Connect with us

Draft

A jövő sztárjai – Christian Barmore

Sok poszton erős az idei draft class, a defensive tackle azonban nem tartozik ezek közé. Mégis akad egy játékos, aki kiemelkedik a mezőnyből. Christian Barmore könnyen lehet, hogy az egyetlen defensive tackle lesz, akit ez első körben kiválasztanak. És honnan máshonnan jönne a class legjobb belső védőfalembere, mint az Alabamáról? Jonathan Allen, Daron Payne és Quinnen Williams után tavaly megszakadt ez első körös Crimson Tide DT-k sora, de Barmore minden bizonnyal újra beindítja majd.

A Phiadelphiából származó Barmore középiskolásként a védőfal mellett az offense oldalon még tight endként is játszott, de már ekkor látszódott, hol lesz számára igazán jövő. A középiskolát 4 csillagos tehetségként hagyta el és vett részt a 2018-as recruiton. Magasra predesztinált játékos révén bőven válogathatott az egyetemek között, ő pedig a mindig erős védelméről híres Alabama ajánlatát fogadta el. Érdekesség, hogy Pennsylvania állam 5. legjobb tehetsége volt ekkor, a szintén első körös tehetségnek számító Micah Parsons (no1) és Kyle Pitts (no2) mögött.

Erősségek

[ppp_patron_only level=”3″ silent=”no”]

Tankönyvi példája a tökéletes  3 technique defensive tackle alkatnak. Ez azt jelenti, hogy magassága és súlya mellett a karhossza is teljesen ideális. Sőt, az egyik leghosszabb karjai vannak a védőfal classból. Könnyű hasonlóságot felfedezni közte és a korábbi évek első körös Alabama DT-jei között, hiszen ugyanilyen felépítésű volt mind Jonathan Allen (2017), mind Quinnen Williams (2019). Az az ember érzése, hogy a Crimson Tide tényleg futószalagon gyártja ezeket a védőket.

Akárcsak elődjei, rendkívül atletikus. Termete ellenére nagyon könnyed a mozgása, jól hajlítja a térdét és éles szögekben is tud közlekedni. Gyors az első lépése, nem csak előre, de oldalirányba is. Több alkalommal nyert párharcot már a snap utáni első pillanatokban azzal, hogy oldalra indulva el mozgott be a falemberek közötti lyukba.

A gyors első lépésének is hála remek a swim/arm over move-ja. Hamar a támadófalember válla mellé tud érni és “átúszik” rajta. Ezen a kiemelt technikán kívül is remek a kézhasználata. Aktívak a kezei, folyton foglalkoztatja vele az ellenfelét. Jól időzít és tud erőt kifejteni amikor kell. Nem hagyja, hogy a támadófalember megragadja, jól söpri le magáról az támadó kezeit és agilis, gyors mozgása révén ki tudja használni a sikertelen próbálkozás utáni előnyt.

Remek swim move-jára és robbanékonyságára láthatunk egy tökéletes példát (58):

Felpörög a fontos meccsekre. Egy kezdő szezonja volt a Bama védelmében, ahonnan egész szezonban kiemelkedett, de különösen igaz volt ez a rájátszás mérkőzésekre. A legdominánsabb tape-eket a Notre Dame és az Ohio State ellen nyújtotta, ahol bőven találkozott kiemelkedő ellenfelekkel. Egész évben meg lehetett figyelni fejlődést a játékában, aminek a tetőpontja leendő draftolt támadófaljátékosok ellen jött ki (közöttük jó pár top 100-as tehetséggel).

Több poszton is megfordult. Játszott 1-, 4- és 3-technique-et is a Bama védelmében. A profik között utóbbiban lehet a legsikeresebb, ezért olyan csapatnak érdemes beruházni rá, ahol van mellette egy nagyobb a nose szerepkört ellátó védő.

Nem a legnagyobb tackle, de így is remek futás elleni védő tud lenni már karrierje elején. Jól tartja a containt, éber a játéknál és ha a közelébe ér a labdás egy pillanat alatt le tud válni az emberéről és megcsinálni a játékot.

Igazi ereje azonban a pass rush potenciálja. Az NFL a passz irányába tolódott el már évek óta, a legrövidebb út az irányítóhoz pedig a fal közepén át vezet. Egy védelmet veszélyessé nem csak a külső passzsiettetők teszik, hisz a legnagyobb hatással az irányítóra belülről érkező nyomás van. Ebben remek Barmore, aki rengeteg irányító siettetést hozott össze.

Gyengeségek

Tapasztalatlan. Egyetlen kezdő év van a háta mögött, az is a csonka 2020-as év volt. Az Alabama védőfal rotációja a sok elit tehetség miatt elég mély, így a 2018-as redshirted éve után freshmanként is csak szituációs pass rushernek használták 2019-ben. Mindezek eredménye, hogy nem volt 800 snapje sem az egyetemi ligában. Kiemelkedően fontos lesz számára egy teljes offseason az új csapatánál, de a természetes tehetség ott van a játékában, amiből meg is tudott villantani egy keveset a tavalyi bajnoknál.

Tapasztalatlanságából is adódóan ritkán tud mit kezdeni a duplázással. Nem tudja hogyan nyerhetné meg a leverage csatát, miként törhetne át rajtuk, elsősorban mert elég magas a pad levelje, így befolyásolni tudják a falemberek és ki tudják tolni a futó útjából. Nagyon fontos lenne, hogy ne olyan csapathoz kerüljön, ahol ő a legnagyobb és legveszélyesebb játékos a védelem közepén. Ha első 1-2 szezonjában nem kellene az esetek túlnyomó többségében duplázással szembenéznie, sokkal produktívabb évei lehetnek és a fejlődésének is jót tenne.

Remek a mozgása, könnyedek a léptei, de nem tudja még a mozgását mindig erővé alakítani. Térdből remekül emelkedik ki és lök egyet a támadón, de a nyers erőt meg kell még szereznie. Néhány extra kilót a törzséről izommá kéne alakítani.

Inkonzisztens. Egyes játékoknál kirobban a snapből és felfalja az ellenfelét, máskor az utolsók között indul meg és nem ad bele mindent a párharcba. Ez főleg rövid yardos szituációknál lehet problémás. Egyes meccseken túl sok ilyet is látni. A nagy meccsekre való felpörgés azt is jelenteti, hogy a kisebb téttel bíró találkozókon nem mindig pörgött 100%-on.

Jól használja az ismert technikáit, de szélesítenie kell a repertoárján. A legtöbb nagy játékát swim move és rip technikákat alkalmazva hozta össze. Stuntoknál ugyancsak jó dolgokat mutatott, ahogy az a lenti videón is látható, de szükséges tovább technikákat megtanulnia.

Összegzés

Christian Barmore játszott Nick Saban 3-4-es rendszerében 1-től 4-ig minden technikán, de a legtöbb snapje a 3 tech pozícióban van. Könnyen illeszkedhet tehát 3-4-es és 4-3-as sémát futtató csapathoz egyaránt, ahol ő lesz a “kisebb” tackle. Nem ő lesz a fecske, aki egy rossz egységet egycsapásra jóvá varázsol, de kiemelkedő dolgokra lehet képes, ha egy kis tapasztalatot tud szerezni és nem első évétől várják tőle a 10+ sackes szezonokat. A potenciál mindenképp megvan benne. Kiemelkedő pass rusher falember lehet belőle és ez is teszi az idei class talán egyetlen első körös védőfalemberévé. Ő is egy projekt játékos, akinek sok tanulnia valója van még, de megfelelő coachinggal az adottságait és eddigi teljesítményét látva pár éven belül a liga egyik legveszedelmesebb defensive tackle-je is lehet.

[/ppp_patron_only]

Minden jog fenntartva. © 2020 Fűzővel kifelé!