Connect with us

Prémium cikkek

Ki kaphat idén taget? – Franchise tag figyelő 2021

Múlt keddtől kezdve egészen március 9-ig lehet kiosztani a franchise tageket (arról, hogy mi is ez és mit érdemes róla tudni, ide kattintva olvashattok bővebben). Ez azt jelenti, hogy nagyon sok pénzért egy évre a csapat magához láncolhatja az egyik lejáró szerződésű szabadügynökét. Összeszedtük minden csapat azon játékosait, akik számíthatnak a tagre és azt, hogy ennek szerintünk mekkora az esélye (1 – szinte semmi, 10 – közel készpénznek vehető).

Mielőtt belekezdünk, egy kis ismertető. A franchise tag lehet exkluzív és nem-exkluzív. Az exkluzív franchise tag esetén a játékos nem tárgyalhat más csapattal. Nem-exkluzív tag esetén a játékos tárgyalhat más csapattal, de ha elfogad egy ajánlatot, azt a volt klubja matchelheti (vagyis megadja ugyanazokat a feltételeket, mint a másik csapat), és akkor a játékos a korábbi munkaadójánál marad. Abban az esetben, ha a franchise taget adó csapat nem matcheli az ajánlatot, akkor elveszíti a játékost, de cserébe kap két első körös választási jogot kompenzációként.

A 2011-es NFL-sztrájkig a franchise tag értékét a top 5 legjobban kereső játékos adott évi fizetésének átlaga határozta meg. Ez azóta megváltozott: az utóbbi öt év fizetési plafon átlagának és posztonkénti fizetések átlagának aránya, ami a teljes cap bizonyos százaléka (pont ennyire bonyolult kiszámolni, de a lényeg az, hogy nem az adott poszton legjobban keresők átlagáról van szó).

A harmadik opció a transition tag. A nem-exkluzív franchise taghez hasonlóan a transition tag esetében is a játékos tárgyalhat más csapatokkal, amit a volt csapata matchelhet. Ám, ha a játékos volt csapata nem matcheli az ajánlatot, akkor nemcsak, hogy elveszíti a játékost, de még pickeket sem kap cserébe.

Igazság szerint a tag, legyen bármilyen is, önmagában nem jó sem a játékosnak, sem a csapatnak. Előbbinek azért, mert a következő évre nem rendelkezne érvényes szerződéssel és egy sérülés vagy gyenge szezon milliókba kerülne neki a továbbiakban (értékcsökkenés). A csapatra pedig tag esetén hatalmas teher hárulna, hisz a játékos rengeteg pénzt foglalna el a fizetési sapkából (főleg az idei pandémia sújtotta helyzetben), és nem is lehet a pénzek elosztásával trükközni.

Ez csak egy vészmegoldás, hogy a franchise-ok elkerüljék a konkurenciát és nyugodtan tudjanak egyeztetni egy hosszú távú szerződésről – legalábbis sokáig így volt. Ma már gyakran azért tesznek taget egy játékosra, hogy az még egy évet bizonyítson (DeMarcus Lawrence), esetleg azért, hátha sikerül elcserélni (Frank Clark, Dee Ford). Az idei franchise és transition tagek várható értéke az OTC szerint:

 

A 49ersnél több fontos szabadügynök szerződése is lejár, de egyik sem franchise tag kandidátus. Richard Sherman idős, Jason Verrett túlságosan sérülékeny, Trent Williams pedig úgy ment bele a szerződésének módosításába, hogy cserébe a csapat vállalta, nem tesz rá taget 2021-ben.

A Rams a kiváló safety John Johnsonra tehetne franchise taget, de egyrészt már megvan az utánpótlás a tavaly harmadik körös Terrell Burgess személyében, másrészt a csapat olyan rossz helyzetben van anyagilag a Jared Goff-Matthew Stafford csere miatt, hogy nem fér bele a 11 millió dolláros tag.

Shaquill Griffin,
CB Franchise tag értéke: 15,2 millió dollár
Esély: 2

Griffin egy korrekt corner, aki akár top 5-ös fizetést is kaphatna a nem túl erős CB-piacon. Ennyit a mutatott játéka alapján nem nagyon ér (az elmúlt három évben mindig legalább 94-es passer ratinggel dobáltak rá), pláne a Carlos Dunlapen is spórolni akaró Seahawsnak.

Lejáró szerződésű játékosból van bőven, de egyik sem franchise tag alapanyag. A CB Patrick Peterson már idős és évről évre rosszabb, Larry Fitzgerald már csak WR3-szint, a futó Kenyan Drake tavaly is csak transition taget kapott és az is túlzás volt neki, míg a pass rusher Haason Reddick a 12,5 sackje ellenére sem 10+ milliós játékos (ezt megelőzően három év alatt 7,5 sackje volt), a 17,7 milliós tag a reális értéke duplája lenne.

[ppp_patron_only level=”3″ silent=”no”]

Ha Joe Thuney nem játszott volna már tavaly is franchise taggel, akkor jó opció lehetne, de a kiváló guard tage a 120 százalékos szabály miatt 19,3 milliót érne. Szóba jöhetne még a center David Andrews is, de mivel nincs külön center tag, az OL-tag pedig 14 millió, így még csak elméleti szinten sem jöhet szóba a dolog.

Marcus Maye, S
Franchise tag értéke: 11,1 millió dollár
Esély: 8

A Jets elengedte tavaly Jamal Adamset (jelentős kompenzációért cserébe), de meglepő lenne, ha ezt tenné Marcus Maye-jel. A safety a liga egyik legalulértékeltebb játékosa, tavaly effektíve segítség nélkül játszott közel elit szinten, különösen coverage-ben volt jó, a PFF-től egyenesen a negyedik legmagasabb értékelést kapta. A játéka alapján 13-15 millió dollárt érhet a piacon, Robert Saleh-nak nagyon kellene egy ilyen játékos, így a tag szinte garantált, de egy hosszú távú szerződés is benne van a pakliban.

Sorozatban második éve nincs értékelhető szabadügynöke a csapatnak, idén a legnagyobb név 39 éves irányító, Ryan Fitzpatrick.


Daryl Williams, OT
Franchise tag értéke: 14,5 millió dollár
Esély: 5

A csapatnak két jó opciója van: a linebacker Matt Milano és a támadófalember Daryl Williams. A hírek szerint a Bills előbbit kiengedi a piacra, így már csak Williams a kérdéses, aki bár remek volt tavaly, az inkonzisztenciája miatt kérdéses, hogy a Bills ekkora összeggel magához láncolja.

Kenny Golladay, WR
Franchise tag értéke: 16,4 millió dollár
Esély: 8

A korábbi harmadik körös játékos tavaly csak öt meccsen lépett pályára, de azt megelőzően kétszer is átlépte az 1000 yardos határt és összesen 16 TD-t szerzett. Idén novemberben lesz 28 éves, a piaci értéke alsó hangon 16-18 millió dollár körül mozoghat, tehát egy tag még csapatbarát is lenne, ráadásul Marvin Jones, Mo Sanu és Danny Amendola szerződése is lejár, vagyis konkrétan nincs elkapója a Lionsnek. Nehéz megmondani, milyen sebességben fog dübörögni a rebuild, de top elkapóra mindig szükség van: meglepő lenne, ha csak úgy hagyná elmenni Golladay-t a csapat.

Aaron Jones, RB
Franchise tag értéke: 11,1 millió dollár
Esély: 1

Szerintem a Packers nem teheti meg, hogy a pocsék cap-helyzetében akár csak megfontoljon egy jó, de semmi extrára nem képes futó tagelését, pláne a tavalyi második körös AJ Dillion-húzás után. Ezt a pénzt csak jobban lehet elkölteni, de Matt LaFleur futásmániája miatt teljesen nem lehet kizárni, a két év alatt szerzett 2400+ yard és 29 TD papíron nagyon szépen néz ki.

Allen Robinson, WR
Franchise tag értéke: 16,4 millió dollár
Esély: 9

A Bears állítólag szeretné megtartani a legjobb elkapóját (2400 yard az elmúlt két évben), ám ennek ellentmond, hogy jó ideje nem ajánlottak semmit az elkapónak. Így valószínűbb, hogy ez a megtartás egy potenciális tag+trade-et takar: ha sikerül elcserélni az elkapót, az szuper, ha nem, akkor a piaci értéke alatt sikerült megtartani.


Anthony Harris, S
Franchise tag értéke: 15,2 millió dollár
Esély: 2

Harris már tavaly is franchise tag alatt játszott: nem volt jó, nem igazolta, hogy megérdemli a top fizetést. Nem valószínű, hogy a 120 százalékos szabály miatt 15,2 millióért ismét tageli őt a csapat, de már tavaly sem volt az, Mike Zimmer mégis váratlant húzott.

A Steelersnek sok fontos FA-ja van, köztük a tavaly taget kapott Bud Dupree, de a csapat jelenleg 19 millió dollárral van a fizetési plafon fölött, így nem nagyon lehet taggel szórakozni. Természetesen semmi sem lehetetlen, pláne, hogy a pass rushert nagyon szereti Mike Tomlin, de 19,4 millió dollár egyszerűen nem fér bele.

Yannick Ngakoue, DE
Franchise tag értéke: 17,75 millió dollár
Esély: 5

A Ravens tavaly Matt Judonra tett franchise taget, akinek nem sikerült bizonyítania, hogy top játékos, így másodjára garantáltan nem kap taget. Ellenben Ngakoue kaphat: 44 nyomást és 8 sacket szerzett tavaly úgy, hogy pár hónapon belül háromszor is csapatot váltott (a szezon előtt nem sokkal még a Jaguars játékosa volt, majd a Vikingshoz, a trade határidő előtt pedig a Ravenshez került). A Ravensnek van pénze a sapka alatt, a pass rusher nagy need, és ha már többek között egy harmadik kört rááldozott, akkor már meg is tarthatja a pass rushert.

Minden fontos játékos szerződés alatt áll.


Carl Lawson, Edge
Franchise tag értéke: 17,75 millió dollár
Esély: 9

A Bengalsnak két fontos FA-ja van: a pass rusher Carl Lawson és a corner William Jackson. Mindketten megérdemelnék a taget a játékuk alapján, de csak egyikük kaphat, aki a hírek szerint inkább Lawson lehet. A 25 éves pass rusher tavaly 64-szer generált nyomást és 5,5 sacket szerzett egy pocsék védelemben, amiben kvázi csak rá kellett figyelni. A taggel talán még alul is lenne fizetve.

Marcus Williams egy kiváló safety, de 70 millió dollárral a fizetési plafon fölött még csak gondolni sem lehet semmilyen franchise tagre.


Chris Godwin, WR
Franchise tag értéke: 16,4 millió dollár
Esély: 9

A Bucs három játékosnak is adhatna franchise taget: a tavaly tag alatt játszó pass rusher Shaq Barrettnek, a klasszis LB Lavonte Davidnek és az elit elkapó Chris Godwinnak. Előbbi a 120 százalékos szabály miatt 19 milliót kóstálna, ami ilyen szűkös cap helyzetben nagyon sok, míg David a posztja miatt esik ki (az LB tag az OLB-k miatt kvázi pass rusher taget jelent), így Godwin lehet a befutó. Az elmúlt három évben 3015 yardot és 23 TD-t szerzett, tavaly 131,9-es ratinggel dobált felé Tom Brady, és a GOAT igényei mindig elsőbbséget élveznek.

Egyrészt nincs fontos szabadügynöke a csapatnak, másrészt ha lenne, akkor sem volna rá kerete.

Taylor Moton, RT
Franchise tag értéke: 14,5 millió dollár
Esély: 7

Moton egy rendkívül konzisztens passzblokkoló RT, akinek a piaci értéke 16-18 millió dollár körül mozoghat alsó hangon, így a taggel már egyenesen ajándék lenne. Az más kérdés, hogy a Panthersnél mit gondolnak róla, nem nagyon érkeztek hírek arról, hogy minden áron megtartaná a csapat – ellenben egy irányítót nagyon szeretne a gárda, így nem kizárt egy tag+trade sem. Rosszul nem jöhet ki belőle a Panthers.

A center Austin Reiter szerződése lejár, de a centerek még mindig nagyon keveset kapnak a többi falemberhez képest, egy tag 4-5 millióval többet érne mint a játékos piaci értéke. Mellette Sammy Watkins és Le’Veon Bell is szabadügynök lesz, de egyikért sem kár a tavalyi szezonjuk után.

Hunter Henry, TE
Franchise tag értéke: 13,2 millió dollár
Esély: 3

Henry tavaly is taggel játszott, ami idén 13,2 millió dollár lenne. Túlzás lenne azt mondani, hogy ezzel nagyon túl lenne fizetve, de egy új rezsim ritkán szokott franchise tageket osztogatni. Kizárni nem lehet, de nem túl valószínű, hogy Justin Herbert miatt kap még egy prove it évet.

A Raiders legjobbjainak van szerződése 2020-ra, senkire nem érné meg franchise taget tenni.

Justin Simmons, S
Franchise tag értéke: 15,25 millió dollár
Esély: 10

Ha nem sikerül megegyezni Simmonsszal, akkor sorozatban másodjára is franchise taget kap a hírek szerint. A kiváló védő a játék minden elemében elit teljesítményre képes, a piacon is 14-15 millió dollár körüli ajánlatokat kapna.


Dak Prescott, QB
Franchise tag: 37,69 millió dollár
Esély: 10

Prescott helyzete hasonló Simmonséhoz, csak pénzösszeg nagysága más: ha nem sikerül vele a tag határidőig megegyezni, akkor garantáltan magához láncolja a Cowboys. Ez a tavalyi exkluzív tag és a 120 százalékos szabály miatt közel 38 millió dollárt jelentene, ami nagyjából megfelel az irányító piaci értékének. Így vagy úgy, de a Cowboysnak fizetnie kell.

A Falcons és a Saints mellett az Eagles áll a legrosszabbul anyagilag, ráadásul a szabadügynökök minősége sem indokolja a franchise tag használatát.


Brandon Scherff, G
Franchise tag értéke: 18,04 millió dollár
Esély: 7

Scherff tavaly is franchise tag alatt játszott, és a hírek szerint a Wahsington ismét ehhez folyamodhat, ha nem sikerül a határidő előtt megegyezni. Ez egy 20 százalékos fizetésemelést jelentene a guard számára, így 18,04 milliót kereshetne. Ezzel magasan a legjobban fizetett játékos lenne a posztján 2021-ben, jelenleg Brandon Brooks keres a legjobban évi átlag 14,1 millióval.


Leonard Williams, DT
Franchise tag értéke: 18,6 millió dollár
Esély: 3

Williams mellett kitartott a Giants, amit a játékos egy remek szezonnal hálált meg (11,5 sacket szerzett), ezzel alaposan feltornászva a piaci értékét. Állítólag 20 millió dollár körüli fizetést szeretne magának, ami némileg túlzásnak tűnik, pláne a jelenleg közel nullán álló Giants számára. Dave Gettleman ugyanakkor nagyon kedveli a játékost, így nincs kizárva a tag, ami a duplázás miatt 18,6 millió dollárjába fájna a csapatnak.

Az 1/1-es csapatnak egyetlen kicsit is jó FA-ja sincs.

A Titans nincs különösebben eleresztve pénzzel, és bár a pass rusher Jadeveon Clowney vagy az elkapó Corey Davis jobb játékosnak számít, egyikük tagelése sem fér bele.

Egyedül Will Fuller lehetne jelölt, de állítólag nem fogják tagelni.

TY Hilton, Justin Houston vagy Xavier Rhodes jó játékosnak számít, de egyikük sem az a szint már, ami franchise taget érne.

[/ppp_patron_only]

20 Comments
0 0 votes
Article Rating
Subscribe
Notify of
20 Comments
Oldest
Newest Most Voted
Inline Feedbacks
View all comments
redbull76
redbull76
2021-03-01 08:00

“Abban az esetben, ha a franchise taget adócsapat nem matcheli az ajánlatot, akkor elveszíti a játékost, de cserébe kap két első körös választási jogot kompenzációként.”

Ez most tényleg így van, vagy félrement az az első kör? Én még soha nem làttam egy drafton hogy valaki 1/33 és 1/34-hùzott.

katonadani
Reply to  redbull76
2021-03-01 08:18

nem is, X csapat az idei és a jövő évi első körét adná Y-nak

redbull76
redbull76
Reply to  katonadani
2021-03-01 10:57

Így ok a dolog. Ùgy értelmeztem hogy plusz elsőkör mint kompenzáciő az nfl-től. Ami persze hülyeség lenne.

renningan
renningan
Reply to  redbull76
2021-03-01 10:40

Ráadásul még soha nem volt olyan, hogy valaki franchise tagelt játékost happoljon el két első körért :D

gyeek
gyeek
Reply to  renningan
2021-03-01 10:53

Jarred Allen és a sérója 1-1et ért, egy csomagban szerezte neg a Vikings.

renningan
renningan
Reply to  gyeek
2021-03-01 14:16

De őt elcserélték, az más :D

gyeek
gyeek
Reply to  renningan
2021-03-01 08:41

Jogos, én két elsőre emlékeztem. Utánaolvasva kiderült, hogy Allen két harmadik kört ért, a sérója egy elsőt.

Staten Island
Staten Island
2021-03-01 10:34

– Az összegeket figyelembe véve, elég nagy őrültségnek tűnik RB-re és TE-re FT-et tenni (hacsak tényleg nem korszakos elit játékosról van szó).
– Robinsonnal nagyon kibaszna a Bears ha tagelné, én a helyében egyszerűen nem írnám alá.
– Nagyon impresszív Godwin statisztikai lapja, de a Bucs helyében meggondolandó, hogy inkább ő 16 millióért vagy AB harmadannyiért. Meglátják, hogy lesz pénz.
– Én eltörölném a második éves exkluzív franchise taget, legalábbis az NFLPA helyében ezt kitűzném a zászlóra. Ez egy unfair eljárás a játékosokkal szemben, többekkel is kibasznak ezzel. A legjobb példák erre Simmons és Ngakoue, akik már többször is bizonyítottak, megérdemelnék a hosszabbítást. Különösen Simmons esete basz fel, aki annak ellenére fog áron alul játszani és sérülést kockáztatni, hogy egyértelműen bizonyított. Remélem kap egy hosszútávú szerződést.
A hírek szerint a Bills utóbbit kiengedi a piacra, így már csak Williams a kérdéses. Tehát előbbit, nem utóbbit.

bjeela
bjeela
Reply to  Staten Island
2021-03-01 10:57

A Bears képnyszerpályán mozog Robinson kapcsán, mivel semmit nem tudnak felkínálni Robinsonnak, amivel vonzóvá tehetnék a csapatot, kontra semmi vonzót nem tudnának felkínálni egy remélt QB-nek, ha idejön, amennyiben elengedik Robinsont, márpedig a Bears QB-t keres ezerrel. Ilyenformán triviális, hogy ráverik a taget, hacsaknem csoda történik és az égből lepottyan egy csoda QB, ami fellelkesítheti és maradásra bírja Robinsont a Bearsnek kedvezőbb feltételek mellett is.

Fetyke
Fetyke
Reply to  bjeela
2021-03-01 11:26

“…a Bears QB-t keres ezerrel.”

Idén elfogyott. Esetleg majd jövőre. Talán Fitzmagic…

bjeela
bjeela
Reply to  Fetyke
2021-03-01 13:24

Már megint nem figyelsz. Nem aszontam, hogy talál, hanem aszt, hogy keres.

Fetyke
Fetyke
Reply to  bjeela
2021-03-01 13:44

Azt mondják, hogy aki keres, az talál.

bjeela
bjeela
Reply to  Fetyke
2021-03-01 10:58

Nálunk nem egészen: aki keres, az talán.

Staten Island
Staten Island
Reply to  bjeela
2021-03-01 10:35

Értem amit mondasz, de tekintve amit Fetyke mondott nincs sok értelme. Nyilván szeretnétek érte egy első/második napos picket kapni, ez esetben viszont nem biztos, hogy jó irányító mellé kerül. Mindkét esetben Robinsonnal basztok ki. Meglátjuk, reméljük úgy alakul, hogy mindenki jól jár. #neírdalá

bjeela
bjeela
Reply to  Staten Island
2021-03-01 11:01

Szeretne a nehézség! Meg kellene tartani és szerezni egy rendes QB-t(még reménykedek…), aki ki tudja tömni lasztival. Micsinájjak egy jó QB-val, ha nincs kinek hajigáljon? Láttunk már ilyet és baromira nem szép látvány.

JackEasterby
JackEasterby
Reply to  Staten Island
2021-03-01 11:42

Simmons nem játszana áron alul. 13,7M-t keresne. A legjobban kereső safety 11M-t keres ténylegesen. Simmonsnak reálisan 12M-s fizetése lehet. Annyiból persze mindenképp szemétség a tag, hogy csak egy évre szól és ebben a sportban tényleg meg van a kockázat, hogy csúnyán lesérülsz.

Fetyke
Fetyke
Reply to  JackEasterby
2021-03-01 11:47

Vagy visszaesik a teljesítményed. Például Harrissel eléggé kiszúrt a Vikings tavaly.

JackEasterby
JackEasterby
Reply to  Fetyke
2021-03-01 12:26

Ti szúrtatok ki magatokkal. :) Egyrészt Harris nem ért annyit, másrészt, ha most bagóért ír alá, akkor elég komoly kompenzációs picket buktok el.

Fetyke
Fetyke
Reply to  JackEasterby
2021-03-01 12:36

Már van annyi negyedik körünk, hogy az az egy már nem oszt nem szoroz. :)
És remélem végleg elbukjuk, mert ez azt jelentené, hogy aktívak leszünk az FA piacon.

Staten Island
Staten Island
Reply to  JackEasterby
2021-03-01 10:37

👍

20
0
Would love your thoughts, please comment.x
()
x