Connect with us

Prémium cikkek

Az irányítókérdés csak a jéghegy csúcsa – Jets FA kitekintő

New York zöld felében másfél éve elindult egy új éra: Joe Douglas személyében a csapat hosszú évek után végre egy arra alkalmas embert nevezett ki a GM pozícióba. Robert Saleh személyében egy tehetséges fiatal vezetőedző van a csapat élén. Még egy igazán fontos kérdés maradt, ki fogja irányítani ezt a New York-i gárdát?

Sam Darnold? Zach Wilson? Justin Fields? Esetleg trade útján Deshaun Watson? Rengeteg lehetőség áll fent és a hírek szerint nem is a következő hetekben fog eldőlni a kérdés. Az azonban most dőlhet el, hogy a mindenkori irányító milyen segítséget kaphat majd maga mellé, mennyire sikerül ezt a nem túl erős és tehetséges keretet megerősíteni a szabadügynökpiacon. A Jets kényelmes helyzetben van, hiszen a csökkenő cap ellenére is markáns 67 millió dollárral kezdheti meg a vásárlást, ami a második legtöbb a ligában. Ezen ráadásul még növelni is tudnak néhány nem túl fájdalmas cut révén.

Játékosok, akiken spórolni lehet:

[ppp_patron_only level=”3″ silent=”no”]

A spórolást Henry Andersonnal az éjszaka folyamán már meg is kezdte a csapat. A már 3 éve a csapat kötelékébe tartozó védőfalember 2021-ben utolsó évébe lépett a szerződésének, így a garantált értékei már ki lettek fizetve. Mindössze 1,3 millió dollárnyi halott pénz lekönyvelése mellett 8,2 milliót lehetett felszabadítani az elküldésével. Bár még tavaly is a 2. legtöbb snapet a pályán lévő védőfalember volt Williams mögött, az év második felében Folorunso Fatukasi egyre több szerepet kapott és egyre jobb játékosnak nézett ki. A két fiatal DT bőven képes lehet elvinni a snapek nagy százalékát és egy ennyire drága cserejátékos luxus ilyen szinten.

Két kezdő támadófalembert is meg lehet említeni. George Fantnál 2, Alex Lewis esetében 1,6 millió dollár halott pénzt jelente csak az elküldésük, azonban a nagyjából 13 milliót spórolhatna a csapat. Lewis a mögöttünk lévő szezonban a Jets kezdő LG-je, Fant a RT-je volt a csapatnak, de mindketten meglehetősen gyenge szinten fociztak. Igazán az újonc Bectonon kívül senki sem teljesített kiemelkedően a Jets falában, így akár rajta kívül a teljes sort cserélni lehetne. Azonban a center McGovern elküldésével nem spórolna a csapat és tőle azért elvárható egy jobb második szezon, míg a RG Greg van Roten esetén kisebb mértékű lenne a spórolás, mint a fent említett duónál. Egy offseason alatt nem lehet teljesen újjáépíteni egy támadófalat, de lépéseket lehet, sőt kell is tenni. A Jets támadósorának gondjainak egyik fő okát a falban kell keresni. Bárki is álljon majd a center mögé, bárki is fusson majd a labdával, a csapatnak meg kell próbálnia megkönnyíteni a dolgukat és tovább kell építeni a falat.

Utolsóként pedig itt van Jamison Crowder esete. Az, hogy ő a Jets legjobb elkapója, inkább bírálat, mint dicséret. Elküldésekor a több mint 10 milliós spórolás mellé csupán 1 millió halott pénz keletkezne. Azonban valóban megfontolandó, hogy megéri-e elküldeni Crowdert. Bár “csupán” slot elkapó, megbízható játékos és a posztján ligaszinten is magas minőséget képvisel. Elküldésével ráadásul az amúgy sem veretes elkapó szekció csak tovább gyengülne. Ugyanakkor az év első felében Braxton Berrios közel hasonló szinten tudta őt pótolni. Az elkapósor mindenképpen erősítésre szorul, de itt úgy gondolom, hogy hiába a sok spórolási lehetőség, a Jets megteheti, hogy amolyan luxusként megtartsa Crowdert a fizetése ellenére, ezzel is könnyebb helyzetben hozva az irányítót.

Ezek mentén körülbelül 90, de akár 100 millióval is megkezdheti majd FA tevékenységét a csapat.

Legfontosabb szabadügynökök:

Nem fontossági sorrendben, hanem posztonként szedtem egymás alá a játékosokat. Breshad Perriman nem rossz, de nem is kiemelkedő szezon van túl: Crowder mögött a második legtöbb elkapott yard és TD fűződött a nevéhez. Nem a pótolhatatlan kategória, és a Jetsnek jobb elkapókra lenne igazából szüksége. Szintén nem tartozik a fájó veszteségek közé az új szezonban már 38 éves Frank Gore, sem a bukott első körös guard Pat Elflein.

A védelemben is inkább sok a lejáró szerződésű játékos, mintsem minőségi. A két legfájóbb veszteség egyértelműen Brian Poole és Marcus Maye volna. Poole az a védelemben, ami a támadósorban Crowder volt. Egy minőségi nickel corner, aki persze hasznos egy jó csapatban, de ha nincsenek legalább átlagos szintet hozó szélső cornerek, igazán nagy haszna nincs. Maye azonban már egy másik kategória. Egyszerűen a legjobb védője volt a 2020-as Jets védelmének, aki ha kikerülne a piacra, az egyik legkeresettebb safety volna. Lejár a szerződése továbbá a kezdő pass rusher duónak és a Mosley helyett játszó linebackernek is, de mind Jordan Jenkins, mind Tarell Basham, mind Neville Hewitt inkább jó cserék, mintsem kezdő kaliberű játékosok.

Potenciális érkezők:

A secondary újraépítése szükséges, ez ugyanakkor nem jelenti azt, hogy azt a kevés értéket ami volt benne, nem volna bölcs döntés megtartani. Maye és Poole bizonyítottak már ebben a csapatban és az új főedző Robert Saleh sem feltétlenül a mínusz kettőről szeretné felépíteni a védelmet. Persze ahogy eddig is látható volt, egy FS és egy nickel corner egyéb segítség és edzői munka nélkül nem sokat ér, de az új rezsim talán végre képes lesz köréjük minőségi rostert felhúzni.

Tovább erősítve a secondaryt érkezne egy külső corner is. Shaquill Griffin fiatal és megbízható játékos, ráadásul hasonló sémában játszott Seattleben mint amit Saleh is futtat, sok zónázással, elsősorban cover 3 és cover 4 felállásokkal. Nem feltétlen tartozik a liga legfelső krémjéhez de egy bőven első számú CB kaliber, amiből nagy hiány van New Yorkban. Az a fajta befürdési rizikó talán nincs meg benne mint ami Trumaine Johnsonban volt, aki még idén is 8 milliót foglal a Jets 2021-es sapkájából. A Poole, Maye duóval kiegészülve egy minőségi ugrást jelenene a secondaryben ha találna a csapat egy valid első számú cornert a pálya szélére.

Persze egy álom secondary sem ér semmit, ha nincs ki levigye a földre az ellenfél irányítóját. Rex Ryan óta jönnek-mennek a jobbnál jobb DT-k, de egyetlen egy közepesnél jobb pass rusher sem fordult meg a csapatban itt a hosszú évek során. Shaquil Barrett végre betöltené ezt az űrt. Saleh éveken keresztül nem tudott igazán kiemelkedőt nyújtani egy középszerű játékosanyaggal, azonban egy ponton beérett a védelme a megfelelő emberekkel. Ezzel a secondaryvel, Quinnen Williamssel, CJ Mosley-val és végre egy prémium pass rusherrel adottak lennének a feltételek New Yorkban is.

Barrett mellett szól, hogy karrierje során még sosem akasztott le nagy pénzt. UDFA-ként került a ligába és Tampában is csak 1-1 éves szerződéseket adtak neki. Két éve konstansan bizonyítja, hogy helye van a liga legjobb pass rusherei között és mivel már a gyűrűjét is megszerezte, gondolhat arra esetleg, hogy oda menjen, ahol a legtöbbet kínálják neki. Saleh rendszerébe pedig nagyon is kell egy minőségi siettető. A gond, hogy Barrett 3-4 OLB volt egész karrierjében és 2 pontos, álló pozícióból indult. Saleh pedig egy 4-3 under front felállást alkalmaz, ahova Barrett nem igazán fit, mint defensive end. Kisebb és könnyebb is, mint az ideális volna 3 pontos felállásból. Azonban a tehetség és a kreatív edzői munka véleményem szerint itt le tudja győzni ezt a gátat. Barrett használható akár LEO-ként, akár a gyenge oldalon 2 pontosból indulva. Azt gondolom, hogy ha összejön a házasság a Jets és Barrett között, megtalálnák a megfelelő megoldást. Ha a sémába illeszthetőség miatt mégsem rá esne a választás, úgy Carl Lawson, a Bengalsból távozó pass rusher lehetne alternatíva. Pár millióval olcsóbb volna vélhetően, könnyebben sémába illeszthető, de kevésbé prémium kaliberű játékos.

Kicsit hangsúlyosabb védelem központú free agency tevékenységet szerveztem, mert a támadósorban igazán egy poszton kellene nagyot javulni ennek a csapatnak, amire meg is van a lehetőségük az 1/2-es pickkel. Azonban bárki is lesz az irányító 2021-ben, a támadósor a falaknál tud még nagyot javulni. Taylor Moton minden bizonnyal a legkeresettebb RT lesz a piacon. A Jetsnek pedig pontosan ilyen játékos kell. Becton személyében úgy tűnik megtalálták a franchise LT-t, Motonnal kiegészülve pedig az egyik legdominánsabb duót alkothatnák az egész ligában. Belülre a drafton akár a második első körös pickkel, akár a második napon is találhat a csapat egy hiányzó guardot, amivel teljessé is válna a fal.

Sokáig gondolkodtam, hogy hozzak-e elkapót. Mint már említettem én Crowdert megtartottam a csapat helyében. Mimsszel kiegészülve két kezdő WR személye így adott. Nyilván szükség van még egy játékosra, aki akár érkezhetne a draftról is, de végül úgy döntöttem, hogy hozok egy izgalmas játékost Curtis Samuel személyében. Nem tudom képes lehet-e úgy használni őt a fiatalabb LaFleur, mint Joe Brady, de Samuel személyében egy offensive weapon érkezne a csapathoz. Jet sweep, end around, reverse vagy akár direkt futások során is játékba hozható lehet. Fel lehet küldeni a slotba, de külső elkapót is eljátszik és a csapat mélységi célpontja is lehetne. 2020-ban sokat játszott a slotból, de ezen kívül több van benne véleményem szerint. Mivel Crowder szerződése 2021-ben lejár, legrosszabb esetben is lesz hosszú távra egy kiemelkedő slot játékosuk, de a plafonja magasabban van, mint egy egyszerű slot WR.

Ha a csapat nem azzal az elgondolással számol majd mint én, és Crowdert mégis cutolják, akkor akár jön Samuel akár nem, JuJu Smith-Schuster lehet még az egyik első számú célpont. A hírek szerint a Golladay, Robinson, Godwin top trió közül lehet, hogy egyik se kerül ki a piacra, így próbáltam más játékosok után nézni. Azt a szcenáriót nehezen tudom elképzelni, hogy Crowder maradása mellett érkezzen a Steelers egykori elkapója, de ha megürül a slot pozíció, akkor tökéletes fit lenne. Benne kevésbé látom, hogy a sloton kívül máshol is stabilan használható legyen, de a pálya közepén egy kiemelkedő minőségű célpont.

Végül pedig egy tight end Jonnu Smith személyében. Smith nem volt igazán kiemelkedő játékos a Titansben, de az lehetett az ember érzése, hogy a séma nem engedte, hogy valóban a maximumot tudja kihozni magából. Elkapásokban lehet elsősorban a csapat hasznára, kiemelve a vörös zónát, de a blokkolási képességei is megütik a kezdő TE minőséget.

A milliónyi hiányposzt nagy részét sikerült befoltozni. A védelem gyakorlatilag kész, persze egy minőségi 2. számú corner és pass rusher még érkezhet, de Saleh akár már első évében a top10-be vezetheti az egységet ezzel az emberanyaggal. A támadósorban a falba egy guard és egy futó még hiányzik és az érkezők/távozók viszonyában foglalkozni kell az elkapó poszttal is, de már nem megoldhatatlan a helyzet. Természetesen a jéghegy csúcsa az irányító. A drafton 3-szor is választ a csapat a top 35-ben, ahol a maradék hiányposztok nagy részét be lehet foltozni.

[/ppp_patron_only]

Minden jog fenntartva. © 2020 Fűzővel kifelé!