Connect with us

Prémium cikkek

A nullszaldó sem jött össze – Steelers FA-értékelő

A Steelers tavaly parádésan kezdte a szezont: az első 11 meccsét megnyerte. Az utolsó öt találkozóból viszont csak egyet sikerült megnyerni, többek között a Washingtontól és a Bengalstól is kikapott a csapat. Probléma volt és van bőven, de a majdnem semmilyen FA-val még a szinten tartás sem sikerült. 

A Pittsburgh legnagyobb problémája tavaly az offense inkonzisztenciája és Big Ben átlagon aluli játéka volt (a jobb statisztikák ellenére). Egy darabig kérdéses is volt a veterán irányító jövője, de végül sikerült megegyezni a folytatásban: Roethlisberger lemondott 5 millió dollárról, a maradék 14 millió dollárt pedig aláírási bónusz formájában négy automatikusan megszűnő évvel öt részre osztották, ezzel 15 milliót spórolva.

Az irányító tehát áldozatot hozott a csapatért, amire óriási szükség volt: a Steelers februárban még 30 millió dollárral lépte át a fizetési plafont. Ez természetesen még nem volt elég a boldogsághoz, így több sztár, mint például Cam Heyward szerződéséhez is hozzá kellett nyúlni, hogy beférjen a sapkába a Steelers. A kitekintőben úgy kalkuláltam, hogy pár komolyabb szerződésmódosítással és 1-2 kivágással akár 29 millió dollárnyi cap space-t is össze lehet hozni, amiből már akár erősíteni is lehet. Pittsbugh-ben máshogy gondolták.

[ppp_patron_only level=”3″ silent=”no”]

A legfontosabb távozók

Én arra számítottam, hogy a kora miatt a csapat elküldi/elcseréli Joe Hadent és hosszabbít a szerződése utolsó évébe lépő Steven Nelsonnal. A Steelers ehelyett (jelenlegi tudásunk szerint) nem nyúlt hozzá Haden szerződéséhez, ellenben elküldte Nelsont. Emellett hagyta elmenni Mike Hiltont is, tehát a csapat tavalyi négy legjobb corneréből kettő is elhagyta az Acélvárost.

Emellett visszavonult a center Maurkice Pouncey és a tight end Vance McDonald. Előbbi régóta kezdő volt, de már évek óta csak a nevéből élt, míg utóbbi Eric Ebron miatt egyre kisebb szerepet kapott. Egyikükért sem volt kár, viszont anyagilag sokat segítettek a csapaton.

Hasonló a helyzet az egysíkú linebacker Avery Williamsonnal és a középszerű futó James Connerrel, akikre sem a posztjuk, sem a kvalitásuk miatt nem érte meg pénzt költeni. A többi távozó ellenben már fájdalmasan érinti a csapatot. Illetve ebbe a csoportba tartozik Vince Williams is, akin még spórolt is a gárda, bár nélküle és Williamson nélkül nagyon vékony lett a poszt.

A többiek ellenben már komolyabb űrt hagynak maguk után. Alejandro Villanueva átlag feletti LT, míg Matt Feiler korrekt mindenes, aki guardot és jobboldali tackle-t is tud játszani. Pouncey-val kiegészülve a kezdő támadófalból hárman is távoztak (bár Villanueva akár még visszatérhet).

A védőfalból is lejárt egy kezdő játékos szerződése. Bud Dupree az elmúlt két évben átlagon felüli szinten játszott, de mindezt csak úgy tudta elérni, hogy a csapat védőfalának leggyengébb tagjaként rá a legtöbbször nem maradt ember. 8-10 millióért maradhatott volna, de a Titans által ajánlott évi 16,5 millió fizetés már bántóan nagy túlfizetés.

A legfontosabb érkezők

A csapat a piacon a legjobb esetben is roster végi játékosokra fókuszált, mindössze négyen kaptak 2,5 millió dolláros éves fizetésnél magasabb összeget és senki nem lépte át a 10 milliós átlagot.

A csapat visszahozta JuJu Smith-Schustert, Tyson Alualut, Jordan Berryt és Cameron Suttont a saját lejáró szabadügynökei közül. Előbbit a Chiefs és a Ravens is csábította hasonló fizetéssel, de végül maradt a Steelersben. Ilyen áron ez teljesen rendben van: Big Bennel nagy haverok, érzik is egymást a pályán, és bár JuJu soha nem lesz WR1, de WR2-3-ként képes lehet komoly károkat okozni az ellenfél védelmében.

Alualu története is érdekes volt. A kiváló DT már korábban megegyezett a Jaguarsszal egy két éves, 6 millió dolláros szerződésben, de mivel covidos lett, nem tudta véglegesíteni a megállapodást. Majd 10 napnyi pittsburgh-i karantén után úgy döntött, jó neki itt és aláírt egy 2 éves szerződést a Steelersszel. A szerződés részletei egyelőre nem ismertek, de 3 millió dollárnál aligha magasabb az éves összeg.

Nagy szerencse ez így a Steelersnek: Alualu már lassan 34 éves lesz, de most van pályafutása csúcsán. Az elmúlt két évben közel elit szinten játszott futás ellen, és kisebb meglepetésre pass rush-ban is hatékony volt, tökéletesen illett Cam Heyward és Stephon Tuitt közé. A Steelers elit belső védőfala tehát együtt marad.

Sutton is jó értéket képvisel: olcsóbb volt, mint Hilton, akinél nem is feltétlenül rosszabb. Tavaly 62,7-es passzpontosságot, 416 yardot és két TD-t engedett, de volt egy INT-je, leütött hat passzt és összességében a 88-as engedett passer rating sem vészes. Ár/érték arányban abszolút rendben van, ellenben például Berryvel, aki egy teljesen átlagos punter – jó eséllyel csak veteránminimum közeli összeget fog kapni, de helyette így is jobban megérte volna egy újonc, akinél a potenciális maximum nem a középszer.

A fentiek Zach Bannerre már nem mondhatók el. A támadó jelenleg kezdeni fog a jobb oldalon, de hogy miért benne látja a jövőt a csapat és pláne miért fizet neki 4,25 milliót, az érthetetlen. Egész karrierje során 302 snapje van, az ilyen játékosoknak veteránminimumokat szoktak fizetni. Semmi nem szól mellette, és mégis ő a csapat harmadik legnagyobb fogása a szerződése alapján.

Az említettek mellet olyan játékosok érkeztek, mint a center BJ Finney, a futó Kalen Ballage, a speciális egység játékos Miles Killebrew, az OL Joe Haeg, illetve olyanok maradtak, mint az iDL Chris Wormley vagy a DE Cassius Marsh. Mindegyikük roster végi játékos, túl sokat nem nagyon lehet várni tőlük.

Összegzés

A Steelersnek jelenleg 8,6 millió dollárja van, amin ha nagyon akar, még tud pár szerződés átalakításával javítani. És kellene is, mert ez így nagyon vékony: a támadófal effektíve kuka, legalább kettő, de inkább három minőségi játékos kellene. A védőfal belseje Heywarddal, Alualuval és Tuittal rendben van, de TJ Watt túloldalára nagyon kellene egy jó pass rusher, illetve egy CB, egy linebacker, és ha már itt tartunk, egy punter is elférne a keretben.

Természetesen ilyen anyagi helyzetben nem kell a még elérhető legnagyobb sztárokban gondolkozni, de ha rájátszásért akar menni a csapat, akkor kell még igazolni. Vissza lehetne hozna a baloldalra Villanuevát, de esetleg Russell Okung, vagy ha az egészsége engedi, akkor Eric Fisher sem lenne rossz döntés. Pass rushernek ott van a veterán Melvin Ingram, Aldon Smith, de Ryan Kerrigan sem lenne rossz befektetés, vagy ha olcsón vállalja, akkor Jadeveon Clowney is megpróbálhatja egy magasan jegyzett csapatban újraindítani a karrierjét.

Mondhatnám még Rick Wagnert a fal jobb oldalára, esetleg Austin Blythe-ot center posztra, illetve bármelyik veterán linebackert, de minden posztot nem lehet befoltozni ennyi pénzből, így a prioritásokra kell fókuszálni. Egy azonban biztos: egy, de még inkább több kezdő szintű valakinek érkeznie kellene a piacról valamilyen eltolt szerződéssel, mert mindent nem lehet a draftról megoldani, Big Ben pedig egyre kevésbé tudja saját erőből a hátán cipelni a csapatot (már ha képes még egyáltalán). Ez így kevés.

Értékelés: C-

[/ppp_patron_only]

Minden jog fenntartva. © 2020 Fűzővel kifelé!