatbázisa szerint a legjobban blokkoló fal dolgozik Chubbék előtt. A sikerhez mindenki hozzájárul, de ki kell emelni a Wyatt – Bitonio guard duót, akik egészen kivételes munkát végeznek. Érdekes csata lesz köztük és az újra teljes értékű Ravens védőfal között.

A Ravensről ki ne tudná, hogy tavaly átrohantak a ligán. 2020-ban ha ugyan azt a dominanciát nem is láthatjuk, még mindig az egyik legveszélyesebb csapat a földön a baltimore-i. A Dallas meg tudja ezt erősíteni. A múlt héten 6 híján 300 yardot futottak ellenük, amiből Jackson vállalt egyedül 94-et, ami a második legtöbb tőle az idei szezonban. A visszafogottabb futójátékon túl talán még nagyobb gond a Ravensnél, hogy nem látni a tavalyi passzoló Jacksont sem. Lamar nem passzolt 250 yardnál többet egy meccsen sem a nyitóforduló óta és a yard per attempt mutatója is csupán egyszer érte el a 8-at azóta. A Browns ellen azonban újra van esélye beindítani a passzjátékot. A Browns védelem a 23. a passz ellen a ligában és különösen nem tudnak mit kezdeni az ellenfelek tight endjeivel. Mark Andrewsnak így nagy meccse lehet azután, hogy az elmúlt két hetet ki kellett hagyja a covid helyzet miatt. Továbbá még mindig ő a legmegbízhatóbb elkapója Jacksonnak.

A Cleveland menetelésének egyik kulcsa volt az utóbbi hetekben, hogy Mayfield nem hozta nehéz helyzetbe a csapatát. Működtek a futójátékok, ő pedig néhol átlépett game managerbe (3 meccsen keresztül nem volt passzolt TD-je), a gyenge védelmek ellen viszont kezébe vette az irányítást (CIN, JAX, TEN), akik ellen 11 TD-t passzolt összesen. Ezen a 6 meccsen továbbá csupán 6-szor sackelték. Nehéz lesz tartani ezt a statisztikát a liga legtöbbet blitzelő csapata ellen, Mayfield játékára ráadásul nagy hatással van a nyomás. A PFF grade-je 57 pontot zuhan, ha nyomás alatt kell játszania, ami egy 100-as skálán meglehetősen markáns különbség.

A másik oldalon a siettetés most is az év védő játékosa címre hajtó Myles Garrettől várható. A Barnák legjobb védőjétől kell is a jó játék, mert Denzel Ward továbbra sem bevethető, nélküle pedig nem néz ki túlságosan erősnek a defensive back sor. Természetesen ha Jacksonék ismét a futójátékot erőltetik, akkor inkább a front sevenre helyeződik nagyobb hangsúly. A védőfal szélén Garrett és Vernon is jó munkát végeznek futás ellen, de középen a DT szekció és a linebackerek is hibára hajlamosak futás ellen.

A meccset egyik csapat sem veheti félvállról. A Brownsnak még akár a csoport első helyről sem kell lemondania, főleg a Steelers újabb verségét látva, míg a Ravens gyakorlatilag az életével játszik. Az elmúlt hetek eltérő teljesítménye ellenére a meccsen a Ravens számít még idegenen is esélyesnek 3 ponttal.

Minden jog fenntartva. © 2020 Fűzővel kifelé!