Connect with us

Draft

A jövő sztárjai – Asante Samuel Jr.

Emlékeztek még Asante Samuelre, az Eagles, a Patriots és a Falcons korábbi cornerbackjére? Ha legalább 10 éve nézitek az NFL-t, akkor minden bizonnyal, hiszen egy kiváló cornerback volt, kétszer nyert Super Bowlt, kétszer volt elsőcsapatos All-Pro és két idényben vezette a ligát interceptionökben. Most érkezik a fia a draftra, akiről nem csak a neve, hanem a játéka alapján is egyből az apja jut eszünkbe. 

Az idősebb Asantét 2003-ban a negyedik körben draftolta a Patriots, majd 5 év után Philadelphiába szerződött, ott eltöltött négy szezon után pedig még a Falconsban is kipróbálta magát. Alacsony, vékonydongájú CB volt, aki kiváló irányváltásokkal, ösztönökkel és labdaérzékkel rendelkezett, és posztja egyik legjobb játékosa volt – az meg nem érdekelt senkit, hogy szerelni nem igazán szeretett.

Fia, Asante Samuel Jr. nagyjából hasonló erényekkel és hiányosságokkal rendelkezik. Ő is alacsony és ezáltal nem fog jól szerelni a profik közt, ellenben az egyből látszik, hogy a foci mellett nőtt fel, hiszen a cornerback poszt minden csínját-bínját ismeri, fejben mindenki előtt egy lépéssel jár és irányváltásaival gyorsan is tud reagálni arra, amit az agyával eltervezett.

Erősségek

[ppp_patron_only level=”3″ silent=”no”]

Az első dolog, amivel kezdeni kell Asante Samuel Jr. erősségeit, az a rendkívül fejlett olvasási képessége, feldolgozókészsége és az ösztönei. Teljesen egyértelmű, hogy a foci mellett nőtt fel, még pontosabban a cornerback pozíció mellett, elleshetett minden kis trükköt édesapjától. Amit a posztról, a technikákról tudni kell, azt ő tudja, fejben nagyon ott van a szeren.

Rendkívül jól és gyorsan olvassa az útvonalkombinációkat, látja maga előtt a kialakulóban lévő játékot, így pedig nagyon jól tud reagálni az elkapók mozgására és az irányítók passzára egyaránt. Sokszor már azelőtt tudja, mi fog következni, hogy az irányító eljutott volna az olvasásának adott pontjára. Bízik az ösztöneiben, és sokszor próbálja becsalogatni az irányítót egy olyan passzba, amit majd ő tud lefülelni, mert már tudja, hogy elindulhat a passzsávba megelőzni a WR-t.

Az ösztönök és olvasási képesség mellett nagyban segíti a játékát, hogy elit irányváltásokkal rendelkezik. A backpedalja kiváló, szépen lépdel hátra, majd az abból való elindulása (T-step) fenomenálisan gyors és könnyed. Nyilván ez sem lehet meglepő, hiszen édesapja megtanította neki a megfelelő defensive back mechanikát. A reakcióideje minimális, tényleg hihetetlen nézni, hogy sokszor kvázi hamarabb vált irányt és lép a labda irányába, mint az általa őrzött elkapó.

Igazi ballhawk játékos. Interceptionökben kevésbé mutatkozott ez meg az egyetemen, de több levédekezett labdát tud felmutatni, mint ahány mérkőzésen szerepelt.

Méretéhez képest fizikális is, a szerelésekkel nincs akkora problémája, mint édesapjának volt, de azért a profik közt ez nem is lesz az erőssége. Útvonal közben is igyekszik erőszakos maradni, néha ebben túlzásba is esik, ahogy igyekszik kompenzálni fizikai hátrányát.

Elsősorban emberezős rendszerben képzelhető el, legalábbis az egyetemen ez jobban ment neki. Nagyon jól érzi, hol van az embere és lépésről lépésre tud vele menni, le tudja tükrözni a mozgását kiváló irányváltásai, laza csípője és gyors lábai miatt. Ezen belül is off-man rendszer fekszik neki legjobban, ahol nem kell a line of scrimmage-en felvennie a versenyt a WR-rel, hanem távolabbról kezdheti meg a követését, majd becsalogathatja az irányítókat olyan passzokba, amiket ki tud szagolni előre és be tud vágni a passzsávba.

Kérdőjelek

Ahogy arról volt már szó, alacsony és vékony játékosnak számít, ráadásul a karjai is rövidek. Magasságra az alsó 26 százalékba, súlyra az alsó 8 százalékba, karhosszra az alsó 11 százalékba tartozik a posztján. Ez pedig bizony problémát jelent az NFL-ben, hiszen a nagyobb darab WR-ek viszonylag könnyedén fogják tudni elnyomni őt. Lehetne mondani, hogy akkor menjen a slotba, de inkább a szélre valók a képességei, és szerintem meg is állja ott a helyét, csak nem szabad ráállítani a Julio Jones féle első számú elkapókra, mert ott hatalmas hátrányból indul.

Ez még viszonylag elfedhető, ha jó csapathoz kerül, azonban ami talán nagyobb probléma, hogy a closing burstje, closing speedje sem kiemelkedő. Az irányváltása nagyon jó, de ha az elkapó szerzett egy kis előnyt hozzá képest, akkor nem fogja tudni lecsökkenteni ezt a távot. Ha az útvonal tetején el tud szakadni a WR, akkor Samuel nem igazán fogja tudni utolérni (amennyiben a labda is jó ütemben jó helyre érkezik). Az mondható el Samuelről, hogy inkább fejben előz, mintsem atletikusságból – ami nem rossz dolog, de azért a profik közt valószínűleg kellene egy fokkal job atletikusság is.

Méretéből adódóan futás ellen nem lesz valami hasznos játékos és a blokkokról sem tud igazán lejönni. Emellett zónázásban kevésbé jó, mint emberezésben, a játék ezen elemét kevésbé érzi magáénak.

Összességében

Összességében Asante Samuel Jr. pont olyan, mint az apja. Méretbeli hiányosságait kompenzálni tudja kiváló coverage képességével, az irányváltásai és reakciós atletikussága pedig tényleg párját ritkítja nem csak a classban, hanem az utóbbi éveket tekintve is. Technikailag és fejben rendkívül fejlett játékos, aki minden bizonnyal sok leütött labdát fog elkönyvelni az NFL-ben. Ha pár centivel magasabb és pár kilóval nehezebb lenne, akkor ott emlegethetnénk a nevét a top15-ben is. Így viszont leginkább az első kör végén vagy a második legelején kelhet el.

[/ppp_patron_only]

Legfrissebb cikkeink

Legutóbbi hozzászólások

Közelgő cikkek, podcastek

Minden jog fenntartva. © 2020 Fűzővel kifelé!