Connect with us

Prémium cikkek

Most akkor merre? – Patriots FA-kitekintő

A Covid, Tom Brady távozása és a csoportriválisok drasztikus javulása után a Patriots hosszú idő után nemhogy nem nyerte meg az AFC Eastet, de még a rájátszásba sem sikerült bejutnia. Nem mintha kis szerencsével ne jöhetett volna össze a playoff, egy gyengén játszó Cam Newtonnal, illetve a számos opt outoló és sérült játékos ellenére is 7-9-cel végzett a csapat – pont a semmi közepén. Most akkor merre?

Elnézve a Patriots keretét, a 7-9-es alapszakaszmérleg szinte már bravúrnak számít. Sikerült megveri a Ravenst és a Cardinalst, a Seahawks és Bills ellen yardokon múlott csak a győzelem, a Chiefs ellen Newton nélkül is volt esély a győzelemre, bár cserébe a Broncostól és a Texanstól is sikerült kikapni. Ha kicsit szerencsésebben pattan a labda vagy Newton jobb játékot nyújt, meglehetett volna a rájátszás, még ha ott sok babér aligha termett volna a csapatnak. És ez probléma.

A keret nem jó, de nem is rossz, az edzői gárda Bill Belichickkel természetesen még mindig elit, ami garantálja, hogy egy középszernél gyengébb irányítóval is fixen ott legyen csapat 9-7/7-9 között. Ez a tipikus középcsapatok csapdája. Ha Belichick nekiáll toldozni-foltozni a keretet, akkor ez könnyen fenntartható: néha lesznek PO-t érő évek, máskor meg nem. Hasonló volt a helyzet sokáig a Marvin Lewis vezette Bengalsszal, ami Andy Dalton vezetésével évekig ott volt a rájátszás közelében, néha még a csoportgyőzelem is összejött, de soha nem vált igazi tényezővé.

Bill Belichick tehát válaszút előtt áll: vagy belekezd egy totális újjáépítésbe, vagy folytatja az aktuális keret szinten tartását/fejlesztését és bízik abban, hogy az első kör közepén/végén, esetleg a hatodik körben megint sikerül vadászni egy átlagon felüli irányítót. Talán az előbbi lenne hosszabb távon jó a csapatnak, de ezt nagyon nehéz összeegyeztetni BB személyiségével és a Patriots-way-jel, így alighanem egy szokásos New England-i holtszezont fogunk látni.

Cap-helyzet

[ppp_patron_only level=”3″ silent=”no”]

A Patriots rendelkezik jelenleg a harmadik legtöbb pénzzel a fizetési plafon alatt 62 millió dollárral, így túl sok ok nincs a nagytakarításra. Ez azt jelenti, hogy az olyan idős játékosok, mint az opt outból visszatérő Dont’a Hightower (LB), a folyton sérült Julian Edelman (WR) vagy az egyre inkább hanyatló Devin McCourty (S) állása sincs feltétlenül veszélyben, hiába lehetne rajtuk legalább 16 millió dollárt spórolni.

Velük ellentétben Stephon Gilmore már nem számít BB emberének vagy helyi ikonnak, tavaly is megpróbálta elcserélni a csapat, a CB-sor nélküle is jól néz ki, így az ő távozása közel sem lenne annyira meglepő egy csere formájában. Mellette még Matt Slateren lehetne nagyobbat spórolni, aki hiába lett Pro Bowler, egy speciális egység játékos nem ér 2,6 millió dollárt, veteránminimumon kívül sehol nem kapna magasabb fizetést – nagyon adja magát egy fizetéscsökkentés.

Rajtuk kívül még Marcus Cannonon lehet elgondolkozni, de hozzá mindig is nagyon ragaszkodott Belichick, ráadásul nem is képvisel rossz szintet a fal szélén, 7 millióért nem nagyon lehet jobb játékost találni a helyére. Hacsak nem történik semmi váratlan, úgy 71 millió dollárnyi költőpénzzel vághat neki a piacnak a csapat.

Legfontosabb szabadügynökök

FA-kból nincs hiány, többek között lejár Cam Newton (és Brian Hoyer), David Andrews, Joey Thuney és JC Jackson szerződése is. Emellett az elkapó-, a linebacker-, a tight end poszt és a teljes védőfal erősítésre szorul.

Newton tavaly írt alá a Patriotshoz, és bár a földön veszélyes volt a maga 592 yardjával és 12 TD-jével, a levegőben csak 2657 yardig és nyolc TD-ig jutott 10 INT mellett. Nem csak rajta múlt, de nem bizonyította be, hogy érdemes még egy esélyt adni neki.

A támadófalból ketten is távoznak. A kezdő center David Andrews egy közepesebb szezonon van túl, ami tekintve, hogy a teljes 2019-es szezont kihagyta tüdőembólia miatt, annyira nem meglepő, de így is a liga első felébe tartozott. A franchise tag alatt játszó Thuney sem játszott annyira jól, mint az ezt megelőző három évben, de így is top 10-es teljesítményt nyújtott. Mindkét játékos elvesztése érzékeny veszteség lenne.

Támadóoldalon még a két futó, Rex Burkhead és James White, illetve az elkapó Damien Byrd érdemel említést. White a liga egyik legjobb elkapó futója, Burkhead egy jó kiegészítő mindenes, míg Byrd egy gyenge közepes WR3, de tavaly így is nagy szerep jutott neki a Patriotsban, ami sokat elárul a csapat WR-helyzetéről.

A védőoldalon az egyetlen igazán fontos FA JC Jackson, aki tavaly kilenc INT-t szerzett, három éves karrierje során pedig már 17-nél tart és átlagosan 49,6-os passer ratinget enged az ellenfelek irányítójának. Ennyire persze nem jó, tavaly a kilenc pick mellé volt öt engedett TD-je és 584 yardja, de összességében így is egy átlagon felüli és fiatal cornerről van szó, aki ráadásul csak korlátozott jogú szabadügynök. Mellette három védőfalembert kell még kiemelni. Deatrich Wise egy korrekt mindenes, akit a szélen és a fal belsejében is lehet használni, míg Lawrence Guy és Adam Butler főleg futás ellen használható, 2 downos DT-k.

Potenciális érkezők/maradók

A Patriots anyagi helyzetét figyelembe véve bárkit megtarthat a lejáró szerződésű játékosok közül, de egyszerűen nem érdemes. Thuney tavaly is tag alatt játszott, Shaq Mason mellé nem kell még egy guardnak hosszú távra nagy szerződést adni, ahogy Newton sem szolgált rá a bizalomra. Burkhead is fölösleges Damien Harris remeklése miatt, ahogy Butler sem üti meg a szintet, de a többieket érdemes lehet visszahozni.

Bár guardja van a csapatnak, centerből nem áll jól, így Andrews megtartása prioritás lenne, a Patriotsnál amúgy is mindig nag hangsúlyt fektettek az LT-C-RT hármasra. Nem gondolom, hogy túl nagy licitháború lenne érte, 8 millió dollár körül könnyen megtartható. Mellette James White-ot lenne érdemes visszahozni, egy ilyen minőségi elkapó RB mindig érték, illetve Byrdnek  is lehetne adni egy esélyt (talán túl is becsültem a három milliós fizetését).

A védők közül Wise a sokoldalúsága miatt fontos elem lehet BB rendszerében, Guy pedig a formahanyatlása ellenére is egy átlagon felüli, de a kora miatt olcsón megtartható DT. Nem lenne vele maradéktalanul megoldva a fal belseje, de inkább ő, mint Butler.

Ami az érkezőket illeti: Brady vagy egy potens irányító nélkül nem gondolom, hogy a legjobb nevű elkapók New Englandbe vágyódnának. WR viszont kell, a Patriotsnál ráadásul szeretik a sokoldalúan használható skill playereket, így Curtis Samuel jó opció lehetne, még ha kicsit túlfizetve is. A tight end posztot is meg lehetne oldani a piacról, Hunter Henry tökéletes fit lenne és kell is Josh McDaniels rendszerébe egy jó TE.

Természetesen nem mehetünk el a QB-kérdés mellett sem. Matt Stafford nem akart New Englandbe menni, Carson Wentz nem érdekelte a csapatot (érthető módon), Deshaun Watsonra vagy Jimmy Garoppolóra sincs sok esély, így muszáj lejjebb adni az igényeket. Különböző riportok szerint a Patriotsot érdekelné Marcus Mariota: lehetne vele futtatni azt a rendszert, amit Newtonra írt McDaniels, viszont a korábbi 1/2-es bőven jobban passzol, fiatalabb és akár ő lehet az új Ryan Tannehill (Tannehill óta mindenki az új Tannehillt keresi). A Raidersnek nem lenne célszerű megtartani Mariotát a padon 11 millió dollárért, így egy 4-5. körös pickért könnyen mozdítható lenne, de akár Gilmore-t is be lehetne vonni az üzletbe.

Illetve még a védelmet lehetne némileg megerősíteni. A Patriots nem szokott nagy pénzeket költeni pass rusherre, a lineckereket viszont hajlandó megfizetni Belichick: Matt Milano tökéletes jelölt. Minden téren használható játékos, fiatal, rövid távon Hightower mellett, hosszú távon a veterán helyén is elképzelhető a védelem vezéreként.

Így a draftra maradt az elkapóposzt és a védőfal megerősítése, illetve el lehet kezdeni a roster fiatalítását. Egy irányító sem lenne ostobaság akár az első körben sem: ha Mariota nem érkezik, akkor mindenképp, ha igen, akkor is – Tannehill inkább anomália, mint törvényszerűség.

[/ppp_patron_only]

24 Comments
0 0 votes
Article Rating
Subscribe
Notify of
24 Comments
Oldest
Newest Most Voted
Inline Feedbacks
View all comments
d zoli
d zoli
2021-03-02 01:47

Josh! Nekem tecc a cikk. De ez meredek:”a draftra marad az elkapó poszt”. A wr draftolás a Patsben egy markosnádas/sas kabaré. Milyen FA-t tudnál hozzájuk képzelni?

renningan
renningan
Reply to  d zoli
2021-03-02 07:41

Samuelt leginkább. A top 3-ból, ha egyáltalán kikerülnek, nem hiszem, hogy bárki a Patset választaná.

Fetyke
Fetyke
Reply to  d zoli
2021-03-02 11:56

Azért a mostani classban nehéz nagyon mellényúlni. Lehet nem lesz a draftolt játékos egy Jefferson, de nektek már egy nem annyira jó WR is nagy erősítés lenne.
És egyébként nem mintha az elmúlt évek FA piacairól szerzett elkapóival beljebb lettetek volna.

Csabesz20
Csabesz20
2021-03-02 02:36

Amennyiben tényleg él a Bridgewater-49ers szál, azért bepróbálkoznék visszahozni Jimmy fiút. Én jobbnak tartom Mariotánál, igaz drágább és sérülékenyebb, bár a Pats orvosi részlegét az egyik legjobbnak tartom, akik sokat segíthetnek ezen. Nem emlékszem olyanra, hogy olyan brutális sérülés hulláma lett volna a csapatnak, mint ami pl. az Eaglesnél van minden éveben vagy ami tavaly a 49ers súlytotta (igaz ez utóbbi inkább anomália). BB helyében a tavalyi szezon kellett volna elengedni abban a pillanatban, mikor elkezdtek üzemi szinten opt-outoni a kezdők, bevállalni egy igazán szar évet és idén a top 5-10-ben húzni.

Bandi
Bandi
2021-03-02 03:26

Van egy csomó fiatal TE a csapatnál,inkább akkor szerezni kéne két jó elkapot mert ez a draftolt WR projekt nem jött be.

DrBaji Mihály
DrBaji Mihály
Reply to  Bandi
2021-03-02 03:35

Kire gondolsz? Devin Asiasi, Ryan Izzo, Dalton Keene, Matt LaCosse négyesből? Néha LaCosse, néha Izzo villant egyet, de teljesítményük sosem volt egyenletes…

Bandi
Bandi
Reply to  DrBaji Mihály
2021-03-02 05:20

A LaCosse, Izzo vonalat elengedném,de a másik két srác tavaly még újonc volt,így lehet bennük valami. Jöhet egy közepes játékos a piacról is,de akkora pénzt nem fizetnék a TE pozícióra.

Hurrá Torpedó
Hurrá Torpedó
2021-03-02 04:43

Slater egy nagyon fontos láncszem. A special team oszlopa, egy helyi ikon. Elég jó megmozdulásai vannak. De a legfontosabb, hogy nagyon jól játsza a fejvagyírás játékot: Az elmúlt években két super bowl győzelemben is fontos szerepe volt (a Falcons elleni döntőben a hosszabbításkor, és a Chiefs elleni konferenciadöntő hosszabbításakor). Szóval ő minden pénzt megér, sőt mivel már csak erre az évre van szerződése, meg is kérdezném, hogy meddig akar még focizni innen akar e visszavolnulni, akár egy hosszabbítást is adnék neki 1-2 évre, igaz azt már csak veteránminimumért.

JackEasterby
JackEasterby
2021-03-02 05:16

Azért a Pats edzői stáb rossz teljesítményt nyújtott tavaly. Összességében persze a rendszer még él senki sem kérdőjelezi meg BB tekintélyét, de amit a Bills ellen nyújtottak a szezon végén az a botrány kategória. Főleg a támadók részéről.

Fetyke
Fetyke
2021-03-02 12:00

Én ezt a Mariota vonalat nem értem. Szerintem Camhez képest is visszaesés lenne. Minek erőlködne a Pats megbukott irányítókkal? Akkor már inkább maradjon Newton, hátha egy rendes felkészülés alatt és covid nélkül képes beletanulni a rendszerbe. Ha meg nem jön be, akkor jövőre el kell gondolkodni valami rendes megoldáson…

euskadi68
euskadi68
Reply to  Fetyke
2021-03-02 12:13

Én a helyükben már idén qb-t húznék. Jones vagy Trask szerintem elérhető lesz 18-on.

Fetyke
Fetyke
Reply to  euskadi68
2021-03-02 12:25

Most akkor nektek kell QB vagy a Patsnek? :D
Az első 5 helyen 4 QB ki fog menni szerintem idén a drafton. Oda drága lenne felcserélni BB-nek.

euskadi68
euskadi68
Reply to  Fetyke
2021-03-03 02:07

Nekünk nem kell, már van. Kicsit sárga, kicsit savanyú, de a miénk. :)
Persze én simán elhoznám Dw-t, de Grierék Tuában gondolkodnak.
A Patsnél a qb-t természetesen felcsere nélkül gondoltam. Ha bent marad Jones vagy Trask (vagy Lawrence). :)

conspiracy theory
conspiracy theory
Reply to  euskadi68
2021-03-02 14:07

Simán mehet a draft és a trade egyszerre, egyáltalán nem zárja ki az egyik a másikat.
Így valamivel még nagyobb is az esély egy jó szezonra, mintha egy darab mindent vagy semmit választáson. És ha mindkettő bejön, az a legfaszább, mert akkor az egyiket akár pár szezon után el lehet jó áron trade-elni.

conspiracy theory
conspiracy theory
Reply to  Fetyke
2021-03-02 14:27

Ez a Newton story több szempontból is érdekes. A csapat egy szezonon keresztül nem csak a meccseken látta, szóval biztosan sokkal többet tudnak róla, mint az egyszerű szeretem/utálommeghogynézmárkiahaja szurkoló. Látták, hogy ténylegesen mikor hibázott CN, van-e benne fejlődési potenciál, milyen játékosokkal, játékokkal lehet esetleg jobban rászabni a dolgokat, és hogy abban benne van-e az, hogy végül egy ütős egységgé válik az O. Nem mellesleg ott van BB asztalán a teljes orvosi lapja a saját orvosi stábjától.
Másrészt ennek a szerződésnek van egy CN oldala is. Mennyit akar, meddig akarja, kitől remél, vagy kap még ajánlatot. CN már nem fog sok szerződést kötni és talán ez az utolsó lehetősége arra, hogy az üzleti tárgyaláson bizonyos feltételekről valamennyire alkudhasson. Szóval több dolgot is meg fog próbálni.
Mariota ebből a szempontból sokkal egyszerűbb eset, mert oda megy ahova küldik (cserélik) és kész :)

JackEasterby
JackEasterby
Reply to  conspiracy theory
2021-03-02 14:44

Newton szerintem semmiről nem tud alkudni.

conspiracy theory
conspiracy theory
Reply to  JackEasterby
2021-03-02 14:57

De

Fetyke
Fetyke
Reply to  conspiracy theory
2021-03-02 16:40

Azért az idei coviddal terhelt szezonból nehéz sok következtetést levonni. Daniék is végig elmondták, hogy azok a csapatok, ahol sok a változtatás, nagy bajban vannak. Ez szerintem igaz CN játékára is, főleg, hogy szezon közben ő konkrétan elkapta a betegséget.
Nyilván ha úgy látják, hogy CN reménytelen, akkor el kell engedni. De én innen a fotelemből nem nagyon látok nála jobb opciót. Mariota? Nem kerül szinte semmibe ez igaz. de annyit is ér.
Azért szerintem newtonnak olyan nagyon sok lehetősége nincs az elmúlt szezon teljesítménye után.

conspiracy theory
conspiracy theory
Reply to  Fetyke
2021-03-03 05:50

Nekem nincs bajom CN-nel. Szerintem is nehezített pályát kapott az előző szezonban, de a hozzáállásával biztosan nem volt baj. Másrészről azt is elismerem, hogy nem egy top 10 QB. De szegény ember vízzel főz. Fent is csak azt ecseteltem, hogy a stáb sokkal több adat alapján el fogja tudni dönteni, hogy látnak-e benne potenciált, vagy sem. És ez Mariota-val kapcsolatban is igaz. Én megbízom bennük és sem dícsérni sem fikázni nem óhajtom őket, bárhogy is döntenek. ;) Akkor sem, ha nem jön be a döntésük.
Hogy Mariota, vagy nem Mariota az meg attól függ, hogy ki marad a valamilyen szempont szerint rendezett kb. 5 QB nevet tartalmazó fecnin, ami BB fiókjában csücsül. Ez is csak olyasmi, mint a draft, ahol nem te vagy az 1/1. Abból kell húznod, ami marad. Próbálhatsz “felfele cserélni”, azzal hogy emeled a tétet, de a két kérdés megmarad: megéri-e, illetve mennyi az éppen még elég ellenérték, mert nem csak QB kell a csapatnak.

conspiracy theory
conspiracy theory
2021-03-02 15:00

Az én tippem csapatépítési stratégia szempontjából az, hogy BB megpróbál 2022-re összerakni egy ár/érték arányban nagyon jó D-t és ST-t, aminek a teljesítménye, illetve a Pecc múltja vonzóvá teszi a csapatot a 34+ -os eddig semmit nem nyert, de a top QB-k számára. Amikor ez megvan, akkor megerősítik meg a WR/TE szekciót. Mellette meg húzgálja a csapat a hátsó körös QB-kat, meg kipróbál egy rakat nem top játékost mindenféle pozícióban. A 2021-es év játékosmozgásai 2022-23-at fogják szolgálni. A Bills a top-on lesz, a Dolphins felszálló ágban, szóval 2021-ben minden, ami nem a középtávú csapatépítésre megy, az pénzkidobás.
Vicces faktor: A fent emlegetett, kivágásra jelölt játékosok közül viszont könnyen lehet, hogy többen is maradnak. Ennek az az oka, hogy a csapatnak muszáj elköltenie a cap space bizonyos százalákát, ezért kapnak egy ilyen jutalomjáték szezont ;)

Fetyke
Fetyke
Reply to  conspiracy theory
2021-03-02 16:45

Azért ehhez el kellene kezdeni mozgolódni a támadó oldalon is. Egyik évről a másikra nem teszed vonzóvá a csapatot egyetlen irányító számára sem. Lásd a Billst, amely szintén évről évre építette fel Allen köré az offenset.
Egy Samuel már jó kiinduló pont lenne, hiszen ha már van egy későbbi WR2 a csapatban az is több a semminél, és akkor a WR1-et akár a draftról is be lehet húzni akár idén, akár jövőre.
Már többször beszéltük több fórumon is, hogy például Rudolphért érdemes lenne cserélnetek. A Vikingsba nem kell, olcsóbb is lenne sokkal, mint Henry, és még jobban is járnátok vele. Pár jó év még van benne. Ha ez megvan, akkor máris vonzóbbak lennétek a 34+-os irányítók számára. Bár nem egészen tudom, hogy kire gondolsz.

Viktor Gál
Viktor Gál
Reply to  Fetyke
2021-03-02 19:18

Hát Rudit már ingyen is viheti BB.

Fetyke
Fetyke
Reply to  Viktor Gál
2021-03-03 01:04

Az még olcsóbb…

csak ezt ne
csak ezt ne
Reply to  conspiracy theory
2021-03-03 03:32

O nélkül lehet ma már a guruk guruja akkor sem lesz komolyabb eredmény. Az O alapja pedig egy elit QB, mivel jelenleg a környéken sincs ilyen, valóban próbálgatni kellene találni megint egyet. Addig minden más csak átmeneti megoldás. Nyilván kellenének elkapók és TE-k meg fal, meg szolid védelem is, e6ekhez is kell még építkezés, de az irányító kérdés a kulcs nálunk.

Szerintem Cam és hasonlók ne jöjjenek, csak rombolják a csapat presztízsét. Camről bőven elég annyit tudni, hogy Covidos lett a szezon alatt, ez nem TB szint, hanem az átlagos NFL QB szint alatti tudatosság. Nem egy nyerő húzás volt az biztos, nagyon meglepne ha visszahoznák.

Kellene az edzői karba is megújulás ez a Patricia is visszajön vonal kevéssé tetszik. Látszik, hogy a skill poziciókra vonatkozó megfigyelőink alighanem a leggyengébbek között vannak, borzalmas mostanában a draft ezekből. Ezért nehéz abban bízni, hogy majd pont mi kukázunk ki alsóbb körökben későbbi sztárokat, mint anno, TB vagy JE esetében, pedig most ilyen csodákra leñne szükség egy 2-3 éven belüli visszaemelkedéshez. Kb szerintem ennyi ideje van amúgy BB-nek, hogy még egyszer megmutassa.

24
0
Would love your thoughts, please comment.x
()
x