Connect with us

Minden ami NFL

Öt csapat, ahol Matt Stafford végre kiteljesedhet

A Lions nemrég kivágta a főedző Matt Patriciát és a GM Bob Quinnt is, így most jöhet egy újabb átépítés. 2009 óta nem sikerült normális csapatot/edzői gárdát szervezni Matt Stafford köré, aki még mindig csak 32 éves, ennek ellenére van némi realitása egy esetleges klubváltásnak. Ki tudja, talán még jól is járna vele mindenki (Stafford biztosan).

Még mielőtt belemegyünk a teljesen logikus és ésszerű fejtegetésekbe, hogy melyik csapatnak kellene all int mondania Staffordért, szögezzük le: ilyen fiatalon ilyen kaliberű irányító 100-ból 99-szer nem vált csapatot. Jó eséllyel Stafford, Matt Ryan és Dak Prescott is marad a helyén, egy értelmes franchise ugyanis nem engedhet el egy bizonyítottan top irányítót, mert akár évtizedekig nem találhat hasonlót. Mindezek ellenére Stafford elcserélésének van némi realitása (nem csak én, de például Adam Schefter is ezt állította).

Van az a pont, amikor egy kapcsolat elfárad. A Lionsnek ebben nagy tapasztalata van, két korszakos zseni, Barry Sanders és Calvin Johnson is idő előtt vonult vissza, mert a csapat nem akarta elengedni őket. Stafford nem fog visszavonulni, ahhoz túlságosan sokat keres és még mindig van egy halvány esély, hogy végre normális csapat lesz körülötte, de alighanem ő is benne lenne a váltásban bő 10 évnyi szenvedés után.

[ppp_patron_only level=”3″ silent=”no”]

A Lions szempontjából természetesen öngyilkosság lenne megválni messze legjobb játékosától, de a kérdés bontogatása óriási ziccer és ha jobban belegondolunk, van az a pénz. Stafford még mindig fiatal, van benne legalább öt, akár nyolc jó év is, de annyira már nem fiatal, hogy még egynél több bukott projektet túléljen. Ha most nem sikerül az építkezés, akkor jó eséllyel Stafforddal már nem fog soha nyerni a Lions – és a franchise modern történelmét ismerve nem sok esély van a pozitív végeredményre.

Ebben az esetben az irányító erőltetése nettó pazarlás (pláne, hogy lassan új szerződést kell neki adni). Nehéz megmondani, hogy mennyit érhet egy top 10-es franchise irányító, akinek még két évig van szerződése és a következő két szezonban átlag 21,5 millió dollárt keresne. Ha egy corner két első kört ér, akkor nyilván egy irányító is, sőt sokkal többet is – de már a két első körrel is jól járna a csapat, főleg hogy Stafford nélkül szinte garantált az 1/1-es pick, így papíron hamar megtörténne az utódlás is.

Nem valószínű, hogy bekövetkezik, de ez egy igazi most vagy soha lehetőség és van is öt jó jelöltem arra, kiknek kellene bepróbálkozniuk az irányítóért (minimum a fél ligának előrelépést jelentene Stafford, így csak azokat a gárdákat vettem számításba, amelyekkel az irányító is nyerne).

New Orleans Saints

Aligha lehetne jobb helyet elképzelni egy top irányítónak, mint a Saints. Sean Payton a liga egyik legnagyobb támadózsenije, a támadófal kiváló, Alvin Kamara és Michael Thomas párját ritkítja, a védelem is kiváló és még az egyre öregebb Bradytől sem kell annyira tartani. Persze jelenleg ott van Drew Brees és papíron Taysom Hill is, de előbbi lassan már tényleg nem tudja eldobni a labdát 15 yardon túlra, és egyre többet sérült, utóbbi pedig bár szórakoztató, soha nem lesz top irányító.

Breesnek ugyanakkor jelenleg van 2021-re szerződése a maga 25 milliós fizetésével, de nagyon valószínű, hogy akár megnyeri idén a Super Bowlt, akár nem, jövőre visszavonul. Gondolhatnánk, hogy ebből a pénzből ki is jönne Stafford fizetése, de Brees visszavonulása esetén hirtelen 11,5 millió dollárral megnőne a cap hitje a két automatikusan megszűnő éve miatt, a Saints cap helyzete miatt így Stafford kénytelen lenne kvázi veteránminimumért játszani.

Elképzelhetőnek tartom, hogy a Saints és Payton kedvéért Stafford rövid távon lemondjon akár 20 millió dollárról is (ebből csinálnának a capbe bele nem számító, rájátszáshoz köthető ösztönzőket), illetve Paytonból is kinézem, hogy bevállaljon egy all int. Pláne, ha nem jön össze a Super Bowl és Brees is visszavonul.

San Francisco 49ers

Aligha meglepő, hogy a 49ers szerepel a listán. A csapat Super Bowl esélyes, az offense-ben ott van George Kittle, Kyle Shanahan pedig szimplán egy zseni – hiába nehéz a csoport, csak egy irányító kellene a fix PO-helyhez. Jimmy Garoppolo már bizonyítottan nem megoldás, mindössze 2,8 millió dollárnyi halott pénz ellenében kivágható/elcserélhető, ráadásul 24 milliót lehetne rajta spórolni.

Stafford egyértelműen jobb, nem mellesleg olcsóbb rövid távon, továbbá Garoppolót is be lehetne vonni az üzletbe, ezzel csökkentve az ellenértéket – vagy épp el lehet másik csapathoz passzolni az extra cetlikért. Ez utóbbi lehet a megoldás, a Lionsnek semmi szüksége egy Staffordnál drágább, és nem is teljesen kutyaütő irányítóra az 1/1-es pickért folytatott versenyhez.

A 49ersszel kapcsolatban korábban felmerült Kirk Cousins, Tom Brady, illetve a szomorú helyzetük miatt Matt Ryan és most Matt Stafford. Ha fogadni kellene, hogy melyik csapat szerez magának új franchise irányítót, akkor – ha nem is nagy téttel, de – a Shanahan-alakulatra tennék.

Indianapolis Colts

A fenti két csapat lenne a tökéletes Stafford számára: két támadózseni, kreatív playbook, jó futójáték, jó kisegítőszemélyzet és még a védelem is tehetséges. A Coltsot alapvetően nem tenném a Saints és az egészséges 49ers szintjére, de egy jó irányítóval így is azonnal contender lenne.

Jelenleg természetesen itt is van egy papíron franchise irányító, de Philip Rivers egyrészt legfeljebb elfogadhatóan játszik, másrészt ő saját bevallása szerint is legfeljebb még egy évre tervez – szerződése pedig nincs 2021-re. Stafford jelenleg nála is olcsóbb, hosszabb távú megoldás, emellett alighanem a Lions is szívesebben küldené el az AFC-be.

A Colts idén feláldozott egy első körös picket egy védőfalemberre, sem Rivers, sem Jacoby Brissett nem megoldás, a csapat pedig QB nélkül is van olyan jó, hogy top 10-en kívül válasszon. Ha jövőre QB-t akar draftolni, úgy is fel kell érte jó eséllyel áldozni legalább két első kört, egy lutri újoncnál Stafford összehasonlíthatatlanul jobb és biztosabb vétel lenne.

New England Patriots

Ez egy olyan párosítás, amit nagyon megnéznék, de meglepne, ha Stafford Patricia után vágyna a hóban hegynek felfelé futás sötét nagyúrjához, különösen úgy, hogy pocsék a kisegítőszemélyzet. A Patriotsban persze így is prémium potenciál van, a 62 millió dollárnyi költőpénz nem rossz, több fontos opt-outoló játékos is visszatér és Bill Belichick mégis csak Bill Belichick.

Ez persze szerencsétlen Cam Newton bostoni pályafutásának végét jelentené, amiről nem feltétlenül ő tehet, de nem sikerült felnőni az elvárásokhoz. Ő az egyetlen a listán szereplők közül, akinél Stafford drágább megoldás lenne, de ennyit be kell vállalni, főleg, hogy a Patriots is ugyanabban a cipőben jár, mint a Colts: ha top QB-tehetséget akar, akkor jó eséllyel úgy is fel kellene áldozni nem egy első körös picket.

Washington Football Team

Ide két nagyon érdekes jelöltem volt. Egyrészt a Dallas Cowboys: a franchise tagelt, 35-40 milliós fizetésre vágyó Prescott korrekt ellenérték lenne Staffordért. A Lionsnek lenne új franchise irányítója, hátha a változás jót tesz, míg a Cowboys kap egy rövid távon olcsó, de top játékost, aki ráadásul hazatérne így (bár McCarthy miatt azért aggódnék). A relatív realitás talaján maradva azonban a WFT-re tettem a voksomat: a védelem már most elit, a támadófal nem szörnyű, van két jó skill player Antonio Gibson és Terry McLauryn személyében, illetve Alex Smith kivágása/elcserélése szinte fedezné is Stafford bérét, és még maradna is ~40 millió dollár erősíteni.

Ron Rivera jónak tűnő csapatot épít, csak egy irányító kellene a komolyabb sikerhez és jelenleg az NFC East tűnik a legkönnyebben nyerhető csoportnak. Nem ideális, de a Lionshöz képest, bármilyen szomorú is ezt leírni, de még a név nélküli franchise is előrelépést jelentene.

[/ppp_patron_only]

48 Comments
0 0 votes
Article Rating
Subscribe
Notify of
48 Comments
Oldest
Newest Most Voted
Inline Feedbacks
View all comments
bjeela
bjeela
2020-12-06 11:10

Én ugyebár nagy Stafford párti voltam, akit amolyan Favre utánzatnak tekintettem: sok hibával játszó, de eszméletlen teljesítményre képes játékos egy kibbbb.szott nagy ágyúval a kezében. Chester megjegyzésével annyiban egyetértek, hogy ő is hibás azért, mert nem jött ki belőle a zsenije, de ha akármelyikünk egy nem túl kiemelkedő környezetben él, dolgozik, akkor az tagadhatatlan, hogy miként az egyén hat a környezetére, úgy a környezet is hat az egyénre, és ez sajnos látszik. Ne várjuk már el Staffordtól, hogy egyedül rángassa ki a csapatot edzőstül, vezetőségestül a kátyúból. Ilyen kaliberű ember nem sok van és nem is kötelező, hogy egy zseni ilyen kell legyen. Vannak csendesebb, nem annyira dominánsabb habitusú zsenik, akiknek kell a segítség, hogy kiteljesedhessenek. Staffordnak nem volt ebben szerencséje. Egy eklatáns példával élve Stafford nem egy Unokatezsvérek kaliber, aki kierőszakolja magának a jobb feltételeket és környezetet.

Mindenesetre hozzánk ne jöjjön. Csak elrontanánk.

Fetyke
Fetyke
Reply to  bjeela
2020-12-06 11:42

“…Stafford nem egy Unokatezsvérek kaliber…”
Csak szólok, hogy valóban nem egy szint a két játékos. Kirk kapitány top5 irányító, mondhatni elitnek is. Ha nekem nem hiszed, akkor járj utána a PFF-nél. :)

bjeela
bjeela
Reply to  Fetyke
2020-12-06 18:18

Ez legyen a legnagyobb tévedésed. És a PFF-é is. Ügyes gyerik az Unokatezsvérek, dejazé nem TOP5-ös. Naon nem.

Dejazé az megvan remélem, hogy nem így értettem…

Lecc Go Pecc
Lecc Go Pecc
2020-12-06 11:47

A helyében egyértelműen a Saintset választanám… Nem is kérdés.

A Patriots szerintem nem fogja elhozni… még egy évre tuti megpróbálják ezt a Newton projectet…. amúgy 67 millióból szerint tuti több lesz. Szerintem HT meg Cannon vagy ki lesznek vágva vagy visszavonulnak.

Milyen lesz idén WR ből illetve TE ből a felhozatal FA piacon? Ha nem sikerül valamit kezdeni ezekkel a posztokkal a Patriotsnál akkor tök mindegy ki kezd majd QB poszton.. sok jóra nem számíthatunk.

Fetyke
Fetyke
Reply to  Lecc Go Pecc
2020-12-06 11:52

A helyében a Sainsthez egyértelműen nem mennék semmi pénzért sem, nem hogy veteránminimumért…

Lecc Go Pecc
Lecc Go Pecc
Reply to  Fetyke
2020-12-06 11:52

Már miért nem? Én meg pont oda mennék ha SB -t akarnék nyerni…

Fetyke
Fetyke
Reply to  Lecc Go Pecc
2020-12-06 12:07

Nézted te a jövő évi cap helyzetét a szenteknek? Ló..sz lesz ott jövőre nem SB esélyes csapat. Jelenleg 88 millió mínuszban vannak, ha Brees visszavonul, akkor is 75 millió hiánnyal kezdik az évet. És akkor ehhez még jönne Stafford legalább 10 milliós fizetése, ami fölmegy 20 millióra, ha március 17 előtt cserélnek érte…

Lecc Go Pecc
Lecc Go Pecc
Reply to  Fetyke
2020-12-06 12:07

A fizetési sapka túl van értékelve… 😄😄😄

Fetyke
Fetyke
Reply to  Lecc Go Pecc
2020-12-06 12:39

NO-ban biztos így gondolják. :DDD

acsdav2
acsdav2
Reply to  Fetyke
2020-12-06 13:10

NO-ban szerintem okosan úgy gondolják, hogy a sapka arra van, hogy játssz vele. Ha összejön a SB akkor kit érdekel, hogy bukó a következő 2 év?

Fetyke
Fetyke
Reply to  acsdav2
2020-12-06 13:22

Ha összejön. Erre azért most nem mernék feltenni egy lukas kétfillérest sem. :)

acsdav2
acsdav2
Reply to  Fetyke
2020-12-06 15:48

Jelenleg én se fogadnék rájuk. De a szándék érthető. Szerintem sokkal több értelme van ennek, mint Green Bay-ben annak, hogy csökkented az esélyét Rodgersnek, cserébe utána nem lesz nagy bezuhanás.

katonadani
Reply to  Lecc Go Pecc
2020-12-06 12:06

WR piac parádésnak tűnik jelenleg. Aztán ki tudja ki kerül ki ténylegesen

ThySoul
ThySoul
Reply to  katonadani
2020-12-06 12:27

Wr-ek közül kik a nagy nevek?

Fetyke
Fetyke
Reply to  ThySoul
2020-12-06 12:39

Most szereztetek egy WR1-et! Nem tök mindegy? :)
De például jön a denevérember.

ThySoul
ThySoul
Reply to  Fetyke
2020-12-06 13:10

Hát nem érdekelhet csak úgy? :D

katonadani
Reply to  ThySoul
2020-12-06 17:10

Godwin, Golladay, Allen Robinson, JuJu, Will Fuller, Corey Davis, TY Hilton, Sammy Watkins, Curtis Samuel

acsdav2
acsdav2
Reply to  Lecc Go Pecc
2020-12-06 13:10

Szerintem lehúzhatjátok magatokat a WC-n, ha még egy évet szenteltek Newtonnak. A 4. legjobb QB prospectet ki tudjátok húzni a drafton felcsere nélkül is. Meg kell próbálni egy újonccal.

Lecc Go Pecc
Lecc Go Pecc
Reply to  acsdav2
2020-12-06 13:10

Hát jó lenne egy újonc, bár húznánk egyet. De jelenleg ezt látom a legkevésbé jönni.

acsdav2
acsdav2
Reply to  Lecc Go Pecc
2020-12-06 16:18

Akkor viszont őszintén nem értem mi folyik New Englandben. Én valahol megértem, hogy BB-nek nincs már türelme egy újonc irányítóhoz, de azt is látnia kellene, hogy nincs már olyan keret ott ahová ha betesz egy közepes irányítót, akkor azzal vígan el lesz.

Fetyke
Fetyke
2020-12-06 11:47

A Saintset nem értem a listán. Egyrészt Stafford hogy tudna már veteránminimumért elszerződni oda (vagy bárhová) amikor még 2022-re is érvényes szerződése van, évi minimum 11 millió dolláros szerződéssel? A szenteknek e nélkül is 100 milliós hiányuk lesz jövőre a cap-ben, amit csak két módon lehet orvosolni (kivágásokkal vagy a szar tovább görgetésével). Előbbi esetben már nem egy PO contender csapatról beszélgetünk, utóbbi esetben pedig Staffordra nem marad pénz. Akkor már inkább Detroitban robbantanék bankot a helyében…
A 49ers telitalálat lenne. Végre egy offense, ahol van futójáték és támadófal is, nem neki kellene egyedül a hátán cipelnie a támadójátékot. Persze fura lenne Staffordot úgy látni, mint Cousinst, aki adott esetben csak a futónak tolja a lasztit egész meccsen, de talán jó pénzért ezt meg lehet szokni.
A Colts a csarnok miatt lenne jó Staffordnak.
A másik két csapatot már lutrinak érezném, de jó pénzért mindent ki lehet próbálni…

Józsi! Mi itten a csoportból csak jót akarunk nektek. Ezért ezt a Prescott cserét szerintem felejtsd el gyorsan. Csak rosszul járnátok vele. Mi lenne abban nektek jó? Kapnátok egy franchise irányítót? Miért a mostanival mi bajod van? :) Prescott erőssége pont az (mobilitás), amit a jelenlegi támadófalatok mögött nem tudna kihasználni.

renningan
renningan
Reply to  Fetyke
2020-12-06 14:14

Csak ötlet volt, mert Stafford dallasi és fun lenne :D amúgy még a Bears is eszembe jutott, bármilyen perverz, azt is megnézném, de ugye ez még elméleti szinten sem merülhetne fel :D

Staten Island
Staten Island
2020-12-06 13:17

Osztom azok álláspontját, akik szerint a váltásra nem sok esély van. A Lions szempontjából a még két éves szerződéssel rendelkező és – ha nem tévedek – a capben jövőre $24.85 miliós DM-t okozó, top 10-es kezdő irányítód elküldése egy igazi kamikaze akcióval érne fel. Ezt csak egy olyan új rezsim vállalná be, akik teljes felhatalmazást kapnak és türelmet, hogy jövőre minimum top 5-ben válasszanak és onnan építkezzenek. A gondolatmenetet sem értem, amire az egész találgatás fel lett fűzve.

Annyira már nem fiatal, hogy még egynél több bukott projektet túléljen. Ha most nem sikerül az építkezés, akkor jó eséllyel Stafforddal már nem fog soha nyerni a Lions

Itt az alapfeltevés az, hogy Stafford kitölti a szerződését és nem lesz jó, a csapattal nem sikerül semmit elérni. De akkor hogy is jön ide az esetleges mostani elcserélése? Ezt nem lehet előre látni.

A franchise modern történelmét ismerve nem sok esély van a pozitív végeredményre. Ebben az esetben az irányító erőltetése nettó pazarlás.

Már melyik esetben? Mégegyszer, ez a gondolat, az utóbbi évek kudarcaiból és a franchise hírnevéből levont feltételezésre (!) alapszik, miszerint a következő két évben nem sok változás várható. Ebből nem lehet azt leszűrni, hogy a játszatása nettó pazarlás lenne, nem tudjuk, hogy a következő rezsim az elkövetkezendő két évben mit hoz össze és ez alapján nem lehet a tőle való megválást legitimálni.

Saints: Dícséretes, hogy Te látod magad előtt azt, hogy lemondjon a garantált fizetéséről és veteránminimumért játsszon egy esetleges SB-run reményében, de én nem vagyok így ezzel. Jóllehet nem tudom, hogy az említett rájátszás ösztönzők mekkora mozgást engednének és mennyire kompenzálhatnák a kieső garantált fizetést, de ez számomra inkább a tündérmese kategória. Ha Stafford ezt bevállalná, megemelném a kalapom. Itt egyébként Hill fizetése az igazi probléma.

9ers: A csapat Super Bowl esélyes, az offense-ben ott van George Kittle

És nem hiába nem hangzik el több név. Oszt ki fog elkapni? Az egyetlen értelmes elkapó az egy éves tapasztalattal rendelkező, idén a szezon felét kihagyó Deebo Samuel, ill. lehet abban bízni, hogy az újonc Aiyuk jó lesz, de ez így édes kevés. Kellene egy igazi, klasszikus, megbízható WR1.

Colts & Washington: szvsz a két valóban reális opció.

Az az érzésem, hogy a cikk egy afféle wishful thinking, a szurkoló eljátszik a gondolattal, mi lenne ha az új vezetés mellé, új QB is jönne. De ahogyan a cikk is utal rá, erre vajmi kevés az esély, Stafford reálisan csak a következő szezon után küldhető el.

Hobgoblin
Hobgoblin
2020-12-06 13:29

A Saints reszerol nagyon megerne, ha a Lions tenyleg kepes eladni (irto rossz dontes lenne) akkor eleg komoly ellenerteket is megerne. Iden hosszabbitottunk Thomasszal, Kamaraval es Davisszel, tul sok tehetseg van szerzodes alatt ahhoz hogy Brees utan egy full on rebuild induljon ugyhogy eleg sokat megerne a FO-nak hogy Brees utan is kompetitiv maradjon a csapat.

Ha egy szerzodes alatt allo Ramsey 2 elso kort ert, akkor dobjuk be Lattimore-t akinek az otodik eves opcioja meg hatravan es ugyse tudunk mindenkit megfizetni a 2017-es draftrol (es Ramczyk kell hogy legyen a prioritas). Ket 1. kor plusz Lattimore, talan arra mar a Lions is hajlana?

renningan
renningan
Reply to  Hobgoblin
2020-12-06 14:14

Szinte kizárt bámilyen ellenérték mellett, de én nagyon adnám.

Hobgoblin
Hobgoblin
Reply to  renningan
2020-12-06 14:44

Szerintem is marhasag lenne mert barmit is kaptok cserebe, a kovetkezo evtized arrol fog szolni hogy honnan szereztek franchise qb-t. De ki tudja, ugy tudni van a HC piacon egy Pat Matricia nevu vedoguru aki nagyon szeretne egy elit secondaryt kiepiteni… :D

Fetyke
Fetyke
2020-12-06 17:45

Csak egy ötlet! Ilyet írhatnátok Prescottra is…
Úgy látszik az ilyen cikkeket nagyon esszük. :)

acsdav2
acsdav2
2020-12-06 17:45

A Stafford-Browns házasság lenne szerintem a nyerő mindenkinek. Clevelandben vannak futók (Chubb és Hunt), elkapók (Landry, OBJ), TE (Hooper), és korrekt fal. Stefanski is úgy néz ki jó edző. A sapkába belefér jövőre, Mayfieldért ha nem cserélnek akkor lesz jó csere QB is.

48
0
Would love your thoughts, please comment.x
()
x