Connect with us

Prémium cikkek

Lehetett volna több? – Chiefs FA értékelő

A Chiefs elég limitált lehetőségekkel érkezett a szabadügynökpiac kapujához, így várható volt, hogy ügyeskedni kell a szerződésekkel és néhány áldozatot is meg kell hozni, hogy beférjenek a keretbe. Végül ez meg is történt, de nem egészen abban a formában, ahogy vártuk.

Távozók

Nagyon csendesen kezdte az új évet a gárda, ami nem is csoda, mert nem nagyon volt terük, de nem igazán jöttek a kivágásokról vagy a szerződésátalakításokról sem a hírek. Aztán bombaként robbant a hír, hogy a csapat kivágta Eric Fishert és mire felocsúdtunk volna a meglepetésből, már Mitchell Schwartz sem volt a csapatnál. Elsőre hatalmas értetlenséget váltott ki ez a két lépés, mivel mindenkiben élénken él a Super Bowl emléke, ahol valósággal darabokra szedték Mahomest a gyenge fal mögött. Erre mi történik? Nem hogy nem erősítik előtte az O-line-t, hanem elküldik a liga egyik legjobb tackle párosát.

Később kicsit higgadtan értékelve már kisebb rációt érezhetünk a döntésben. Mindkét szélső falember ugyanis elég komoly sérülést szenvedett tavaly és egyelőre nehéz megjósolni, hogy milyen formában és meddig tudnak visszatérni – ha egyáltalán visszatudnak. Ezeket a félelmeket igazolja, hogy jelen pillanatban se Fisher, se Schwartz nem talált még magának új csapatot (Schwartz esetében például a visszavonulás gondolata is felmerült). Így pedig a kivágásukkal a csapat rögtön levegőhöz jutott, még ha ez azt is jelenti, hogy a támadófalat kompletten újra kell építeni Mahomes előtt.

[ppp_patron_only level=”3″ silent=”no”]

Kisebb port kavart, de számomra hasonlóan fura lépés, hogy a centert, Austin Reitert is hagyja elmenni a gárda. Az egyetlen sérülésektől mentes játékos volt a támadófalban az utóbbi időben, ráadásul viszonylag stabil centernek számított a ligában. Nem hiszem, hogy ne fért volna bele a keretbe a visszaigazolása, főleg hogy valakit találni kell majd, aki feladja a snapeket. Nem lett volna különösebben drága sem, legalábbis a teljesítményéhez mérten nem kellett volna túlfizetni.

A többi szabadügynök elengedés már nem annyira meglepő. Se az elkapók, se a védőfalemberek nem a pótolhatatlan kategória, a piac utolsó hullámai között vissza tudják őket igazolni, ha versenybe akarnak szállni értük vagy hasonló minőségű pótlást akarnak találni. Bashaud Breeland talán az egyetlen komolyabban fájó név innen, de ő tavaly is a végén igazolt vissza a csapathoz, az értékéhez pedig még egy kisebb köteg pénzre is szüksége van a gárdának.

A fentieken túl szerződésátalakításokkal szabadított fel pénzt a gárda, de errő szintén nem kell sokat beszélnünk. Nagyjából sejthető volt a lépés mind Mahomes, mind Kelce, mind Chris Jones esetében, mert hosszú távon számol velük a csapat és nem is kell tartani nagyon jelentős visszaeséstől az esetükben.

Érkezők/Maradók

A pénzhiány miatt ez a lista sem túl nagy, a korlátlan jogú szabadügynökeik közül még egyedül csak Mike Remmers tért vissza. Ez valószínűleg még változni fog, mert DeMarcus Robinson például az előző időszakok során is később jött vissza elég minimális pénzért, Daniel Sorensennel pedig már most erre a sorsra jutott. Kicsit visszatérve Remmersre, akármennyire is a Super Bowlok gyatra teljesítményei vannak előttünk, mégis egy abszolút értékelhető tackle-ről van szó, aki ennyi pénzért ajándék. Nem kezdő kaliber (bár lehetnek rövidebb időszakok hogy kezdeni fog), de a legjobb cseretackle-ök között van a ligában.

A korlátozott jogú szabadügynökeik közül a kötelezőt megtették, a támadófalban több helyen is bevethető Andrew Wylie, a sokoldalú corner Charvarius Ward és a rotációs elkapó Byron Pringle is maradt. Igazából ezek kötelező jellegű tranzakciók voltak a csapat részéről és előbbi kettő személy viszonylag fontos része is a gárdának.

Az érkezők listája még ennél is rövidebb, de annál velősebb. Joe Thuney érkezik ugyanis, aki a legjobb guard volt kint a piacon és egyértelműen hatalmas erősítés lesz. Az más kérdés, hogy tackle poszton jóval nagyobb volt a lyuk, így azt a pénzt amit a Patriots volt falemberének adtak, azt talán érdemesebb lett volna a szélre invesztálni. Azt nem tudjuk meg, hogy pontosan kikről maradtak le (Trent Willamsről hallani), így ha csak magában értékeljük, akkor ez egy jó tranzakció.

Rajta kívül még Blake Bell (TE) érkezik vissza kisebb kitérő után a csapathoz, akit azért nehéz lesz azzal vádolni, hogy húzónév lesz. Ellenben egy jó blokkoló játékosról van szó, aki kicsit tudja stabilizálni majd néha a fal szélét.

És akkor végig is értünk az érkezőkön, főleg mivel pénz sincs dögivel kit igazolni. Arról hallani néhány információmorzsát, hogy néhány falembernél bepróbálkozott a gárda. Az említett Williams mellett például Rodney Hudsonnál is, de nem jártak sikerrel.

A hiányposztok száma így elsőre talán még nőtt is a piac után, nemhogy csökkent volna, de mégsem lehet elkeserítőnek nevezni a helyzetet. A csapat húzómagja továbbra is évekre együtt van, nem sok felesleges szerződés van a sapkában és Kansas City még mindig egy elég bájos célpont a játékosok számára. Talán a drafton kéne elfelejteni a luxuspick futóhúzásokat az első körben és akkor jövőre sem lehetnek gondjai a gárdának. Jelenleg nehéz lesz olyan mockot találni, ahol nem szélső támadófalember kerül a gárdához, de még több mint egy hónap van a börzéig.

Összeségében azonban a piactevékenységük sterilen nem tekinthető túlságosan jónak. Fisher és Schwartz elengedését lehet magyarázni némileg, de nem oldottak meg vele semmit. Thuney nagy igazolás, de ne egy guardtól várjuk a megváltást. Értem én, hogy nem igazán volt pénz, de lehet akkor nem a piac legnagyobb nevét hozom el, hanem mélyítek, több jó képességű játékossal foltozom a rostert, mint egyetlen elittel. Természetesen arról sincs szó, hogy a csapat a legrosszabbat hozta volna ki a lehetőségeiből, ahogy az az osztályzatokon is látszik, de talán az elvárásaink is nagyobbak már velük kapcsolatban.

Értékelés: B-

[/ppp_patron_only]

17 Comments
0 0 votes
Article Rating
Subscribe
Notify of
17 Comments
Oldest
Newest Most Voted
Inline Feedbacks
View all comments
Vicgeordie
Vicgeordie
2021-03-25 02:54

hát ez nálam max C. Remmers és Sorensen visszahozatala igazi WTF (el nem tudom képzelni, mit látnak bennük), Thuney megaszerződése pedig szintén elég szemöldökráncolós (ilyen tackle needekkel, ennyi pénzért, mert amúgy imádom a csávót:)

ThySoul
ThySoul
Reply to  Vicgeordie
2021-03-25 03:14

Mindig azt mondjátok Thuney tud játszani mindent, hát most tackle lesz :D

Leonidasz007
Leonidasz007
Reply to  Vicgeordie
2021-03-25 05:26

Alig kerult bermekxik bármibe és Ismerik a rendszert. Ha elengedik oket sincsenek előrébb

Vicgeordie
Vicgeordie
Reply to  Leonidasz007
2021-03-25 09:02

de velük sem :)

Leonidasz007
Leonidasz007
Reply to  Vicgeordie
2021-03-25 10:25

Ők már ismerik a rendszert nem kell fáradozni másokkal a tárgyaláson. Darabszámra megvannak. Sztem érthető h akkor már inkább ők mint ugyanilyen képességgel valaki a piacrol

apollo
apollo
2021-03-25 03:42

Nincs meglepetés, megnyerték a Superbowl-t, megfizették Mahomes-t. Hasonló cipőben vannak, mint Seattle volt, klasszis irányító, aztán jönnek a hiányposztok. Mindenkit nem lehet megfizetni, és elsőre a támadófalon spórolnak. Már most látszik, hogy jövőre sincsenek jobb helyzetben.

Kopi3.14
Kopi3.14
Reply to  apollo
2021-03-25 12:49

Annyira nincs agyonfizetve Mahomes.

Hurrá Torpedó
Hurrá Torpedó
2021-03-25 03:45

Félig OFF
Az csak nálam gebasz, hogy régebbi cikkeknél a kommentszekció nem jön be?
Visszamentem volna most a Chiefs FA kitekintőbe beleolvasgatni a kommentekbe, de azokat nem látom. Aztán megnéztem pár random régebbi írást, és ott se…

katonadani
Reply to  Hurrá Torpedó
2021-03-25 04:13

nem jöttünk rá miért van ez, de így van már egy ideje :(

Fontos_Vidra
Fontos_Vidra
Reply to  katonadani
2021-03-25 10:38

az elején ti mondtátok hogy 2 hétre van állítva a limit, utána zárjátok, és gondolom ezt a rendszer úgy veszi, hogy lehet törölni

katonadani
Reply to  Fontos_Vidra
2021-03-25 11:20

nincs ilyen 2 hetes limit, vagy nem tudom mire gondolsz

Kopi3.14
Kopi3.14
Reply to  katonadani
2021-03-25 12:48

Hogy nem lehet egy idő után kommentelni.

Fetyke
Fetyke
Reply to  Hurrá Torpedó
2021-03-25 07:56

Jobb ez így! :D

d zoli
d zoli
2021-03-25 07:22

Nagyon fura. A buccsnak bejött a rookie tackle. De draftról 3 rookie? 2 tackle 1 center? No senhor. No. FA ban meg már alig vannak. Visszaigazolnak valakit az elmenőkből? Vagy wtf?

Leonidasz007
Leonidasz007
Reply to  d zoli
2021-03-25 08:51

Elég magasan huzott a Bucs tackle-t ott jóval nagyobb eséllyel jön be. Vszinu huznak azért egy tackle-t az első körben meg lecsapnak valakire a megmaradt nagyobbak közül: Okunk, Villanieva talán? Aztán majd jövőre még ügyeskednek.

d zoli
d zoli
Reply to  Leonidasz007
2021-03-25 09:12

Na ja. De ez csak kettő a háromból. Center jöhet még hátsó körből. Erősen úgy tűnik, hogy ezt az ujjukat harapták meg és bíznak a coachingban meg gameplanben.

Leonidasz007
Leonidasz007
Reply to  d zoli
2021-03-25 10:25

Hát persze az kétségtelen hogy mindent nem fognak tudni összetenni idénre. De ha végül csak egy lyukas posztjuk lesz azt azért annyira nem érzik meg. A Super Bowl csalóka ott 4 lyukasuk volt teljesen felforgatva. 4 korrekt emberrel ugyanugy kontenderek lesznek mint eddig

17
0
Would love your thoughts, please comment.x
()
x