Connect with us

Beharangozó

Szintlépés közelében – Los Angeles Chargers @ Las Vegas Raiders

A két csapat meglehetősen más célokért küzd az idényben, de mindketten elmondhatják magukról, hogy nagyon közel vannak a céljaik eléréséhez. A Raiders a rájátszásba igyekszik és néha már hajlamosak is vagyunk elhinni róluk, hogy ők tényleg egy playoff csapat, míg a Chargers úgy tűnik, megtalálta a franchise irányítóját és a múlt héten végre megnyert egy szoros mérkőzést is, ami az esetükben lélektanilag rengeteget jelenthet, hátha rátalálnak a győzelmi útra.

A két gárda első mérkőzésén Raiders siker született, de a meccs összképét vizsgálva nem lehet egyértelműnek nevezni, hogy ők voltak a jobb csapat. Ezúttal sem feltétlenül kell ezt bebizonyítaniuk, de mindenképp szükségük van legalább egy csúnya győzelemre, mert a rájátszásukba kerülhet, ha nem tudnak diadalmaskodni.

Hol domináljon a Raiders?

Mindkét csapatnál megvannak az erősségek és a sikert akkor érhetik el, ha ki tudják használni, hogy az ellenfél ezzel egyáltalán nem tud mit kezdeni.

A Raiders oldalán ez a támadófal, amely tisztán tudja tartani Carrt és a futójátékot is hatékonyan tudja segíteni. A Las Vegas offensive line-ja mindössze 161 nyomást engedett az idényben, de ami még ennél is figyelemre méltóbb, hogy mindössze 18 sacket, aminél csak hat csapat tud jobb statisztikát felmutatni. Ilyen körülmények között pedig Carr egészen jól játszik, 76%-os passzpontosság mellett mindössze háromszor adta el a labdát és ami hatalmas különbség az eddigi évekhez képest, hogy közel 8 yardot átlagol passzjátékonként.

A Chargers védelme sokkal kevésbé félelmetes, mint azt az év előtt gondoltuk róluk és ez főleg annak köszönhető, hogy nyomást alig tudnak generálni. Egyetlen kivétel van, méghozzá Joey Bosa, aki 59 kiharcolt nyomásával a negyedik legjobb az egész ligában. Így a mérkőzés egyik kulcskérdése az lesz, hogy a Raiders támadófal mennyire tudja távol tartani az irányítójától. Nem lenne meglepő, ha többször dupláznák a kiváló pass rushert, mert Bosa sebessége nem igazán kedvez a lassabb vegasi támadófalembereknek, akiknek pont ez az egyik gyengéje. Ezzel persze extra embert veszítenek, de a Chargers az egyik legkevesebbet blitzelő csapat, így nem feltétlenül kerülnek létszámhátrányos helyzetbe még akkor sem, ha követik ezt a taktikát.

Amennyiben pedig Carr szabadon passzolhat, a Chargers máris lépéshátrányban van. A Raiders ugyanis olyan fegyverekkel rendelkezik, akik hatalmas mismatchet jelentenek a vendégek számára. Darren Waller a liga egyik legjobb tight endje és igazából senkinek nincs idén válasza rá, de ha valakiknek biztos nincs, az a Chargers. Derwin James IR listán, az újonc Kenneth Murray alulméretezett és gyengén is játszik, Chris Harris és Casey Hayward pedig életük legrosszabb formáiban vannak. Talán egy vegyes védekezés lehet a megoldás Waller ellen sok zónával és safety segítséggel, de vannak kétségeim, hogy ezt mennyire tudja megoldani a csapat.

Ha ez nem lenne elég, akkor a két szélsebes WR sem ideális a Chargersnek, mert Ruggs és Agholor sebességből az előbb említett cornerek ellen életveszélyes (előbbi most nem bevethető, mert COVID-IR-en van). És épp a sebesség miatti különbségből adódik, hogy az egyik safetyt mélyen hátul kellene tartani, de az pedig az előző Waller elleni pontot teheti tönkre.

A földön szintén hasonló helyzettel néz farkasszemet a hazai gárda. A Raiders futójátéka nem olyan domináns, mint az elmúlt két évben, de Jacobs még így is közel 4 yardos átlaggal cipeli a labdát. A Chargers futás elleni védelme ellenben Derwin James nélkül teljesen szétesett. Egyedül Denzel Perryman dicsérhető a linebacker sorból, aki futás ellen az egyik legjobb linebacker a ligában, de limitált képességei miatt ő nem 3 downos LB, ráadásul sérülése miatt várhatóan nem is tud pályára lépni. Ami még nagyobb baj, hogy a secondaryből egyáltalán nem érkezik segítség, így ha a Raiders párszor átjut a második szintre, akkor a Chargers bottal ütheti majd a futók nyomát. A hazaiak célja tehát az lehet, hogy megmozgassák kicsit a Chargers linebacker sorát, és máris nyert helyzetben lehetnek.

Hol domináljon a Chargers?

A Chargers ennél sokkal nehezebb helyzetben van. A támadófaluk sokkal foghíjasabb, így egy Bosa szintű pass rusher kivégezné őket, de szerencséjükre a Raiders ilyennek nem rendelkezik. A két legjobb Raiders passzsiettető Maxx Crosby és Clelin Ferrell összesen tudtak kicsivel több nyomást kiharcolni mint Bosa, így bár figyelni kell rájuk, de nem kellene, hogy meghatározó legyen a találkozó szempontjából a dominanciájuk (Ferrell ráadásul nem is tudja vállalni a játékot).

Annál inkább Keenan Allené, aki szép csendben top5 elkapó számokat gereblyézik össze idén. Nagyon jó a kémia közte és Herbert közt, különösen szeret az újonc irányító a sztárelkapójára támaszkodni fontos szituációkban, ez pedig azt eredményezi, hogy Keenan Allen 59 első kísérletet csinált már meg idén, aminél csak Hopkins jobb az elkapók között.

Természetesen nem lehet más célja a Radiersnek sem mint, hogy a klasszis elkapót semlegesíteni. A problémát a hogyan jelenti, ugyanis a Raiders corner sor semmivel sem veretesebb, mint az ellenfélé, az elkapások közel 70%-át engedik átlagban és interceptiont is csak elvétve szereznek, és még az újonc Damon Arnette sem áll rendelkezésre a mai napon.

A vendégek szempontjából a gond, hogy nagyjából itt véget is érnek a párharcok, amiből győztesen jöhetnek ki. Azaz véget is értek volna, ha Austin Ekeler nem tudott volna visszatérni. Az apró termetű futó azonban végre egészséges és rá nem igazán van embere a Raidersnek. Ha a Chargers linebacker sort nem dicsértem, akkor a Raidersét sem igazán magasztalhatom. Nem igazán van akár csak közepesen teljesítő játékos az egységben. Egyedül Nick Kwiatkoski játszik úgy ahogy elfogadhatóan, de Ekelerhez képest ő is darabosnak mondható, így open sapce-ben aligha lesz esélye. A Chargers feladata tehát, hogy minél többször és gyorsabban juttassa Ekeler kezébe a labdát a defensive line mögött, mert annak meg lehet az eredménye.

Összeségében a Raidersnek több fegyvere van az ellenfél ellen, valamint az övék a jobb rendszer és a jobb edzői gárda is. Ellenben nem egyszer blokkoltak már le idén, ezt pedig a Chargers kihasználhatja, ha a Falcons elleni sikerből egy kis lelkesedést merítettek.

Minden jog fenntartva. © 2020 Fűzővel kifelé!