Connect with us

Prémium cikkek

Most minden lyukat be lehet tömni – Browns FA kitekintő

A Browns végre valahára bejutott a rájátszásba, láthatóan elindult valami Clevelandben. Megelégedni azonban egyáltalán nem szabad, hiszen ugyanezzel a kerettel könnyen lehet, hogy jövőre már nem érnék el ezt a célt sem. A védelem tele van lyukakkal, így a piacon leginkább erre kell koncentrálni, és most össze is raktunk egy forgatókönyvet, amivel a legtöbb (minden?) problémáját megoldaná a gárda. 

Pénzügyi lehetőségek: Pénz van, de lehet még több

A Brownsnak jelenleg bő $20 milliója van a fizetési keretben, ami a 13. helyre elég a ligában. Ez nem rossz, de lehet még rajta javítani, ha nagyobb igazolásokat tervez a vezetőség (én azokat terveznék). Négy-öt lépéssel már 50-55 milliója is lehet a csapatnak, ami már szinte mindenre (is) elég.

[ppp_patron_only level=”3″ silent=”no”]

David Njokunak tavaly lehívta a Browns az ötödik éves opcióját, azonban ezt az ő classában utoljára még vissza lehet vonni, hiszen csak sérülés esetére garantált. A tight end már el is búcsúzott a szurkolóktól, így ez a lépés eléggé várható, és Austin Hooper, illetve a tavaly draftolt Harrison Bryant mellé nem is éri meg ennyit kifizetni a posztra.

Sheldon Richardson alapvetően maradhatna is, ha nem lenne ekkora a fizetése. Hasznos játékos, de már inkább csak egy erős közepes, mintsem egy ténylegesen jó védőfalember, így nem éri meg ezt a $11,5 milliót, amit spórolni lehet a kivágásával. Adrian Clayborn mélységnek alapvetően jó, így akár meg is lehet tartani, a $3 millió sem olyan eget rengető összeg, de ragaszkodni sem kell hozzá.

A kivágások sora itt véget is ér az én szememben, habár egyesek felvetik, hogy az egyik elkapót, Jarvis Landryt vagy Odell Beckhamet is lehetne meneszteni. Pénzügyileg egyébként igen, előbbivel közel $12 millió, utóbbival közel $16 milliót lehetne spórolni. Nem tartom elképzelhetetlennek, hogy egyiküktől megváljon a Browns, amennyiben úgy látja, hogy tud megfelelő helyettest találni, de én most úgy számolok, hogy mindketten maradnak, mert kellenek a fegyverek Bakernek, és inkább erősíteni kellene tovább ezt a posztot, mintsem gyengíteni.

Pénzt lehet még felszabadítani két támadófalember hosszabbításával. A center JC Tretter és a guard Joel Bitonio szerződése is két évre szól még, mindketten posztjuk krémjéhez tartoznak, így lehet velük hosszabb távon számolni. Tretter 30, Bitonio 29 éves, támadófalembereknél ez még azt jelenti, hogy 4-5 év simán van bennük, szóval ha most hosszabbítanak, akkor egyrészt idén spórolhatnak körülbelül 13 milliót és tovább biztosíthatják az OL egyben maradását. Én most csak Bitonióval számoltam (ő a jobb és fiatalabb is egy fél évvel), de Tretteren még $6,5 milliót lehetne az idei évre spórolni.

Így tehát közel 50 millió dollárral ugrana neki a Browns a piacnak.

Fontos szabadügynökök: Van ilyen egyáltalán?

Vannak olyan szabadügynökei a Brownsnak, akik sokat játszottak tavaly, a táblázatban a minimum 50%-ban pályán lévőket tüntettem fel (Higgins kivételével, aki 47,3%-ban volt fent). Ez viszont nem jelenti azt, hogy igazán fontos lenne a visszaigazolásuk, ugyanis leginkább épp azok lesznek FA-k, akik gyengén játszottak.

A védőfalban Olivier Vernon jól teljesítményt nyújtott, 51 nyomást generált, de év végén megsérült, így kérdés, hogy egyáltalán a szezon elejére visszatér-e. Ráadásul a 30-at is betöltötte már, és a sérülések korábban is problémát jelentettek számára. Ha olcsón vissza lehet igazolni, az jó, rotációba elfér, de kezdőként már nem számolnék vele. Larry Ogunjobi még csak jól sem játszott újonc éve óta egyszer sem, szóval könnyű szívvel meg lehet válni tőle – ha veteránminimum körül aláír, a rotációba persze elfér. BJ Goodsonnal csak többen vannak a linebackerek, de nem jobbak. Malcolm Smith a jelenlegi állománnyal beférne a kezdőbe, de egyértelmű, hogy az LB-sort erősíteni kell, ráadásul van is pár fiatal a keretben, tehát ő is mehet isten hírével.

A cornerek közt a Kevin Johnson újjáélesztési projekt Buffalóban összejött, Clevelandben viszont nem, vele is csak többen vannak a keretben. Terrence Mitchell érdekesebb kérdés, hiszen Greedy Williams sérülésével a szélen minden snapen pályán volt, egy korrekt szintet le is hozott, de őt sem akarnám a kezdőmben látni, szóval ha olcsón marad cserének, akkor jó, egyébként több milliót nem áldoznék rá. A Browns safety-sora talán a legrosszabb volt a ligában, Karl Joseph és Andrew Sendejo is borzasztóan játszott, így az ő szolgálataikra sem tartanék igényt, hacsak nem cserének olcsón.

Végül maradt Rashard Higgins, akinek elég jó a kémiája Mayfielddel, szóval vissza is lehet igazolni egy 3-4. számú elkapónak, de igazából sebesség kellene ebbe az állományba, az pedig nincs neki. Ha esetleg OBJ vagy Landry a kivágás sorsára jutna, akkor mindenképp visszaigazolnám, egyébként lehet, hogy inkább más irányba mozognék és legfeljebb cserének hoznám vissza 2-3 millióért. Cody Parkey-t kell még megemlíteni a legvégén, de igazából a legtöbb kicker közt nincs érdemi különbség, szóval maradhat akár ő is, akár jöhet más is, szinte mindegy, biztos fogást nem találni ezen a poszton a piacon.

Összességében tehát mélységnek bárki visszajöhet olcsón, de sok dollárt senkire sem költenék a fentiek közül.

Lehetséges érkezők: Ennyiből meg lehet oldani minden problémát

A fent összeszedett közel 50 millió dollár igazából elég lehet a Brownsnak arra, hogy minden problémáját megoldja és úgy kanyarodhasson rá a draftra, ahogy kell: hiányposzt nélkül, nem beszorulva egy sarokba, hogy hová kell húznia az első körökben. Valahogy így képzeltem el ezt a piaci tevékenységet:

Természetesen a védelmen van a hangsúly, és minden posztra hoztam játékost (kell is). A védőfalban ott van a tavaly igazolt és opt outoló Andrew Billings, illetve a tavaly draftolt Jordan Elliott, de ez azért közel sem elég, kell még egy jó játékos, erre pedig Shelby Harrist szemeltem ki, aki a játék minden elemében hasznos. A védőfal szélére és ezzel Myles Garrett túloldalára egy szintén korábbi 1/1-est, Jadeveon Clowney-t néztem ki, akivel nagyon durva szörnyeteg-duója lenne a Brownsnak a fal szélein. Clowney szerintem már átcsapott alulértékelt státuszba, mert a sackszámai tényleg nagyon rosszul mutatnak, de ettől még egy nagyon sok rombolást okozó játékos.

A linebacker sorban felmerülhet a kérdés, hogy érdemes-e nagy pénzeket ölni ide, és sok esetben a nem lenne a válaszom, de ha Lavonte David tényleg kikerül a piacra, akkor érdemes lenne rá beruházni. Pár évig még hozná az elit formáját, mellette mentorálná a fiatalokat is. Állítólag érdeklődik is iránta a Cleveland.

A secondarybe is két játékost igazolnék. Egyrészt mindenképp kell egy igazi free safety, aki Anthony Harris lehetne ebben az esetben. Elég erős a safety piac, a Brownsnak pedig olyan játékos kell, aki nem csak a boxban képes játszani, hanem passz ellen is hatékony. Emellett egy slot cornerre lenne elsősorban szükség. Denzel Ward megoldja az egyik szélső posztot és Greedy Williamsben is hiszek még, egy lehetőséget mindenképp kapni fog a túloldalon. A slotban viszont nincs megfelelő játékos. Ez lehetne a rengeteg FA kitekintőnkben szereplő Desmond King, de most másik útvonalat választok és inkább a Ramsből távozó Troy Hillt igazolnám le, aki kis mérete és jó coverage skilljei miatt tökéletes erre a feladatra.

A védelem ezzel megvan, a támadósor pedig amúgy is elég jól nézett ki, ide csak egy kis sebesség kellene. A Browns nem futtat olyan sok három elkapós felállást, de akkor is kell egy jó WR3, aki lehetne mondjuk Nelson Agholor, akinek talán feléledt a karrierje. Ha esetleg a csapat úgy dönt, hogy kivágja Beckhamet vagy Landryt, akkor több pénzt is lehet ide áldozni és akkor érkezhetne Will Fuller. Természetesen ha OBJ és Landry is marad, akkor nem lehet még 16-18 milliót rákölteni a WR posztra.

Ha ezt így mind végre tudná hajtani a csapat, akkor úgy kanyarodhatna rá a draftra, hogy nem kell semmiféle hiányposztot betöltenie, így akár előre tekinthet a következő szezon lejáró szerződésű játékosaira, bár így hirtelen nem látom, kit engedne el közülük a csapat (Chubb, Ward, Teller). Szóval egyszerűen kiválaszthatja poszttól függetlenül a legjobb elérhető játékost. Ahogy azt ideális esetben kell is. Egy ilyen holtszezon után pedig simán beszélhetnénk a Brownsról úgy, mint a csoport esélyese.

[/ppp_patron_only]

Minden jog fenntartva. © 2020 Fűzővel kifelé!