Connect with us

Hír

Tegyük tisztába a Mahomes agyrázkódás helyzetet!

A hét legnagyobb kérdése, hogy mi lesz Patrick Mahomesszel, tud-e játszani a Bills elleni konferenciadöntőn a Browns elleni agyrázkódását követően (illetve feltehetőleges agyrázkódása, ugyanis ezt nem erősítették meg, csak hogy bekerült a protokollba, de elég egyértelmű, hogy erről van szó). Nagy beszédtémát szolgáltat az eset, sokan hozzák fel, hogy az NFL úgyis engedi majd játszani, bármilyen állapotban is van. Ez azonban nem ilyen egyszerű, szóval tegyük tisztába a dolgokat. 

Meddig kell Mahomesnak a partvonal mellett maradnia?

A gyors válasz erre az, hogy lehetetlen megmondani, ugyanis minden agyrázkódás más. Az agyrázkódás protokollban sincs szó semmiféle időtávról, csak bizonyos lépésekről, amiket teljesítenie kell a játékosnak (erről később). Vannak, akik már a következő héten játszhatnak, vannak akiknek 1-2 meccset kell kihagyniuk, és vannak, akiknek a szezon hátralevő részét. Ez teljesen egyedi eset függő.

Lindsay Jones összeszedte az NFL agyrázkódás adataiból (amiket egy külsős egészségügyi cég szolgáltat), hogy 2015 és 2019 közt 29 irányító szenvedett agyrázkódást, a felépülési idejük mediánja pedig 7 nap volt (a felépülés itt azt jelenti, hogy engedélyezve lett nekik a játék). Ez a 7 nap pont annyi, ahány nap eltelik Mahomes agyrázkódása és a konferenciadöntő közt.

Mi kell ahhoz, hogy Mahomes játszhasson?

Az, hogy átmenjen az agyrázkódás protokollon. Erről érdemes tudni, hogy a szezon előtt minden játékos átmegy egy neurológiai és egyensúly teszten, hogy megállapítsák a “normális” eredményeiket, ezek pedig később segítenek az agyrázkódás megállapításában, majd abban is, hogy a játékos visszatért-e a normál állapotba. Az öt lépés pedig így néz ki:

  1. Pihenés, tünetek értékelése, neurológiai, kognitív és egyensúly tesztek. Könnyed edzés engedélyezett, ha ezt a tünetek (fejfájás, fényérzékenység, stb.) visszatérése nélkül tudja abszolválni, akkor jöhet a kettes fázis.
  2. Már lehet cardio edzéseket és dinamikus nyújtásokat végezni, és ha továbbra sincsenek tünetek, illetve a neurológiai és egyensúly tesztek visszatértek a normálishoz, akkor léphet tovább a játékos a harmadik fázisba.
  3. Limitált futballspecifikus gyakorlatok engedélyezettek, amiben maximum 30 percnyi edzésidő van benne, egy atlétikai edző felügyeletével. Továbbra is tünetmentesség és normális tesztértékek esetén lehet továbblépni.
  4. Non-kontakt edzések engedélyezettek, mint futás, passzolás, stb. Újabb tesztek és tünetmentesség, és jöhet az ötödik fázis.
  5. Ha továbbra is minden stimmel, nincsenek tünetek és a neurológiai tesztek is a normális értéket mutatják, akkor előbb a csapatorvos engedélyezi a full kontakt visszatérést, majd egy független neurológiai szakértő is megvizsgálja a játékost, és ha ő is áldását adja a visszatérésre, akkor játszhat ismét.

Ki engedélyezi tehát a visszatérést?

Az NFL protokolljai tehát úgy vannak felépítve, hogy csak akkor térhessen vissza egy játékos, ha tényleg teljesen felépült. Ha a játékos az összes fenti lépést teljesítette, akkor először a csapatorvosok engedélyezik a visszatérését, de ez még nem jelent semmit, ugyanis ezután egy független neurológiai szakértő is megvizsgálja a játékost. Őt az NFL és az NFLPA (játékosok szakszervezete) közösen nevezi ki.

Mikor derül ki, hogy Mahomes játszik-e?

Ezt nem lehet tudni, de az, hogy Mahomes tegnap már limitáltan edzett azt jelenti, hogy minden bizonnyal a negyedik fázisban lehet. Ez jó jel szerdán, de még nem jelent semmi biztosat, hiszen továbbra is tünetmentesnek kell lennie és minden értékének a normális állapotban kell lennie, ezek pedig agyrázkódás esetén nem épp kiszámíthatók. Könnyen lehet tehát, hogy csak hétvégén derül ki biztosan, hogy ő fog-e kezdeni a Chiefsben.

Legfrissebb cikkeink

Legutóbbi hozzászólások

Közelgő cikkek, podcastek

Minden jog fenntartva. © 2020 Fűzővel kifelé!