Connect with us

Prémium cikkek

Ki kaphat idén taget? – Franchise tag figyelő 2021

Múlt keddtől kezdve egészen március 9-ig lehet kiosztani a franchise tageket (arról, hogy mi is ez és mit érdemes róla tudni, ide kattintva olvashattok bővebben). Ez azt jelenti, hogy nagyon sok pénzért egy évre a csapat magához láncolhatja az egyik lejáró szerződésű szabadügynökét. Összeszedtük minden csapat azon játékosait, akik számíthatnak a tagre és azt, hogy ennek szerintünk mekkora az esélye (1 – szinte semmi, 10 – közel készpénznek vehető).

Mielőtt belekezdünk, egy kis ismertető. A franchise tag lehet exkluzív és nem-exkluzív. Az exkluzív franchise tag esetén a játékos nem tárgyalhat más csapattal. Nem-exkluzív tag esetén a játékos tárgyalhat más csapattal, de ha elfogad egy ajánlatot, azt a volt klubja matchelheti (vagyis megadja ugyanazokat a feltételeket, mint a másik csapat), és akkor a játékos a korábbi munkaadójánál marad. Abban az esetben, ha a franchise taget adó csapat nem matcheli az ajánlatot, akkor elveszíti a játékost, de cserébe kap két első körös választási jogot kompenzációként.

A 2011-es NFL-sztrájkig a franchise tag értékét a top 5 legjobban kereső játékos adott évi fizetésének átlaga határozta meg. Ez azóta megváltozott: az utóbbi öt év fizetési plafon átlagának és posztonkénti fizetések átlagának aránya, ami a teljes cap bizonyos százaléka (pont ennyire bonyolult kiszámolni, de a lényeg az, hogy nem az adott poszton legjobban keresők átlagáról van szó).

A harmadik opció a transition tag. A nem-exkluzív franchise taghez hasonlóan a transition tag esetében is a játékos tárgyalhat más csapatokkal, amit a volt csapata matchelhet. Ám, ha a játékos volt csapata nem matcheli az ajánlatot, akkor nemcsak, hogy elveszíti a játékost, de még pickeket sem kap cserébe.

Igazság szerint a tag, legyen bármilyen is, önmagában nem jó sem a játékosnak, sem a csapatnak. Előbbinek azért, mert a következő évre nem rendelkezne érvényes szerződéssel és egy sérülés vagy gyenge szezon milliókba kerülne neki a továbbiakban (értékcsökkenés). A csapatra pedig tag esetén hatalmas teher hárulna, hisz a játékos rengeteg pénzt foglalna el a fizetési sapkából (főleg az idei pandémia sújtotta helyzetben), és nem is lehet a pénzek elosztásával trükközni.

Ez csak egy vészmegoldás, hogy a franchise-ok elkerüljék a konkurenciát és nyugodtan tudjanak egyeztetni egy hosszú távú szerződésről – legalábbis sokáig így volt. Ma már gyakran azért tesznek taget egy játékosra, hogy az még egy évet bizonyítson (DeMarcus Lawrence), esetleg azért, hátha sikerül elcserélni (Frank Clark, Dee Ford). Az idei franchise és transition tagek várható értéke az OTC szerint:

 

A 49ersnél több fontos szabadügynök szerződése is lejár, de egyik sem franchise tag kandidátus. Richard Sherman idős, Jason Verrett túlságosan sérülékeny, Trent Williams pedig úgy ment bele a szerződésének módosításába, hogy cserébe a csapat vállalta, nem tesz rá taget 2021-ben.

A Rams a kiváló safety John Johnsonra tehetne franchise taget, de egyrészt már megvan az utánpótlás a tavaly harmadik körös Terrell Burgess személyében, másrészt a csapat olyan rossz helyzetben van anyagilag a Jared Goff-Matthew Stafford csere miatt, hogy nem fér bele a 11 millió dolláros tag.

Shaquill Griffin,
CB Franchise tag értéke: 15,2 millió dollár
Esély: 2

Griffin egy korrekt corner, aki akár top 5-ös fizetést is kaphatna a nem túl erős CB-piacon. Ennyit a mutatott játéka alapján nem nagyon ér (az elmúlt három évben mindig legalább 94-es passer ratinggel dobáltak rá), pláne a Carlos Dunlapen is spórolni akaró Seahawsnak.

Lejáró szerződésű játékosból van bőven, de egyik sem franchise tag alapanyag. A CB Patrick Peterson már idős és évről évre rosszabb, Larry Fitzgerald már csak WR3-szint, a futó Kenyan Drake tavaly is csak transition taget kapott és az is túlzás volt neki, míg a pass rusher Haason Reddick a 12,5 sackje ellenére sem 10+ milliós játékos (ezt megelőzően három év alatt 7,5 sackje volt), a 17,7 milliós tag a reális értéke duplája lenne.

A cikk folytatódik! Mindössze havi 3$ (+ÁFA) és több tucat extra cikket olvashatsz el, illetve korlátlan hozzáférést kapsz minden korábbi anyagunkhoz. Vagy légy a támogatónk további előnyökért! Ha már előfizető vagy, ne felejts el bejelentkezni (fent a menüben)!

Legfrissebb cikkeink

Legutóbbi hozzászólások

Közelgő cikkek, podcastek

Minden jog fenntartva. © 2020 Fűzővel kifelé!