Connect with us

Prémium cikkek

Segítsd az elesettet! – Colts FA kitekintő

A Colts holtszezonjának legnagyobb manőverén már túl vagyunk. Carson Wentz érkezése önmagában meghatározza a franchise közeljövőjét, és ha kiderül, hogy rossz lóra tettek vele, akkor nincs olyan szupersztár névsor, akiknek a leigazolásával kijavítódna a hiba. Ha viszont úgy állunk hozzá, hogy Wentz karrierje megmenthető, akkor azon dolgozni kell, és első lépésként versenyképes keretet kell köré kialakítani. 

A blockbuster csere előtt durván 69 millió dollárral volt a fizetési plafon alatt a Colts, ami a második legtöbb volt a ligában a Jaguars mögött. Egy 1/1-es csapat esetében nem csoda, hogy kevés nagy szerződés van lekötve, de egy playoff-évet futó gárda számára nagy lehetőség a bőséges költési lehetőség, főleg egy ilyen szűkös, kivételes holtszezonban, mint a 2021-es. A QB-helyzet megoldatlansága miatt azonban kétséges volt, hogy a papíron free agent-mágnesnek tűnő Indianapolis valóban versenybe tud-e szállni a nagy nevekért a piacon. Franchise QB nélkül a bajnoki gyűrű lehetősége ugyanis nyilván távoli. Wentz ezt az űrt nem tölti be, de legalább már van irányító a depth charton, ami Philip Rivers visszavonulása után megüresedett. Ilyen szempontból szükséges lépés volt minél előbb lépni, szóval az időzítésbe legalább nem lehet belekötni.

Wentz szerződésével természetesen lejjebb csúszott a rangsorban a Colts, ami a pénzügyi lehetőségeket illeti, de még mindig ott van a negyedik helyen, a Jets és a Patriots mögött helyezkedve. A csapatnevekből kitűnik, hogy a potenciális rivális nagy költők ugyanúgy irányító nélkül várakoztak, szóval a harcmező kiegyenlített a hasonszőrű csapatok között.

Leépíteni nem kell!

[ppp_patron_only level=”3″ silent=”no”]

A legutóbbi idényben nem a fizetési plafonnal, hanem a küszöbbel harcolt a csapat, hogy valahogy a minimálist elérje. Kínjukban már Jacoby Brissettnek kellett komoly pénzt utalni, hogy a szabályok teljesüljenek, de DeForest Buckner mega szerződésében is faktor volt, hogy minél több dollárt el kell költeni. Amennyiben hirtelen nagyon sok elit játékos akarna a Coltshoz aláírni, és elfogyna a cap space, akkor lehetne még farigcsálni, de ez teljesen valószínűtlen, szóval, akinek most élő szerződése van, az megnyugodhat.

Aki el akar menni, mehet!

Nem a legveretesebb a lejáró szerződések listája. Minden távozó játékos helyettesíthető, viszonylag könnyen.

Denico Autry, Trey Burton, T.J. Carrie, Malik Hooker, Marlon Mack, Anthony Walker, Jacoby Brissett, Justin Houston, Xavier Rhodes, T.Y. Hilton.

Csapat-barát szerződéssel egyikőjük maradását sem bánnám. Ha többet hisz magáról, mint amit ér, tesztelheti a piacot. Csere- illetve kiegészítőemberek túlfizetése rossz terv. Hilton szentimentális értékkel is bír, mint a legrégebbi aktív kerettag, nála elnézhető, ha vastagabban fog a toll, de a legfontosabb, hogy az aláíratása ne jelentsen megnyugvást a WR-piacon!

Erősíteni kell!

A legnagyobb ballépés az lenne a Carson Wentz-projektben, ha kibúvókat lehetne neki gyártani a potenciális gyenge teljesítmény miatt. Ha nincs elkapó, ha nagy a nyomás rajta, ha sokat kell hátrányban focizni, mind újabb és újabb esélyeket jelenthetnének neki, hiába szerepel gyengén. (Lehet, hogy mindegyiken felülemelkedik, de a piaci tevékenységet ilyenre nem szabad alapozni. Irsay emlékszik, hogy Peyton Manning köré már a vége felé soha nem kellett senkit igazolni, de félő, hogy nem ez a korszak köszön vissza most.)

Amennyiben minden lejáró szerződésű játékos visszatér (nem fog), akkor is vannak hiányposztok.

Visszavonult Anthony Castonzo. Egy évtized lement úgy, hogy a left tackle poszt megoldott volt, de most hozzá kell nyúlni. Általában nem rohangálnak a szabadban szerződés nélkül tavasszal olyan emberek, akik ezt a posztot biztonsággal be tudják tölteni. Ideiglenes megoldást lehet találni inkább pár évre. Trent Williams teljesítményében nincs visszaesés a fénykorához képest, és amennyiben 32 évesen már csak az motiválja, hogy minél több pénzt keressen, Indianapolis azonnal versenyképes lokációvá válik. Kortársai, Okung vagy Villanueva sokkal inkább sebtapasz megoldások lennének egy évre, mert nekik már elindult a karrierjük lefelé. Ha nem fél az edzői gárda az oldalcserétől, Taylor Moton a legnagyobb potenciállal bíró elérhető OT, aki eddig évente alig 1 millió dollárt keresett, szóval neki biztosan fontos most a pénz. A Panthers bolond lenne ugyanakkor elengedni.

Szóba került, hogy Quenton Nelson próbálja meg az LT posztot, elvégre az ő helye könnyebben pótolható. Sok mindent megoldana, ha Big Q lefedné a vak oldalt, és költséghatékony is lenne, de fel kell készülni a bukásra, és ilyen esetben mindenképp kell B-terv. Ha Nelson szenved a szélen, semmibe sem kerül visszaállítani guardba, ez a terv legjobb része! Csak nem szabad helyettes nélkül hagyni. Ilyen célra Beachum vagy Remmers is megfelel, illetve mindenképp kell depthet draftolni valamikor, attól függően kit akasztanak le.

T.Y. Hilton szerződése lejárt, és őt is meg kell győzni róla, hogy maradjon. Amennyiben sikerül, akkor sincs megoldva az elkapó poszt. A korábbi 34. választott Michael Pittman Jr. helye biztos a rotációban, de arra utaló jel kevés volt, hogy kinövi magát alfává a poszton. A szupersztár elkapók mind tag-esélyesek, de ha kikeverednek a piacra, Godwin vagy Golladay elé is oda lehet tenni a top5-ös elkapó-fizetést.

A másodvonalas és ezáltal valószínűbb célpontok közül Nelson Agholor adja magát leginkább az Eagles-háttér miatt, más kérdés, hogy a karrier-éve épp az előző volt, Raiders mezben. Valami speedster leakasztása elkerülhetetlen, mivel Hilton már nem ez a játékos. A draft bővelkedik hasonló gazellákban, de ha ide akarják hozni Will Fullert, ő azonnal kiváltaná a szerepkört. Kérdés, hogy a nem makulátlan múltja mekkora tényező a szigorú vezetőség szemében. Talán Ballard meggyőzhető, hogy Fuller eltiltása egyértelműen Brian Cushing sara volt, én mindenképp rákenném!

Frissíteni kell az edge-névsoron is, miután Justin Houston a leginkább feledhető idényén van túl. Igyekeztek a drafton elébe menni a problémának, de Banogu, Turay vagy Tyquan Lewis sem nőtte ki magát eddig azzá, akit reméltek. A szent grál a piacon a pass rusherek közül Shaq Barrett, aki talán nyert már annyit, hogy a pénz mozgassa a döntését – csak ilyen esetben tud a Colts versenyezni a többi várható ajánlatával. Nyilván azt fel kell mérni, hogy az agyonfizetés mekkora motivációhiányt hoz magával, de ez minden csapat, minden posztján alaptétel.

A többi, akár korábbi Pro Bowler versenyző közül kompakt megoldást nehéz találni, de előrelépést jelentőt azért lehet. Korábbi csoportellenfelek; Ngakoue mint pass rush-specialista, vagy Clowney, aki a futás ellen jó, egyaránt szóba kerülhetnek, mivel korábban mindketten jelezték, hogy nem szívesen írnak alá diszkont-áron. Simán elképzelhető, hogy rászorulásból megkínálják valamelyik dívát egy szerződéssel, sok ösztönzővel.

A secondary állapotán sokat befolyásol Xavier Rhodes, akinek újjáéledt a karrierje. Ez hasonló eséllyel jelenthet hálát, és hosszabbítást vagy egy megcsillanó reményt az utolsó zsíros szerződésére. Micsoda véletlen, hogy utóbbira pont ez a csapat tudna lehetőséget biztosítani. Ha marad Rhodes, nem hiszem, hogy bankot robbantva teszi. Sokkal inkább nézem ki belőle, hogy olyan csapattól kérné a legtöbb alapdíjat, ahol nincs kötődése.

A rendszer sokat tett hozzá a visszatéréséhez a térképre, és ha hasonlót vadászgat a gárda, akkor Chido Awuzie biztató másolat lehet. Igaz az ex-dallasi sosem volt olyan magasan, mint Rhodes, de biztató zone corner, akinek kiaknáznák az erősségeit sokkal jobban, mint előző állomáshelyén.

Annyira nem rossz a helyzet hátul, mivel jó eséllyel a 2020-as szezont kiülő Marvel Tell visszatér a pályára, akiben hatalmas potenciál rejtőzik, a slot helyén pedig Kenny Moore ligaszinten az egyik legbiztosabb megoldást jelenti.

A végén ugyanazt tudom hangsúlyozni, mint az elején. A Colts idénye Wentzen múlik majd. Lehet igyekezni, hogy olyan közeg alakuljon ki, ahol bárki elboldogul, de hiába a sok elkölthető dollár, olyan all-star öltöző biztosan nem fog összejönni, amiben Wentznek csak hátra kell dőlni és élvezni a sikert.

[/ppp_patron_only]

Minden jog fenntartva. © 2020 Fűzővel kifelé!