Connect with us

Minden ami NFL

Öt csapat, ahol Matt Stafford végre kiteljesedhet

A Lions nemrég kivágta a főedző Matt Patriciát és a GM Bob Quinnt is, így most jöhet egy újabb átépítés. 2009 óta nem sikerült normális csapatot/edzői gárdát szervezni Matt Stafford köré, aki még mindig csak 32 éves, ennek ellenére van némi realitása egy esetleges klubváltásnak. Ki tudja, talán még jól is járna vele mindenki (Stafford biztosan).

Még mielőtt belemegyünk a teljesen logikus és ésszerű fejtegetésekbe, hogy melyik csapatnak kellene all int mondania Staffordért, szögezzük le: ilyen fiatalon ilyen kaliberű irányító 100-ból 99-szer nem vált csapatot. Jó eséllyel Stafford, Matt Ryan és Dak Prescott is marad a helyén, egy értelmes franchise ugyanis nem engedhet el egy bizonyítottan top irányítót, mert akár évtizedekig nem találhat hasonlót. Mindezek ellenére Stafford elcserélésének van némi realitása (nem csak én, de például Adam Schefter is ezt állította).

Van az a pont, amikor egy kapcsolat elfárad. A Lionsnek ebben nagy tapasztalata van, két korszakos zseni, Barry Sanders és Calvin Johnson is idő előtt vonult vissza, mert a csapat nem akarta elengedni őket. Stafford nem fog visszavonulni, ahhoz túlságosan sokat keres és még mindig van egy halvány esély, hogy végre normális csapat lesz körülötte, de alighanem ő is benne lenne a váltásban bő 10 évnyi szenvedés után.

[ppp_patron_only level=”3″ silent=”no”]

A Lions szempontjából természetesen öngyilkosság lenne megválni messze legjobb játékosától, de a kérdés bontogatása óriási ziccer és ha jobban belegondolunk, van az a pénz. Stafford még mindig fiatal, van benne legalább öt, akár nyolc jó év is, de annyira már nem fiatal, hogy még egynél több bukott projektet túléljen. Ha most nem sikerül az építkezés, akkor jó eséllyel Stafforddal már nem fog soha nyerni a Lions – és a franchise modern történelmét ismerve nem sok esély van a pozitív végeredményre.

Ebben az esetben az irányító erőltetése nettó pazarlás (pláne, hogy lassan új szerződést kell neki adni). Nehéz megmondani, hogy mennyit érhet egy top 10-es franchise irányító, akinek még két évig van szerződése és a következő két szezonban átlag 21,5 millió dollárt keresne. Ha egy corner két első kört ér, akkor nyilván egy irányító is, sőt sokkal többet is – de már a két első körrel is jól járna a csapat, főleg hogy Stafford nélkül szinte garantált az 1/1-es pick, így papíron hamar megtörténne az utódlás is.

Nem valószínű, hogy bekövetkezik, de ez egy igazi most vagy soha lehetőség és van is öt jó jelöltem arra, kiknek kellene bepróbálkozniuk az irányítóért (minimum a fél ligának előrelépést jelentene Stafford, így csak azokat a gárdákat vettem számításba, amelyekkel az irányító is nyerne).

New Orleans Saints

Aligha lehetne jobb helyet elképzelni egy top irányítónak, mint a Saints. Sean Payton a liga egyik legnagyobb támadózsenije, a támadófal kiváló, Alvin Kamara és Michael Thomas párját ritkítja, a védelem is kiváló és még az egyre öregebb Bradytől sem kell annyira tartani. Persze jelenleg ott van Drew Brees és papíron Taysom Hill is, de előbbi lassan már tényleg nem tudja eldobni a labdát 15 yardon túlra, és egyre többet sérült, utóbbi pedig bár szórakoztató, soha nem lesz top irányító.

Breesnek ugyanakkor jelenleg van 2021-re szerződése a maga 25 milliós fizetésével, de nagyon valószínű, hogy akár megnyeri idén a Super Bowlt, akár nem, jövőre visszavonul. Gondolhatnánk, hogy ebből a pénzből ki is jönne Stafford fizetése, de Brees visszavonulása esetén hirtelen 11,5 millió dollárral megnőne a cap hitje a két automatikusan megszűnő éve miatt, a Saints cap helyzete miatt így Stafford kénytelen lenne kvázi veteránminimumért játszani.

Elképzelhetőnek tartom, hogy a Saints és Payton kedvéért Stafford rövid távon lemondjon akár 20 millió dollárról is (ebből csinálnának a capbe bele nem számító, rájátszáshoz köthető ösztönzőket), illetve Paytonból is kinézem, hogy bevállaljon egy all int. Pláne, ha nem jön össze a Super Bowl és Brees is visszavonul.

San Francisco 49ers

Aligha meglepő, hogy a 49ers szerepel a listán. A csapat Super Bowl esélyes, az offense-ben ott van George Kittle, Kyle Shanahan pedig szimplán egy zseni – hiába nehéz a csoport, csak egy irányító kellene a fix PO-helyhez. Jimmy Garoppolo már bizonyítottan nem megoldás, mindössze 2,8 millió dollárnyi halott pénz ellenében kivágható/elcserélhető, ráadásul 24 milliót lehetne rajta spórolni.

Stafford egyértelműen jobb, nem mellesleg olcsóbb rövid távon, továbbá Garoppolót is be lehetne vonni az üzletbe, ezzel csökkentve az ellenértéket – vagy épp el lehet másik csapathoz passzolni az extra cetlikért. Ez utóbbi lehet a megoldás, a Lionsnek semmi szüksége egy Staffordnál drágább, és nem is teljesen kutyaütő irányítóra az 1/1-es pickért folytatott versenyhez.

A 49ersszel kapcsolatban korábban felmerült Kirk Cousins, Tom Brady, illetve a szomorú helyzetük miatt Matt Ryan és most Matt Stafford. Ha fogadni kellene, hogy melyik csapat szerez magának új franchise irányítót, akkor – ha nem is nagy téttel, de – a Shanahan-alakulatra tennék.

Indianapolis Colts

A fenti két csapat lenne a tökéletes Stafford számára: két támadózseni, kreatív playbook, jó futójáték, jó kisegítőszemélyzet és még a védelem is tehetséges. A Coltsot alapvetően nem tenném a Saints és az egészséges 49ers szintjére, de egy jó irányítóval így is azonnal contender lenne.

Jelenleg természetesen itt is van egy papíron franchise irányító, de Philip Rivers egyrészt legfeljebb elfogadhatóan játszik, másrészt ő saját bevallása szerint is legfeljebb még egy évre tervez – szerződése pedig nincs 2021-re. Stafford jelenleg nála is olcsóbb, hosszabb távú megoldás, emellett alighanem a Lions is szívesebben küldené el az AFC-be.

A Colts idén feláldozott egy első körös picket egy védőfalemberre, sem Rivers, sem Jacoby Brissett nem megoldás, a csapat pedig QB nélkül is van olyan jó, hogy top 10-en kívül válasszon. Ha jövőre QB-t akar draftolni, úgy is fel kell érte jó eséllyel áldozni legalább két első kört, egy lutri újoncnál Stafford összehasonlíthatatlanul jobb és biztosabb vétel lenne.

New England Patriots

Ez egy olyan párosítás, amit nagyon megnéznék, de meglepne, ha Stafford Patricia után vágyna a hóban hegynek felfelé futás sötét nagyúrjához, különösen úgy, hogy pocsék a kisegítőszemélyzet. A Patriotsban persze így is prémium potenciál van, a 62 millió dollárnyi költőpénz nem rossz, több fontos opt-outoló játékos is visszatér és Bill Belichick mégis csak Bill Belichick.

Ez persze szerencsétlen Cam Newton bostoni pályafutásának végét jelentené, amiről nem feltétlenül ő tehet, de nem sikerült felnőni az elvárásokhoz. Ő az egyetlen a listán szereplők közül, akinél Stafford drágább megoldás lenne, de ennyit be kell vállalni, főleg, hogy a Patriots is ugyanabban a cipőben jár, mint a Colts: ha top QB-tehetséget akar, akkor jó eséllyel úgy is fel kellene áldozni nem egy első körös picket.

Washington Football Team

Ide két nagyon érdekes jelöltem volt. Egyrészt a Dallas Cowboys: a franchise tagelt, 35-40 milliós fizetésre vágyó Prescott korrekt ellenérték lenne Staffordért. A Lionsnek lenne új franchise irányítója, hátha a változás jót tesz, míg a Cowboys kap egy rövid távon olcsó, de top játékost, aki ráadásul hazatérne így (bár McCarthy miatt azért aggódnék). A relatív realitás talaján maradva azonban a WFT-re tettem a voksomat: a védelem már most elit, a támadófal nem szörnyű, van két jó skill player Antonio Gibson és Terry McLauryn személyében, illetve Alex Smith kivágása/elcserélése szinte fedezné is Stafford bérét, és még maradna is ~40 millió dollár erősíteni.

Ron Rivera jónak tűnő csapatot épít, csak egy irányító kellene a komolyabb sikerhez és jelenleg az NFC East tűnik a legkönnyebben nyerhető csoportnak. Nem ideális, de a Lionshöz képest, bármilyen szomorú is ezt leírni, de még a név nélküli franchise is előrelépést jelentene.

[/ppp_patron_only]

Legfrissebb cikkeink

Legutóbbi hozzászólások

Közelgő cikkek, podcastek

Minden jog fenntartva. © 2020 Fűzővel kifelé!