Connect with us

Prémium cikkek

Fegyverrel a csatába – Ravens FA kitekintő

A Baltimore Ravens 2020-ban egy korrekt szezont tudhatott magáénak, de végül megint a szezon lezárása bizonyult egy olyan pontnak, ami után hiányérzete maradt az embernek. A csapat magja javarészt 2021-ben is együtt fog maradni, ugyanakkor lesznek fontos távozók, akiknek a helyére sürgős pótlás szükséges. Amire pedig tavaly nem találták a választ, arra idén égetően fontos lesz, mégpedig meg kell támogatni Lamar Jacksont célpontokkal, fel kell varrni a ráncokat a passzjátékon, különben nem lehet meg az a következő lépés, ami esetlegesen a Super Bowlba emelheti a csapatot.

Pénzügyi lehetőségek

A Hollók a közel $17 milliós büdzséjével a liga valamennyi csapatát tekintve a középmezőnyben tanyáznak, van némi mozgásterük, de be van határolva, hogy meddig tudnak elmenni. A helyzeten lehet kozmetikázni, de csak és kizárólag úgy, ha nagyobb nevű sztárok, veteránok beleegyeznek abba, hogy a szerződésüket a hosszútávú fenntarthatóság jegyében átalakítsák.

[ppp_patron_only level=”3″ silent=”no”]

Így jöhet szóba Peters, Campbell és Williams kontraktusának újratárgyalása is, amivel komoly növekedést érnének el pénzügyi téren, új stratégiákkal vághatnának neki a piac nyitása előtti tárgyalásoknak. További pénz szabadítható fel Orlando Brown elcserélésével is, aki Stanley sérülésének köszönhetően jobboldali tackle-ből Jackson vakoldalára mozgott át, teljesítményével pedig nem okozott csalódást, megállta a helyét a baloldalon is. Ő pedig úgy gondolja, hogy hosszútávon is képes ebben a pozícióban dolgozni, viszont erre a Ravensnél aligha lenne lehetősége, ezért felröppentek híresztelések, hogy cserét kér. Egy trade esetén minimális halott pénzt ($216 430) lenne kénytelen benyelni a csapat, de több, mint három millió dollárt spórolnának úgy, hogy egy magas, akár elsőkörös picket is elkérnek érte.

Potenciális távozók

Az egyik legfontosabb problémája a Ravensnek a 2021-es holtszezonban, hogy megoldást találjanak a távozóban lévő pass rusherek pótlására. Szupersztár nevek kerülnek ki a piacra Matt Judon és Yannick Ngakoue személyében, akik bár nem úgy teljesítettek tavaly, ahogy azt el lehetett volna várni tőlük, de a csapat életében fontos szerepet töltenek be és még mindig átlag feletti kaliberű passzsiettetők. Ezzel pedig ők és a piac többi szereplői is tisztában vannak, így nehéz elképzelni, hogy valamelyik franchise ne kínálja meg őket egy jobb ajánlattal, mint amilyet a Baltimore tud.

Mellettük Pernell McPhee minden remény szerint nem fog kiválni a fal széléről, az ő visszatérésével  lehet számolni, illetve Tyus Bowser visszatérésébe lehet kapaszkodni. A poszt mélysége viszont velük sem lesz túl potens, hiszen mindössze Jaylon Ferguson és Aaron Adeoye van szerződés alatt, így pedig nagyon kevés fegyver áll rendelkezésre pass rush-ban. A védőfal pedig nem csak a széleken, hanem középen is nehezebb idők elé néz rövid- és hosszútávon is, Derek Wolfe és Justin Ellis is szabadügynök idén, esetleges kiválásukkal komoly érvágás érné a Ravens védőfalának belső rotációját. Így tehát Campbell, Williams, Madubuike, Crawford és Washington vannak ott a rosteren, akik ideig-óráig megoldást jelentenek, de hosszútávon sem mennyiségben, sem pedig minőségben nincsenek elegen.

Bár linebacker poszton első ránézésre nem tűnhet fontos free agentnek Chris Board, hiszen a védő snapek mindössze 24,5%-án volt fenn a pályán, mégis nagyon jól ismeri Martindale rendszerét és kiválóan mentorálta az újonc linebackereket, Queent és Harrisont a 2020-as szezonban. Nem a legkiemelkedőbb kaliberű védő a csapatban, de a defense-en kívül nagyon fontos szerepet tölt be a speciális csapategységben is, ahol óriási veszteséget jelentene, ha nem térne vissza.

Támadóoldalon kisebb veszteségekkel kell szembenéznie a csapatnak, egyedül Orlando Brown ügye képvisel kivételt a szabály alól. Távozása érzékenyen érintené a csapatot, ugyanis a jobb oldal így megüresedne, hiszen DJ Fluker is szabadügynök, aki bár nem képvisel elit színvonalat, de több pozícióra is be lehet őt mozgatni, ha valamelyik kezdő kiesik az ötösből. Erre láthattunk példát 2020-ban is, egy ilyen falemberre pedig nagy szükség van, a kérdés viszont az, hogy a prioritási listán mely pozíciók állnak a swing tackle előtt.

Egyben biztosak lehetünk, hogy az elkapó egy ilyen poszt, ugyanis láthattuk tavaly, hogy milyen döcögős, olykor teljesen ötlettelen passzjátékkal állt elő Greg Roman egysége. Itt részben felelősségre vonható a stratéga, aki adott alapanyagból nem tudta kifőzni a legjobbat, de megvizsgálhatjuk azt is, hogy az az alapanyag mennyire volt minőségi. A Ravens elkapósora Willie Snead és Dez Bryant jelenlétében sem számított átlagosnak, sokkal gyengébben muzsikált az egység az elvártaknál. A két veterán távozása ugyanakkor nem lesz nagy érvágás, könnyen pótolhatók a fiatalokkal, egy esetleges piaci erősítéssel viszont már egészen más színben tündökölhetne az egység.

Kikkel számolhatunk a jövőben?

Rengeteg szabadügynöktől kell majd elbúcsúznia  a csapatnak a fentebb felsoroltakból, de fontos lesz, hogy egy-egy, stratégiailag fontos játékost meg tudjanak tartani, egyes posztokon ne gyengüljenek olyan mértékben, hogy az komoly hatással legyen a 2021-es teljesítményükre. Ez elsősorban a passzsiettetésnél kritikus pont, ahol a nagyobb sztárok valószínűleg nem jönnek vissza a csapathoz, de a rendszert jól ismerő, rotációban hasznos játékosok visszaigazolása előtérbe kerülhet.

Itt McPhee-re és Bowserre kell gondolni, akiket csapatbarát szerződésekkel a keretben kell tartani, hogy ne tátongjon óriási üresség mögöttük. Ugyanez igaz Derek Wolfe személyére is, aki veterán múltjával és tapasztalatával sokat segíthet a fiataloknak a beépülésben, illetve komoly fegyvert jelent még mindig a védőfalban, főleg a futás elleni védekezésnél. Board visszaigazolásán pedig túl sokat nem kell tanakodni, olcsón meg lehet tartani, teljesítménye fontos lesz mind a special teamben, mind pedig akkor, mikor a védelemben kap epizódszerepet.

A maradóknál kell kiemelni Gus Edwardsot, akire $3,4 milliós, második körös tendert tett a csapat, így bár nem lesz ott Ingram a 2021-es depth charton, de JK Dobbinsnak lesz egy megbízható és Roman sémáit jól ismerő cseréje, nem kell tartania a csapatnak attól, hogy a futóposzt komolyabb gyengülésen fog keresztül menni.

Lyukak tátonganak a csapat egyes posztjain, és ha nem a pass rush-t vesszük előtérbe, akkor mindenképp Lamar Jackson fegyvereinek arzenálját kell kibővíteni ahhoz, hogy a csapat szintet tudjon lépni a következő szezonban. A tagek kiosztása nem a legkedvezőbben alakult a Ravens szempontjából, hiszen Robinson és Godwin sem lesz elérhető a piacon, de Corey Davis igazi szélső elkapóként kiváló opciót jelenthet Eric DaCostáéknak. Nem lesz a legolcsóbb célpont, de a Ravens vele óriási fejlődésen mehet keresztül hatékonyságban, hozzá fogható, tapasztalt elkapó pedig nincs a csapatban, nagy hiányposztot tudna vele befoltozni a front office.

Hasonló gondolatok mondhatók el Jonnu Smith-ről, aki Mark Andersszal kiegészülve brutális párost alkothat a pálya közepén. A Ravens köztudottan szereti a nehezebb csomagokat támadóoldalon, nem kivétel ez alól a két tight endes felállás sem, és a pálya közepét előszeretettel tesztelő Jackson célpontjainak száma egy újabb nagy elkapási rádiusszal rendelkező fegyverrel bővülne ki.

Erősítésre vár a secondary is, ahol bár nem tátongnak akkora lyukak, de láthattuk, hogy Elliottnak és Clarknak is akadtak olyan napjai, mikor nem nagyon találták az ütemet, nem tudtak felnőni a cornerbackek szintjére. Xavier Woods a Cowboystól érkezhet a csapathoz, aki jó eséllyel nem fog teljes értékű kezdőszerepet kapni a csapatnál, ha sikerül őt leigazolni, de dime csomagokban óriási pluszt adhat a Ravensnek azzal, hogy coverage-ban átlag feletti teljesítményre képes. Sérülés esetén pedig free és strong szerepkörben is elbírja a teljes terhelést, nagy hozzáadott értéket képviselne a piacról való elcsaklizása.

Hogyan tovább a drafton?

Annak köszönhetően, hogy a csapat a tavalyi szezon végén egy ötmeccses győzelmi szériával zárta le az alapszakaszt, beverekedte magát a rájátszásba, ezzel pedig biztossá vált, hogy a draft hátsó választásainak egyikével fog majd húzni. A Bills elleni vereség pedig bebiztosította, hogy a 27. pick lesz az övék, egészen hátul az első körben. Ebből fakadóan, ha nem fog felcserélni a csapat a mezőny közepébe, már csak olyan játékosok lesznek ott 1/27-en, akik nem tartoznak a blue chip kategóriába, nem képviselnek elit színvonalat prospect szinten. Így tehát sok fejtörést fog okozni a csapat vezetésének, milyen irányba mozogjon, needre vagy BPA alapon húzzanak.

Az viszont kristálytiszta, hogy milyen pozíciók jöhetnek elsősorban szóba: elkapó, passzsiettető és támadófal. És bár értéket tekintve nem valószínű, hogy ezekre a posztokra ilyen magaslatokban találnak elsőkörös tehetséget, de a második polcról még mindig lehet olyan hasznos játékost választani, aki már korán a kezdőben találhatja magát. Ha az elkapó posztra helyezzük a hangsúlyt, óriási erősítés lenne Rashod Bateman megszerzése, akit a széleken és slotban is egyaránt tudná használni a csapat. Szóba kerülhet Terrace Marshall Jr. is, aki bár minimális reach lenne, de akkora szüksége van a csapatnak egy nagyméretű, stabil és fiatal elkapóra, hogy nem lenne meglepő, ha rá esne a választásuk.

Passzsiettetés terén bonyolultabb a képlet, rengeteg nevet fel lehet sorolni, de mindenkinél fel-felrepül egy-egy redflag azzal kapcsolatban, hogy valóban érnek-e első körös választási jogot. Jaelen Philips a class legtehetségesebb edge rushere, de a múltbéli sérülései komoly kérdőjelek, Azeez Ojulari technikája nagyon kiforratlan, Kwity Paye egy elit atléta, de eddig nem párosult mellé produktivitás, Gregory Rousseau pedig eddig mindössze egy évig riogatta az ellenfél irányítóit pass rusherként, addig is rendre gyenge falemberek ellen.

Ha pedig a támadófalat szeretnék erősíteni a legelső választásukkal, akkor is több irányba nézelődhetnek, választhatnak tackle-t a jobb oldalra vagy egy ütőképes guardot a fal belsejébe, esetleg egy olyan prospectet, aki mindkét helyen meg tudja állni a helyét. Szóba jöhet Teven Jenkins, Jalen Mayfield, Samuel Cosmi és Dillon Radunz neve is egyaránt, akik jó eséllyel ott lehetnek a 27. picken és olyan flexibilitást kínálnak, amibe beleszerethetnek a Ravensnél.

[/ppp_patron_only]

Minden jog fenntartva. © 2020 Fűzővel kifelé!