Connect with us

Beharangozó

Kisebb téttel – New England Patriots @ Los Angeles Rams

Nem is olyan régen ez a két csapat még a Super Bowlban találkozott, ezúttal viszont az egyikük azért küzd, hogy megnyerje a csoportját, míg a másik megpróbálja fenntartani a rájátszásba kerülés esélyének látszatát. A 14. héten a Rams fogadja a Patriots gárdáját.

Mindkét csapat remek formában várhatja a találkozót, a vendégek egy 2-5-ös szezonkezdés után produkáltak egy 4-1-es rohanást, a csúcspontot pedig múlt héten érték el, amikor megsemmisítették a Chargerst. A Rams pedig egy közepes szezonkezdés után már vezeti is a csoportját és jelenleg a harmadik kiemelés birtokosa.

Ott folytatjuk, ahol abbahagytuk?

Talán ez az a két csapat a ligában, amelyeket a leginkább meghatároz az offensive line és a defensive line teljesítménye. Kis túlzással, amikor a falaik jól működnek, akkor megállíthatatlanok, amikor betliznek, akkor viszont fel van adva a lecke mindkét egység számára. Most egymás ellen is ez lesz a leghangsúlyosabb része a találkozónak.

A Rams támadófala még Whitworth kiesése óta is jól teljesít, a játék minden elemében az élmezőnyhöz tartozik. A hazaiak futótriója több mint 120 yardot átlagol meccsenként, ami a negyedik legjobb mutató és labdacipelésenként több mint 4.2-es átlagot tudnak felmutatni, ami szintén top10-es teljesítmény. Ezekben a számokban nagy szerepe van az O-line-nak, ami átlagosan a hetedik legtöbb yardot biztosítja a futóknak az első kontakt előtt.

Ezek mind nagyon szép számok, de az ellenfél állított már meg náluk félelmetesebb futójátékokat is idén. A Patriots falában Lawrence Guy, Deatrich Wise vagy a friss szerzemény Akeem Spence teljesítménye is kitűnő, így nem várhatunk olyan domináns futójátékot a Kosoktól, mint azt megszoktuk. Ha pedig megállítja a Patriots a futást, akkor mind tudjuk, hogy gondok lesznek.

Belichick egyszer már megmutatta, hogy mennyire sakkban tudja tartan Goffot, a fiatal irányító pedig még mindig katasztrofális nyomás alatt. Nehéz ragozni, hogy minden statisztikája körülbelül a felére esik vissza és szórja a pickeket is. Elég éles határvonal van azok közt a meccsek közt, amikor Goff csak a játékok körülbelül 20%-ában van siettetve és amikor közel 35%-ban. McVay nagyon sokat segít irányítója játékán, a Cardinals ellen például season high számban hívta a play actionöket és rengeteg a bootleg játékot is, a gond csak az, hogy a Patriots nyomásgyakorlása közelebb áll a 49erséhez, mint a Cardinalséhoz, akik pont alkalmasak arra, hogy ezeket a playeket semlegesítsék.

A Patriots fiataljai egyre jobb formába lendülnek, Chase Winovich vagy az újonc Josh Uche például az elmúlt két fordulóban több mint 15 nyomást helyeztek az ellenfeleik irányítóira. A jó hír az, hogy ez a nyomásszám lényegében kevés blitzből születik, ami különösen fontos, mert a Rams szereti kihasználni az extra ember által keletkező lyukakat.

A mérkőzés egyik kulcspárharca Gilmore és a Woods, Kupp páros közt fog zajlani. Gilmore meglehetősen vegyes éven van túl, van hogy egy egész félidőre leveszi az ellenfél legjobb elkapóját, de előfordul, hogy buta hibákat vét.

Nüanszokban van a lényeg

A Patriots támadósora aligha fogja ezt a mérkőzést megnyerni. A támadófal korrekt, de Aaron Donaldék ellen nehéz lenyomni a futást olyan szinten, hogy azzal mérkőzést lehessen nyerni. Persze okos futójátékkal tud majd haladni a Patriots és ez majd kelleni is fog, de a győzelemhez szükségük van arra, hogy a passzjáték egy szükséges minimumot hozzáadjon a támadásokhoz.

A szükséges minimum alatt pedig csupán annyit értek, hogy nem adják el a labdát, megoldanak pár harmadik kísérletet és néha egy-két play action játéknál meglepik az ellenfelet. A Rams passzvédekezése kiváló, de talán egy rövidpasszos pálya közepét támadó játék ellen sebezhető lehet. Sok Byrd és Meyers játékra van szükség a pálya közepén, illetve a futók elkapótehetségét kell majd használnia a vendégeknek. A passzjátéknál szükség lesz arra, hogy Newton gyorsan szabaduljon a labdáról, mert a Rams az ötödik sackekben és a harmadik nyomások sackre váltásában, ami Newton bizonytalansága ellen veszélyes lehet.

Ennél több a passzjátéktól nem kell, mert a futójáték egészen zseniális. A Patriots közel 5 yardos futásonkénti átlaggal cipeli idén a labdát, ami a második legjobb mutató. Különösen kimagaslik Damien Harris, aki 5.2 yardos átlagot produkál és annak ellenére, hogy nem idény eleje óta bevethető, már 20 db 10+ yardos futása van. A Rams védőfal jó futás ellen, azonban ha a Patriots jó sémázással át tud jutni a második szintre, akkor ott már hatalmas károkat tudnak tenni a hazaiak közepes linebacker sorában.

Végül pedig emlékezzünk meg a Patriots speciális egységéről is, amely nagyban hozzájárult ahhoz, hogy a vendégek megnyerték legutóbbi két meccsüket. Volt itt punt return TD, blokkolt field goal TD, 2 további punt vagy kick return, amit az ellenfél 20 yardosán belülre hoztak és öt darab punt az ellenfél 10 yardosán belülre. Ez egy szezonra is jó statisztika, nemhogy két mérkőzésre lebontva.

Összességében a Rams egy erősebb csapat, de a matchupok egy része kedvezhet a Patriotsnak, Newtonék pedig egy közel hibátlan játékkal meglephetik a hazaiakat. Egy nagyon gyors mérkőzést várok sok futással, az irányítók szenvedésével és hatalmas edzői harccal.

Minden jog fenntartva. © 2020 Fűzővel kifelé!