Connect with us

Prémium cikkek

Big Bennel vagy nélküle? – Steelers FA-kitekintő

A Steelers sokáig a liga egyik legjobb csapatának tűnt tavaly, majd egy mélyrepülést követően a rájátszás első körében véget ért a Super Bowl álom. Ebben nagy szerepe volt az irányító Ben Roethlisbergernek, akinek a helyzete egyáltalán nem biztos: vele vagy nélküle, leginkább erről fog szólni a csapat piaca.

A Pittsburgh remekül kezdte a 2020-as szezont, 11-0-s mérleggel az első kiemelés és a Super Bowl egyik legnagyobb favoritja volt. Aztán sikerült kikapni többek között a Washingtontól és a Bengalstól is, az alapszakasz utolsó meccsét pedig leadta a Browns ellen, bejuttatva ezzel a csoportriválist a rájátszásba. Nem kellett volna, a PO első körében ugyanis a Cleveland 48-37-re legyőzte a Steelerst.

A meccsen Big Ben 501 yardot és négy TD-t passzolt, ami ugyan jól néz ki, de mindez azután jött össze, hogy három picket dobott és 28-0-s hátrányba került a Steelers (illetve 45-29-es állásnál is volt egy eladott labdája). Túlzás lenne az offense egész éves szenvedését a nyakába varrni, de egyértelműen nincs már a legjobbak között: hiába néz ki papíron jól az alapszakaszban dobott 33 passzolt TD és a mindössze 10 INT, nem játszott jól Big Ben.

Hosszú labdáknál mindössze 78,3-as passer ratingje volt (28. a ligában) a dropokkal kiigazított hosszú passzos pontossága 32,9 százalékos volt (33.), nyomás alatt is a liga hátsó harmadába tartozott, és annak ellenére, hogy a dropbackjei 79,1 százalékában tiszta zsebből passzolhatott, mégis csak a 25. legpontosabban passzoló QB volt (dropokkal kiegészítve), ahogy az elért 101,9-es passer ratingje sem fért be a top 20-ba. A PFF-től is csak a 25. legmagasabb értékelést kapta, tehát hiába ejtették el sok labdáját az elkapók, ő maga is átlag alatti teljesítményt nyújtott.

Emellett 41,25 millió dollárt foglal el a fizetési sapkából a márciusban már 39 éves, egyre inkább sérülékenyebbé váló irányító. A kivágásával/visszavonulásával 19 millió dollárt lehetne megspórolni, miközben a csapat Cam Heyward szerződésének átalakításával is 19,1 millió dollárral van a plafon fölött – nem véletlenül nyilatkozta azt a csapat felsővezetése, hogy ilyen konstrukció mellett nem fog működni a dolog.

[ppp_patron_only level=”3″ silent=”no”]

Maga az irányító erre válaszképp azt reagálta, hogy nem érdekli a pénz, de a GM Kevin Colbert legutóbbi nyilatkozata alapján a csapat egyáltalán nem kötelezte el magát az irányító mellett. Big Benben nincs több még egy utolsó próbálkozásnál, így praktikusan az a kérdés, hogy Drew Breeshez hasonlóan kap-e egy utolsó utáni esélyt, vagy már idén új irányba mozdul-e el a gárda.

Nagyon sok dolog szól a veterán irányító ellen, a probléma ugyanakkor az, hogy sem a rosteren nincs, sem a piacról vagy az első kör végén nem lehet olyan ígéretes irányítót szerezni, akivel azonnal lehetne esély ezzel a csúcsra járatott védelemmel és kerettel bajnokságot nyerni. Így érdemes lenne Big Bennel nekifutni még egyszer a dolognak, természetesen egy jelentős pénzügyi áldozathozatal után.

Az irányító jelenleg 19 millió dollárt vihetne haza alapfizetés és bónuszok formájában. A legtisztább az lenne, ha lemondana a fizetése egy jelentős részéről: nem gyakran látunk ilyet, de amennyiben a csapat tényleg ultimátumot ad neki, akkor jobban megérné számára 9 millióért (plusz az idei capbe nem számító 10 millió dollárnyi ösztönzővel) játszani és hőssé válni a helyiek szemében, mintha kivágnák. A piacon úgy sem kapna sokkal többet, ráadásul a Steelersnél csak gyengébb csapathoz írhatna alá.

Colbert nyilatkozata ellenére továbbra is folytatás tűnik mindkét fél számára a legideálisabb forgatókönyvnek, így akár egy fizetéscsökkentés, akár valamilyen látszathosszabbítás megoldás lehet, amivel 8-14 millió dollár körül lehetne felszabadítani – én most 10 körüli összeget tartok a legvalószínűbbnek. Ezzel ugyanakkor még mindig nincs megoldva a sapka-helyzet, bár nagy kivágáshullámra nem kell számítani.

A gárda szerencséjére Maurkice Pouncey bejelentette a visszavonulását. Pittsburgh-ben indokolatlanul imádták a veterán centert, nem tűnt valószínűnek a menesztése, így a lehető legjobb időpontban döntött a befejezés mellett, ami 8 millió dollár extra cap space-t jelent. Így effektíve elég Joe Hadentől megszabadulni valamilyen formában, hogy közel nullára kihozza a pénzügyi helyzetét a csapat. Nem mintha Haden ne lenne korrekt, de 32 éves és a neki fizetett pénzből hasonló kvalitású, de fiatalabb cornereket is lehet szerezni.

A Steelers természetesen nem állhat meg a nullánál, további milliók kellenek a draftoltaknak és a piacról érkező játékosoknak. Eric Ebron elküldésével 6 millió dollárt lehetne felszabadítani, de Vance McDonald visszavonulása miatt nagyon vékony lett a poszt és a korábbi első körös játékos vállalhatóan játszik, így inkább a hosszabbítás lehet alternatíva.

A tight end szerződése csak az idei szezonra érvényes, a Steelers hagyományosan ilyenkor szokott hosszabbítani, így kézenfekvőnek tűnik a lépés. Ráadásul hasonló a helyzet a kiváló guard David DeCastro, a corner Steven Nelson és természetesen a ligaelit pass rusher TJ Watt esetében is.

Nelsont akár el is lehet küldeni, de akkor nem maradna cornere a csapatnak és inkább a 28 éves Nelson, mint a 32 éves Haden. DeCastro 31 éves, de a támadófalembereknél az nem számít soknak, 10-15 millió körüli szerződést kaphat, míg Wattnak egy 23-25 milliós kontraktus néz ki alsó hangon. A nagy összegek ellenére azonban az idei szezonra ez komoly spórolással járhat, közel 20 milliót lehetne így felszabadítani.

Legfontosabb szabadügynökök

A pénzre szükség is van, 10 kezdő szintű játékos szerződése jár le:

A kezdő támadófalból Pouncey mellett további két játékos távozhat. Közülük Alejandro Villanueva a jobb: 32 múlt, a tavalyi éve nem sikerült tökéletesre (47 nyomás és három sack), de összességében nem volt baj vele. Soha nem volt annyira jó, mint amilyen magasra Pittsburgh-ben tették, de egy a liga első felébe tartozó LT, akinek egy 15 millió dollár körüli szerződés sem lenne túlzás.

Feiler tavaly guardot játszott, de azt megelőzően két évig volt RT és kifejezetten jól játszott. A teljesítménye is jobb volt a fal szélén, 2019-ben például csak 25-ször engedett nyomást, pazarlás lenne a fal belsejében használni. 6-8 millió dollárért már ajándék, pláne a fal szélén.

A támadóoldalon még a futó James Conner és az elkapó Juju Smith-Schuster érdemel említést. Előbbi ráktúlélőként helyi közönségkedvenc, de a pályán középszerű (tavaly 13 meccsen 721 yard és hat TD, ráadásul soha nem tudott végigjátszani egy alapszakaszt), 29 millió dollárnyi cap space-be nem fér bele. JuJu már érdekesebb, mert volt kiemelkedő idénye, de egy korrekt WR2-nél nincs több benne, ráadásul a Steelers jól áll elkapófronton (Smith-Schuster csak a harmadik legjobb volt tavaly), így aligha fog licitálni érte.

A védelemben Avery Williamson nem váltotta be a hozzá fűzött reményeket, míg a pass rusher Bud Dupree bebizonyította, hogy négy elit társ mellett képes korrekt szinten teljesíteni (11 meccsen nyolc sack és 43 nyomásgyakorlás). Előbbinél a drafton is találhat jobb játékost a Steelers, utóbbit pedig hiába imádja Mike Tomlin, egyszerűen nem éri meg azt a pénzt, amit valószínűleg kapni fog a piacon, így kifejezetten szerencse, hogy nem lesz rá pénz. Ellentétben Tyson Alualu 33 éves korára a liga egyik legjobb nose tackle-je lett, míg a Cameron Sutton-Mike Hilton duó ígéretesen/jól játszott tavaly, ráadásul fiatalok is.

Potenciális érkezők/maradók

A fentiek közül Dupree-t, Williamsont, JuJut és Connert el kell engedni a játékuk/ár-érték arányuk miatt. Jó eséllyel a csapat nem tudja megtartani egyszerre Villanuevát és Feilert sem, de ha választani kellene, utóbbi lenne a jobb döntés. Egyrészt Feiler még csak 29 éves lesz idén, sokoldalú és minden további nélkül ki lehet tenni a szélre. A helyén játszó korábbi harmadik körös Chukwuma Okorafor borzalmas volt, hat zászlót dobtak rá és 29-szer engedett nyomást, a PFF-től 57,4-es értékelést kapott, ami a 70. helyre volt elég a 79 OT között. Feiler nem egy felkapott név, de fiatalabb, sokoldalúbb és olcsóbb, mint Villanueva lenne, illetve akár LT-ként is ki lehetne próbálni – kár lenne elengedni.

A védőoldalon már több játékost célszerű lenne visszahozni. Alualu egy kiváló futás elleni DT, a kora miatt negyedannyiért írhat alá, mint amennyit valójában ér, szinte ajándék lenne, ráadásul az elit belső védőfal is egyben maradhatna vele. Mellette még a 27 éves Mike Hiltonra és a 26 éves Cameron Suttonra lenne érdemes pénzt áldozni.

Egyikük sem elit a posztján, tavaly mindketten 80-nál magasabb passer ratinget engedélyeztek, de fiatalok és folyamatosan fejlődnek, van bennük annyi potenciál, hogy stabil kezdők legyenek. A koruk és bennük lévő lehetőségek miatt inkább őket lenne célszerűbb megtartani, mint ugyanennyi pénzért Joe Hadent, a Nelson-Sutton-Hilton trió nem nézne ki rosszul.

Ezzel az öt igazolással a Steelers fel is élné a tartalékjai nagyját, de így maradhat pénz még egy erősítésre. Pitthsburgh-ben jelenleg két Watt játszik, és jó esély van arra, hogy egy harmadik is csatlakozzon. Közel sem a Steelers játékosaként lenne a legnagyobb esélye JJ Wattnak a bajnoki címre (ahhoz a Chiefs-Bucs duó egyikéhez kellene szerződnie), de ezt a testvéreivel való közös játék kompenzálhatja, és ha nem sül el jól a dolog, akkor legrosszabb esetben jövőre megy Bradyhez gyűrűt szerezni. (Ugyan nem a leghibátlanabb fit a Steelers védelmébe, de abszolút megoldható és képes lehet még magasabb szintre emelni az egységet.)

A védelem ezzel többnyire rendben is lenne, legfeljebb a linebacker posztra férne rá a mélyítés, de az sem halaszthatatlan. Így a drafton lehet az offense-re fókuszálni, elősorban a támadófalra, de merész esetben akár egy első/második körös projektirányító is érkezhet. Így vagy úgy, idén még érdemes nekifutni egy SB-runnak.

[/ppp_patron_only]

1 Comment
0 0 votes
Article Rating
Subscribe
Notify of
1 Comment
Oldest
Newest Most Voted
Inline Feedbacks
View all comments
Kopi3.14
Kopi3.14
2021-02-26 17:50

Egyre inkább sérülékennyé váló? Ugye te rohadtul nem követted a Steelerst az elmúlt tizensok évben?

1
0
Would love your thoughts, please comment.x
()
x