Connect with us

Prémium cikkek

Nem erre számítottunk – Bears FA értékelő

Nagyon nehéz helyzetben volt a Chicago a szabadügynökpiac előtt. A keret hanyatlóban, az irányító poszt megoldatlan és nem volt sem magas draft pick, sem nagy cap tőke a javuláshoz. Ryan Pace general manager azonban húzott egy váratlant és olyan manőverrel oldotta meg a QB posztot, amire talán senki sem számított. 

Nem lehet egy csapat tevékenységét egyetlen posztra felhúzni, azonban akkora need volt a Bears irányító posztja és olyan sokkoló volt Andy Dalton leigazolása, hogy nehéz nem ezt a központba állítani. Tele volt a média Watson vagy Wilson nevével, sokan agresszív felmenetelt vártak a drafton, de ezen teóriákat nagyon úgy tűnik, hogy egy évre el kell spejzolnunk. Természetesen az irányító poszton kívül is akadnak itt érdekességek, bár hasonlóan nagyot semmi más nem szólt.

Távozók

[ppp_patron_only level=”3″ silent=”no”]

A Bears egyébként továbbra is jó védelme elvesztette két kezdő cornerbackjét a háromból és csupán a másodéves Jaylon Johnson áll a csapat kötelékében a tavalyi trióból. Buster Skrine nem tartozott a liga legjobb slot cornerei közé, így a vele nyerhető 2.7 millió dollár azt a kategóriát képviselte, ami miatt megérte megválni a veterán cornertől. Kyle Fuller esete már más, ő a minőségi első számú cornerekhez tartozott, de 2021-re több mint 20 milliós cap hittel rendelkezett. Bár a játékával egyértelműen emelte az egysége fényét, a fizetése túl sok volt. Elküldésével 11 millió dollárt spórolt a csapat.

Cut révén Bobby Massie távozott még, amivel több mint 5 milliót nyertek.

A legfontosabb szabadügynök a távozók listájáról Mitch Trubisky. Az egykori 1/2-es játékos – aki már alá is írt a Buffalo Billshez Josh Allen mögé a padra – távozása nem volt meglepetés. Bár több olyan szcenárióról is hallani lehetett, hogy hasonló összegért visszahozzák még egy évre a csapathoz, mint amiért Buffalóba szerződött, vélhetően egyik fél sem hajlott igazán a megegyezésre. A 2,5 millió dolláros szerződése valószínűleg kevesebb mint sokan gondoltuk, ennyit akár még a Bearsnek is megérhetett volna, de talán mindkét fél szeretett volna továbblépni már ettől a bukott projekttől.

A fontosabb távozó szabadügynökök között találni továbbá hasznos rotációs játékosokat, mint Robertson-Harris, Urban vagy Mingo. Mindegyikük a könnyen és viszonylag olcsó pótolható kategória. Tashaun Gipson is viszonylag könnyen pótolható, de a tavalyi veterán minimumos szerződése ár-érték arányban remek döntés volt. Nem garantált, hogy kétszer sikerül hasonlóan olcsón ugyanilyen minőségben megoldani a posztot, vagy hogy ő újra aláírna a minimumért, de távozásával újfent csak lyuk keletkezett.

Végül az a lépéssorozat, amivel az igazán nagy összeget szabadította fel a Bears. Khalil Mack, Eddie Jackson és Cody Whitehair szerződését egyidejűleg alakította át a csapat, amivel 23 millió spórolt.

Teljesen a semmiből jövő cutot nem hajtottak végre. Kyle Fuller elküldése ha nem is magától értetődő lépés volt, kalkulálni lehetett vele. Rajta kívül igazán minőségi távozója nem volt a Bearsnek.

Érkezők

Sok mindent el tudtunk képzelni a Bears irányító helyzetének orvoslására, de Andy Dalton szerződtetését minden bizonnyal kevesen láttuk jönni. Az, hogy tavaly a cserepadra szerződtette őt a Cowboys jól jelképezte, hogy az ideje mint kezdő irányító a ligában már lejárt. Az, hogy a csereirányítók között magas minőséget képvisel, látszódott is 2020-ban. Egy-egy meccs erejére igazán szép dolgokat tudott életre kelteni a Dallas remek skill személyzetével, de konzisztensen nem volt működőképes az offense.

Chicagóban ráadásul közel sincs olyan fegyverarzenál, miközben a támadófal sem sokkal jobb mint a tavalyi, sérülésekkel tépázott texasiak egysége. Andy Dalton továbbra is a liga egyik legjobb csere irányítója lehetne, de erre a szerepkörre nem fizet egy csapat sem 10 millió dollárt, különösen nem akkor, ha amúgy is gondjai vannak a fizetési sapkával és nincs is megoldása a kezdő posztra. Ráadásul csere szerepkörre még van is egy Nick Folesa. Bár Dalton a capet csak 5,5 millióval terheli 2021-ben ez csak a szerződése kialakításának eredménye. A többi 5 millió dollárt két automatikusan megszűnő évként könyveli el a csapat, de attól még Dalton 1 évnyi játékért 10 milliót tehet majd zsebre. A Ryan Pace, Matt Nagy duó az állásával játszik 2021-ben, és nehéz elképzelni olyan forgatókönyvet, amiben megmentik a munkájukat Dalton vezetésével. Nick Foles tavalyi idecserélése után úgy tűnik minden évre jut egy igazán fejvakarós döntés a Bears irányító posztja körül. Dalton megszerzése és főleg annak összege után valóban felmerül a kérdés, hogy akkor már inkább maradhattak volna Trubisky mellett ennek az összegnek a negyedéért.

Andy szerződtetése már csak azért is felettébb érdekes, mert a csapat nem tömte tele a támadósorát jó játékosokkal, akik mögött mondhatnánk, hogy még egy ilyen sokadrangú irányító is elég lehetne. A többi érkezővel bankot nem robbantott a gárda. Pár kezdő posztot foltozott be relatív jó értékű játékosokkal. Allen Robinson taggel való megtartása az egyetlen olyan döntés, amivel valóban nagy segítséget adhatnak majd Daltonnak. A Bengals egykori irányítója remek kapcsolatot ápolt karrierje során AJ Greennel, aki évekig volt a liga egyik legjobb elkapója. Ha Robinson valóban marad a szeles városban 2021-re és nem cserélik mondjuk el, akkor hasonlóan megbízható opciója lehet majd akár Daltonnak, akár Folesnak vagy bárkinek, akit a center mögé sodor az élet.

A mindenkori irányító helyzetét biztosan segíteni fogja a Chicagoban található futó trió. Az egyébként is jónak mondható Montgomery, Cohen duóhoz ugyanis a Chiefstől távozó Damien Williams is csatlakozott. Az összeg még nem ismert, de vélhetően maximum pár millió dolláról lehet szó. Ezzel a liga egyik legjobb és legdiverzebb futósorával rendelkeznek. Williams egy kevésbé az erejébő dolgozó, gyors irányváltásokra is képes futó, aki stílusban pont a jelenlegi duó közé ékelődhet be. Jól  kap el, de a hagyományos futó playekre is használható.

A tavalyi fal jobb oldalát sikerült 5 milliós fizetéssel megtartani. Bár sem Alex Bars, sem Germain Ifedi nem a legmegbízhatóbb megoldás, ha csak utóbbi lesz kezdő nagy katasztrófa azért még nem történik. Bobby Massie cutolásával elment a csapat RT-je, így legrosszabb esetben Ifedi ki tud menni szélre, a helyét pedig átvehetni a harmadéves guard, de elsősorban az egykori Seattle falember lehet a kezdő RG-je a csapatnak, és vészmegoldás a fal szélére, míg Bars csere lesz.

2021-re visszatér a csapat kezdő nose tackle-je Eddie Goldman személyében, aki meglehetősen új közegben találhatja majd magát a fal közepén. Sem Angelo Blacksonnal, sem Mario Edwards Jr.-ral nem játszott ugyanis még együtt, sőt a fal szélén Robert Quinn sem játszott itt még akkor, amikor legutóbb Goldman pályára lépett. Az legnagyobb gond, hogy mind Blackson, mind Edwards Jr. cserekategóriás játékos. Ugyancsak a hasznos csere szintű érkezők közé sorolható Jeremiah Attaochu is, aki nagyjából mind szerepre, mind minőségre Barkevious Mingo helyét veheti át 3. számú pass rusherként. Egyikük sem az a játékos, akik miatt jobb lesz egy védelem, de mind relatív olcsón tudják meccsenként 10-20 snap erejéig tehermentesíteni a kezdőket.

Daltonon kívül az eddigi egyetlen kezdőbe érkező külsős az a Desmond Trufant, akinek hosszú atlantai pályafutást követően egy rövid detroiti kitérő után vezetett ide az útja. Tavaly egy érdekes, kockázatos, de mindenképp ígéretes igazolásnak tűnt a Lionshoz szerződése, Matt Patricia alatt viszont sokakkal egyetemben rettenetes szezont produkált. Karrierje legrosszabb éve után azonban még mindig lehet benne akár több jó szezon is. Az elsődleges kérdés, hogy egészséges tud-e maradni egy teljes szezonon át. Ez volt a fő buktató benne már egy éve is és 2020-ban is mindössze 6 meccsen állhatott a csapata rendelkezésére. Ha egészséges tud maradni, egy jó védelem egy fontos játékosa is lehet. Ha kevésbé nagy százalékban kell majd embereznie Chicagóban, akkor akár Kyle Fuller szerepkörébe is belenőhet. Szerződésének részletei még nem ismertek, de ha súlyos milliókról lenne szó vélhetően már kiszivárgott volna.

Végül a tavalyi, meglehetősen jól teljesítő rúgó duó is marad a Bears kötelékében. A Chicago Robbie Gould elengedése óta kereste a megoldást a kicker posztra, amit hosszú évek után Cairo Santos úgy nézett ki, hogy 2020-ban sikeresen oldott meg. A szerződése, akárcsak a punter Pat O’Donnell esetében illik a liga trendjeibe, nem vállalta túl magát a Bears.

Összeségében a Chicago Bears nem sokat erősödött. Andy Dalton nem túl nagy előrelépés sem Foleshoz, sem Trubiskyhez képest. Bármit is eredményezzen még az offseason, ha Daltonból nem kezdő irányító lesz 2021-ben, a vezetőség csak még nagyobb bohócot csinál magából, hogy egymást követő két évben hoznak 10 millió szerződésű csereirányítót a csapathoz. Bár idén legalább picket nem adtak fel érte…

Az irányító poszton kívül a csapat többi része relatív egyben maradt. A corner sorban viszont eléggé downgrade-nek tűnik a Fuller – Trufant csere.

Ami a megmaradt hiányposztokat illeti, látszódik is, hogy maximum szinten tartásról beszélhetünk a szabadügynök időszak vége felé. Az irányító poszt a szememben Dalton érkezésével nem oldódott meg. Sőt igazán sokkal nem léptek előrébb ahhoz képest, mintha csak Foles állna a Bears kötelékében. Andy érkezésével ráadásul valamivel kisebb az esélye annak is, hogy ezek után a Chicago agresszív legyen a drafton és felmenjen a top3-4 QB valamelyikéért, akik legalább némi fűszert vihettek volna a csapat támadósorába.

A támadó oldalon az irányítón kívül a fal jobb szélén tátong egy jókora lyuk, továbbá hiába jött vissza Robinson vagy produkált jó évet az első éves Mooney, további talent elférne az elkapó szobába is.

A védelemben kisebb a probléma. Egy egészséges Trufant – Johnson duó még minőségi párost is alkothat, de gondolni kell mind a nickel posztra, mind arra az eshetőségre, ha Trufant újfent megsérülne. Egy sorral hátrébb tekintve szükség van még egy kezdő strong safetyre, de itt a még mindig szabadügynök Gipson visszatérése sem lenne feltétlenül rossz opció.

Összességében a Bears FA tevékenysége egy langyos víz effektust tükrözne Dalton nélkül, amit C-re értékelnék, de sajnos az irányító poszt ilyen módon való megoldása miatt ennél csak rosszabbat tudok adni.

Értékelés: D 

[/ppp_patron_only]

Minden jog fenntartva. © 2020 Fűzővel kifelé!