Connect with us

Prémium cikkek

Rosszabb már nem lehet – Texans FA kitekintő

A liga legrosszabb kilátásokkal rendelkező csapata most kétségtelenül a Houston Texans. Hiába van náluk a liga egyik legtehetségesebb fiatal irányítója, se pénz, hogy megerősítsék mellette a keretet, se draft tőke, hogy hosszú távon építkezni lehessen, de ami a legrosszabb, hogy fennáll a veszélye annak, hogy Deshaun Watson sem a Texansban kezdi meg a 2021-es szezont. 

Fizetési sapka, kivágható játékosok

Mindezek mellé még a szabadügynökpiacra is viszonylag sok játékosuk kerül ki, akik közül bizonyosan nem tudnak mindenkit megtartani. Mielőtt belevágnánk a nevek és a fizetési sapka taglalásába, ejtsünk pár szót J.J. Wattról. A legidősebb Watt fivér karrierje kétségtelenül ikonikus volt a csapatnál és egyéniség volt nem csak a csapat, de a liga számára is, így valószínűleg nagyon fájó a távozása a szurkolóknak. Ha azonban ezt a szempontot nem vesszük figyelembe, hanem csak kizárólag a csapatépítési perspektívákat figyeljük, akkor ez kivételesen nem volt egy buta döntés a Texans részéről. Egyrészt Watt már hosszútávon semmiképpen nem illik a csapat elképzeléseibe, mert se nem fiatal, se nem makulátlan az orvosi kartonja, másrészt ők most nem abban a helyzetben vannak, hogy a veteránjaikat mindenképpen marasztalni akarják. Így 17.5 millió dollár szabadult fel a sapkában halott pénz nélkül, ami nagyon csinos összeg. Ráadásul Wattnak is megadták az esélyt, hogy bajnoki cím után mehessen.

[ppp_patron_only level=”3″ silent=”no”]

Watt dollármillióinak felszabadítása után legalább már kis levegője van a csapatnak, bő 6,5 millió dollárral várják a piacot, amiből könnyedén csinálhatnak közel 40 millió dollárt is akár. Az igaz, hogy ez további áldozatokkal jár, de jelenleg Watsonon kívül nem sok érték van ebben a csapatban.

Talán haladjunk olyan sorrendben, hogy milyen sok pénzt szabadít fel a gárda, mert minden kivágás mellé lehet illeszteni egy kontra érvet is. Az első név a kalapból Brandin Cooks, aki talán Hopkins távozása után az elsőszámú elkapónak tekinthető, de ha 12 millió dollárt lehet vele spórolni halott pénz nélkül, akkor meggondolandó, hogy megváljanak tőle. Szintén emellett szól, hogy Cooks szinte sehol nem tudott igazi WR1 lenni, mert ugyan több helyen is az első volt a sorban, de képességeit tekintve soha nem volt nevezhető a liga top20 elkapója közé. Azonban ha őt elküldik, akkor szegény Watson alatt kíméletlenül aprítják a fát, főleg mivel a csapat második számú elkapója, Will Fuller meg szabadügynök lesz.

Szintén problémás kérdés Bradley Roby megtartása, mert több mint 8 millió dollárt lehet az elküldésével szerezni, minimális halott pénz mellett, azonban ő volt az egyetlen értékelhető cornere a csapatnak a tavalyi évben és ha tőle is megszabadulnak, akkor a katasztrofális védelem csak tovább gyengül.

Kevesebbet kell gondolkozni David Johnson és Benardrick McKinney helyzetén, ugyanis mind a futó, mint pedig a linebacker a közepesnél is rosszabb teljesítményt nyújtott, így az összesen szerezhető 13 millió dollár számomra kecsegtetőbb, mint két értéktelenebb poszton játszó, két rossz játékos. Nyilván itt is felmerül a kérdés, hogy akkor ki fog játszani a helyükön, de két újonc vagy olcsó ember a piacról bőven megteszi.

A sor velük aligha ér véget, de jelentős pénzmennyiség már a többiekkel nem spórolható. Azonban mivel teljes rebuild szerűség van a csapatnál nem lenne meglepő, ha minden ballaszt repülne. Igaz ezt megnehezíti, hogy nincs nagy drafttőke, hogy újoncokkal lehessen pótolni a távozókat.

Szabadügynökök

Az látható, hogy a csapatnál kevés volt a jó teljesítmény tavaly és az újjáépülés kezdetén vannak, így szinte csak a fiatal vagy szupersztár játékosokhoz kell ragaszkodniuk, így a távozók sem számíthatnak nagy marasztalásra. Szerencséjükre ilyen nem is nagyon van.

Mindössze hátrom olyan lejáró szerződésű játékosuk van, aki a snapek több mint 50%-ában a pályán volt. Will Fullerről esett már szó, Cooks kivágása esetén lehetne érdekes, de több mint valószínű, hogy távozik. Mivel sok az elkapó hiányos csapat, így valahol viszonylag nagy pénzt fog kapni és a sérüléseit figyelembe véve a Texansnak nem kell licitálnia rá.

Vernon Hargreaves a gyenge secondaryből távozik és sok időt kapott a bizonyításra, de sose tudott élni vele. A cornerback piac elég erős, így talán nem lesz annyi kérője, így valami potom pénzért akár vissza is igazolhatják.

Tyrell Adams talán még ennyi szót sem érdemel. Elsősorban a sérülések miatt került a kezdőbe, ahol aztán igazi tackle gyáros volt néhány mérkőzésen, de rendre későn ért oda vagy elkapást engedett, ezért vétette észre magát. Nem gondolnám, hogy magasan van az ára, 1-2 millió dollárért vissza tudják valószínűleg szerezni és ha elküldik McKinney-t, akkor meg is tehetik. A többi lejáró szabadügynök már nagyon a rotációs játékos kategória és senki sem olyan értékes, hogy versenybe kelljen szállni értük. A korlátozott szabadügynökök egy része visszatérhet, de nem számítok nagy hosszabbításokra a csapat részéről.

Hiányposztok

Nagyon nehéz erről a szekcióról beszélni, mert tulajdonképpen minden egyes poszt hiányposzt a csapatnál az irányítón kívül. Azonban ha Watson mégis távozik, akkor már az is. Így elég nehéz építkezni, mert úgy kellene most elsősorban erősíteni, hogy leginkább már a jövőt építik, ugyanakkor Watson marasztalása végett nem ártana azonnali erősítés sem. Talán kezdjük azzal hogy a védelmet nagyon helyre kellene tenni, mert a liga legrosszabbjai között van az egység. A secondarybe safety és corner erősítés is kellhet és ha már fiatalok, akkor William Jackson vagy Desmond King corner poszton jó építkezési alapkő lehet, de mivel ők drágák ezért egy Alexander kaliberű névvel is be kellene érniük. Az tény, hogy a nagy nevekért mélyen a zsebükbe kell nyúlni és a Houston jelenleg egyáltalán nem vonzó célpont a szabadügynökök számára.

Watt távozása miatt a pass rushon is erősíteni kell, de a legnagyobb nevekre itt biztosan nem lesz lehetősége a csapatnak. Inkább olyan játékosokra kell rárepülni, akikben még lehet potenciál, mert bár valahol leszerepeltek vagy még nem tudtak igazán betörni, ellenben most meg akarják mutatni a ligának, hogy kezdő szinten is képesek játszani. Vagy esetleg olyanokra akik kicsit idősebbek és ezért az áruk már nincs az egekben, mind például a fal belsejébe Feiler.

A támadóoldalon minden segítség kelleni fog Watsonnak, ami tulajdonképpen minden formában megmutatkozhat. Tunsil stabil pont, de rajta kívül nincsnek kiemelkedő játékosok, csak inkább jó iparosok. Cooks és Fuller egyaránt inkább második számú elkapó, Fells és Akins inkább második számú tight end. Ezen mindenképpen javítani kellene és a piac most eléggé tele van elkapókkal.

Megjegyzem nagyon nehéz úgy építkezni, hogy jelenleg nagyon úgy tűnik, hogy Watson elvágyódik, így pedig nehéz megszerezni neki a kellő fegyvereket.

A legnagyobb probléma ezzel a csapattal, hogy jelenleg nagyon kilátástalan a helyzete, a legértékesebb eszközük elvágyódik. Tehát nincs tőke erősíteni és még a látszatot is nagyon nehéz fenntartani, ellenben Watson maradása érdekében nem lehet kidobni a következő 3-4 évet.

[/ppp_patron_only]

20 Comments
0 0 votes
Article Rating
Subscribe
Notify of
20 Comments
Oldest
Newest Most Voted
Inline Feedbacks
View all comments
Csabesz20
Csabesz20
2021-02-24 09:33

Én továbbra is azon a véleményen vagyok, hogy Watsont-t el kell engedni, akármekkora arcvesztésbe is kerüljön ez. Egyszerűen a csapatnak jelenleg NULLA lehetősége van, hogy egy normális csapatot rakjon alá még kb. két évig. Az idei év akármit csinálnak kuka, jelenleg játékerőben ez a csapat a Jaguarssal vetekszik, azzal a különbséggel, hogy ott van pénz dögivel és az új rezsim vonzó lehet a szabadügynökök számára, míg Houstonban tényleg totálisan semmi vonzó nincs. A tulaj rassziszta, a GM elvileg ér a focihoz, de mind tudjunk, hogy igazából egy pap a főnök, aki viszont nagyon nem ért hozzá. Igazából nincs draft tőke (még 2 évig), nincs igazából pénz sem, mert akivel komolyabb összeg felszabadítható az kapásból hiányposztot generál. Ha Watson elmegy, abból kapásból akkora tőke keletkezik, hogy el lehet kezdeni feltölteni a keretet tehetségekkel már idén, hogy jövőre már csak az irányítót kelljen beilleszteni.

Fetyke
Fetyke
Reply to  Csabesz20
2021-02-24 11:04

“Igazából nincs draft tőke (még 2 évig)…”
Nem igazán értem, hogy miről beszélsz, mert még az összes jövő évi pickje megvan a Texansnak. Sőt! Nem mintha azok olyan sokat számítanának, de van +2 (4. és 7. körös) választási joga is a csapatnak 2022-re.

“…nincs igazából pénz sem…”
Szintén idén nincs pénz. Jövőre már az is lesz. Ha Watson kiüli az idei szezont akkor már annyi, amennyit el sem tud költeni majd a csapat.

“… jövőre már csak az irányítót kelljen beilleszteni.”
Hát ez olyan jól hangzik, hogy akár maga Easterby is mondhatta volna. :D És mégis kit illesztenél be? Nézd meg, hogy középszerű irányítók megszerzéséért mennyire vért izzadnak a csapatok, csak azért mert azt remélik, hogy azzal beljebb lesznek. Mindenki mást lehet pótolni, de ha egyszer “eldobod” a franchise irányítódat, akkor évekig, könnyen lehet, hogy évtizedekig nem találsz helyette másikat. Főleg nem Watson szintűt.
Másrészt az sem világos nekem, hogy a Watsonért kapott pár pickből hogy lesz egyből olyan csapat, amibe jövőre már csak QB kell?

Én meg azt mondom, hogy természetesen nem kell ragaszkodni Watsonhoz. Ha valaki hajlandó megadni érte az árát, akkor el lehet cserélni. De kényszer hiányában nincs erre szüksége most a Houstonnak.

ui.: Hogy nálam mit jelentene a megfelelő érték Watsonért, ha én lennék az új GM Houstonban? Először is legyen NFC csapat! :D Aztán kell egy fiatal prémium védő (mondjuk Donald, Bosa vagy Hunter) + 2022-es, a 2023-as és a 2024-es 1., 2., 3., 4., 5., 6, 7. választási joga a csapatnak. Ez lenne az a minimum érték, amiről már el lehetne kezdeni az alkudozást felfelé. :)

Leonidasz007
Leonidasz007
Reply to  Fetyke
2021-02-24 11:20

” Először is legyen NFC csapat! :D Aztán kell egy fiatal prémium védő (mondjuk Donald, Bosa vagy Hunter) + 2022-es, a 2023-as és a 2024-es 1., 2., 3., 4., 5., 6, 7. választási joga a csapatnak. Ez lenne az a minimum érték, amiről már el lehetne kezdeni az alkudozást felfelé.”

Tehát nálad a csapatnál marad Watson :D

Fetyke
Fetyke
Reply to  Leonidasz007
2021-02-24 11:23

Tulajdonképpen igen! :D
Egy Watsont nem engedsz csak úgy el, meg kell próbálni mindent, hogy maradjon. Ehhez pedig időt kell nyerni. Ahogy a dolgok jelenlegi állását nézzük jó sok időt. :DDD

Raist
Raist
Reply to  Fetyke
2021-02-24 11:28

Ez szép és jó, csak éppen Watsonnak az elsődleges problémája nem a csapat ereje, hanem a vezetők személye. Ez meg eléggé patthelyzet gyanús, mivel ott nem úgy néz ki hogy egyhamar változás lenne. Abból a szempontból igazad van, hogy ha csak a foci oldalát nézzük az a helyzet hogy meg kellene próbálni akár az időhúzást is Watsonért, de az igazság az hogy szerintem a foci része most a legkisebb része a történetnek.

Fetyke
Fetyke
Reply to  Raist
2021-02-24 11:38

Erre pont Patrik adta meg a tökéletes választ a discordon a minap. Ha Watson a tulajok és a vezetőség iránti szimpátia alapján akar magának csapatot választani, akkor valójában szakmailag semmivel sem különb az általa kritizált vezetőségnél, pont jó helyen van ott ahol van. Meg is érdemlik egymást.
Amikor a szerződését aláírta, ugyanez a vezetőség volt… Ez egy elfogadhatatlan, kamu indok tőle a körülmények figyelembe vételével. Amire egyébként a vezetőség pont rá is tud cáfolni a tetteivel. Például Watt elengedése máris hiteltelenítette Watson állításait némileg.

Csabesz20
Csabesz20
Reply to  Fetyke
2021-02-24 11:55

Tévedés. akkor még BoB volt a góré. Az, hogy közben Easterby kitúrta, merőben új körülményeket teremtett. Szerintem Watt elküldése nem befolyásol semmit. Egy majom is belátta volna, hogy a fizetése nem fér bele, mikor 17 millió minuszban vagy és a kereted lyukasabb, mint egy ementáli. Szóval ezért a döntésért azért ne adjunk glóriát a vezetőségnek.

Fetyke
Fetyke
Reply to  Csabesz20
2021-02-24 12:16

Mert BoB aztán értett az NFL-hez. Olyannyira, hogy fogalommá is vált a neve :DDD Hagyjuk már ezt. Watsonnak semmi dolga sem a tulajjal sem pedig Easterbyvel. Az nem az ő szintje, azon kívül, hogy néha megsimogatják a buksiját, és mondanak róla pár dicsérő szót semmi dolga velük. Watsonnak a HC-vel és a GM-el kell kijönnie.
És bár Watt kapcsán igazad van, de BoB-ból én ennyit sem néztem volna ki. Márpedig akkor ez előre lépés…

Raist
Raist
Reply to  Fetyke
2021-02-24 12:34

Ez mondjuk így konkrétan úgy marhaság ahogy van (mondanám az f betűs szóval is, de így is érthető :D ), de mind1.

ahanem
ahanem
Reply to  Raist
2021-02-24 18:50

de amióta a standupos lelkész lett a de facto GM, azóta ez van

ahanem
ahanem
Reply to  Fetyke
2021-02-24 18:45

a szimpátia meg a szakmai hozzáértés nem ugyanaz érelmezésem szerint

Fetyke
Fetyke
Reply to  ahanem
2021-02-24 21:26

Ezt mondom én is.

ahanem
ahanem
Reply to  Fetyke
2021-02-24 21:47

A különbség talán abban rejlik, hogy amíg az egyik megvan, a másik hiánya felett könnyebb szemet hunyni.
A gondok ott kezdődnek, ha egyik sincs meg. Aztán lehet standupolni csak az nem fog segíteni.

Csabesz20
Csabesz20
Reply to  Fetyke
2021-02-24 11:23

Valahol igazad van, de továbbra is azon a véleményen vagyok, hogy itt Watson van jobb helyzetben, ha akarja simán szabotálhatja a csapatot. Nem jelenik meg az előszezonban, az annyira nem méretes bukta. A csapat megtehetu, hogy jegeli az első pár hétben, de onnantól az edzéseken részt vesz, tehát ha nincs egyéb oka, előbb-utóbb be kell tenni a meccskeretbe, ott meg csak simán hoz egy bűnrossz játékot, plussz közben simán bomlaszthatja azt az öltözőt, ahol, alapvetően elég nagy hangja van és őt tekintik vezérbikának a társak. Igazából a valós értékéből nem veszít csak a csapatot állítja be egyre hülyébbnek, hogy ott tartanak valakit, aki nem akar ott játszani. A jelen helyzetben szerintem még mindig jobb belemenni az ismeretlenbe és rámenni a jövő évi legjobb irányítóra, mint elhúzni ezt a dolgot hosszútávon.

Fetyke
Fetyke
Reply to  Csabesz20
2021-02-24 11:33

” Nem jelenik meg az előszezonban, az annyira nem méretes bukta.”
Hányszor megbeszéltük már ezt! :D Ezzel Watson elveszít egy évet és a Texanst jövőre sem fogja semmi arra rákényszeríteni, hogy elcseréljék.

A meccskeretbe egyébként nem kötelező betenni, de én gyanítom, hogy nem hagynák ki semmi pénzért.
Ezt a szándékosan rosszul játszok dolgot szerintem engedjük el. Abban a pillanatban, hogy ezt észreveszik rajta a csapattársai már el is bukta az öltözőt és a többiek szimpátiáját, sőt együttérzését is. Ez egy olyan csapatsport, ahol nem csak magadért, hanem a többiekért is küzdened, hajtanod kell. Hosszú távon nem lehet ezt szabotálni.
És a csapat le tudja ám ezt fordítva is kommunikálni. “Watson nem akart nálunk soha többé játszani, és tessék, mégis pályára lép. Soha ne mond, hogy soha! Most meggyőzzük őt arról, hogy köztünk a helye”.

Csabesz20
Csabesz20
Reply to  Fetyke
2021-02-24 12:01

Ezzel a “megyőzzük-el” csak annyi a gondom, hogy mivel győzik meg? Nincs a vezetőség kezében nagyjából semmi, csak ígéretek, hogy majd 2-3 év múlva milyen fasza lesz. A csapat vezetőinek ígérete, meg láthattuk mennyit ér.

Fetyke
Fetyke
Reply to  Csabesz20
2021-02-24 12:16

“…mivel győzik meg?”
Az már legyen az ő bajuk. :)

Csabesz20
Csabesz20
Reply to  Fetyke
2021-02-24 14:05

Szóval igazóból ötleted sincs, hogy mit kéne tennie a FO-nak, hogy Watson-t meggyőzze, hogy érdemes a következő 1-2 évet kidobnia a karrierjéből a kukába, csak annyi, hogy “Deshaun fiam fogd be a pofád, oszt kussolj, mi meg utaljuk a pénzt!” Ez aztán a hozzáállás a csapat EGYETLEN EGY értékes játékosához, sőt egy/a franchise legértékesebb játékosához.

Fetyke
Fetyke
Reply to  Csabesz20
2021-02-24 15:32

Nem elég nyomós érv ez? :) Egyébként hogyne lennének ötleteim, csak éppen engem nem fizet a Houston. De például ha elkezdenének egy támadófalat felhúzni Watson elé, ahogy Patrik is írta, az nem lenne rossz kezdésnek.

Dongatto
Dongatto
2021-02-24 12:59

Ezt a BoB-ot kasztràltatni kellene hogy netegyen tönkre több csapatot.
Sajnàlom a Texans szurkolòkat hogy ide vezette ez a kretèn őket.

20
0
Would love your thoughts, please comment.x
()
x