Connect with us

Prémium cikkek

Ahol van minek örülni – Washington FA-értékelő

A tavalyi évben a maximumot hozta ki magából a Football Team. Bár az 50%-os szezon nem jött össze, a csapat a gyenge csoportnak hála elérte a playoffot, ahol tisztes helytállással búcsúztak a későbbi bajnokkal szemben. A hiányosságok egyértelműek voltak, és nagy részükön sikerült is javítani a szabadügynök piacon.

Minden csapat számára emlékezetes marad a 2020-as év elsősorban a vírushelyzet miatt, de Washingtonban ezen felül is megannyi érdekesség történt. A csapat elvesztette a 1937 óta használt nevét és átmeneti megoldásként a Football Teamet vette fel. A liga történetének egyik legnagyobb visszatérésének lehettünk szemtanúi azzal, hogy a folyamatos sérülések és rossz játék miatt Alex Smith foglalta el az irányítói posztot. Smith egy darab térdeléssel is már történelmet írt volna, de ő ennél sokkal többet tett és 5-2-es mérleggel 2015 után újra a csoport élére kormányozta a gárdát. Mindezt úgy, hogy a liga történelmében harmadik alkalommal fordult elő, hogy egy csoportot negatív mérleggel nyertek meg.

A szintén tavaly érkező Ron Rivera elkezdett kialakítani egy új kultúrát Washingtonban. Kellett ehhez a csoport gyengélkedése is, de eredményes első éven vannak túl. A hiányosságok azonban jól láthatóak voltak. Elsősorban Dwayne Haskins játékának és hozzáállásának köszönhetően 4 irányító is kapott legalább 75 dropbacket 2020-ban és bár csodálatos volt Smith története, a csapatnak szüksége volt egy irányítóra és olyan játékosokra, akiket játékba is tud hozni. Az új general manager Martin Mayhew felkötötte a nadrágját és remek munkát végzett első offseasonjének kezdetén.

[ppp_patron_only level=”3″ silent=”no”]

Távozók

Igazán fontos sztárjátékos szerződése nem járt le a fővárosban. Ryan Kerrigan elvesztése kulturálisan fájdalmas lehet, de Montez Sweat és Chase Young érkezésével megvan a jövő pass rusher duója, így a 11. szezonjára készülő külső linebacker létszámfelettivé vált. Kerrigan sosem volt a liga legjobb edge rushere, de a 2010-es évek derekán folyamatosan a legjobbak mögött volt és éveken át szállította a kétszámjegyű sackeket. Az új szezonban már 33 éves lesz, a fiatalok remek játékának köszönhetően pedig fölösleges lenne a visszaigazolása.

A veterán passzsiettetőn kívül csak perememberek távoztak, mint a 3. számú linebacker Kevin Pierre-Louis és a tavaly már csak nagyon kis szerepet kapó defensive back Fabian Moreau. Fájóbb távozó az 1 évet itt töltő Ronald Darby, aki hosszú idő után végre egészséges tudott maradni egy teljes szezonon át és kifejezetten jó játékot produkált, aminek hála kapott is a Denvertől 3 évre 30 millió dollárt. Egyedül az ő távozása kreál lyukat a kezdőcsapatban, de még az ő pótlása is megfelelően sikerült.

Természetesen a legnagyobb sztori Alex Smith kivágása volt. Kiszivárogtak olyan pletykák, hogy a csapatnál tavaly nem feltétlenül voltak elégedettek azzal, hogy a 36 éves visszatérő veteránnal kellett nekivágniuk több mérkőzésnek is, így nem meglepő, hogy kivágták, amivel majd’ 15 millió dollárt spóroltak. Az év visszatérője díj nyertesének története könyörög egy megfilmesítésért, ugyanakkor Smith csak félszeműként volt király a vakok között. Túlzás lenne azt állítani, hogy ez a teljesítmény ne tartozott volna a liga hátsó felébe. Javulni kellett a poszton és Smith egészségi állapota sem tetté lehetővé, hogy egy egész szezonra kezdőként számoljanak vele. Fájdalmas, de ésszerű döntés volt az elengedése.

Szükség volt tehát skill játékosokra, hogy ne egy szem Terry McLaurintól kelljen félnie az ellenfélnek, illetve egy cornerbackre a távozó Darby helyett, de elsősorban egy irányítóra!

Érkezők

Hiába volt tavaly a csapat tele irányítókkal, a 2021-es szezonra egynek sem volt szerződése, miután kivágták Smith-t és még év közben Haskinst. A Carolinából Riverával együtt érkező és sérüléséig 4 meccsen kezdő Kyle Allen a várakozásoknak megfelelően meg is kapta az ERFA tenderét, így egy évig még biztosan marad a fővárosban. Ugyancsak visszaigazolta a Football Team a rájátszás első körének legnagyobb meglepetését okozó Taylor Heinicke-t. A Buccaneers ellen a wild card körben mindenkit meglepett remek teljesítményével, aminek hála a már 30 éves irányító vélhetően Allennel küzdhet majd meg a csere pozícióért. A mélység tehát hamar kialakult, de nem kellett sokat várni, míg kiderült, ki lesz a kezdő…

Profi karrierje 9. csapatához csatlakozhat az NFL egyik legszerethetőbb figurája, Ryan Fitzpatrick. A gunslinger, bevállalós mentalitásáról és látványos játékáról ismert 38 éves irányító két év alatt Miamiban karrierje talán legjobb időszakát töltötte. Tavaly 5-4-es mérleget ért el vele a Dolphins és többek szerint a rájátszásba is bejuthattak volna, ha nem cserélik le az újonc Tua Tagovailoára több alkalommal is. Fitzmagic nem akar mást, csak játszani, így vélhetően kifejezetten olyan csapatokkal ült csak le tárgyalni, ahol reális esélye van a kezdőbe kerülésre. Miamiban ez már nem volt adott, így aláírt a komoly irányító gondokkal küzdő Washingtonhoz 1 évre.

Hatalmas egymásra találás ez mindkét fél részéről. Fitzpatricknak nincs már sok hátra a pályafutásából és mivel karrierje során sose tekintettek rá franchise irányítóként, vélhetően nem most, közel a 40-hez fog ez megváltozni. A megítélése azonban most magasan volt, így joggal pályázott egy egyik kezdő posztra. A Football Team szempontjából szintén nem vállaltak nagy kockázatot a dologgal. Egy évre 10 millió dollár olcsóbb mint Smith lett volna, vélhetően jobb teljesítményért. Hiába ígérkezik jónak a 2021-es irányító class, a 19. pickről csak óriási áldozatokkal tudnának felmenni a legjobbakért (Robert Griffin után pedig kérdés egyáltalán szeretnének-e újra). Kis szerencsével még egy újabb jó szezon és rájátszás szereplés is összejöhet 2021-ben, de ha mégsem, jövőre jobb draft pickekkel tudnak nekiállni megszerezni a jövő irányítóját.

Az irányítóposzton túl a csapat legnagyobb hiányossága, hogy McLaurinon kívül nem volt igazán veszélyes játékosa. Ha van tökéletes jelző Curtis Samuelre, akkor az a veszélyes. Tavaly remekül használta őt Joe Brady támadókoordinátor a Panthersben és a slotból vagy akár a backfieldről indulva adták a kezébe a labdát. Fitzpatrickkel akár hasonló szerepkört is lehet vele játszatni, de ki tudják majd használni Samuel sebességét és a csapat deep threat célpontja is lehet. A veterán irányítót ismerjük, hogy nem fél elereszteni a kezét. Tökéletes párja lehet a két év alatt 2.000 yard fölé jutó, elsősorban szélen felálló McLaurinnak. Látva, hogy Agholor hasonló összeget, Golladay pedig 18 milliós átlagú szerződést kapott, Samuel 11,5 milliója nem is volt rossz üzlet. Bár a szerződésből nem tudnak kiszállni csak utolsó évben, ott is több halott pénzzel, mint felszabadítható cap space-szel, ez esetben vélhetően a terv a 3 éves kontraktus kitöltése.

Érkezett még az elmúlt két szezonban sokat sérült, ezért kissé visszaeső Adam Humphries is. Samuel 2020 előtt nem slot elkapó volt, hanem a pályát megnyújtó szélső receiver. Humphries egész karrierjét a slotban töltötte, így ha egészséges tud maradni, vélhetően ő lesz a csapat elsőszámú embere a pálya közepén, de Samuellel a variációs lehetőségek is megnőnek. Rajtuk kívül RFA tendert tettek Cam Simsre is, aki tavaly McLaurin mögött a legjobb washingtoni elkapó volt.
Elsőre lehet, hogy nem a McLaurin, Samuel, Humphries, Sims kvartett tűnik a liga legveszélyesebb elkapósorának, de nagyon izgalmas kis egység lehet, akikből rengeteg mindent ki lehet majd hozni – a labda Scott Turner támadókoordinátor oldalán pattog.

A támadósorba a WR szekció felturbózása mellett Brandon Scherff maradása a legnagyobb erősítés. A második éve tagelt guard tavaly első csapatos All-Pro tagságig jutott és évek óta posztja egyik legjobbja. Hosszú távú szerződést még nem sikerült vele kötni és a hírek szerint egyelőre nem is tárgyalnak a felek, de egy építkező csapat számára az ilyen kaliberű játékosokat megtartani kötelező. Scherff legnagyobb hátránya, hogy viszonylag sérülékeny, így talán emiatt nem siet a csapat hosszú távú szerződést adni neki. Az idei 18 milliós cap hitje ráadásul nem sokkal drágább (2-3 millióval maximum), mint amilyen átlagú szerződést kellene vele kötni.

A free agencyn a támadósor kapott prioritást, hiszen a védelemmel nem voltak nagy gondok. Ronald Darbyt kellett csak pótolni, erre a szerepre pedig tökéletes választás lehet William Jackson. Darby tavaly jól játszott, de eddigi pályafutása alatt kevésszer volt huzamosabb ideig egészséges. Jackson korábbi első körös volt Cincinnatiben és ha szupersztárrá nem is nőtte ki magát, bustról sem beszélhetünk. Kendall Fullerrel jó duót fognak alkotni. Mivel a liga egyik legjobb védőfala játszik előttük, nem is feltétlen szükséges szupersztár cornereket a rosteren tartani. Évi 13 és fél milliós fizetése nem kevés, de mivel még mindig csak 28 éves, ide lehetett előzetesen is belőni az értékét. Darryl Robertstől csodákat nem kell várni, de a poszt mélyítése szempontjából ennyi pénzt bőven megért ő is.

Végül pedig a nem túl kiemelkedő, de a kötelezőket stabilan berúgó Dustin Hopkinst is újraigazolta a csapat 2021-re.

Összességgében elismerésre méltó a Washington offseasonja. Egyértelműen látszottak a csapat hiányosságai, amikkel szépen foglalkoztak is a front office tagjai. Egyedül tackle-t nem szerződtettek, de Trent Williamsen kívül nem is volt a piacon olyan játékos, akiért megérte volna mélyen a zsebbe nyúlni.

Természetesen lehetett volna komolyabb erősítést hozni az irányító posztra, de a vezetőség vélhetően nem szerette volna évekre eladni a csapat draft pickeit és legjobb játékosait a top pickekért vagy a (talán) elérhető Watson, Wilson duó valamelyikéért. Ezek után a poszt egy évre való megoldása Fitzpatrickkal teljesen ésszerű döntés volt. Ryan 13 éves pályafutása során még sosem jutott rájátszásba, de erre minden esélye meglehet 2021-ben, ha tudja hozni a Miamiban látott formáját.

A védelem egyben maradt és Rivera alatt komoly visszaeséstől sem kell tartani. A támadósorba érkeztek fegyverek, amikkel több lehetőség nyílik meg Scott Turner előtt. Természetesen további elkapó, vagy még inkább egy minőségi tight end számára lenne hely. A drafton vagy ide, vagy még inkább a támadófalba várható erősítés a korai körökben. Ha sikerülne egy tehetséges, LT potenciállal rendelkező tackle-t kiválasztaniuk, akkor tényleg készen állhat a csapat arra, hogy 2004 után újra címvédés legyen az NFC Eastben.

Értékelés: A

[/ppp_patron_only]

Legfrissebb cikkeink

Legutóbbi hozzászólások

Közelgő cikkek, podcastek

Minden jog fenntartva. © 2020 Fűzővel kifelé!