Connect with us

Beharangozó

Próbálkozhatsz bárhogy – #ChiefsKingdom

A Buffalo Bills két szoros, szerencsés játékokkal teletűzdelt mérkőzés után került az AFC döntőjébe, ahol a konferenciaelső Chiefs lesz az ellenfele, amely még azt is túlélte, hogy a liga legjobb játékosa nem tudta befejezni az előző mérkőzést. Nem véletlen tehát, hogy még a kiváló irányító sérülése ellenére is a Chiefs a favorit a mérkőzésen, mert bár lehet limitált lesz, de még ez is elég lehet a bajnoknak. A Bills próbálkozhat bármivel, egy szimpatikus vesztesnél nem futja majd többre.

❗❗❗FIGYELEM! Ez a beharangozó a Chiefs oldaláról közelíti meg a konferenciadöntőt. A Bills oldali cikkhez kattintsatok IDE.❗❗❗

Hogy védekezz a Chiefs passzjáték ellen?

Nagyon jó kérdés és valószínűleg megválaszolhatatlan. A két csapat az idei évben egyszer már találkozott egymással és akkor a Chiefs könnyedén, egy pillanatnyi esélyt sem hagyva győzedelmeskedett.

Akkor az volt a taktika a Bills részéről, hogy szinte az egész mérkőzésen zónáztak, a safetyket mélyen hátul hagyták és megpróbáltak minden hosszú játékot elvenni a Chiefs elől. Ez viszonylag jól sikerült, mert a Chiefs nem mutatott be 20 yardnál hosszabb játékot, Tyreek Hill 30 yard alatt maradt, ellenben a pálya közepét védtelenül hagyták, a zónák között hatalmas rések tátongtak és hát ki ha nem a Chiefs az egyik legjobb ennek kihasználásában.

Travis Kelce és a futók 12 targetből több mint 90 yardot kaptak el a mérkőzésen, valamint a liga legjobb tight endje szerezte a Chiefs első két touchdownját is. Hétről-hétre láthatjuk, hogy Kelce mennyire jól érzi ezeket a soft spotokat a védelemben és tight end létére is halmozza a yardokat. Ezen kívül ha Hill elviszi a védőket a hosszú játékokkal, akkor a flat zónák is üresen maradnak és Clyde Edwards-Helaire hiányában (vagy amennyiben játszik, de limitálva lesz) is van két jó kezű futója a hazaiaknak, Darrell Williams és a mostanában kicsit háttérbe szoruló Le’Veon Bell személyében, akik bizonyítottak, hogy tudnak még villogni.

Ha mégse bíznánk a futókban, akkor is ott vannak azok a játékosok, akiknek sokan elfelejtik a jelentőségét, pedig az Andy Reid féle főzetben a DeMarcus Robinsonok és Mecole Hardmanek is életveszélyesek. Ha a Bills megint úgy dönt, hogy a hosszú játékok ellen rendezkedik be és a safetyket hátul hagyja, akkor a gyors Chiefs elkapók sok crossing és quick out útvonallal teljesen összezilálhatják a pálya közepét.

Megpróbálhatja tehát a Bills a zónázást és azt, hogy otthagyja a pálya közepét, de ismét rá fognak fázni, annál is inkább, mert ennek a keretnek talán a leggyengébb pontja a linebacker sor. Egyik linebackerük sem teljesít idén igazán jól és főleg coverage-ben szenvednek. Tremaine Edmunds 72.9%-át, Matt Milano 66.8%-át, A.J. Klein pedig 71.6%-át engedte a passzoknak őrizetében és csak hárman együtt több mint 1300 yardot nyeltek be az idény folyamán. Akár Kelce, akár a futók, akár a kiegészítő Chiefs játékosok jönnek szembe, ezek nem jó előjelek.

Rendben, mondhatná a reménykedő Bills szurkoló, akkor próbálkozzunk meg az emberezéssel, hátha több erélyünk van. Ekkor azonban olyan párharcok alakulhatnak ki, ahol egy az egyben kell levédekezni Tyreek Hillt, Travis Kelce-t vagy Mecole Hardmant. Egyik párharcnál sem a vendég résztvevőre fogadnánk. A ProFootballFocus statisztikái szerint az előző meccsükön 26 target ment Bills védő közvetlen őrizetébe, ebből pedig 23 elkapással ért véget. A Billsnél nem volt senkinek dedikált embere, de tök mindegy ki jött szembe, Hill, Kelce, Williams vagy éppen Robinson, mindenki kreditet nyerve távozott.

Ezzel a felfogással ráadásul az is gondot okoz, hogy elég egyetlen apró megingás a védelemtől és 70 yardos touchdown lesz a vége, márpedig ha valamit nagyon került az utóbbi időben a Bills, az a könnyű pontszerzés az ellenfél számára. Ráadásul a Chiefs top3-ban volt a ligában a snap előtti mozgásokat tekintve idén, amit a Browns ellen még növeltek is, így kis híján azt kell mondani, hogy levédekezhetetlen emberezés számára, amit csinálnak.

Hagyhatja a futást a Bills, mert úgyse fut a Chiefs?

Megpróbálhatják, ahogy az első meccsen és az egész évben tették egyébként minden ellenfél ellen, de nem biztos hogy szép dolgok sülnek ki belőle. Az első meccsen, ahogy említettem, nagyon mélyen védekezett a Bills és többnyire zónáztak, próbálták a hosszú játékokat és úgy összeségében a passzjátékot limitálni. Nos ennek nem csak az volt a hátránya, hogy a zónát a Chiefs passzjáték szétszedte, de az is, hogy a Chiefs futójáték virágzott. Összesen 238 yardot nyomtak le a Bills torkán és ez már soknak bizonyult. Ebben elsősorban Edwards-Helaire jeleskedett, aki most a sérülését tekintve kevésbé lehet veszélyes, de a Chiefsnél ez soha nem az egyénekről szólt.

Sokan elfelejtik, de Chiefs futni is képes és ez nem az a futás, amit a modern felfogás szerint hanyagolni kellene, hanem igazán hatékony futójáték. A Bills ellen több mint 5 yardos átlaggal futottak, tehát futásonként egy fél down megvolt nekik átlagban. Egyébként egész szezonban is pontosan 5 yardos átlaggal futnak, ami bőven a jó kategória. Ezt nagyon felhúzza Tyreek Hill átlaga, aki futásonként 8,3 yardot termel és ne gondoljuk azt, hogy Reid mester rest lesz használni. A Bills védelemnek amúgy is problémát jelent a szélső futások megállítása a linebackereik lateral mozgása nem tartozik a legjobb képességeik közé, így könnyedén szerezhet extra yardokat a Chiefs támadósor.

Tarthatja-e a lépést a Bills támadósor a Chiefs ellen?

A védelem tehát aligha fog meccset nyerni a vendégeknek, na de képes lehet-e az Allen vezette támadósor elég pontot felrakni a győzelemhez? A Bills offense lehengerlő volt egész évben, de a hazaiak védelme pont egy ilyen támadósor ellen szuperálhat a legjobban, így azt gondolom, hogy a Mathieu fémjelezte hazai defense elég játékot csinál majd meg, hogy ők jussanak a döntőbe.

A Chiefs defense kriptonitja a futás, ezt már ezerszer taglaltuk és ezért külön szerencse, hogy a soron következő ellenfélnél ilyen nem létezik. A Bills egész szezonban alig futott, de a rájátszásban még ezt is sikerült csökkenteniük. A Ravens ellen már egyenesen ott tartottak, hogy az első félidőben három, összesen pedig tizenkét futókísérletük volt. Amúgy sem ez az egység erőssége, de pluszba még az újonc Zack Mosst is elvesztették, így nem gondolnám, hogy a Bills futói (bárki is kap sok lehetőséget Devin Singletary mellett) bármennyire is tényezők lesznek a meccsen.

Így minden teher Allen és a passzjáték nyakába zúdul. A Billsnek három kimondottan veszélyes fegyvere van, Stefon Diggs, Cole Beasley és maga Josh Allen. A Chiefs mind a hármójuk ellen fel van vértezve, már csak a megvalósítás kérdéses.

A hazaiak többnyire variálják a coverage-eiket, de az utóbbi időben főleg Cover 1 sémákkal operáltak és sokat embereztek, ami most is megfelelő taktika lehet. Ekkor Tyrann Mathieu sokat tud fellépni a boxba vagy a line of scrimmage közelébe és tökéletes ösztöneivel jól keresztezheti a pálya közepét támadó útvonalakat. Cole Beasley nagyon hasznos játékos a Bills számára, de nem az felépítésű elkapó, akit a pálya közepén kívül máshol is lehet használni. Ráadásul most kisebb sérüléssel is bajlódik, így Mathieu számára könnyebb lesz kivonni őt a forgalomból.

Ha ez megtörténik, akkor a Bills szinte csak és kizárólag Diggsben bízhat, aki eddigi elég jól megoldotta a feladatát. A Chiefs cornerei jók, de egy az egyben aligha fogják levenni a liga legtöbb yardot gyűjtő elkapóját. Itt jön képbe, hogy az egy mélyen hátul játszó safety be tud segíteni Diggs semlegesítésébe, amivel lehet csökkenteni a yardok számát.

Josh Allen sokat fejlődött az idei évre és különösen a hosszú labdái biztatóak, de a Ravens ellen már nem nézett ki annyira jól a helyzet. Ez egyrészt az időjárásnak volt köszönhető, másrészt viszont annak, hogy a Baltimore pass rush oda tudott többször is érni, így nem volt lehetősége a fiatal irányítónak beleállni a labdákba. Húsz yardon túl egy passza sem ért célba és a tíz yardot meghaladó átadás is mindössze egy volt sikeres, amit már kevésbé lehet a szél nyakába varrni.

A Chiefs passzsiettetés nem olyan jó, mint a Ravens, ellenben képesek odaérni az irányítókhoz. Chris Jones idén gyengébb éven van túl, de 62 nyomásgyakorlása még így is top5 a posztján. Steve Spagnuolo védelmi koordinátor pedig nagyon jó blitz sémákat tud összerakni, a Chiefs defense sokszor mutat teljesen mást snap előtt, mint ami a játék. A Browns ellen is volt corner, linebacker, de safety blitz is, amelyekből egy-egy jó időben ért oda és ezzel megakasztották az ellenfél támadását. A szupersztár védőfalember mellett felhívnám a figyelmet két fiatalra, Tanoh Kpassagnonra és Tershawn Whartonra, akik szép lassan épültek be a védelembe, de egyre jobb formában vannak.

Ami még szintén fontos, hogy Josh Allen lábon is képes megoldani a játékokat, de Mathieu szerepköre erre is kiválóan alkalmas. Ha nem is egy kifejezett robber szerepkörben, de a Honey Badger sokat száll majd alá a line of scrimmage közelébe, ahol azon kívül, hogy Beasley megakasztása lehet a célja, Josh Allen megiramodásait is figyelni fogja.

Ez a Chiefs tehát még mindig az NFL királya és amíg nem taszítják le onnan őket, addig valósan nehéz lenne ellenük fogadni. A támadósor szinte levédekezhetetlen, a védelem pedig pont úgy van összerakva, hogy megcsinálja azokat a kulcsjátékokat, amik a győzelemhez kellenek.

Minden jog fenntartva. © 2020 Fűzővel kifelé!