Connect with us

Prémium cikkek

Mindent a falakba – Vikings FA kitekintő

A tavalyi szezon előtt és alatt is az volt az általános vélemény, hogy a Vikings nem a 2020-as szezonra tűzött ki komolyabb célokat, a védelem újjáépítése érdekében kellett egy év a fiataloknak, hogy belerázódjanak az NFL ritmusába. Az átmeneti szezonban a csapat összességében nem okozott csalódást, de 2021-re már ismét mély rájátszás szereplés kell legyen a cél. Felvázolok egy szcenáriót, amivel erre talán az egyik legjobb esélyük lenne. 

A Covid okozta cap csökkenés több csapatot is nehéz helyzetbe sodor a 2021-es fizetések kisakkozásával. A Vikings bár mínusz 9,5 millióval kezdi meg a holtszezont, relatív egyszerűen lehet ezt pozitívba kormányozni. Ha pedig kicsit agresszívebbek lesznek, és meglépnek pár alapvetően logikus kivágást, újraszerződést, akkor még akár komolyabb érkezők is várhatóak lennének a szabadügynök piacról.

Játékosok, akiken spórolni lehet:

[ppp_patron_only level=”3″ silent=”no”]

Az első és egyben legegyértelműbb spórolási lépés elküldeni a csapatot 2017 óta szolgáló left tackle-t. Riley Reiff 9 éves pályafutása során sosem tartozott a posztja top10 legjobb játékosába. A kezdő szintet megüti a ligában, de csak alulról. Bár a 2020-as szezon sok tekintetben karrierje legjobbja volt, összesen 21 nyomást engedett és csak 1 sacket – mindkettő mutató a legjobb amióta kezdő -, de már 32 éves és majd 12 milliót lehetne spórolni az elküldésével. A csapat tavaly a második körben draftolta Ezra Clevelandet, aki a Boise State-en még LT volt, így akár ő is átvehetné a helyét, de akár a szabadügynök piacon, akár a drafton körbe lehetne nézni helyettest keresve. 

Harrison Smith esete már érdekesebb. A 3 szoros All-Pro safety elküldésével 10 milliót tudna spórolni a csapat, halott pénz könyvelése nélkül. Ugyanakkor Smith még mindig kiemelkedően magas szinten focizik és vezére a Vikings védelmének. Elképzelhető olyan szcenárió, amelyben távozna, de én 1 vagy 2 éves új szerződést vizionálok most az egyébként a szerződése utolsó évébe lépő safetynek. Egy jól kialakított hosszabbítással pedig csak a csapaton múlna, hogy mennyit spórolnának meg, legfeljebb $7,1 milliót.

Reiffhez hasonlóan könnyen le lehetne mondani Kyle Rudolphról is. A hagyományos elküldéssel 5 milliót szabadítana fel a csapat (ha post june1 cuttal küldenék el, akkor ez az összeg majdnem 8 millióra szökne fel, de akkor tartani kellene a fizetését júniusig, így nem igazán érné meg). Rudolph hosszú éveken át volt úgy kezelve, mint egy remek képességű, de alulhasznált TE. Visszatekintve valóban furcsa, hogy sosem volt még csak közel sem 1000 yardos szezonhoz, de a 650 yardos határt is csupán egyszer lépte át. Az elmúlt két szezonban ráadásul a 400 és 300 elkapott yard sem túl impresszív. A csapatnak Irv Smith Jr. személyében amúgy is megvan a helyettese, aki nemcsak olcsóbb, de már jobb játékos is Rudolphnál.

Végül pedig a legnagyobb spórolási lehetőséget kínáló opció, ellenben a legkörülményesebb is. Anthony Barr hagyományos cutolása esetén 7 millió halott pénz mellett ugyanekkora összeg szabadulna fel (ha post june1 cuttal küldik el a csapattól, akkor 12 millió dollárt tudna spórolni a csapat, de szintén tartani kell a fizetését). A újraigazolására már feltétlenül tavaly sem szolgált rá. Már 2019-ben sem teljesített túl jól, amit 2020-ban is folytatott. Ráadásul mindössze 2 meccs után IR-re került mellizomszakadás miatt. Az őt helyettesítő Eric Wilson jobban ugyan nem játszott, de lényegesen olcsóbban tudta ugyanezt a szintet hozni. 2021-ben pedig nem feltétlenül az a legjobb, ha két megfizetett LB van a csapatodban. Kendricks még mindig magas szinten képes játszani, így Barr válik bizonyos szinten létszám felettivé.

A szabadügynök piacra így valamivel több mint 28 millióval fordulna a csapat, ami bár nem túl nagy összeg, némi erősítésre azért így is elég lehet.

Legfontosabb szabadügynökök:

Szerencsére nincs túl sok nagy nevű szabadügynöke a csapatnak. Anthony Harris igazán az egyetlen fontos játékos a sorból. Az elmúlt pár évben remekül teljesített és komoly alakja volt az elmúlt szezonok egyik legjobb védelmének. Ugyanakkor ő is 30 éves lesz már a következő szezonban, a mögöttünk lévő éve nem volt a legjobb és a liga trendjei alapján nem biztos, hogy két öregedő safetyt szeretne egy csapat egyszerre megfizetni. Ha pedig választani kell, hiába a 2 éves korkülönbség, szerintem Harrison Smith az, aki maradni fog, mert fontosabb alakja a védelemnek. 

Wilson a már említett Barr sérülés következtében kapott idén nagyobb játéklehetőséget és míg első két szezonjában összesen 800 snapet töltött a pályán, 2020-ban több mint ezret. Azonban pont elég volt ez a szezon ahhoz, hogy kiderüljön, nem képvisel különösebben magas minőséget. Jaleel Johnsonra és Ifeadi Odenigbora ugyanezek mondhatók el, de míg Wilson legalább alulról súrolta a liga közepes kezdő színvonalat, addig a két védőfalember csak azt bizonyította be, hogy nem többek egy csere szintnél.

A támadó oldalon a korábbi csere, az idei évben kezdő LG Dozier szerződése jár csupán le, de számára is csak arra volt jó a 2020-as szezon, hogy megkönnyítse a Minnesota döntését abban, hogy megváljanak tőle.

Potenciális érkezők:

A szabadügynökök közül senkit sem tartottam meg a Vikings részéről. Harris jó eséllyel kap majd egy 12-14 millió átlagú szerződést, de ezt nem a Vikingstól fogja megkapni. A rendelkezésre álló összeg igazán egy, esetleg két minőségi kezdő érkezését engedi meg, de ha erősen farnehéz szerződéseket alakítanak ki, akkor talán kicsit jobban is zsebbe lehet nyúlni.

A Vikings évek óta a támadófal gyengesége miatt küszködik. Futásblokkolásban egy átlagos egységről beszélhetünk, de a passzblokkolási mutatókban rendre a liga végén kullognak. Mivel Reiff és Dozier elkerült a csapattól, a komplett bal oldal lyukas jelenleg a gardánál. Kiemelkedő LT igazán csak egy van az idei piacon, de Trent Williams kegyeiért szerintem nem tudnak harcba szállni. A mögötte lévő Villenueva, Okung sor pedig nem az, akiknek szívesen kifizetnék ilyen kevésből meglehetősen sokat. Ellenben a draft tele van az első kör közepére jósolt tehetséges LT prospectekkel, így a szabadügynök piacon inkább egy top guardra repülnék rá a helyükben. Joe Thuney Scherff mellett a legjobb guard az idei piacon. Pontosan needre érkezik, mert egész NFL karrierjében LG-t játszott, bár az egyetemen még tackle volt, ami egy biztosíték lehet, ha valamiért nagyon megoldatlan maradna a poszt egy évre. Kiemelkedő mind passz-, mind futásblokkolásban. Ha a Vikings előre szeretne lépni és újra playoff csapat akar lenni, akkor a legnagyobb erőforrásokat a falban kell ölni.

A csapat védelme 2020-ban újjáépült. A fiatal secondaryt sokat emlegettük egész szezonban, de az év második felére már egész szépen kezdett összeállni az egység. Amivel azonban egész szezonban gond volt, az a front és elsősorban a futás megállítás. Az ESPN futás megállítási hatékonyságot jelző mutatója alapján a Vikings a liga legrosszabb csapata volt 2020-ban. Ezen természetesen nem segített, hogy Danielle Hunter az egész évben sérült volt és hogy a Linval Joseph helyére szerződtetett Michael Pierce opt outolt. Ha mindketten visszatérnek az egységbe, az instant javulást fog eredményezni. Ugyanakkor két fecske sem feltétlen képes nyarat csinálni. Így esett a választás a liga “bohócára”. Jadeveon Clowney a liga talán legjobb futás elleni pass rushere. A 2020-as év csalódás volt számára, nem jegyzett egyetlen sacket sem és térdsérülés miatt a szezon felénél IR-re került. Itt egyértelműen másodhegedűs lehetne, ahogy a Texansnál is volt és ahol Watt mögött remek szezonjai voltak. Egy egy éves szerződést vizionálok az esetében, hasonlót mint amit 2020-ban is kapott, de a teljesítmény és a sérülés miatt kisebb összegért.

A 3. és egyben utolsó nevesebb érkező szintén a védőfalba érkezik. Derek Wolfe is kiemelkedő futás elleni játékos. Prémium éveiben pass rushban sem volt elveszett és tökéletesen illeni Pierce mellé. 31 évesen nem kell nagyon mélyre a zsebbe nyúlni, de egy remek, elsősorban futás ellen kiemelkedő DT-t szerezhetne vele a csapat. Ezzel a 2020-as szezonhoz képest teljesen új négyes állhatna fel a frontban.

Hunter (IR) –  Pierce (opt out) – Wolfe (FA) – Clowney (FA)

A ligautolsó futás elleni egység és szintén láthatatlan pass rush produktivitás egyből megfordulhatna és a Vikings első négyese újra olyan játékra lehetne képes, mint 2-3 éve. Az pedig mondani sem kell mekkora pluszt jelentene a fiatal corner sornak, hogy 2.5 másodperc alatt oda tudna érni az első négyes az ellenfél irányítójához.

Rajtuk kívül Odenigbo 3. számú rushernek az RFA státusza miatt megtartható, amivel éltem is.

A draftra így a csapat elég jól kirajzolódó needekkel fordulna. Első és legfontosabb egy potens LT draftolása. Mint említettem mély a class a poszton és a Vikings a 14. pickkel remek helyen van, hogy behúzzon egy ígéretes tehetséget. A S és LB gondok, tekintve hogy Smith és Kendricks személyében megvannak az első számú játékosok, talán a 2.-3. napon is orvosolhatóak. Luxus picknek el tudok képzelni még elkapót is a második napon, hiszen bár a Jefferson – Thielen duó az egyik legjobb a ligában, mögöttük – akárcsak éveken át – nincs meg a 3. számú elkapó a csapatban.

[/ppp_patron_only]

Minden jog fenntartva. © 2020 Fűzővel kifelé!