Connect with us

Beharangozó

A legnagyobb kihívó most megmutatja – #BillsMafia

A rájátszás kezdete előtt pár héttel, a Steelers hanyatlásának kezdetén elkezdtük mondogatni, hogy a Buffalo Bills lehet a legveszélyesebb a regnáló bajnok Chiefs trónjára, Josh Allenék lehetnek a legerősebb kihívói a címvédőnek. Nos, itt az idő megmutatni ezt, kedves #BillsMafia! 

❗❗❗FIGYELEM! Ez a beharangozó a Bills oldaláról közelíti meg a konferenciadöntőt. A Chiefs oldali cikkhez kattintsatok IDE.❗❗❗

Josh Allen és ez az offense egy polcon van az idei Mahomesszal és a Chiefsszel

Josh Allen idén ugyanazon a szinten játszott, mint Patrick Mahomes. Egy évvel ezelőtt egy ilyen állítással bárki nevetség tárgya lett volna, idén viszont egyáltalán nem. Az egész évet figyelembe véve a PFF értékelése szerint Mahomes a 4., Allen az 5. legjobb irányító volt a ligában, azonban ha csak a szezon második felét vesszük alapul, akkor megfordul a reláció és már Allen kerül feljebb. Tényleg hihetetlen, amilyen fejlődésen keresztülment ez a srác – a potenciálját láttuk prospectként is, és végre sikerült őt összerakni.

A teljes szezont tekintve a Bills támadósora a 4. legjobb volt EPA alapon, egy hellyel lemaradva a Chiefstől. A buffalói offense viszont az idény második felében teljességgel megállíthatatlannak tűnt, a ligában legjobbnak számító 34,5 pontot átlagolt, lenyűgöző volt nézni a támadósort.

De nem csak Allenről van szó ebben az offense-ben. Persze a futójáték nem megy, de minek is erőltetni, mikor ilyen jól megy a passzjáték, és ilyen fegyverek vannak? A Diggs-Brown-Beasley trió top5-ös a ligában csak elkapókat nézve, és a negyedik számú Gabriel Davis is nagyon jól ugrik be, ha szükség van rá. Rendkívül diverz ez a WR-sor, és ez teszi őket annyira szuperré. Beasley a rövid útvonalak mestere, nincs olyan slot corner, aki tartani tudná vele a lépést. Brown a mély labdákért és a védelmek széthúzásáért felelős, Diggs pedig a legjobb elkapók közé nőtt fel az egész ligát tekintve, hiszen a pálya bármely pontján megjátszható és folyton üresre játssza magát sebességének, irányváltásainak és precíz útvonalfutásának köszönhetően. Ezzel a trióval pedig a pálya minden szintjére van kiemelkedő embere Allennek, akik egy az egyben szinte bárkit meg tudnak verni, ez pedig ritkaságszámba megy a ligában.

A támadófal pedig rendkívül alulértékelt, hiszen a negyedik legjobb pass block win rate-tel rendelkezett az idei évben az ESPN adatai alapján, de a PFF-nél is a hatodik helyre került.

És ne feledkezzünk meg Brian Dabollról sem, aki kiváló támadószisztémát rakott össze, a legmodernebb foci alapjait figyelembe véve, azaz a passzjátékra építve. Egyetlen csapat sem passzolt nagyobb arányban korai kísérleteken, mint a Bills, ennek pedig meg is lett az eredménye egy top5-ös támadósor képében. Az elkapók nem csak saját maguknak köszönhetően, hanem a rendszer által is sokszor vannak üresen, de ha néha összeomlanának a dolgok, akkor meg ott van Josh Allen, aki kiváló improvizációs képességekkel rendelkezik és rendszeren kívül is nagy játékokra képes, ami egy még magasabb polcra emeli az offense-t.

Ha ez a Bills offense úgy játszik, ahogy tud, akkor nincs sok esélye a Chiefs védelmének megállítani. Ezzel pedig rá is kanyarodhatunk az aktuális találkozó matchupjainak elemzésére Bills szemszögből.

Ha a Bills offense hozza a játékát, a Chiefs védelme ide nem elég

A Bills futójátékára nem érdemes sok szót fecsérelni, hiszen az kis túlzással nem létezik, nem is akar futni a csapat. A Chiefs viszont valószínűleg hívogatni fogja a buffalóiakat, hogy mégis a földön próbáljanak haladni, hiszen kevés embert állítanak a boxba és egyébként is nagyon gyengék a játék ezen aspektusában, egész konkrétan a második legrosszabbak voltak a Football Outsiders DVOA mutatója alapján. Ennek ellenére nem valószínű, hogy Daboll sok futást fog hívni, de előre eltervezett irányítófutásokkal vagy option játékokkal lehet sikere a Billsnek itt is. Viszont nem szabad elfeledkezni arról, hogy mit is csinál olyan jól ez a támadósor: passzol. Így erre kell építeni most is, bármennyire is hívogató a futás a könnyű boxok ellen.

Úgyhogy beszéljünk a passzjátékról. A Chiefs passzvédelme az első kilenc fordulóban a 6. volt (ugyebár a hatodik héten játszottak egymás ellen a felek, ez beleesik), azóta viszont mindössze a 29. (!!!) a DVOA mutató alapján. Ha teljes évet nézünk, akkor a tavalyi 7. helyet cserélték le a 16.-ra. Óriási visszaesés mindkét esetben, mondanom sem kell. Az is a Bills malmára hajthatja a vizet, hogy hosszú passzoknál a Chiefs csak a 24. helyen végzett az idei évet tekintve, ezt is bőven ki lehet használni ma éjjel.

És persze annak a sokat emlegetett 6. fordulós meccsnek kapcsán azt is meg kell említeni, hogy Josh Allen idén épp a Chiefs ellen hozta a legrosszabb meccsét, de ennek kevésbé volt köze a Chiefs védelme által kínált nehézségekhez, mint egyéb tényezőkhöz, leginkább ahhoz, hogy abban a pár hetes periódusban Allen nagyon nem volt formában. Amit akkor a Chiefs játszott, azt az idény második felében gond nélkül szedte szét Allen és a Bills offense.

A Chiefs védelme valamilyen szinten hasonlít a Ravens defense-ére, amivel azért meggyűlt a baja Allennek (még ha a nagy szél ebben közre is játszott). De közel sem olyan jó. Mindkét védelem elég sokat blitzel és szeretnek emberezni, főleg press man coverage-et használni, emellett egész sokat rotálják a hátsó alakzatot snap után. Ahhoz viszont kétség sem férhet, hogy a Ravensnek sokkal jobb emberező cornerbackjei vannak, és inkább ez okozott Allennek problémát (no meg a nagy szél), mintsem a sima emberezés, hiszen az egész szezont figyelembe véve a Sports Info Solutions adatai alapján nem volt nála jobb irányító emberezés ellen, de EPA/play alapján is ötödik volt ilyen helyzetben. A Chiefs pedig nem rendelkezik a Marlon Humphrey – Marcus Peters – Jimmy Smith trióval, de még csak a közelébe sem tud ennek férkőzni.

Spagnuolo a két csapat egymás elleni meccsén is igyekezett agresszív lenni és főleg emberezést hívott, ez kifejezetten igaz volt az első félidőben. A Bills ezt keresztező útvonalakkal próbálta semlegesíteni, és meg is voltak az üres elkapók, Allen viszont többet hibázott a megszokottnál, így nem sikerült ezeket kihasználni. A szezon során +4,6 volt a várható feletti pontossága (CPOE) és 79,5%-ban voltak pontosak a labdái (on-target), a Chiefs ellen viszont -6,1 és 66,7% volt ez a két adat. Óriási különbség, és ez nem fog most megismétlődni.

Emberezés esetén még meg kell említeni, hogy rendkívül veszélyes a védelem számára, ha Allen megiramodik a labdával a kezében, hiszen emberezésnél hátat fordítanak a védők a QB-nak, szóval nagyobb területe van szaladgálni. Ezt is bőven ki lehet majd használni.

Részben ennek kiküszöbölésére érkezhetnek a blitzek. A hatodik fordulóban Allen 31 dropbackjéből 15-ször küldött extra védőt Spagnuolo az irányítóra, és ugyan sackelni nem sikerült, sok nyomást tudott generálni a Chiefs, illetve a zsebben tartotta Allent, ilyen helyzetben nagyon gyenge -0,12-es EPA/play mutatót tudott felmutatni. Ez azonban nem megszokott nála, Allen idén zseniális a blitz ellen, 0,31 EPA/play mutatót tud felmutatni az egész évet tekintve, ami a második legjobb az egész ligában. Ismét csak anomáliának számít a két csapat előző egymás elleni mérkőzése, és nem várható, hogy ez megismétlődik.

Azért is voltak hatékony a blitzek a 6. héten, mert a Bills támadófala nem tudta őket jól felvenni. Valószínűleg ez sem lesz így most, hiszen akkor nem játszott a guard Jon Feliciano, aki amellett, hogy kiválóan végzi a passzblokkoló feladatait, segít is Mitch Morse centernek a helyes protekció hívásában, így vele a kezdőben már nem jelent problémát felvenni a blitzeket és a stuntokat. Ha már támadófal, említsük meg, hogy ugyan van egy Chris Jones és egy Frank Clark az ellenfélnél, a Chiefs mindössze 18. volt idén pass rush win rate-et tekintve, tehát elméletileg nem kellene problémát okozzon a Bills támadófalának – amely ilyen téren a 4. legjobb volt a ligában – megvédenie Allent.

Összességében tehát nem sok mindent lehet leszűrni a két csapat egymás elleni meccséből a 6. fordulóból, már ami a Bills támadósorának hatékonyságát illeti. Spagnuolo igyekszik majd agresszív maradni és próbálja majd összezavarni Allent, de az agresszivitásával saját magának áshatja meg a sírt, ugyanis ha blitzelni fog és emberezni, akkor azt a Bills sokkal jobban fogja kihasználni. Nem az egy meccses kisiklást kell nézni ebben a párharcban, hanem az egész éves teljesítményt, ezek alapján pedig minden adott Josh Allenéknek, hogy rendszeresen átmasírozzanak a Chiefs védelmén és sok pontot tegyenek fel a táblára.

Na jó, ez eddig szuper, de hogyan állítod meg Mahomesékat?

Na igen, ez a mérkőzés nagy kérdése. Lehetne isteníteni akár Mahomest, akár Reidet, akár a Chiefs skill playereit, de ez már lerágott csont és nem is ezért vagyunk most itt. Hanem hogy megnézzük, mik a gyengeségeik, mivel lehet őket lelassítani és milyen taktikát kell Leslie Fraziernek és Sean McDermottnak összeraknia, hogy megnyerhessék ezt a matchupot és ezzel együtt a mérkőzést is.

A legérdekesebb az egészben az, hogy ezen nem kell túl sokat gondolkodnunk, megmutatták már a 6. fordulóban. Ráadásul azóta fejlődött is a védelem, hiszen egész évet tekintve a 12. helyen zárt az egység DVOA alapján, de súlyozott DVOA alapján már a 8. volt, ami jobban figyelembe veszi az év második felét. Az akkor alkalmazott taktika ugyan a gyakorlatban nem működött tökéletesen, a stratégia maga jó volt, csak a megvalósításban kell fejlődni, amire reális esély is van a védőfal erősödésével és Matt Milano visszatérésével.

Vedd ki Mahomes kezéből a labdát!

Szóval, mégis hogyan lehet lelassítani a Chiefs támadósorát? Úgy, hogy kiveszed Mahomes kezéből a labdát. Oké, ez nem teljes egészében a te döntésed, de tudod ösztönözni erre az ellenfelet. És ha már mindenképp passzolni akar a Chiefs, akkor el kell venni tőlük a mély labdákat és arra kell késztetni őket, hogy sok rövid játékkal legyen kénytelenek végigmenni. Nyilván a Chiefs így is képes arra, hogy TD-ket szerezzen, de még mindig rosszabbak és inkonzisztensebbek ebben a fajta játékban, hiszen elsődlegesen agresszívak akarnak lenni és hozni akarják a mély bombákat. Na ezeket kell elsősorban elvenni.

Hogyan lehet ezt megtenni? Megmutatta a Bills a 6. héten, amikor egyetlen egy 20+ yardos játékot sem engedett a defense. Két mély safetyvel kell felállni, ráadásul nekik is extrán hátul kell állniuk, emellett pedig nem szabad emberezni, hanem zónázni kell. Természetesen így nagyobb területek nyílnak meg a pálya középső részén, tehát elég laza zónák lesznek ezek, de még mindig jobb, mint emberezni Hill és Kelce ellen. Mahomes egyébként is a legjobb single high safety lookok ellen, two high safety esetén viszont már csak simán nagyon jó, nem ellenállhatatlan.

A jó hír a Billsnek az, hogy ők amúgy is elsősorban 2 high safetyvel játszanak és a ligában a legtöbb cover4 felállást használják. Ráadásul jók is ebben, hiszen olyan neveik vannak a secondaryben, mint Tre White, Micah Hyde, Jordan Poyer, Josh Norman vagy az a Taron Johnson, aki az egyik legjobb slot cornerback volt idén a ligában, láthattuk ezt a múlt heti pick-6-éből is – Bálint már év elején megmondta, hogy rá kell figyelni! Érdemes azt is megjegyezni, hogy a Bills szerezte drive-onként a második legtöbb turnovert ebben az évben a Dolphins mögött, jó lenne, ha legalább egy labdát most is sikerülne szerezni.

Fussatok, bolondok!

Ez a laza zónás, mélyen védekezős felfogás, stratégia egyrészt azt eredményezi, hogy a line of scrimmage-hoz közeli zónák eléggé sebezhetővé válnak. Másrészt pedig azt, hogy kevés ember marad a boxban, tehát tálcán kínálják az ellenfélnek a futást. Ez sok csapat esetében rossz ötlet lenne, de a Chiefs ellen ez lehet a legjobb taktika, hiszen ki kell venni Mahomes kezéből a labdát. És minden bizonnyal McDermott és minden Bills szurkoló győzelemként könyveli majd el az összes olyan snapet, ahol Mahomes nem passzol, hanem átnyújtja a labdát valamelyik futójának.

A Bills elég extrém mértékben alkalmazta ezt a taktikát a 6. fordulóban, ahol a Chiefs 245 yardot tett meg a földön, ebből 161-et vállalt magára Clyde Edwards-Helarie. Ha erre ismét képes lesz a Chiefs, akkor nem jött be a taktika, de úgy gondolom, hogy ez most nem fog megtörténni és továbbra is ez lehet a legjobb megoldás a Bills számára. Egész egyszerűen jobban kell védekezni a futás ellen, a védőfalnak és a linebackereknek fel kell lépniük.

Ez nem egy nehéz feladat, hiszen annál rosszabbul nehéz játszani. Egyrészt a futás elleni védelem javult azóta, hiszen akkor nem volt teljesen egészséges Tremaine Edmunds, másrészt Matt Milano nem is lépett pályára, most viszont mindketten ott lesznek erejük teljében. Azt láthattuk, hogy a Ravens futásait sikerült megfogni múlt héten, habár az egy teljesen más stratégiát követelt, így nem feltétlen a legjobb abból kiindulni, de minden statisztika azt mutatja, hogy az év második felére erősen feljavult a Bills futás elleni védelme, így nem várható az, hogy ismét 200+ yardot tesz meg a földön a Chiefs. A szerelésre jobban kell összpontosítani, hiszen azon a meccsen 12 elhibázott szerelést láthattunk a Billstől, a második legtöbbet idén a csapattól.

Teszteld, mennyire mozgékony Mahomes!

A 6. fordulóban egyetlen egyszer sem blitzelt a Bills! Nullaszor. Ilyenre az utóbbi 5 évben (amióta a NextGenStats létezik) nem volt példa az egész ligában. Ez is mutatja, mennyire extrém volt a Bills stratégiája. És alapvetően azt mondanám, hogy most se blitzeljen a defense, hiszen Mahomes a liga legjobb EPA/play mutatóját produkálta blitz ellen. Azonban ez a Mahomes nem pontosan ugyanaz a Mahomes, mint a hatodik héten, vagy az egész évben.

A lábujja ugyanis megsérült, így egyértelműen nem lesz annyira mozgékony, mint korábban. Ez pedig nagy előny lehet a Billsnek. No persze Mahomes akkor is a legjobbak közt van, ha csak a zsebből passzolhat, de ha elvesszük a meneküléseit, a zseben kívüli passzait, a futásait, akkor sokkal inkább közelít a halandókhoz, mint az istenekhez. Láttuk ezt tavaly is, amikor hetekig nem volt 100%-os és nem is volt a legjobb formájában.

Épp ezért nem gondolom, hogy teljesen blitzmentesen kell lehozni ezt a találkozót. Az elején kicsit tesztelni kell, mennyire tud mozogni a Chiefs irányítója, és ha nem igazán, akkor lehet pár jól időzített blitzet küldeni rá. A Bills szeret is egyébként így tenni, a hetedik legmagasabb arányban küldtek legalább öt embert az irányító siettetésére idén. És ugyan sackekben ez kevésbé mutatkozott meg, az ESPN mutatói alapján a Bills pass rush win rate-je a második legjobb volt a Steelers mögött a ligában.

Bend, but don’t break!

Az kvázi borítékolható a fenti stratégia alapján, hogy a Bills nyelni fogja a yardokat a meccsen. Nem arra bazíroznak McDermotték, hogy teljesen lenullázzák Mahomesékat (lehetetlen is lenne), hanem hogy lelassítsák őket. Azt nem fogják nekik engedni, hogy 20-30-40 yardos bombákkal végigmenjenek a pályán, inkább arra kényszerítik őket, hogy a red zone-ban kelljen villanniuk.

Ez pedig azért is jó dolog a Bills számára, mert a Chiefs offense egyáltalán nem kiemelkedő a vörös zónában, mindössze a 14. leghatékonyabb támadósor ebben a tekintetben. A támadófal ugyanis nem elég jó futásblokkolásban, így nem tudják beerőszakolni a labdát, a játékhívásaik pedig elsősorban a területekre építenek, abból pedig nincs sok a vörös zónában. Nyilván Reidnek ide is vannak szuper kreatív játékai, de összességében nézve elég inkonzisztens a Chiefs red zone tevékenysége, ez pedig a Bills malmára hajthatja a vizet.

Akkor a kihívó felül a trónra?

Úgy gondolom, hogy ténylegesen a Bills a legesélyesebb arra, hogy letaszítsa a Chiefst a trónról. Ez a gárda rendelkezik egy olyan támadósorral, amit ugyanúgy borzasztóan nehéz megállítani, mint Mahomesékat. Josh Allen elit szinten játszik és nem hatásos ellene sem a blitzelés, sem az emberezés, a támadófala jól megvédi, a koordinátora szuper játékokat rajzol fel, az elkapók (kiváltképp Diggs és Beasley) pedig bárkit megvernek egy az egyben. Persze talán ez a “könnyebb” része az egyenletnek.

Emellett viszont kevés jobb védelmet tudok elképzelni séma szinten Mahomesék megállítására. A secondary parádés, az edzői stáb pedig az egyik legjobb Frazierrel és McDermottal, a legtöbbet használt sémájuk pedig épp az, amelyik a legtöbb gondot tudja okozni a Chiefsnek. Elveszik majd a hosszú passzokat az ellenféltől és arra késztetik Mahomesékat, hogy lassan, precízen menjenek végig a pályán 10+ játékos drive-okat vezetve. És nyilván képesek erre, de azt is látni kell, hogy sokkal inkonzisztensebbek egy ilyen stílussal, és nagyon sokszor tűntek el idén akár egész negyedekre is, ha erre voltak rákényszerítve. Erre pedig rátesz egy lapáttal, ha Mahomes sérüléssel bajlódik és nem lesz olyan mobilis, mint legjobb formájában.

Nem gondolom, hogy a speciális egységen dőlhet el a mérkőzés, de ha mégis, abban a Billsnek van előnye, hiszen Andre Roberts vezetésével top5-ös visszahordó csapat volt a Buffalo idén, míg a Chiefs bottom10-es volt kickoff- és punt coverage-ben. Fontos lesz, hogy McDermott agresszíven álljon a találkozóhoz és menjen rá negyedik és rövid szituációkban, nem hozhat rossz döntéseket ilyen helyzetben. És ki tudja, talán sikerült megismételni a 27 évvel ezelőtti konferenciadöntő kimenetelét, és a #BillsMafia ismét bejuthat a Super Bowlba.

Minden jog fenntartva. © 2020 Fűzővel kifelé!