Connect with us

Beharangozó

Super Bowl LV – Amikor a Chiefsnél a labda

Bár rengeteg finomságot tartogat az idei Super Bowl, de talán ki lehet jelenteni, hogy a legérdekesebb párharc a Mahomes vezette Chiefs támadójáték és a Buccaneers playmaker védelme közt fog zajlani. Andy Reid mester biztosan tartogatott a döntőre pár trükkös játékot, de Todd Bowles is egyre jobban érzi, mik a defense-ének az erősségei.

Chiefs futójáték vs Buccaneers futásvédelem

Kezdjük a Chiefs futásokkal a Buccaneers futásvédelem ellen, mert ez az egyszerűbb és valószínűleg kevesebbet látott játék a Super Bowlban. A Tampa Bay futásvédelme a legtöbb hatékonysági és volumen mutatóban is legelső vagy top3 volt a ligában és ez még azokra a mérkőzésekre is igaz, amikor a csapat szenvedett. Az alapszakasz alatt 80.5 yardot engedtek meccsenként, 3.5 yardot labdacipelésenként (mindkettő első a ligában), melyet a playoffban 81.3 yard és 3.3 yard váltott fel (második és első a bejutó csapatok között) és a Football Outsiders run DVOA mutatójában is elsők voltak meggyőző fölénnyel.

A Kansas City Chiefs támadósor pedig amúgy sem a futásokról volt híres, nem tartoztak a legrosszabbak közé, aránylag közepesen futó csapatnak számítottak a statisztikák alapján (13. legjobb DVOA). Két olyan pont van, ahol a Chiefs a futásokkal problémát okozhat a Buccaneersnek, ezek pedig fontos pontok lehetnek a döntőben is.

Az egyik ilyen a szélre tartó, nem hagyományos futások, főleg az elkapóktól, de akár egzotikusabb playhívások esetén a futóktól is. A Buccaneers futás elleni védelmének a gyenge pontjait a cornerek képezték, akik fejenként mindannyian több mint 10 elrontott szerelés fölé mentek a szezonban. A Chiefs kimondottan sokszor szereti a villámgyors playmakerei kezébe adni a labdát, mind Mecole Hardman (14.3 yard/carry), mind Tyreek Hill (8.3 Y/C) futásonkénti átlaga kimondottan magasnak mondható és a regnáló bajnok alapvetően is a futott yardjainak a nagy részét a nem hagyományos running back játékokból szerzi.

A problémát az okozhatja, hogy a Buccaneers védelem egész évben nagyon agresszívan játszik, különösen a cornerek, a Chiefs pedig sebességből cipeli a labdát, így ha a védők elmozdulnak egy játékra, de elnézik a lefolyását vagy nem tudják megcsinálni a szerelést, akkor azzal akaratlanul is nagy játékot hagynak az ellenfélnek. Biztos látunk majd negatív szereléseket is, amikor valamelyik jó formában lévő linebacker vagy fiatal corner megveri a blokkját és már a line of scrimmage mögött leszedi a labdacipelőt, de nem lesz meglepő az sem, ha Hill vagy Hardman 20-30 yardot nyargal majd a labdával.

A másik gyenge pontja Buccaneers védelmének a mobilis irányítók elleni futásvédelem. Sokat nem futottak ellenük, de a kellő pillanatban megtett first down ugyanolyan fájó lehet a csapat számára. Patrick Mahomes az alapszakaszban a 10. legtöbb futott yardot szerezte az irányítók között és az ötödik volt EPA alapján a scramble-öknél, de ami fontosabb, hogy 21 első kísérletet is megcsinált, így nem áll messze tőle a láncok mozgatása. A Browns ellen ugyan kisebb lábujjsérülést szenvedett, de a Bills ellen láthattuk, hogy nem vesztette el teljesen a mobilitását és azóta még két plusz hete is volt regenerálódni.

A Buccaneers főleg Cover 2 sémával áll fel és sokat embereznek a cornerek is, főleg Hill gyorsasága és Travis Kelce pusztítása miatt nem tehetik meg, hogy dedikált robber/spy legyen Mahomeson, így ha a fiatal irányító jól méri fel a helyzetet, akkor lábon képes lehet fontos yardokat szerezni a csapata számára. Ezt a ziccert hagyta ki Aaron Rodgers többször is az NFC döntőben, többek között az ominózus field goal előtti játékban is.

Chiefs passzjáték vs. Buccaneers passzvédekezés

Valószínűleg a mérkőzés kulcspárharca lesz ez az összecsapás, mert a Chiefs offense ellenállhatatlan három éve, de különösen mikor igazán számít, akkor pörögnek ezer fokon. A Buccaneers most szintén azzal a problémával néz farkasszemet, mint amit a Bills ellen is már leírtunk, hogy választania kell, hogy a nagy játékokat akarja elvenni a Chiefs elől és ezáltal főleg Hill és Hardman mély útvonalait, vagy pedig a szisztematikus előrehaladást állítja meg főleg Kelce megfékezésével.

A két csapat első mérkőzés első félidejében utóbbi mellett döntöttek, ennek megfelelően Carlton Davis sokat maradt teljesen egyedül Hillel, nem kapott megfelelő safety segítséget és akkor még nem elsősorban Cover 2 sémát használtak. Ennek megfelelően Hill összesen 265 yardot szerzett, már az első negyedben megmutatta, hogy így nem lehet felvenni vele a versenyt, Mahomes pedig végül 450 yard felett passzolt. Bár végül a mérkőzés szoros lett, de a Chiefs látványosan behúzta a kéziféket és amikor meg kellett csinálni a fontos játékot a negyedik negyedben, akkor könnyedén meg is csinálták.

A Bills ezzel szemben két hete úgy döntött, hogy mélyen hátul védekezik, két deep safetyvel és azt gondolták, hogy próbálja csak őket röviden megverni a Chiefs, ami nem az ő identitásuk. Reidék pedig köszönték szépen a felkínált lehetőséget és megmutatták, ha kell, tudnak röviden is játszani. Mahomes átlagos passzmélysége 5.2 yard volt azon a meccsen, ami karrierje harmadik legrosszabb mutatója, de eredményességben nem volt hiány. Összesen 15-ször vette célba Kelce-t, amiből 13 elkapás született, ez pedig a playoffban franchise rekord volt, de Hill keresztező, crossing útvonalai is működtek.

A Kalózok tehát ezzel a problémával néznek farkasszemet és a legutóbbi mérkőzéseik alapján várhatóan ez utóbbi megoldás mellett fognak dönteni. Todd Bowles ugyanis átállt arra, hogy főleg Cover 2 man sémát használ, azaz két mélyen ülő safetyvel játszik, a többiek pedig embereznek. Sőt a cornerek press man technikát alkalmaznak, ami fokozott agresszív hozzáállás. Hill ellen előbbi tökéletes, mert nem fog még egyszer mögéjük kerülni a speedster, de az emberezés a press man már jóval összetettebb kérdés. Ugyanis így a Chiefs kiválóságának lehetősége adódhat már igen korán megverni az emberét. Nem egyszer láttuk, hogy olyan gyors a snap után, hogy még saját csapattársai sem tudják lereagálni a történteket, pedig ők pontosan tudják, hogy merre megy a játék.

Ennek ellenére a Buccaneers mostani alapjátéka működhet és még akár az emberezést is megpróbálhatják, de gyorsan kell váltaniuk, ha látják, hogy nem működik. Carlton Davis csúnyán megégett az alapszakaszban, de azon a meccsen kívül az ellenfelek legjobb elkapóit fogta számtalanszor és az egyetlen Hill elleni mérkőzést leszámítva egyszer sem engedett nekik 50 yardnál többet. Ez alapján ez inkább kivétel, így nem elképzelhetetlen, hogy Hill ellen is lesz esélye. Ettől függetlenül a mély safety segítséget ugyanúgy mögé kell tenni, de a Cover 2 press man jó taktikának tűnik (csak a 13. legjobb volt idén két mély safety ellen Mahomes).

Hillt tehát így le lehet lassítani, ellenben Kelce számára hatalmas tér nyílik közepén és nincs jobb tight end (játékos?) a ligában, aki ennyire könnyen találja meg a soft zónák közti részeket a védelemben. Az ő semlegesítése elsősorban a kiváló linebacker duónak lesz a feladata. Lavonte David elit volt egész évben, coverage-ben mindössze 580 yardot engedett, így nem nehéz feltételezni, hogy ő lesz Kelce embere. Ezt támasztja alá White nyilatkozata is a hét elejéről. Ellenben az irányváltásokkal szemben sebezhetőbb, mint párja, Devin White, aki viszont az idény elején kifejezetten gyenge volt. A szezon második felére és a playoffra viszont hatalmasan javult a játéka és igazi playmaker lett belőle. Érdekes lesz figyelni, kire bízza Bowles All-Pro TE semlegesítését, de lehet, hogy mindketten kiveszik ebből a részüket.

Ha többé-kevésbé ezt meg is oldják, akkor is ott vannak azok a játékok, amiket már a Packers is használt ellenük és a Chiefs egyik kedvenc koncepciói közé tartoznak. Ezek a Mesh játékok és a crossing útvonalak. A Chiefs előszeretettel futtat shallow cross útvonalakat, mert Hill és Hardman is nagy sebességből kaphatja meg a labdát, hogy utána üres területen még inkább felgyorsulhasson a labdával, ez pedig kifejezetten nem ízlik a Buccaneers secondarynek (az emberezés miatt nehéz lekövetni a pálya közepén okozott kavarodást). Emellett fontos, hogy ezeket lehet kombinálni olyan útvonalakkal, ahol a támadók pont a zónák közti részekbe tudnak befutni és várni a labdát, ez pedig szintén Kelce terepe.

Kisebb szerepe lehet a Chiefs kiegészítő embereinek, annál is inkább, mert a Buccaneers secondary leggyengébb pontja Sean Murphy-Bunting, aki főleg a slotban játszik és arányaiban messze a legtöbb yardot, elkapást és touchdownt engedte az ellenfeleknek csapaton belül. Amennyiben Hill elviszi Davist, úgy a kisebb nevű játékosok mint Hardman, DeMarcus Robinson (ha játszhat), Byron Pringle vagy akár ha Sammy Watkins visszatud térni normálisan, ott maradhat egyedül a gyenge láncszemmel, amit Andy Reid vastagon ki szokott használni. Ezen kívül ha Hill sokat mozog be slotba, akkor valószínű, hogy a nagyobb testű Davis nem fogja követni.

Extrán fontos lehet továbbá, hogy a Red Zone-ban mennyi támadást tud megakadályozni a Buccaneers. A Chiefs nem kifejezetten a leghatékonyabb csapat a célterület közelében, a Tampa Bay ezzel szemben kimondottan jól védekezik ekkor, a Packers elleni továbbjutásuk többek között annak is köszönhető, hogy Rodgersékat kétszer is megállították a saját tízesükön belül.

Főleg a Chiefs run pass option játékaira kell itt figyelniük, mert Reid előszeretettel hív RPO-t a célterület közelében és abból is a trükkösebb fajtákból. Sokat állnak fel 12 personallel, ahol a running back vagy a tight end végül egy wheel route-ot fut. Ez általában azért jó taktika, mert az ellenfelek linebackerei vagy fizikailag vagy fejben nem elég gyorsak, hogy megtalálják az emberüket és könnyű touchdownokat szereznek. A Buccaneers linebacker sorától már esett szó, de ismét meg kell említenünk, hogy a playmaking képességük is elit szintű, így nagy csatára van kilátás ebben a tekintetben is. Devin White arról is beszélt, hogy a running backek őrzése valószínűleg az ő feladata lesz, ami a fiatal LB sebességét elnézve nem is túl meglepő

Chiefs támadófal vs. Buccaneers pass rush

Végezetül pedig érdemes megvizsgálni ezt a matchupot is, annál is inkább, mert Eric Fisher kiesésével lehet, hogy ez is döntő faktor lehet. Pont a tavalyi Super Bowl jó példa arra, hogy a Chiefs támadósort úgy lehet lelassítani, ha nagy nyomást helyezel Mahomesra, kevés blitz kíséretében. Ez a 49ersnek még szinte a full egészséges Chiefs O-line ellen is sikerült, a Buccaneers pedig most két csere tackle ellen fog pályára lépni. Még Fisherrel a fedélzeten is a liga középmezőnyébe tartozott a Kansas City passzblokkolásban, 229 nyomást engedtek Mahomesra a szezon folyamán, de baloldali tackle-jük kiesésével ez csak rosszabb lesz. Helyette várhatóan Mike Remmers kezd bal oldalon, aki a Bills ellen nyolc nyomást is engedett, ami messze a legmagasabb volt a csapatban.

A párharcot azért is lesz érdekes figyelni, mert ahogy fentebb írtam Mahomes különösen jó blitz ellen, Bowles ellenben szeret extra rushert az irányítóra küldeni. A két csapat előző találkozója ismeretében különösen érdekes lesz ezúttal, hogy dönt Bowles, mert akkor a passzjátékok mindössze 16%-ban blitzelte Mahomest, ami a legalacsonyabb volt tőlük a szezonban (az átlaguk 34%) és úgy általánosságban is jóval kisebb volt mint amivel a Chiefs találkozott a szezonban (32%).  Devin White egy érdekes figura, mert nagyon jól érkezik a nyomással és a Chiefs futói nem különösebben jól veszik fel a blitzelőket.

A Buccaneers passzsiettetés kiváló volt egész évben és talán még szintet is tudtak lépni a rájátszásban. A Packers top5-ös támadófala ellen a passzjátékok 35%-ában nyomást generáltak és 5 sacket is összehoztak. Tették mindezt úgy, hogy a blitzelési százalékukból jelentősen visszavettek. Ez utóbbi a Chiefs ellen is hangsúlyos lehet, mert nincs jobb irányító a ligába extra ember ellen mint Mahomes.

Passzsiettetés szempontjából három emberre kell odafigyelnünk a Buccaneers részéről. Az egyik Shaq Barrett, aki 88 nyomást generált eddig és sebességből abszolút képes megverni a Chiefs szélső falembereit, főleg, hogy sem Remmers, sem pedig a túloldalon Andrew Wylie nem a saját helyén játszik (akinek még kisebb sérülése is van). A másik Jason Pierre-Paul, aki inkább erőből dolgozik és fontos, hogy nem csak szélen, de befelé dolgozva is képes eredményt elérni. A Chiefs falában elég nagy lesz a kavarodás, Nick Allegretti és Stefen Wisniewski kezd majd valószínűleg guardban. Egyikük sem feltétlenül kezdő kaliber, de a sérülések miatt kénytelenek játszani. Pierre-Paul és Ndamukong Suh ellen nagyon sarokba lesznek szorítva és ennek az lehet az eredménye, hogy Mahomeshoz gyorsabban odaér a nyomás, mint normális esetben.

Minden jog fenntartva. © 2020 Fűzővel kifelé!