Connect with us

Összefoglaló

Utolsó vérig

A szezon egyik, ha nem a legjobb csütörtök esti rangadóját játszotta a Chargers és a Raiders. Volt itt minden, amit egy semleges szurkoló kívánhat: QB/kicker/hosszabbításos dráma, óriási játékok, pazar egyéni teljesítmények, végig izgalmas, szoros játék. Még sok ilyet kérnénk szépen az utolsó három fordulóra.

A mérkőzést a Raiders kezdte egy 3&outtal, majd a Justin Herbert vezette Chargers egy 7 perc 29 másodperces TD-drive-val alapozta meg a hangulatot. Erre reagálva a Las Vegas-i csapat is eljutott a 10 yardoson belülre, de Derek Carr pont a 3. kísérletnél sérült meg, így csak mezőnygól lett vége. A helyére Marcus Mariota állt be, akivel jól muzsikált a támadósor, ment az adok-kapok a félidő végéig, de egy 19 yardos AJ Cole (Raiders) puntnak köszönhetően a Chargers örülhetett a végén (17-10).

A második félidőt a Chargers kezdte egy 3&outtal, majd a Mariota vezette Raiders egy 5 perc 23 másodperces TD-drive-val alapozta meg a hangulatot. A déjà vu érzés nem véletlen, a két csapat a harmadik negyedben kvázi leutánozta a teljes első félidőt, így a hajrá 24-24-es döntetlenről indult. Ez már nem sikerült annyira színvonalasra: a Chargers kihagyott két mezőnygólt (az Anthony Lynn-hatás), a Raiders pedig egy interceptionnel és egy hamvába holt 65 yardos próbálkozással jelentkezett (a time menedzsment nem volt tökéletes, a nagy kapkodásban pedig a holder elszúrta).

Jöhetett a hosszabbítás, ahol a Raiders egy parádés drive-ot vezetett, de Jon Gruden rémálma folytatódott és csak mezőnygól lett a történet vége. A Chargers a győzelemért támadhatott: a Raiders védelmétől először kapott egy 20 yardos DPI-t ajándékba, majd Herbert kiosztott egy 53 yardos bombát, a 2 yardosról jöhetett a Los Angeles. Itt volt pár sikertelen futás, majd egy fumble, amit hiába szedett össze a Chargers az end zone-ban, nem ért, mert az utolsó két percben csak az szedheti össze a fumble-t a támadóktól, aki elhagyta a labdát. Végül azonban csak sikerült beszenvedni a TD-t, így sorozatban második szoros meccsét nyerte a Chargers, a Raiders pedig kvázi hivatalosan is lemondhat a rájátszásról. Tanulságok.

  • Az ég áldja Grudent azért, amit Mariotával tett

Amikor Carr megsérült és láttam, hogy Mariota jött fel a pályára… minden kedvem elment a mérkőzéstől. Felrémlett az a sótlan, unalmas, konzervatív, gyámoltalan játék, amit a hawaii mimóza a Titansben produkált és legszívesebben visszafeküdtem volna aludni. Mekkora hiba lett volna.

Nem tudom, Gruden mit csinált, de az ég áldja érte: hol volt eddig ez a Mariota!? Egy harcos, fizikálisan futó, az ütésekbe keményen beálló, a nagy passzokat bevállaló irányítót láthattunk a pályán. Persze kellett is ez tőle, ha még valaha kezdőben akarja látni magát, veszteni valója nincs, de egyáltalán nem volt evidens, hogy ezt a játékot látjuk majd tőle. 226 yardot passzolt egy TD és egy INT mellett, emellett volt kilenc futásból 88 yardja és egy TD-je – több nagyon fontos first downt megcsinált, a futott TD-jét 3&goalra hozta össze, emellett az összes negyedik negyedes próbálkozása jó lett, akár passzolt, akár futott.

Hihetetlenül jól játszott, egész meccsen talán két rosszabb passza volt: az egyikből INT, a másikból majdnem INT lett. De itt jegyezném meg, hogy a pickje után sem tört meg, sőt ő csinálta meg a szerelést utolsó emberként – és mivel a mezőnygól kimaradt ezek után, tulajdonképpen javította a hibáját. Nem tudni, mennyire súlyos Carr sérülése, de ha Mariota így folytatja, a végén még ő lesz az új Ryan Tannehill.

  • Ideje felülni a Herbert bandwagonra 

Még mindig nehezen hihető, hogy ugyanazt a Justin Herbertet látjuk a pályán, mint az egyetemen. Mintha teljesen kicserélődött volna, így felvetődhet bennünk, hogy mégis mit csináltak vele az Oregonnál? 12 meccs alatt beállította Baker Mayfield újoncként passzolt TD-rekordját (27), sorozatban második game winning drive-ját vezette, a meccset 314 yarddal és két TD-vel fejezte be, folyamatosan jönnek tőle a tökéletes passzok. Én továbbra is kivárok még, de ha jövőre is így játszik, akkor le lehet borulni a Chargers front office előtt – már csak egy jó edzőt kellene találni mellé, aki nem futtatja folyamatosan első kísérletre egy-két yardért a labdát és aki a negyedik negyedben nem mindössze egyetlen egy passzjátékot hív.

  • Becsődölt a futójáték, védelem pedig nem is volt

A Raiders támadójátéka igazi kuriózum az NFL-ben: old school, fizikális, futásalapú rendszer működteti. Jon Gruden ezért szedett össze egy tonna támadófalat, ami izomból képes elnyomni bárkit, aztán futással majd jól megalapozza a passzt. Na ez most nem jött össze, ha nincs Marcus Mariota, akkor szinte le lett volna nullázva a futójáték. Mindez különösen szembetűnő volt az end zone-ban, ahol a csapat többször is elhasalt pár yardra a gólvonaltól (Josh Jacobsnak egyszer sikerült bevetődnie az 1 yardosról, de ezt leszámítva teljes csőd volt az egész koncepció, 2,9 yardos átlagot produkált). A problémát a hosszabbításra sem sikerült megoldani: a Chargers 4 yardosáról indulva két futásból -2 yardot sikerült szerezni, majd egy sikertelen passz után csak mezőnygólra futotta egy 70 yardos, közel 7 perces drive végén.

Emellett a védelem sem javult meg a DC-cserétől (nem meglepő), továbbra is a Covid-19 rendszert alkalmazzák Grudenék: vagy tartják a védők szociális távolságot, így az elkapók körül 1,5-2 méteres távolságban nincs senki, vagy belemásznak az ellenfél arcába egy-egy 10-20 yardos büntetésért. Ide nem csak új edző, de új játékosok is kellenek.

  • Ups&Downs

Nagy napjuk volt a tight endeknek. Hunter Henry öt elkapásból 65 yardot és egy TD-t szerzett, a ligaelit Darren Waller pedig kilenc elkapásból 150 yardot és egy TD-t. Utóbbi sorozatban másodszor lépheti át az 1000 yardos határt, az elmúlt három meccsen 425 yardot termelt.

Illetve emeljük még ki a rúgó Mike Badgley-t, aki két mezőnygólt is kihagyott a negyedik negyedben. Az egyik teljesen az ő hibája volt, egy 46 yardos rúgást illik beverni NFL-szinten, a második viszont Anthony Lynn lelkén szárad, aki ismét rosszul menedzselte a meccs végét. Két gyenge futás után a végeredmény egy sack jött, így egy 43 yardos próbálkozás helyett 51 yardról jöhetett Badgley.

Los Angeles Chargers @ Las Vegas Raiders 30-27

Legfrissebb cikkeink

Legutóbbi hozzászólások

Közelgő cikkek, podcastek

Minden jog fenntartva. © 2020 Fűzővel kifelé!