Connect with us

Prémium cikkek

Ahogy azt kell – Giants FA-értékelő

Tavaly a Giants a botrányos NFC Eastnek köszönhetően majdnem bejutott a rájátszásba egy 6-10-es mérleggel. Idén ez minden bizonnyal nem lesz elég, így amennyiben Dave Gettleman tovább szeretné New Yorkban rontani a levegőt, mindenképp kell a jó eredmény – a piaci teljesítményen nem fog múlni.

Gettleman 2018 óta a New York Giants general managere. Ez idő alatt a csapat egy 5-11-es, egy 4-12-es és egy 6-10-s mérleget tudott felmutatni, már a második főedzőjét fogyasztja és az irányítóposzt is kérdéses. Praktikusan az idei az utolsó szezon, amikor ő, Joe Judge és Daniel Jones bebizonyíthatja, hogy jó kezekben van velük a Giants.

Ehhez természetesen elengedhetetlen volt egy minőségi FA-tevékenység: a meglepően jól teljesítő védelmet szinten kellett tartani, míg Jones előtt a támadófalat és a skill pozíciót kellett rendbe tenni. Kivételesen nincs ok panaszra.

Legfontosabb távozók

[ppp_patron_only level=”3″ silent=”no”]

A Giants anyagilag nem állt különösebben jól, februárban mindössze 1,3 millió dollárral volt a plafon alatt. Ebből könnyedén lehetett 41 millió dollárt csinálni néhány kisebb áldozat meghozásával: többek között a csapat legjobb (Kevin Zeitler) és legdrágább (Nate Solder) falemberének, a kezdő tight end (Evan Engram) és az egyik kezdő safety (Jabrill Peppers) elküldésével.

A fentiek közül egyedül Zeitler képviselt legalább jó minőséget, de 12 millió dollárt nem ért, míg a többiek leginkább csak a pénzt és a helyet foglalták. Ennek ellenére a csapat nem vált meg sem a középszerű Pepperstől, sem a tavalyi dropkirály, a Giantset 35 ponttól megfosztó Engramtől, sem a botrányosan rossz Soldertől. Magyarán: az egy jó elment, mindenki más maradt.

Valamilyen szinten védhető a Giants politikája: vállalható guardot nyáron is lehet találni, ellenben Peppers és Engram plafonja van olyan magasan még mindig, hogy 6-6,7 milliót megérnek még egy évre. Nem feltétlenül értek ezzel egyet (pláne, hogy Engramnél sikerült jobb tight endet jó áron találni), általában nem jön be az “én majd kihozom az első körös bustból a tehetséget” terv, de láttunk már csodát.

Ami Soldert illeti: rajta 6 millió dollárt spórolt volna a csapat egy cut esetén, de belement egy fizetéscsökkentésbe és a szerződésének átalakításába. Cserébe azért, hogy lemondott 7 millió dollárról, jövőre szabadügynök lesz. Óriási fogás ez így a Giantsnek, ami többet spórolt, mint amennyit egy kivágással spórolt volna, ráadásul még a játékos is megmaradt.

Golden Tate-telDavid Mayóval és Cody Core-ral már nem jött össze a folytatás, de egyikükért sem kár, csak a helyet foglalták. Dion Lewis szerződése lejárt, a 115 futott és 127 elkapott yardja senkinek nem fog hiányozni, ellenben Dalvin Tomlinson már fontos része volt a védőfalnak. Nem ártott volna a megtartása, de 10 millió dollárt luxus lett volna elkölteni rá, mikor van bőven használható belső védőfalember a rosteren.

A legfontosabb érkezők/maradók

A kivágásokkal/szerződésmódosításokkal nagyjából 30 millió dollárral gazdálkodhatott a csapat. Az első és legfontosabb feladat Leonard Williams megtartása volt: az idén már másodjára tagelt játékos végül 3 évre 63 millió dollárért írt alá. Tavaly 62 nyomásgyakorlása és 11,5 sackje karriercsúcs volt, a teljesítménye alapján megérdemelte a nagy pénzt, és mivel sem a piacról, sem a draftról nem lehetett volna pótolni, így még a 21 milliós átlag is vállalható (18 millióért reálisabb lett volna).

A csapat másik nagy fogása a piac legjobb elkapója, Kenny Golladay lett. A 18 millió dolláros fizetés teljesen reális, teljesen új dimenziót nyithat a támadósorban: a red zone-ban és mélységi célpontként is parádés, hozzá hasonló játszótársa még csak papíron sem volt Daniel Jonesnak.

A fiatal irányító emellett annak is örülhet, hogy végre lesz egy biztos kezű tight endje Kyle Rudolph személyében. 6 millió dollárért teljesen rendben van, a red zone-ben ő is nagy segítség lesz, illetve állítólag azt várják tőle, hogy majd Engramet is megtanítja focizni. Utóbbira nem tenném fel a házat, de a Barkley-Golladay-Slayton-Shepard-Rudolph-Engram alkotta arzenál azért így sem néz ki rosszul (plusz ugye Devontae Booker, de vele kapcsolatban mindenki akkor lesz boldog, ha nem kell pályára lépni).

A védőfal belseje Williams megtartásával rendben volt, Dexter Lawrence és BJ Hill mellett nem kellett aggódni a futás elleni védelem miatt. Gettleman ugyanakkor biztosra ment és nagyon jó áron hozott 156 kilónyi tömeget Danny Shelton személyében. Mellette Austin Johnson már tényleg fölösleges pénzkidobás, de kettőjük közül az egyik csak használható lesz, ha Lawrece és Hill pihen.

A pass rush megerősítésére már nem maradt pénz és nem is baj, hogy a csapat nem ment bele a licitháború középszerű edge játékosokért. Így egyedül Ifeadi Odenigbo érkezett, aki az elmúlt két évben 1099 snapen 68 nyomásgyakorlást és 11 sacket jegyett a PFF adatai alapján. A rotációban mindenképp elfér, sőt még némi erősítést is jelenthet, bár további erősítés a drafton nem ártana.

Mivel Peppers maradt, így Logan Ryannel együtt a safety-sor vállalható, linebacker nem volt jó értéken, így legfeljebb a corner poszton lehetett volna javítani. A legjobb játékosok ugyanakkor hamar elkeltek, de a Titans még mindig érthetetlen módon kivágta Adoree Jacksont, akire azonnal lecsapott a Giants. Talán kicsit túl lett fizetve, de prémium posztra érkezett egy fiatal, jobb napjain top 20-as teljesítményre képes játékos, így különösebben nem lehet belekötni a lépésbe.

Összegzés

Az eddigi évekkel ellentétben kifejezetten jó munkát végzett a Giants. Megtartotta a legjobb védőjét, hozott egy fiatal cornert, Daniel Jones kapott egy elit és egy átlagon felüli fegyvert, miközben még az idejét múlt “állítsuk meg mindenképp a futást” mániájára sem költött sokat (reális félelem volt, hogy Williams mellett Tomlinsont is megtartja).

Fontos posztokra érkeztek jó játékosok, a hiányposztok pedig a draftról orvosolhatók. Az első körben vagy a pass rush-ra vagy fal belsejének megerősítésére kell fókuszálni, de mivel egyik posztra sincs top 15-ös picket érő játékos, így lehet, hogy Micah Parsons lesz a befutó, mint a class legjobb linebackere. Nem vagyok a top 20-as LB pickek híve, de BPA és need alapon is védhető lenne a döntés. A hátsóbb körökben rá lehet feküdni a belső támadófalra és a pass rush-ra, bár utóbbival kapcsolatban egy veterán pass rusher nyári leigazolása sem lenne butaság.

Értékelés: A

[/ppp_patron_only]

Legfrissebb cikkeink

Legutóbbi hozzászólások

Közelgő cikkek, podcastek

Minden jog fenntartva. © 2020 Fűzővel kifelé!