Connect with us

Hír

Elhunyt a legendás Marty Schottenheimer

Kedden 77 éves korában elhunyt Marty Schottenheimer, minden idők egyik legjobb főedzője. A 2011-ben visszavonult edzőlegendánál 2014-ben Alzheimer-kórt diagnosztizáltak, az utolsó pár évét betegesen töltötte.

Schottenheimer játékosként hat évet töltött a ligában: linebackerként a Buffalo Billsben és a Boston Patriotsban játszott. Ezek után nem sokkal LB-edző lett, 1977-ben már a Giants védőkoordinátora volt, 1984-ben pedig kinevezték a Cleveland Browns főedzőjének, de betöltötte ezt a pozíciót a Chiefsnél, a Redskinsnél és a Chargersnél is.

21 év alatt mindössze két negatív szezonja volt, 200 alapszakaszgyőzelme ma is a hetedik legtöbb valaha (200-126-1-es mérlege volt). A rájátszásban ugyanakkor soha nem jött ki neki a lépés, 5-13-as mérleget tud felmutatni és egyszer sem jutott Super Bowlba. Tanárként viszont kiváló volt, olyan későbbi főedzők tanultak tőle, mint Bruce Arians, Bill Cowher, Tony Dungy vagy Mike McCarthy.

Schottenheimerről pár éve írtunk háromrészes portrésorozatot, ez első részt itt, a másodikat itt, a harmadikat pedig itt éritek el.

Minden jog fenntartva. © 2020 Fűzővel kifelé!