Connect with us

Prémium cikkek

Csak Matt Stafford kellett a bajnoki címhez? – Rams FA-értékelő

A Los Angeles Rams egy blockbuster csere után megszerezte Matt Staffordot, azaz sikerült egy top irányítóval megerősíteni a keretet. Ennek (és egyben Jared Goff elcserélésének) ugyanakkor az volt az ára, hogy nagyon szűkös lett a csapat mozgástere – ám talán még ez sem indokol egy ennyire csendes FA-t.

A Rams egy kifejezetten jó csapat: tavaly úgy végzett 10-6-os mérleggel, hogy az offense és Jared Goff messze nem volt a toppon, illetve még a rájátszás első körében is sikerült győzni. Nem volt tehát túlzó az a feltételezés, hogy mindössze egy jó QB-ra van attól a csapat, hogy reális esélye legyen a bajnoki címre. Így gondolhatták Les Sneadék is, akik két első és egy harmadik körös picket, valamint a korábbi 1/1-es Goffot feláldozták Matt Stafford megszerzéséért.

Ez egy ritka jó lépés volt: csak azért nem kellett kitartani Goff (vagy bármelyik rossz döntés) mellett, mert korábban kapott egy nagyobb szerződést, pláne nem úgy, hogy teljesen megromlott a viszonya McVayjel. A cserével egyrészt helyreállhat az öltözői egyensúly (állítólag McVay az utóbbi időben egyre látványosabban tudatta Goffal az elégedetlenségét), másrészt sikerült szintet lépni a legfontosabb poszton. Mindez ugyan cap-ügyileg okozott némi nehézséget, de bőven volt lehetősége a Ramsnek a további fejlődésre. Legalábbis lehetett volna.

[ppp_patron_only level=”3″ silent=”no”]

A legfontosabb távozók

A Stafford-cserével is számolva nagyjából 26-30 millió dollárral lépte túl a fizetési plafont a csapat még februárban. Ahogy a kitekintőben is írtam, rengeteg lehetősége volt a gárdának, akár 40-45 millió dollárnyi cap space-t is fel tudott volna szabadítani.

Most vagy soha – Rams FA-kitekintő

Ebből a végén jó eséllyel 20-22 millió dollár lett. Azért írom azt, hogy “jó eséllyel”, ugyanis semmit nem tudunk arról, mit csinált a csapat. Az egyértelmű, hogy átalakított pár szerződést, ugyanis a határidőre befért a fizetési plafon alá. Az OverTheCap szerint 10 millió dollárja van jelenleg a csapatnak, míg a játékosok szakszervezete (NFLPA) által kiadott hivatalosnak tekinthető cap jelentés alapján 17 millió dollárja.

Mivel a gárdának volt már két igazolása és egy kiosztott RFA-tendere, így a szerződésátalakításokkal és Michael Brockers elcserélésével a -26 millió dollárból sikerült 22-25 millió dollárnyi cap space-t csinálni. Nem is rossz, ráadásul Snead is tartotta magát az ígéretéhez, mely szerint nem kivágásokkal fog elkölthető pénzhez jutni. A csapat konkrétan senkit nem vágott ki, pedig A’Shawn Robinson (DT) vagy Kenny Young (LB) adta volna magát.

Brockersen kívül tehát nem volt olyan távozója a csapatnak, aki szerződés alatt állt. Az FA-k között is mindössze a Brownsba igazoló John Johnson képviselt top szintet, de mivel a rosteren ott a 2019-ben második körös Taylor Rapp, a tavaly hatodik körös, de egész korrekt szintet hozó Jordan Fuller, illetve a szintén tavalyi 3. körös Terrell Burgess, így nem meglepő, hogy a Rams nem akart a safety posztba invesztálni. A Johnsonhoz hasonlóan a Brownsba igazoló Hill pótlása ugyanakkor nincs megoldva, bár hozzá hasonló kvalitású CB3-at azért nem olyan nehéz találni.

A támadóoldalról a sokoldalú belső támadófalember Austin Blythe és a középszerű TE Gerald Everett távozott. Előbbi hagyott maga után nagyobb űrt, de mivel még nincs csapata, így nem elképzelhetetlen, hogy olcsón visszatér. Ha nem, akkor a draftról is érkezhet pótlás, vagy a 2018-ban negyedik körös Brian Allennel lehet próbálkozni. Ami a Seahawksba igazoló Everettet illeti: a korábbi második körös TE már eddig is második számú volt Tyler Higbee mögött, így nem volt kár érte.

A legfontosabb érkezők/maradók

Amennyiben Matt Staffordot nem számítjuk, úgy elég vérszegény a csapat FA-teljesítménye. A pass rusher Leonard Floyd visszaigazolásában van ráció, korrekt szintet hozott Aaron Donaldnak és a rendszernek hála, 10 millió dollárért korrekt lett volna. Az évi 16 milliós fizetés ugyanakkor óriási túlzás még úgy is, ha minden középszerű pass rushert túlfizettek idén. Nem vitás, hogy képes lesz egy korrekt szintet hozni, de ezért a csapat alsó hangon évi 3-5 millióval többet fizet, mint kellene.

A Rams továbbá megtartotta egy első körös RFA-tender segítségével a corner Darious Williamst, aki tavaly parádés volt Jalen Ramsey túloldalán. Fontos lépés volt ez, ahogy az első körös, azaz drágább tender is jó ötlet volt, különben garantáltan érkezett volna szerződésajánlat a cornerhez. (RFA-tender esetén a többi csapatnak van lehetősége tárgyalni a játékossal, és amennyiben megegyeznek, úgy a Ramsnek dönteni kellett volna: vagy tartja az ajánlatot, vagy lengedi a védőt, és cserébe kompenzációt kap. Első körös tender esetében első körös kompenzációt, második körös esetén második körös picket, eredeti körös tender esetén olyan körös cetlit, amilyen a játékos eredeti draftpozíciója volt – Williams esetében ez utolsó a semmivel lett volna egyenlő, ugyanis draftolatlan volt).

Mellettük még a 34 éves DeSean Jackson érkezett egy évre 4,5 millió dollárért. Állítólag még mindig nem kopott meg a sebessége, és amennyiben képes egészséges maradni, úgy nagyon fontos eleme lehet a támadósornak: egyrészt veszélyes mélységi célpontként ki lehet használni Matt Stafford karerejét, másrészt a vertikális útvonalaival jócskán megkönnyítené Cooper Kupp és Robert Woods dolgát.

Ennyi?

Egyelőre úgy néz ki, hogy igen. Tekintve, hogy tavaly is csak effektíve Floyd érkezett, a visszafogottság valahol érthető, ugyanakkor nemcsak 17, de már 10 millió dolláros cap space-szel is illett volna komolyabb erőfeszítéseket tenni a roster további megerősítésére.

A védelem garantáltan nem fogja tudni hozni a tavalyi No1 szintet: távozott Johnson, Hill, valamint Brockers, és ami még fontosabb, a DC Brandon Staley is. Mindezt alapvetően az offense képes lehet kompenzálni, sőt Stafford ideális esetben még 1-2 extra győzelmet is jelenthet egy fokkal gyengébb védelemmel is, de ez aligha lesz elég.

A címvédő Buccaneers együtt tartotta a csapatot, és bár a Seahawks és a Packers némileg gyengült, így sem lehet magabiztosan eléjük tenni a Ramst. Emellett a 49ers sem lesz mindig kórházcsapat, a Cardinals is sokat erősített papíron és valamelyik sötét ló is okozhat meglepetést.

A rájátszás jó eséllyel összejön a Ramsnek, de Super Bowlhoz ennél talán több kell. Nem muszáj sztárigazolásokban gondolkodni, de Blythe visszaigazolása nem lenne butaság, ahogy a pass rush-t is meg lehetne erősíteni egy Melvin Ingram/Aldon Smith/Justin Houston szintű veteránnal, esetleg megfelelő körülmények között Jadeveon Clowney-nál is be lehet próbálkozni. A linebacker sorba is elférne egy olcsó veterán, Avery Williamson, Vince Williams vagy De’Vondre Campbell, de egy olcsó veterán safety sem lenne ördögtől való. Nyilván nem lehet mindegyik posztra hozni egy veteránt mélyítésnek, de 1-2 okos igazolásra még nagyon nagy szükség lenne, mert ez így Stafforddal együtt is messze van a tökéletestől.

Értékelés: B

[/ppp_patron_only]

Legfrissebb cikkeink

Legutóbbi hozzászólások

Közelgő cikkek, podcastek

Minden jog fenntartva. © 2020 Fűzővel kifelé!