Connect with us

Prémium cikkek

Lehet ez még jobb is – Dolphins FA kitekintő

A Dolphins tavaly meglepte a ligát, mert egy újjáépülés kezdetén álló csapattal is majdnem elcsípett egy playoff helyett. Ahelyett azonban, hogy bizakodhatna a gárda, nem teljes az öröm, mert a franchise irányítónak kikiáltott Tua Tagovailoa messze alulmúlta az elvárásokat. Az idei holtszezon arról szólhat, hogy minden maradék kényelmet biztosítsanak számára és onnan már tényleg csak a fiatal QB-n múlik, mit hoz ki magából.

Fizetési sapka, potenciális kivágások

A Dolphins kedden kivágta Kyle Van Noyt, amivel szűk 10 millió dollárt szabadíthatna fel a gárda. Én nem szabadultam volna meg feltétlen tőle a csapat helyében tőle, de ezt már mindegy is, hiszen a lépés megtörtént. Van Noy messze nem tartozik a linebacker elitbe, ellenben jó ideje egy megbízható iparos, aki elég sokoldalú a pálya közepén, a jelek szerint viszont ez a közel $10 millió értékesebb volt nála.

A Miami így egész jól áll sapka-ügyileg, hiszen Van Noy kirúgása után a 8. legtöbb pénzzel rendelkezik (közel $32 millió), van némi tér tehát az erősítésre. Ellenben sok a fiatal játékosuk, így csak néhány veterán kontraktusával játszhatnak vagy akár hozhatnak kisebb áldozatokat is, hogy aktívak tudjanak lenni a piacon.

[ppp_patron_only level=”3″ silent=”no”]

Az elsődleges kiszemeltem erre Xavien Howard, aki tavaly a liga (egyik) legjobb cornere volt. Nyilvánvalóan nem azért nyúlnék hozzá a szerződéséhez, mert nem érdemli meg ezt az összeget, hanem azért mert hosszútávon is vele tervezek, így nyugodt szívvel tolnám odébb egy átalakítás keretében a szerződését.

A két említett játékos után már kezdődnek a problémásabb részek. A két safety, Bobby McCain és Eric Rowe (mindketten képesek cornert is játszani) elküldésével közel 11 millió dollár szabadulna fel, ellenben rögtön két lyuk is keletkezne. Egy értéktelen poszton szereplő, két nem igazán nagy nevű játékos, így szabadon el lehetne küldeni őket, ami viszont azt jelenti, hogy akkor a safety poszt rögtön need lesz a piacon. Ez nem akkora probléma annak tudatában, mennyire erős lesz ez a szegmense a szabadügynököknek, de az igazolható játékosok közel háromszoros áron lennének csak megszerezhetők. Igazából a Dolphins kezében a döntés, hogy mennyit szeretnének erre a posztra szánni, mert Flores képes közepesebb játékosok alá potens rendszert varázsolni.

És akkor végül itt van Emmanuel Ogbah szerződése is, amin én személy szerint nem sokat gondolkodnék. Az ő kivágásával 7,5 millió dollár szabadulna fel halott pénz nélkül és ő aztán nem pótolhatatlan játékos. Szintén A Dolphins rendszerében képes jó teljesítményre is, de egy kevés pénz hozzáadásával lehet minőségi passzsiettetőt keresni a piacon.

Amennyiben a csapat agresszív akar lenni és több pénzt akar ölni adott esetben a támadósorba, akkor a fenti műveletek hiánytalan végrehajtásával közel 55 millió dollárra duzzaszthatják a pénzügyi helyzetüket, amivel már lehet licitálni komolyabb nevekre is.

Szabadügynökök

Tehetik mindezt annak tudatában, hogy nekik aztán tényleg kevés kulcsemberük van, akit újra kell szerződtetni. Az egyetlen talán ténylegesen ilyen név a kezdő center Ted Karras, akit meg kellene tartani, mert kevés megbízható center van a ligában és a piacról sem feltétlenül lesz könnyű mást szerződtetni. Karras körülbelül 5 millió dollárért megtartható, nálam nem kérdés a visszaigazolása.

Vele azonban el is fogyott a fontos visszaigazolandók sora. Ryan Fitzpatrick lehetett volna még ilyen, de a veterán QB lenyilatkozta, hogy olyan helyre akar menni, ahol még kezdőként bizonyíthat. Ez egyrészt azt jelenti, hogy távozni akar/fog, másrészt a Dolphinsnál valószínűleg már inkább a jövő irányítóját építenék fel (legyen az Tua vagy a draftról valaki).

A többiek aztán már tényleg részletkérdést jelentenek. Egy jó punter számíthat valamennyit és nem is vágja a földhöz a csapatot ha újra kell szerződtetni, így Matt Haackkel még haladhatnak a tárgyalások, de Elandon Roberts, Isaiah Ford vagy Nik Needham mehet isten hírével, amennyiben nem írnak alá áron alul. Tehát Karras és Haack hosszabbítson és akkor a pénz nagy része megmaradt a szabadügynökökre.

Hiányposztok

Nagyon érdekes Dolphins helyzete, mert mondhatjuk egyszerre azt is, hogy sok hiányposztjuk van, de azt is, hogy kifejezetten nincs sok égető needjük. Rögtön kezdésnek ott a támadófal helyzete, ahol a két szélen ott a frissen draftolt elsőkörös Austin Jackson, illetve Jesse Davis, Ereck Flowers és Robert Hunt is tud a szélén játszani. Az más kérdés, hogy többen is inkább guardban teljesítettek jól. Így nem feltétlen hiányposzt, mégis ha egy fiatal reménységet kell védeni, akkor biztosabb emberek kellenének, tehát én rámennék a nagyvadakra. Daryl Williams például jó opció lehet, de ha kisebb kaliber, akkor Rick Wagner érkezését sem zárnám ki. Sőt ha nagyon biztosra akarnak menni, akkor akár mindkettőjüket hozhatnák. Amennyiben a fal belsejét is foltoznák, akkor Joe Thuney vagy Brandon Scherff náluk is opció lehet.

Az elkapó és tight end sor Williams, Parker és Gesicki személyében egész potens, ráadásul az első körben magasan tudnak is egy elkapót hozni melléjük, így nem feltétlenül a piacon egészíteném ki őket. Így pedig maximum a futókra térhetünk még rá. Én egyáltalán nem vagyok annak a híve, hogy bárkit megfizessen a Dolphins, még azt az Aaron Jonest sem, aki a piac legjobb futója és már össze is boronálták a csapattal.

Sokkal inkább a védelembe erősítenék, ahova Ogbah kivágása esetén kell pass rusher is, mondjuk Trey Hendrickson jó fit és érték lehet, de a védőfal közepét mindenképpen erősíteném. A kiszemeltem Shelby Harris lenne, de ha csak egy Tyson Alualu jut, akkor őt is berántanám. A védelem így abszolút rendben lenne, még az egyetlen megoldandó probléma, hogy a kezdő safety sor hogy nézzen ki. Amennyiben a csapat megszabadul Rowe-tól és McCaintől is, akkor rászabadulhatnak egy prémium játékosra. Justin Simmons vagy Marcus Williams lehet a kiszemelt, de mivel előbbi francise taget kapott, így a Saintstől távozó safety lehet a befuró. Az persze jó kérdés, hogy van-e értelme ennyire túlfizetniük egy safetyt a bombaerős corner soruk mellé.

Összeségében elég jó a Dolphins helyzete, mert egy már épülőben lévő csapatnak van több lehetősége is, merre akar tovább javulni. Ezen kívül még idén sem várja el senki, hogy nagyot alkossanak, mindössze a kijelölt úton kell tovább haladniuk, a playoff szereplés még mindig inkább a “jó lenne” kategória, mint a kötelező.

[/ppp_patron_only]

Minden jog fenntartva. © 2020 Fűzővel kifelé!